Akkor meg is válaszoltuk a kérdésedet. De mindenképpen tájékoztasd a lehetséges érdeklődőt a ház állapotáról: előbb utóbb minden házat fel fognak újítani.
Persze ez nyilván tükrözi az ár/érték arányt, a legtöbb vevő 5-ös állapotú ázba szeretne költözni, leetőleg óccsóért.
Csak a szokásos: az Eladók a Moszkvicsot Merci áron, a vevők viszont a Mercit Moszkvics áron szeretnék.
Sk. Nehéz, de nem lehetetlen, probáld meg a com.on, kreditelj, csinálj jó képeket és alaprajzot, igy is 5böl 4 ingatlanos lesz, aki felhiv, Ha egy hónapig semmi, akkor add ki 3-4nagy hálozatnak; arrafele a Dh, cdci, otp és talán starting a jó.
Az általad feltett kérdések jogosak és fontosak, de jelen ügyben nem relevánsak. Jelenleg egyedül a lakástakarék (betét+kamatok+állami támogatás) jövőbeli felhasználhatósága kérdés(es).
A vevő részletre fizet ? Ok, de mennyi ideig és mi a biztosíték ?
Én ha eladó lennék csak olyan részletbe mennék bele, hogy a 75 % egy összegben és a maradék egy éven belül. De hát kitalálták a hitel intézeteket, azok hiteleznek megfelelő garanciákkal.
A kérdésre az egyszerű és sommás válasz : ha az eladó bízik az ígéretekben, semmi akadálya.
Kedves fórumozók! Egy lakásvásárlásba, ahol a vevő részletekben fizet az eladónak, be lehet vonni lakástakarék-pénztárat? Tehát részletre vásárolja meg, csak lerendezik egymás között, nincs hitelintézet.
a mi társasházunkban hasonló a történet...bár annyival,hogy panelprogramot nyert a ház
most zajlik majd a szerződéskötés állambácsival, lakástakarékok megkötése...stb
itt egy lakásra eső önkököltség az kb 1,5millió Ft
itt sem mindenki szeretné, viszont a közgyűlés/lakógyűlés megszavazta
én örülök,hogy ebben nem kell már részt vennem,mert pont eladtuk a lakást...
itt is közös költségbe lesz beleépítve a többletköltség-és lehet 5-10 éves futamidőt,ill egyben kifizetést is választani...szóval sok a lehetőség
azért nem horrorisztikusan emelkedik meg a költség...mondjuk 8000 Ftról 14-16ezer arra a pár évre...de én azt gondolom,hogy maga a költségnövekedés más oldalon (pl fűtés...) komoly költségcsökkenéssel fog együtt járni
amúgy nálunk nem lakásfelújítás/hanem házfelújítás lesz (hőszigetelés,tetőszigetelés,kéménybélelés)
továbbá...nem kölcsönt vesznek fel a lakók-nem kerül jelzálog a lakásra, hanem lakástakarékkal kombinált kölcsön lesz
sajnos itt a mi házunkban is van jópár kőfej...szerencsére már csak 4 hétig lakunk itt ebben a "haladó szellemű" házban
Üdv. Azt kérdezem a szakértőktől, hogy 1 társasházi szövetkezet csinálhat e olyat,hogy 51%-os többségi szavazattal , kölcsönt vetet fel minden lakóval egy lakásfelújításra. Nem kevés összeget 10 éves futam időre.
A szövetkezet felveszi a pénzt, a havi törlesztőt pedig beleolvasztja a közös költségbe. Mondom, mi van ha én nem tudom ezt fizetni.Válasz, olyan nincs kötelező, olyan mint a közös költség.- hisz, a többség megszavazta(de nem mindenki).
emiatt ki is bukott mi az igazi gond,mi van a háttérben
nem mert foglalózni,mert még kéne eladniuk egy lakást,hogy biztosra meglegyen a pénz...ne kelljen hitelt felvenni...stb...stb...én baromi mosolygósan és kulturáltan vettem ezt tudomásul,mivel akarja a lakást-és vételi szándékát fenn tartja-csak halasztjuk az adásvételit...ellenben mélységesen felháborít,hogy eme nem apró dolgot nem közölték előre...komolyabban sem vettem volna a dolgot
vicc...2 olyan vevőnk lenne a lakásra,akinek még eladnivalója van...
10 % féléves várakozásra, azután vissza lép. Na ne ! Ez móka !
Gyakorlatilag semmit sem kockáztat.
Az a 10 % foglalónak jó pl. 3 - 5 hónapra, de nem előlegnek. Az ingatlan közvetítők gyakorlata, hogy kérnek úgynevezett vételi szándékot. Ez szokott lenni olyan 2- 5 %, de nem ám fél évre, hanem gyakorlatilag 1, néha másfél hónapra. Ha addig nincs kész a vevő, bukta a pénz.
Tőlem már 1 hét után kérték volna a nyilatkozatot/ szándékot, mondtam fiúk ez nem lóverseny.
De van úgy , hogy az ilyen versenyben alulmarad az ember.
Kérjél 3,5 % foglalót , az lenne kerekítve 300 eft., és árulod tovább a házat, ha van vevő bekalkulálod a dupla visszafizetést, ha lejár a félév tied a pénz. Aztán újabb foglaló !
Mondjad neki ,hogy akinek nincs pénze lakásvételre az, ne vegyen.
Speciel én se adtam foglalót (igaz egyről lemaradtam )
"a lakás vételárát előreláthatólag október elején tudná teljesen kiegyenlíteni" Nos akkor jelentkezzen újra.
Amúgy eléggé elméleti ez az előleg, mivel azt az egyszerű tényt se tudjuk hogy tulajdonképpen mennyi ?
Hány % a kialkudott vételárnak ? Be költözne e vagy sem és még sok minden homályos. ha tudható hogy mennyi az előleg talán folytathatjuk.
Az alapelvem : foglalót csak keveset, előleget bármennyit. Természetesen más az érdeke a vevőnek és más az eladónak. A kettőt kell valahogy összehozni. Fizethet egyébként előleget is mondjuk a vételár 60 -65 % a, de azért ki kell kötni hogy ebből a foglaló 30 % nagyjából úgy hogy ez az összeg fedezze a tényleges kielégítésig a bérleti díj dupláját.
Pl. 8 milla lakás, 6 millát fizetne előlegként 10 hónap múlva fizetné a megmaradt összeget, tehát 2 millát, arra a 10 hónapra a bérleti díj 10 x 60 eft azaz 600 eft Beleírjátok a szerződésbe hogy előleg 6 milla és ebből a foglaló 1,2 milla.
Ha meggondolja magát elviekben nem kell visszaadni ezt ez 1,2 millát.
De mi van ha nem megy el ??
Akkor 6 milláért adtad el a házat.
Halkan jegyzem meg, elég nehéz manapság az ingatlan értékesítés
vevőnk nem szeretne foglalót fizetni, csak előleget
a lakás vételárát előreláthatólag október elején tudná teljesen kiegyenlíteni (haláleset volt a családban,hagyatéki eljárás miatt nem fér még hozzá a férjével közös pénzéhez pl.)
Mi viszont olyan szerződést nem szeretnénk aláírni,ami minket kvázi megköt fél évre, ő pedig szabadon elállhat tőle bármikor
magyarul nem szeretnénk,ha a tulajdoni lapra felkerülne széljegyként mint új tulajdonos-csak függőben- addig mi másnak nem tudjuk eladni,ellenben ő akár az utolsó héten is visszaléphet és az előleget vissza kell adjuk-ergo mi tovább lépni nem tudunk addig
az lenne a kérdésem,hogy előszerződés kötése esetén, ha foglalót kérünk tőle-lehet e olyan kitéteket beleiratni,ami arra vonatkozik,hogy a foglalót milyen esetekben vagyunk kötelesek visszafizetni (pl váratlan halál,betegség...stb -ő ettől fél igazából...nehogy elbukja a foglalót)
majd pedig a végleges szerződésnél már nincs apelláta, foglaló marad,ha visszalép és előleget ekkor fizessen-és kerüljön fel a tul. lapra-továbbá fizetési határidőt is kikötni
Ugye nem vagyunk túl szigorúak? Azt gondolom alapvetően,ha komoly a szándék-hiába a félelme,hogy ne veszítse el a foglalót,így még biztonságban is érezheti magát ő is- ha így sem felel meg,akkor alapvetően volt komolytalan az egész és arra játszott,hogy mindenképpen meglegyen neki a lakás 6hónapon keresztül-de ő esetleg szabadon nézelődjön még és ha talál jobbat/olcsóbbat szabadon távozhasson....
" első rezsi csökkentést mi mint lakók(60) nem kapjuk azóta sem. " ez a fűtési konstrukció a lehete legrossszabb ami létezik. Nem műszakilag, hanem jogilag.
Valamikor amikor gáz eleve nem volt, akkor alakosok többsége egyedilleg fűtött lakásonként. Ki maga ki a háztartási alkalmazottal oldotta meg a feladatott.
Volt egy nagyon szűk réteg ahol létezett a ház központi fűtés - soklakásos épületekben. na ide kellett a fűtő, az valamikor egy foglakozás volt.
Azok akik ilyen házban éaktak irígyelt tagjai voltak atársadalomnak. Hogy úgy mondjam kiváltság volt. Aztán jött gáz. Itt műszakilag már nem volt nehéz megoldani az egyedi lakásfűtést. Az ilyen nagy soklakásos házaknál is előbb útóbb átálltak a gázkazánra és beidegződésből fűtöt alkalmaztak.
Ráadásul legtöbb helyen mint vállakozást mindig valaki megkaparíntotta. Aki közel volt a 'tűzhöz.'
Az egyik lejobb vállakozásnak igérkezett. Fix,garantált piac. Kell ennéál jobb ? nem. Ahiba ott csúszott a vállakozás elméletébe, hogy nálunk mindig van aki nem szeret/nem tud fizetni. Az ilyeneket pedig nehéz kizárni a fűtésből és apénzt is nehéz behajtani rajtuk. Mi van ilyenkor ? Egykét nemfizetőt csak ráterhel a vállakozó atöbbi lakóra, de ha egyre többen úgy gondolják, hát akkor mi sem fizetünk akkor összeomlik a rendszer. A vállakozó lesz az utólsó, aki más helyett fizet.
A tanulság , Hát pl. nelkem az volt , hogy a lakás kereséskor az ilyen házakat kerültem.
elvileg pedig az ilyen fűtésnek olcsóbbnak kellene lenni mint az egyedi gázkazános fűtésnek. De csak elvileg. 60 db kiskazán helyet eggyel vagy kettővel fűteni csak más.
De a nemfizetők dorbélozása és a vállakozók profit éhsége anullálja a műszaki előnyöket.
pedig egy nagyvárosban a 650 ezer kiskzán helyett csak előnyösebb lenne a 15 e nagykazán.
A távfűtésről most ha ne beszéljek. Rőhely hogy az is nálunk a drágább, nyugaton meg egy óccsó fűtés.