Kérdés, hogy adott esetben pl. a bíróság igény esetén hogyan ítélkezne. Egyáltalán vasút rávenné-e magát ilyenre, másrészről, lehet-e korlátozni, hogy pl. valaki a _saját_ szántóföldjén elvileg rendeltetésének megfelelő növényeket termesszen ilyen okból.
Magántulajdonra be lehet jegyeztetni szolgalmi jogot, ha a közérdek úgy kívánja. Ilyenkor a tulajdonos tűrni köteles, pl. olyan korlátozásokat, hogy mit, milyen magas növényeket vethet, stb. Legalábbis így emlékszem.
Mélykút és Jánoshalma között van egy nem biztosított átjáró, ahol nyáron akkor került ki a 40-es lassú, mikor a kukorica (vagy mi a rosseb van oda vetve) már olyan magas, hogy nem biztosított a rálátás. Aztán aratás után eltűnik. Mivel a föld ugye magántulajdon, a PFT ott nem veheti elő sem a fűrészt, sem a fűnyírót... Fura, de ez van.
De mégis: ha kimegyek és megnyírom, akkor kigyomlálják a lassújelet? (Illetve ha kidőlne az a fa, akkor még meddig maradna kint a korlátozás?) És ha megteszem, akkor részesedést is kapok a megtakarított üzemanyagból? ;)
"éppen a pályasebesség emelésnek van ilyen cifra mellékhatása"
Annak éppen lehetne, ha volna. De az egyelőre nincs. Ami van, az az eredeti, évszázados 60 km/h.
Nem lehet, hogy éppen a pályasebesség emelésnek van ilyen cifra mellékhatása? Teszem azt: egy 80-as pályára szigorúbbak az előírások, mint egy hatvanasra? (Még ilyesmit is el tudnék képzelni itt mifelénk.)
Ja és igen, egy fa lombkoronájától nem lehet belátni...
Érdekes. ;) Eddig jól be lehetett látni? Úgy 100 évig? ;) Vagy azóta görbült annyit a tér, hogy az már 40-ért kiált? :D Esetleg megnőtt a gaz, vagy egy fa, talán egy bokor, ami korlátozza a rálátást? Mivel éppen fűrész vagy kasza nem volt kéznél, de szerencsére volt a zsebben egy 40-es korlátozó készlet, hát azt használták? :D Talán eddig volt ott valami biztosítás, ami az átépítés során elpárolgott? (a 0,3 traktor/hét forgalomra tekintettel?) Kicsit olyan komolytalannak tűnik ez. Kár álmodni is a pályasebesség emeléséről addig, amíg az eredetit sem tudják biztosítani. :(
Leteszteltem: csak "hegymenetben" van kitűzve, egy nem jól belátható, nem biztosított átjáró előtt.
Százhalombattán lestem az előttünk égett Floyd mozdonyt, de semmit sem láttam, viszont a Tenkes IC utasait
nem irigyeltem, hisz előbb Pusztaszabolcsra értünk, mint ők. No meg az egy órával korábbi dunaújvárosi személyen (4226) utazókat sem a plusz 86 percért, ami után még le is kellett szállniuk Szabolcson (nagyon helyesen), hogy visszafordítsák a vonatot onnan a Délibe 4233-asnak. Mondjuk ott már sokat nem kellett várniuk, mert három perce rá jött az egy órával későbbi 4236-os, és azzal mehettek tovább Dunaújváros felé. Mi meg így igazán jól jöttünk ki, alig fél órával megúsztuk. :-)
A lassúmenetkimutatás szerint jelenleg is 50-es csillagozva (tehát állandó). Úgy tudom majd meg akarják szüntetni, de hogy lesz-e belőle valami azt nem tudni.
Csak csöndes vasárnap délutáni morfondírozás, amihez a dörgő, robajló ég adja a háttérzajt: Vajon jól van-e megszervezve a személyzet forduló egy olyan vonalon, ahol egy reggel negyed hétkor bekövetkező szolgálatképtelenség után még a délután negyed kettes vonat is csak +15-tel tud elindulni...
Sőt, Bsz-en állnak a zúzottköves kocsik. Én úgy hallottam, hogy rendben visszaadják szombattól a pályát. Ami a keletis dolgot illeti, ott még lehet kavirc, de egyelőre ott is a 27-ét tartják. De, hogy utána mi lesz, az még kérdéses (pl. lesz-e újabb kizárás stb)
A Szekszárdnál át nem épített szakaszon cseréltek néhány talpfát, és az aláverő/szabályozógép is dolgozott ma rajta. Ez a géplánc most Decsen van, tehát elvileg híd is van már.
Vittek le most hétfőn (fás) kocsikat Szekszárdra, s ha igen, nem tudja valaki, hogy mennyit? Ha igen, akkor evidens, hogy hétfőn viszik el. Kb. mikor szoktak indulni az állomásról, jól tudom hogy igen korán? (Reggel 6-7?)
Mivel senki sem reagált még rá, gyanítom, hogy elkerülhette a közfigyelmet az iho
alább linkelt cikkében elbújtatott prezentáció, amiben a MÁV-Start 2014 és 2020 közötti tervei is szerepelnek, és több dia is hordoz kifejezetten ontopic információt Bátaszék és környéke számára. :-)