Keresés

Részletes keresés

hul Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124451

Nem kaptunk választ, hogy most akkor egyszerre jött-e meg az asszonynak is meg a barátnődnek? -:)

 

Előzmény: fvcc (124450)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124450

Köszönöm szépen, idén is megyek nyaralni :)

 

Helyzet-elemzést szeretnél?  Hogy milyen a forint árfolyam (valamihez viszonyítva)? Számomra már régóta nagyon jó (€), számotokra meg ... nem tudom... (finoman fogalmaztam, hogy sz...)

    Világos, hogy a sz.. helyzetből a legtöbbet szeretnétek kihozni, mint mindenki.  Ettől függetlenül: azt kérdezted, hol lehet kapni biztosan? Hát ha HR-ben se kapnál, akkor ...?

    Viccet félretéve: a deviza árfolyam mindig jobb, mint a valuta. Hol tudsz dev. árfolyamon pénzt váltani? Horvátban.  ... és ott hol?  Hát ATM-ben :)

    Jó, ha előre megtudod, melyik a Te bankod társbankja horvátban, és annak az ATM-jét keresed.  No meg azt is, mennyit nyúlnak le a számládról érte. Idegen ATM-nél többet.  (Tudom, a bankokkal is szabadságharc folyik..............)

   Én általában nagyobb ősszeget veszek fel, hogy ne kelljen 2x (illetéket is fizetni, ha van), maradjon sztráda pénzem a legkőzelebbi útra is (legalább oda), ahol lehet, kártyát használok.

   Volt egyszer egy magyar bank kártyám, kétszer egymásután zárolta a vételárat (1 hónapig), majd egy másik kártyával ki is tudtam fizetni a vásárlást. Tehát jó, ha van másik, más banktól.

Kettő közül valamelyiknél csak olcsóbb a KP-felvétel.! (egyikkel ingyen volt, a másikkal meg befürödtem)

    Ha így minimalizálod a KP kiadásaidat, már nem is olyan vészes, mennyi az árfolyam.

 

Egyébként szeretem a magas labdákat leütni :) 

Ha még azt is tudnád, hogy a humorom fanyar is tud lenni ? (mások számára....)

- úgy gondolod,  a Street View nem használható ötlet? -

... vagy homokot vinni a tengerpartra, hogy homok, szikla, minden egy helyen legyen?

Előzmény: Pierr.Kardan (124449)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124449

Mi van veled, a másik topikban is eléggé kurtafurcsa válaszokat adsz, talán egyszerre jött meg az asszonynak is, meg a barátnődnek is?

Előzmény: fvcc (124448)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124448

Horvátországban.

Előzmény: Pierr.Kardan (124444)
laca5 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124447

Vrpolje kijárat.

Utána Trogír felé haladsz. A szerpentinen, amikor kiérsz a hegyek tenger felőli oldalára, lesz egy 180 fokos kanyar, megállsz fotózni. GPS legyen mert van egy rettentő lehetetlen kanyar amikor fel kell menni a 8-asra.

Amikor leértél a 8-as főútra, ami a tengerparti főút, már Seget Vranjica az útirány. Így lesz benne egy 20-30km a hegyek között az alacsonyabb részen.

 

Alapvetően az autópálya nem a táj szépségéről szól, de végig lehet menni főúton is, ahogy előttem írták, akár a tengerparti úton is, de azt meg fogod utálni még utasként is.

Nagy jártasság nem kell, csak GPS.

 

Előzmény: tina0923 (124429)
laca5 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124446

Itt próbáld meg, több váltóhely van. Meg sem szoktam nézni máshol, mindig itt veszek. Bárcsak elmondhatnám hogy ez önreklám, de sajnos nem az :-)

http://www.correctchange.hu/

Előzmény: Pierr.Kardan (124444)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124445

Erről egy vicc jut eszembe:

Kohnhoz betér egy vevő, és kérdi mennyibe kerül a tésztaszaggató. 500 Ft válaszolja a boltos.

Hát az, hogy lehet? Szemben a Grünnél csak 350 Ft.

Hát akkor menjen, vegye meg ott.

De neki nincs most, elfogyott.

Jaaa, akkor amikor az én boltomban nincs, olyankor nálam is olcsóbb szokott lenni, feleli Kohn.

Előzmény: Pierr.Kardan (124444)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124444

Most, hogy a forint kicsit erőre kapott, gondoltam, hogy veszek valutát a nyaraláshoz. Elmentem egy valutaváltóhoz, ahol az egyik legjobb árat írták ma a horvát kunára (1000 kuna 41000 Ft), de azt mondták, hogy náluk nincs is kuna :-(( Kérdeztem tőle, hogy akkor miért ad találatot a kereső, ha ezer kunát akarok váltani ha nincs egy se, mire azt mondta, hogy HA lenne, akkor annyi lenne :-((

 

Hol lehet biztosan kapni kunát mostanában?

fvcc Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124443

Nem grillezhetsz ugyanazon a rácson, amin már hús volt. Oda fog tapadni. Ne kérdezd, miért.

---

Sok volt "szocialista" palotát elfelejtettek, vagy nem sikerült privatizálni. Igraneban is van egy, gyönyörű park közepében (amíg gondozták). Két éve nagyon elterjedt a híre, hogy Kadhafi, vagy a lánya / menye vette meg.

   Nem tudom, tisztában vagy-e az ottani ingatlan árakkal (és az emberek mentalitásával): beszakadt tetejű pince - vagyis csak a négy fal, ajtóval, plafon és tető nélkül´: 40.000 Kuna.

   Általam kutricának csúfolt kis ház (6 m széles, meg tán 5 -7 hosszú), lerobbant állapotban. A főldszint  szintben van a kinti talajjal, van egy emelet is rajta, lőrés ablakokkal. Szóval az a kategória, amiért én fillért sem adnék: 175.000 € !!!  (Mondtam egy cseh ismerősnek - a lánya keresett valami eladót - , sokáig nem tudta eldőnteni, hogy viccelek-e, elment-e az eszem, vagy komolyan gondolom ?)

    A vendéglátóm komolyan mondja, hogy ő megvenne. A kis telekre - ezt azt még le kéne túrni - bezsúfolna 8 autó-parkolót, a házban nagy gyorsan kialakítana 4 appartmánt fürdőszobákkal (nem tudom, hogy férne el benne ennyi minden), és már kereshetne is a pénzt. A ház.

    Kár, hogy nem fényképeztem le. Így sajna, még elképzelni sem tudod, miről írok.

Előzmény: wdriver (124438)
ili83 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124442

Tyűűű, köszönöm szépen, el is mentem :P

 

Még nem sütöttem makrélát grillen, de Travaricát már ittam sokszor, az bódító :-) Olyankor ügyibben játszom a tamburicámon :-)

Előzmény: Pierr.Kardan (124431)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124441

Igen, erről már olvastam valahol, ez a "mediterrán diéta".

Szerintem a fotó nézegetéséhez sem árt ebből bekapni egy szemet:)

 

 

 

wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124440

én is gondoltam erre, de ahhoz meg jó állapotban vannak, hogy 20 éve legyenek elhagyva.

persze előfordulhat hogy így van, végülis ott nem eszi az idő vasfoga annyira az épületeket mint itt.

bár a sós levegő átjárja.

 

Előzmény: sátortábor (124439)
sátortábor Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124439

Talán ezek is szerb tulajdonban voltak/vannak?

Úgy tudom, amig nincs megegyezés a 2 állam között, addig nem nyúlhatnak hozzá. Sok helyen még alá is van aknázva. Több ilyent láttun, gyönyörű helyen, szép házak,stb.

Ezt egy horvát ismerős mondta, kb 2 éve. 

Ha változott, akkor bocsi...

Előzmény: wdriver (124438)
wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124438

A második képen Malinskán, a sétányon a fák mögött elhagyott, romos épületek sorakoznak.

Gyönyörű part, kiépített strandrészek, étterem és egyéb vendéglátóhelyek elhagyatva, pusztulva.

Fáj a szívnek, vajon mi történhetett?

 

találtam egy képsorozatot, valaki 2010-ben is látta már, tehát 4 éve biztosan romlik.

sok-sok, emeletes épület, kilátással, közvetlenül a parton, parkkal, sétánnyal.

:-(

Előzmény: wdriver (124437)
wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124437

De hogy ne csak főzzünk,

Malinska (Krk) csendélet

 

 

és Njivice kikötő szürkületkor

 

 

wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124436

azt mondjátok meg, hogy egyszer egy hajókiránduláson ettem makrélát, amit a hajó tatján grillen parázson  sütöttek míg mi várost néztünk, de azok mindegyik darab olyan finom omlós volt, hogy ezt hogy csinálják?

 

hozzá frissen reszelt káposztát, és friss kenyeret kaptunk, meg egy egy üveg jóféle vörösbort.

sosem felejtem el azt a hajókirándulást. :-)

rakiját is szolgáltak fel, de aztán senki nem kért többet, a harmonikás ember megitta az összeset, mire  a kikötőbe értünk olyan hangulatot csinált az egyébként viharos esős hullámokon hogy a partról csak néztek az emberek.

ennél nincs is jobb reklám :-)))

 

szóval én akármikor próbálok sütőben vagy grillen sütni makrélát vagy szétmegy, vagy odaragad vagy csak megfő stbstb..

lehet hogy az ottani extra friss hal kéne hozzá?

 

Előzmény: Pierr.Kardan (124431)
wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124435

:-))

őt vízszintesen kötik a parázs fölé és ha leszedik biztos lehetsz benne hogy készen van :-))

 

egyszer a Krka vízesések (Nemzeti Park) látogatása után vissza  Sibenik felé egy útszéli vendéglőnél az orrunk előtt szedték le a kész malacot, az valami csoda volt. 

 

 

(nem saját kép)

Előzmény: Törölt nick (124434)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124434

Ez a malacra is érvényes?

:)

Előzmény: fvcc (124432)
lborli Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124433

Ez így van.

Előzmény: fvcc (124432)
fvcc Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124432

A fácánt farkánál fogva felkötjük (macska-biztos) napos helyre. Ha leesett (a farka elengedte), beérett a husa a sütéshez.

Előzmény: Pierr.Kardan (124431)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124431

Ha szeretsz sütni-főzni helyi alapanyagokból is, akkor írok pár receptet, amit kint érdemes kipróbálni. Mi ezekből párat mindig megcsinálunk ha tengerparton nyaralunk :-)

 

Sült kagyló

 

Bő 1 kg. friss feketekagylót, vagy szürke kagylót bő vízben jól megmosunk, a kilógó „kagylólábat” (ami ilyen tengeri moszatszerű fonal, azzal kapaszkodik a kagyló a helyén) leszedjük. A kagylókat tízesével forró fokhagymás olajban, vagy forró fokhagymás, fehérboros vízben megmelegítjük, addig, ameddig a kagylók kinyílnak (amelyik nem nyílik ki, az már nem friss, ezt nem feszegetjük, hanem kidobjuk). A szétnyílt kagylókból a kagylóhúst óvatosan kiszedjük (azért óvatosan, mert a kagyló héja eléggé éles). A kiszedett kagylóhúst beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Majd a szósz lecsepegtetése után sózzuk, borsozzuk kicsit, majd (kukorica)lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Gremolátával, de magában  is tálalhatjuk. Sült, vagy petrezselymes krumpli köret illik hozzá.

 

Sült apróhal

 

1 kg friss (8-10 cm hosszú) apróhal fejét és a belsőségeket kiszedjük (aki finnyásabb, az a gerincet is eltávolíthatja). Megszárítás után a halat sózzuk és fűszerezzük (bors, mustár, fokhagyma, petrezselyem), majd óvatosan (kukorica)lisztbe forgatjuk a halakat. A halakat olajban óvatosan sütjük kb. 3-4 percig. Gremolátával tálaljuk.

 

Sült tintahal

 

Mossuk meg a tintahalat, szárítsuk meg és beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Nagyon forró olajban süssük pirosra. Hirtelen süssük, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk előételként, gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor olajjal picit kenegetni kell.

 

Sült polip

 

A polipot sütés előtt elő kell kezelni, vagy kezelt polipot kell venni. A kezelés abból áll, hogy friss polipot meg kell tisztítani, 100-200 alkalommal jó erősen egy sziklához kell csapni, majd 1-2 napra kitenni a napra. Ha ezt nem tesszük, akkor sajnos rágós lesz. Az előkezelt polipot egy lábosba tesszük, sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével, fehérborral, hagymával egy jó órát főzzük. A saját levében hagyjuk kihűlni, miután kihűlt a lében, kiszedjük. Hirtelen süssük ki, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor ez is gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor fehérboros olajjal picit kenegetni kell.

 

Gremoláta (a jollyjoker mediterrán fűszerkeverék)

 

A petrezselymet apróra vágjuk, ráreszeljük a (bio)citrom héját, rátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy csipet sóval, és alaposan elkeverjük. (Mehet bele olivaolaj és esetleg kapribogyó is.)

Előzmény: ili83 (124427)
fvcc Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124430

Karlovacnál le, mentek a régi úton Split felé. Plitvicei tavak, Korenica,Udbinánál a gyorsforgalmi úton (rövid szakasz) van elágazás - visszaút a sztrádára Sveti Rok-nál.

Útközben érdemes megkóstolni a helyi konyhát, én Korenica előtt a Babic vendéglőt ajánlom bal oldalon. (van párszáz m-vel előbb is, jobb oldalon. azt nem ismerem)

 

Előzmény: tina0923 (124429)
tina0923 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124429
Bocsánat, ha már volt ilyen jellegű kérdés de nem láttam. Mi Seget Vranjicába megyünk nyaralni. Azt szeretném megtudni, hogy horvátországi tapasztalattal nem rendelkező sofőr esetén mikor érdemes letérni az autópályáról, h a tájat is lehessen élvezni? Köszönöm!
Dooodi Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124428

Ha van egy kis időd fagyaszd meg, ugyanolyan jól eltöri az izomrostokat, és utána nem kell 2 óra kukta :)

Előzmény: wdriver (124421)
ili83 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124427

Tyűűű, ez sem rossz :-) :-) 

 

Hul: igen, tudom......Én szeretek otthon magam kotyvasztani, kikapcsol ;) Így a halat is hamar összedobom pl. grillezett zöldséggel :-)

Előzmény: fvcc (124425)
fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124426

Angolna halászatra készülünk:

 

Nem kell hozzá más, csak 800 horog, mind felcsalizva, holdfogyatkozás és abszolut szélcsend. A víz picit sem fodrozódhat....

fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124425

Hát szerintem a polip (hobotnica) az tengeri herkentyű kategória. Lehet fözni (salátához), meg sütni. Egy kis oliva olaj, polip felnégyelve, krumpi, hagyma,  zöldségek ízlés szerint, rozmaring, nagyon pici só. Nagyon finom! Ezt a tálat - ki fog ennyit megenni? - négyen fényesre "nyaltuk".

Ha lesz rá lehetőséged, szivesen ajánlom :)   (Kopa, vagy sačura alatt sütve)

A "kalja" füstölt és egyéb hússal készül, egész kurmplik és felnégyelt káposzták mennek bele, bográcsban készül hasonlóan, mint a gulyás - tehát neked ezt nem....

Előzmény: ili83 (124422)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124424

Európai autópálya információk, pályadíjakkal, térképekkel, stb.

hul Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124423

A hallal, tengeri dolgokkal sem árt vigyázni, mert képes nagyon beteggé tenni, ha nem friss. Esetleg olyan helyről származik, amely fertőzést hordoz vagy helytelenül tárolták, visszafagyasztották stb.

A tengerparton azért kisebb a veszély, étteremben vagy ha hűtjük, sütjük, megesszük :-)

Ston feketekagylóit ott emelik ki a vízből, (az ántsz/köjál sírva fakadna, ha látná a lélekvesztő bódét), és az árusnak sincs egészségügyi kiskönyve, az tuti.

De a 2 kg feketekagyló annyira friss, minden darab csodásan zárt nyersen és mind kinyílt elkészítve. Helyi fehérborral, olivával.

Nem hús, ok. :-)

 

Előzmény: ili83 (124422)
ili83 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124422

Halat, tengere herkentyűt minden mennyiségben ehetek, azzal nincsen baj ;) Viszont más húst pl. nem.......

Előzmény: fvcc (124415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!