Helyzet-elemzést szeretnél? Hogy milyen a forint árfolyam (valamihez viszonyítva)? Számomra már régóta nagyon jó (€), számotokra meg ... nem tudom... (finoman fogalmaztam, hogy sz...)
Világos, hogy a sz.. helyzetből a legtöbbet szeretnétek kihozni, mint mindenki. Ettől függetlenül: azt kérdezted, hol lehet kapni biztosan? Hát ha HR-ben se kapnál, akkor ...?
Viccet félretéve: a deviza árfolyam mindig jobb, mint a valuta. Hol tudsz dev. árfolyamon pénzt váltani? Horvátban. ... és ott hol? Hát ATM-ben :)
Jó, ha előre megtudod, melyik a Te bankod társbankja horvátban, és annak az ATM-jét keresed. No meg azt is, mennyit nyúlnak le a számládról érte. Idegen ATM-nél többet. (Tudom, a bankokkal is szabadságharc folyik..............)
Én általában nagyobb ősszeget veszek fel, hogy ne kelljen 2x (illetéket is fizetni, ha van), maradjon sztráda pénzem a legkőzelebbi útra is (legalább oda), ahol lehet, kártyát használok.
Volt egyszer egy magyar bank kártyám, kétszer egymásután zárolta a vételárat (1 hónapig), majd egy másik kártyával ki is tudtam fizetni a vásárlást. Tehát jó, ha van másik, más banktól.
Kettő közül valamelyiknél csak olcsóbb a KP-felvétel.! (egyikkel ingyen volt, a másikkal meg befürödtem)
Ha így minimalizálod a KP kiadásaidat, már nem is olyan vészes, mennyi az árfolyam.
Egyébként szeretem a magas labdákat leütni :)
Ha még azt is tudnád, hogy a humorom fanyar is tud lenni ? (mások számára....)
- úgy gondolod, a Street View nem használható ötlet? -
... vagy homokot vinni a tengerpartra, hogy homok, szikla, minden egy helyen legyen?
Utána Trogír felé haladsz. A szerpentinen, amikor kiérsz a hegyek tenger felőli oldalára, lesz egy 180 fokos kanyar, megállsz fotózni. GPS legyen mert van egy rettentő lehetetlen kanyar amikor fel kell menni a 8-asra.
Amikor leértél a 8-as főútra, ami a tengerparti főút, már Seget Vranjica az útirány. Így lesz benne egy 20-30km a hegyek között az alacsonyabb részen.
Alapvetően az autópálya nem a táj szépségéről szól, de végig lehet menni főúton is, ahogy előttem írták, akár a tengerparti úton is, de azt meg fogod utálni még utasként is.
Most, hogy a forint kicsit erőre kapott, gondoltam, hogy veszek valutát a nyaraláshoz. Elmentem egy valutaváltóhoz, ahol az egyik legjobb árat írták ma a horvát kunára (1000 kuna 41000 Ft), de azt mondták, hogy náluk nincs is kuna :-(( Kérdeztem tőle, hogy akkor miért ad találatot a kereső, ha ezer kunát akarok váltani ha nincs egy se, mire azt mondta, hogy HA lenne, akkor annyi lenne :-((
Nem grillezhetsz ugyanazon a rácson, amin már hús volt. Oda fog tapadni. Ne kérdezd, miért.
---
Sok volt "szocialista" palotát elfelejtettek, vagy nem sikerült privatizálni. Igraneban is van egy, gyönyörű park közepében (amíg gondozták). Két éve nagyon elterjedt a híre, hogy Kadhafi, vagy a lánya / menye vette meg.
Nem tudom, tisztában vagy-e az ottani ingatlan árakkal (és az emberek mentalitásával): beszakadt tetejű pince - vagyis csak a négy fal, ajtóval, plafon és tető nélkül´: 40.000 Kuna.
Általam kutricának csúfolt kis ház (6 m széles, meg tán 5 -7 hosszú), lerobbant állapotban. A főldszint szintben van a kinti talajjal, van egy emelet is rajta, lőrés ablakokkal. Szóval az a kategória, amiért én fillért sem adnék: 175.000 € !!! (Mondtam egy cseh ismerősnek - a lánya keresett valami eladót - , sokáig nem tudta eldőnteni, hogy viccelek-e, elment-e az eszem, vagy komolyan gondolom ?)
A vendéglátóm komolyan mondja, hogy ő megvenne. A kis telekre - ezt azt még le kéne túrni - bezsúfolna 8 autó-parkolót, a házban nagy gyorsan kialakítana 4 appartmánt fürdőszobákkal (nem tudom, hogy férne el benne ennyi minden), és már kereshetne is a pénzt. A ház.
Kár, hogy nem fényképeztem le. Így sajna, még elképzelni sem tudod, miről írok.
Úgy tudom, amig nincs megegyezés a 2 állam között, addig nem nyúlhatnak hozzá. Sok helyen még alá is van aknázva. Több ilyent láttun, gyönyörű helyen, szép házak,stb.
azt mondjátok meg, hogy egyszer egy hajókiránduláson ettem makrélát, amit a hajó tatján grillen parázson sütöttek míg mi várost néztünk, de azok mindegyik darab olyan finom omlós volt, hogy ezt hogy csinálják?
hozzá frissen reszelt káposztát, és friss kenyeret kaptunk, meg egy egy üveg jóféle vörösbort.
sosem felejtem el azt a hajókirándulást. :-)
rakiját is szolgáltak fel, de aztán senki nem kért többet, a harmonikás ember megitta az összeset, mire a kikötőbe értünk olyan hangulatot csinált az egyébként viharos esős hullámokon hogy a partról csak néztek az emberek.
ennél nincs is jobb reklám :-)))
szóval én akármikor próbálok sütőben vagy grillen sütni makrélát vagy szétmegy, vagy odaragad vagy csak megfő stbstb..
őt vízszintesen kötik a parázs fölé és ha leszedik biztos lehetsz benne hogy készen van :-))
egyszer a Krka vízesések (Nemzeti Park) látogatása után vissza Sibenik felé egy útszéli vendéglőnél az orrunk előtt szedték le a kész malacot, az valami csoda volt.
Ha szeretsz sütni-főzni helyi alapanyagokból is, akkor írok pár receptet, amit kint érdemes kipróbálni. Mi ezekből párat mindig megcsinálunk ha tengerparton nyaralunk :-)
Sült kagyló
Bő 1 kg. friss feketekagylót, vagy szürke kagylót bő vízben jól megmosunk, a kilógó „kagylólábat” (ami ilyen tengeri moszatszerű fonal, azzal kapaszkodik a kagyló a helyén) leszedjük. A kagylókat tízesével forró fokhagymás olajban, vagy forró fokhagymás, fehérboros vízben megmelegítjük, addig, ameddig a kagylók kinyílnak (amelyik nem nyílik ki, az már nem friss, ezt nem feszegetjük, hanem kidobjuk). A szétnyílt kagylókból a kagylóhúst óvatosan kiszedjük (azért óvatosan, mert a kagyló héja eléggé éles). A kiszedett kagylóhúst beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Majd a szósz lecsepegtetése után sózzuk, borsozzuk kicsit, majd (kukorica)lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Gremolátával, de magában is tálalhatjuk. Sült, vagy petrezselymes krumpli köret illik hozzá.
Sült apróhal
1 kg friss (8-10 cm hosszú) apróhal fejét és a belsőségeket kiszedjük (aki finnyásabb, az a gerincet is eltávolíthatja). Megszárítás után a halat sózzuk és fűszerezzük (bors, mustár, fokhagyma, petrezselyem), majd óvatosan (kukorica)lisztbe forgatjuk a halakat. A halakat olajban óvatosan sütjük kb. 3-4 percig. Gremolátával tálaljuk.
Sült tintahal
Mossuk meg a tintahalat, szárítsuk meg és beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Nagyon forró olajban süssük pirosra. Hirtelen süssük, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk előételként, gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor olajjal picit kenegetni kell.
Sült polip
A polipot sütés előtt elő kell kezelni, vagy kezelt polipot kell venni. A kezelés abból áll, hogy friss polipot meg kell tisztítani, 100-200 alkalommal jó erősen egy sziklához kell csapni, majd 1-2 napra kitenni a napra. Ha ezt nem tesszük, akkor sajnos rágós lesz. Az előkezelt polipot egy lábosba tesszük, sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével, fehérborral, hagymával egy jó órát főzzük. A saját levében hagyjuk kihűlni, miután kihűlt a lében, kiszedjük. Hirtelen süssük ki, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor ez is gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor fehérboros olajjal picit kenegetni kell.
Gremoláta (a jollyjoker mediterrán fűszerkeverék)
A petrezselymet apróra vágjuk, ráreszeljük a (bio)citrom héját, rátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy csipet sóval, és alaposan elkeverjük. (Mehet bele olivaolaj és esetleg kapribogyó is.)
Karlovacnál le, mentek a régi úton Split felé. Plitvicei tavak, Korenica,Udbinánál a gyorsforgalmi úton (rövid szakasz) van elágazás - visszaút a sztrádára Sveti Rok-nál.
Útközben érdemes megkóstolni a helyi konyhát, én Korenica előtt a Babic vendéglőt ajánlom bal oldalon. (van párszáz m-vel előbb is, jobb oldalon. azt nem ismerem)
Bocsánat, ha már volt ilyen jellegű kérdés de nem láttam. Mi Seget Vranjicába megyünk nyaralni. Azt szeretném megtudni, hogy horvátországi tapasztalattal nem rendelkező sofőr esetén mikor érdemes letérni az autópályáról, h a tájat is lehessen élvezni? Köszönöm!
Hát szerintem a polip (hobotnica) az tengeri herkentyű kategória. Lehet fözni (salátához), meg sütni. Egy kis oliva olaj, polip felnégyelve, krumpi, hagyma, zöldségek ízlés szerint, rozmaring, nagyon pici só. Nagyon finom! Ezt a tálat - ki fog ennyit megenni? - négyen fényesre "nyaltuk".
Ha lesz rá lehetőséged, szivesen ajánlom :) (Kopa, vagy sačura alatt sütve)
A "kalja" füstölt és egyéb hússal készül, egész kurmplik és felnégyelt káposzták mennek bele, bográcsban készül hasonlóan, mint a gulyás - tehát neked ezt nem....
A hallal, tengeri dolgokkal sem árt vigyázni, mert képes nagyon beteggé tenni, ha nem friss. Esetleg olyan helyről származik, amely fertőzést hordoz vagy helytelenül tárolták, visszafagyasztották stb.
A tengerparton azért kisebb a veszély, étteremben vagy ha hűtjük, sütjük, megesszük :-)
Ston feketekagylóit ott emelik ki a vízből, (az ántsz/köjál sírva fakadna, ha látná a lélekvesztő bódét), és az árusnak sincs egészségügyi kiskönyve, az tuti.
De a 2 kg feketekagyló annyira friss, minden darab csodásan zárt nyersen és mind kinyílt elkészítve. Helyi fehérborral, olivával.