Gondoltam... (pláne hogy előírták, - nem rossz szándékkal írtam).
Megkóstolni - mértékkel -, csak lehet ?
A polip, és hasonló tengeri kütyük (főlve, salátában) egyik sem a kedvencem. Mikor a vendéglátóm mondta, hogy mi lesz estére, nem voltam elragadtatva. Még akkor sem, mikor mondta, hogy sülve lesz... Nos, tévedtem :)
Egyszer vittünk magunkkal rokonokat is. Jött a grillezős est, ők meg bejelentették, hogy nem eszik a halat. A vendéglátóm ezért vett egy csomó csirkemellet is grillezni...
A végeredmény: a csirke mind megmaradt, a hal elfogyott.
---
Láttunk a sekély vízben két polipot a strandon, lehettek vagy 3 - 4 kilosak. Miért nem fogtátok ki ? Hogyan, hisz megharap? Kidobsz a partra egy rákot, az meg utána megy! Jó, de honnan vegyünk rákot?
Hányszáz kunát hagytunk úszni a vízben? (Jó, röhögjetek: én gombázni tudok, nem halászni! :) A friss helyett (ingyen), vettünk pénzért, fagyasztottat a Kerumban :( Hazára.
Az eszembe se jutott, hogy felhívjam - 5 perc lett volna neki csónakkal. Egy nekem - egy neked alapon. A polipok megvártak volna. (Az apja halász volt, ő is az ... meg kitanult szakács.)
Máskor okosabb voltam. Szóltam, hogy sok halat láttam a strand-helyünkön. Még aznap este ott dobtuk ki a hálót, közösen. (Szóval ő szétrakta, mi meg néztük :D. Jó na: én eveztem!) Másnap reggel 13 kilo volt a zsákmány.
Sztori, ez is kaja: Valaki (hazai) vett négy nagy gomolya sajtot (vagy 200 kunába került), útközben megállt egy sörre a kocsmában. Azt mondja neki a másik: fogadjunk 50 kunában, hogy én azt a 4 sajtot egy ültő helyemben megeszem! Jó, áll a fogadás! - mondta a sajtos ember. Az meg nekilátott, 3 sajt eltünt a gyomrában, a negyediknél feladta: Te nyertél, itt az 50 kuna. A nyertes meg a fejét fogta, mikor felfogta az egészet :DD
De a legjobb (szerintem) a "kozica"-s zöld tészta, illetve a "na buzaru" elkészítési módok :P
Mivel én nagyon szeretek főzni, ha lent nyaralok, akkor is sokat főzök,(keveset járok étterembe) akár magyar alapanyagokból is, ha épp az van kéznél, mivel a reform-kissé elvont konyha híve vagyok ;) Tehát pl. csináltam már pl. kölesből Spanyolországban paellát, és nagyon finom volt :-) Szeretek ezzel is kitűnni a tömegből :-) Persze ez nem mindenkinek tetszik, vagy ízlik, de ez így van jól.......
Nekem azt mondták, partról nem megy a tintahal halászat, de az is igaz, Rómánál ez egy homokos, lassan mélyülő partszakasz volt. Be kellett evezni a lélekvesztővel...volt kaland.
De nagyon hasonló a csali!!
Pár éve Krk-n a halasnál vettem sok apróbb tintahalat (volt vagy 6 féle méret, meg ki tudja miért más), megtanultuk megpucolni, és grilleztük. Igazán nagyon jól sikerült, de bármikor hajlandó vagyok az étteremben is, akár többször egy héten :-)
nemrég amikor ott voltam figyeltem a technikát, egy helyi pecás fogott ilyennel épp akkor egyet partról,
szegény puffogott prüszkölt ahogy próbált volna a partra dobva menekülni.
(mármint a tintahal) :-)
lányom ment oda megnézni közelről milyen is egy ilyen élőlény, prüszkölt ugye a vizet akarta kinyomni és így elmenekülni, dobott tintát is, meg változtatta a mintázatát.
Leányom is imádja, az ő nyelvét látod a képen. :-)
Két éve olyan szerencsém volt, elvittek "szakemberek". Rómatól délre, egy jópofa fürdőhelyen, november első napjaiban a parttól kb. 300 m-re személyes fogtam tintahalakat. Érdekes érzés kicsike csónakból, jó messze a parttól, szerencsére nagyon jó idő volt. Itt sokkal nagyobbakat fogtunk és baromi érdekes az egész, mert egy különleges csalival arra kell "rábírni" a delikvenst, hogy ráharapjon. De akkortól folyamatosan húzni kell, mert a piszok elengedi különben. Kapás volt kb.50, tintahal 12...amit ki is tudtunk húzni. A helyiek megcsinálták, tuti volt. Sok függ a rizotto rizstől is.
ezeket mind ismerem, ettem ittam mindent, kivéve a rizottót tintahalasan.
na ez jó ötlet ezt még nem kóstoltam! ;-)
fekete kagylót magam szedem, főzöm, ha van rá lehetőség.
vagy veszek üzletben ha nincs más lehetőség :-)
(egyébként múltkor néztem egyik hazai hiperben is volt 1200ft körül kilója - nem is vészes)
tehát úgy értettem a nem tudok mit enni, hogy pár dologhoz van kedvem amikor ott vagyok, hogy igazi ottani kajákat egyek, persze túl vagyunk haltálon (vagyis inkább tengeri tálnak nevezném)
hústálon vegyes húsokkal, saláták és minden amit írtál valóban isteniek.
inkább úgy fogalmaznék, hogy kedvencem a csevap meg a tintahal grill :-))
a salátához az asztalon nálunk is bevezethetnék igazán az éttermek, hogy legyen olaj-ecet,
én otthonra vettem ilyen kis üvegcséket csak aztán jöttek az ecetre a muslincák :-))
persze nálunk vagy a kész saláta a menő vagy savanyúság, amit ott egyáltalán nem kapsz ugye :-)
Viganj-ról annyit, hogy Orebic-en lakva oda jártunk át strandolni az első 3 napon, mivel nagyon jó kavicsos strandja volt. Délelőtt szép napos, csendes idő, aztán délután elkezdett fújni és egyre több kite-os jelent meg. Tulajdonképpen délutánra mindig felerősödött a szél, már-már olyan szintre, hogy a strandolás élményét kezdte el is venni (pedig 30 fok volt). A másik, hogy délutánra annyi kite/surf-ös van, hogy nem mered a fejed a víz alá rakni, mert ha felbukkansz tuti, hogy valaki rámegy a fejedre (tapasztalat)
Szóval Viganj tényleg egy surf-ös paradicsom, viszont strandolni/parton henyélni én nem ajánlanám..
Aztán találtunk Orebic előtt egy jó strandot, ami szélcsendes meleg és infrastruktúrálisan jól kiépített volt, így aztán a továbbiakban csak oda jártunk..