Keresés

Részletes keresés

fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124417

.... én is mindent, ami parázs fölött készült :)

Dalmatinska kalja is jöhet!

Előzmény: AZS (124416)
AZS Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124416

A polip, és hasonló tengeri kütyük (főlve, salátában) egyik sem a kedvencem.

Hajjjjajjjj, de megennék most egy jóféle polipsalátát...

Előzmény: fvcc (124415)
fvcc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124415

Gondoltam... (pláne hogy előírták, - nem rossz szándékkal írtam).

Megkóstolni - mértékkel -, csak lehet ?

 

A polip, és hasonló tengeri kütyük (főlve, salátában) egyik sem a kedvencem. Mikor a vendéglátóm mondta, hogy mi lesz estére, nem voltam elragadtatva. Még akkor sem, mikor mondta, hogy sülve lesz... Nos, tévedtem :)

    Egyszer vittünk magunkkal rokonokat is. Jött a grillezős est, ők meg bejelentették, hogy nem eszik a halat. A vendéglátóm ezért vett egy csomó csirkemellet is grillezni...

 

    A végeredmény:  a csirke mind megmaradt, a hal elfogyott.

---

Láttunk a sekély vízben két polipot a strandon, lehettek vagy 3 - 4 kilosak. Miért nem fogtátok ki ?  Hogyan, hisz megharap? Kidobsz a partra egy rákot, az meg utána megy!  Jó, de honnan vegyünk rákot?

     Hányszáz kunát hagytunk úszni a vízben? (Jó, röhögjetek: én gombázni tudok, nem halászni! :)  A friss helyett (ingyen), vettünk pénzért, fagyasztottat a Kerumban :(  Hazára.

     Az eszembe se jutott, hogy felhívjam - 5 perc lett volna neki csónakkal. Egy nekem - egy neked alapon. A polipok megvártak volna. (Az apja halász volt, ő is az ... meg kitanult szakács.)

     Máskor okosabb voltam. Szóltam, hogy sok halat láttam a strand-helyünkön. Még aznap este ott dobtuk ki a hálót, közösen. (Szóval ő szétrakta, mi meg néztük :D. Jó na: én eveztem!) Másnap reggel 13 kilo volt a zsákmány. 

 

Sztori, ez  is kaja: Valaki (hazai) vett négy nagy gomolya sajtot (vagy 200 kunába került), útközben megállt egy sörre a kocsmában. Azt mondja neki a másik: fogadjunk 50 kunában, hogy én azt a 4 sajtot egy ültő helyemben megeszem! Jó, áll a fogadás! - mondta a sajtos ember. Az meg nekilátott, 3 sajt eltünt a gyomrában, a negyediknél feladta: Te nyertél, itt az 50 kuna.   A nyertes meg a fejét fogta, mikor felfogta az egészet :DD

Előzmény: ili83 (124414)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124414

Sajnos nem kedv kérdése a diéta, hanem betegség miatt.... :-(

Előzmény: fvcc (124413)
fvcc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124413

HOBOTNICA

 

Kóstold meg sačura alatt sütve. Egy életre elmegy a kedved a diétázástól :)

Előzmény: ili83 (124412)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124412

Ja-ja, a blitva-t is nagyon szeretem, pont így :P :P Elvileg az előírt diétámba nem fér bele, de akkor is megeszem :P

 

Szeretem még a HOBOTNICA salátát is, meg a halleves minden variációját bármelyik országban is :-)

Előzmény: wdriver (124411)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124411

ha már kaja,

nagy kedvencem és könnyen elkészíthető a "Blitva"

(nálunk Mángold)

 

 

 

olyan mint a spenót, (Blitva hiányában azt párolom meg)

 

kevés olajon odateszem párolódni fedő alatt, összemegy, kissé puhul, 

addig fokhagyma nyomkodás vagy apró darabokra, ezt rászórni, só, kész.

Isteni magában is, de főtt krumplihoz keverve is adják köretként.

nyamm :-)

 

most hirtelen ezt találtam

Előzmény: ili83 (124410)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124410

Húúú, ez az :-) :-)  Köszi a képet ;) !

Előzmény: wdriver (124409)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124409

erre gondoltál?

hmmm nem rossz :-)

 

 

 

Előzmény: ili83 (124406)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124408

Jöhet az is :D Bár nem jellemző rám, és nem csak azért, mert vega vagyok, hanem mert nagyon szeretem a hely jellegzetes kajáit bármi is az :-) ;)

Előzmény: wdriver (124407)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124407

óóó amikor rántottát csináltam hazai kolbásszal meg hagymával kisgázon, egész kemping nézett honnan a jó illat. :-)))

mondtam made in Hungary barátaim :-)

Előzmény: ili83 (124406)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124406

Sziasztok!

 

De a legjobb (szerintem) a "kozica"-s zöld tészta, illetve a "na buzaru" elkészítési módok :P

 

Mivel én nagyon szeretek főzni, ha lent nyaralok, akkor is sokat főzök,(keveset járok étterembe)  akár magyar alapanyagokból is, ha épp az van kéznél, mivel a reform-kissé elvont konyha híve vagyok ;) Tehát pl. csináltam már pl. kölesből Spanyolországban paellát, és nagyon finom volt :-) Szeretek ezzel is kitűnni a tömegből :-) Persze ez nem mindenkinek tetszik, vagy ízlik, de ez így van jól.......

wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124405

feleségem profi a tintahal pucolásában szerencsére.

én a halban vagyok ilyen tanult :-)

és érdekes itthon nem sűrűn eszünk tintát..

pedig kéne.

 

és látod ezt mondtam, hogy ha Horvátországban vagyok bizonyos ideig nehezen állom meg hogy ne grillezett tintahalat egyek :-)

van választék de valahogy ez húz a legjobban.

 

és általában 50-60 kuna plusz köret egyes helyeken.

de akkor az adag is nagyobb mint ahol 60ért kompletten árulják körettel.

+ saláta 10kn, plusz egy sör 16-20kn.

máris beleszaladtunk a fejenkénti 90-be ami azért elég húzós.

de ahogy beszéltük megéri? igen :-)

kinek sűrűbben kinek ritkábban persze.

de mindenképp megéri

ugyanakkor olyan helyet kell választani ami megmarad a fejben tényleg,

kilátás vagy közvetlen part, kinek mi tetszik

és ezt most azoknak írom akik először mennek HR-be.

 

:-)

 

Előzmény: hul (124404)
hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124404

Nekem azt mondták, partról nem megy a tintahal halászat, de az is igaz, Rómánál ez egy homokos, lassan mélyülő partszakasz volt. Be kellett evezni a lélekvesztővel...volt kaland.

De nagyon hasonló a csali!!

Pár éve Krk-n a halasnál vettem sok apróbb tintahalat (volt vagy 6 féle méret, meg ki tudja miért más), megtanultuk megpucolni, és grilleztük. Igazán nagyon jól sikerült, de bármikor hajlandó vagyok az étteremben is, akár többször egy héten :-)

 

 

Előzmény: wdriver (124402)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124403

"égszínkék tenger, tengerkék ég"

milyen szép mondás :-)

 

Előzmény: wdriver (124401)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124402

 

 

nekem van ilyenem de még nem próbálkoztam vele.

nemrég amikor ott voltam figyeltem a technikát, egy helyi pecás fogott ilyennel épp akkor egyet partról,

szegény puffogott prüszkölt ahogy próbált volna a partra dobva menekülni.

(mármint a tintahal) :-)

lányom ment oda megnézni közelről milyen is egy ilyen élőlény, prüszkölt ugye a vizet akarta kinyomni és így elmenekülni, dobott tintát is, meg változtatta a mintázatát.

 

 

Előzmény: hul (124400)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124401

ismét kultúrfelelős leszek:

:-)

 

a Duna Tv-n a "Hazajáró" című sorozat elutazott Horvátországba, eddig két részt láttam

Közép-Dalmácia 1. és 2. címekkel.

Aki nem tudja megnézni az ismétlést

annak találtam ilyen verziót:

 

1. rész video

 

meg a 2. részt is.

 

ismét gyönyörű képek,

fogyasszátok egészséggel :-)

 

 

 

 

hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124400

Leányom is imádja, az ő nyelvét látod a képen. :-)

Két éve olyan szerencsém volt, elvittek "szakemberek". Rómatól délre, egy jópofa fürdőhelyen, november első napjaiban a parttól kb. 300 m-re személyes fogtam tintahalakat. Érdekes érzés kicsike csónakból, jó messze a parttól, szerencsére nagyon jó idő volt.  Itt sokkal nagyobbakat fogtunk és baromi érdekes az egész, mert egy különleges csalival arra kell "rábírni" a delikvenst, hogy ráharapjon. De akkortól folyamatosan húzni kell, mert a piszok elengedi különben. Kapás volt kb.50, tintahal 12...amit ki is tudtunk húzni. A helyiek megcsinálták, tuti volt. Sok függ a rizotto rizstől is.

 

Előzmény: wdriver (124399)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124399

:-)))

ki fogom próbálni.

biztos ízleni fog,

ha neked is ízlett, meg a grill tintahal is ízlik akkor baj nem lehet

:-))

sajnos rizottóval kapcsolatban megintcsak off olasz élményem van,

rendeltünk pénz hiányában olcsó rizottót.

néztük, kihoznak ilyen szószos rizs gezemicét.

finom volt és olyan laktató hogy alig bírtuk megenni az először kis adagnak tűnő kaját.

szóval ezekután tisztelem a rizottót :-D

 

ez a tintás különösen érdekel.

:-)

 

Előzmény: hul (124398)
hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124398

Rizotto és tintahal grillen.

Helyszín: Dubrovnik, kikötő

 

sima

 

"tintával"

 

 

szerintem isteni finom

 

és a legfőbb kedvenc

 

 

Előzmény: wdriver (124396)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124397

tök jó, én is azt hittem hogy helyieknek találták ki...

végülis ha marad rajta összeg akkor következő utazáskor még rajta lesz, 

tehát ha túltöltöm az adott utazásra valón felül, akkor sem veszik el remélhetőleg :-)

 

azt láttam, hogy meg sem kell állni szinte és érzékeli a kütyüt, nyitja a sorompót?

 

Előzmény: 681109 (124359)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124396

hul, köszi

ezeket mind ismerem, ettem ittam mindent, kivéve a rizottót tintahalasan.

na ez jó ötlet ezt még nem kóstoltam! ;-)

 

fekete kagylót magam szedem, főzöm, ha van rá lehetőség.

vagy veszek üzletben ha nincs más lehetőség :-)

(egyébként múltkor néztem egyik hazai hiperben is volt 1200ft körül kilója - nem is vészes)

 

tehát úgy értettem a nem tudok mit enni, hogy pár dologhoz van kedvem amikor ott vagyok, hogy igazi ottani kajákat egyek, persze túl vagyunk haltálon (vagyis inkább tengeri tálnak nevezném)

hústálon vegyes húsokkal, saláták és minden amit írtál valóban isteniek.

inkább úgy fogalmaznék, hogy kedvencem a csevap meg a tintahal grill :-))

 

a salátához az asztalon nálunk is bevezethetnék igazán az éttermek, hogy legyen olaj-ecet,

én otthonra vettem ilyen kis üvegcséket csak aztán jöttek az ecetre a muslincák :-))

persze nálunk vagy a kész saláta a menő vagy savanyúság, amit ott egyáltalán nem kapsz ugye :-)

 

Előzmény: hul (124318)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124395

Akkor Zabrál lesz az. :)

Előzmény: lborli (124394)
lborli Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124394

Az első sorod olvastán felindultam.

Végre! Vki úgy írja, ahogyan kell és értelmes is: zábrág.

Szal, vmit rág.

De, csalódnom kellett. Figyelmes olvasás után láttam az második "g" valójában "b".

Micsoda csalódás!

Előzmény: Pierr.Kardan (124353)
jerolim Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124393

hvala ljepo!

Előzmény: Kormi 2. (124392)
Kormi 2. Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124392

Jerolim, priviben mennek a címek!!!

Előzmény: jerolim (124382)
fvcc Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124390

Én abban a kis öbölben szeretnék. A motorcsónakot is kibérlem :D

Előzmény: Törölt nick (124388)
logi22 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124389

Viganj-ról annyit, hogy Orebic-en lakva oda jártunk át strandolni az első 3 napon, mivel nagyon jó kavicsos strandja volt. Délelőtt szép napos, csendes idő, aztán délután elkezdett fújni és egyre több kite-os jelent meg. Tulajdonképpen délutánra mindig felerősödött a szél, már-már olyan szintre, hogy a strandolás élményét kezdte el is venni (pedig 30 fok volt). A másik, hogy délutánra annyi kite/surf-ös van, hogy nem mered a fejed a víz alá rakni, mert ha felbukkansz tuti, hogy valaki rámegy a fejedre (tapasztalat)

 

Szóval Viganj tényleg egy surf-ös paradicsom, viszont strandolni/parton henyélni én nem ajánlanám..

 

Aztán találtunk Orebic előtt egy jó strandot, ami szélcsendes meleg és infrastruktúrálisan jól kiépített volt, így aztán a továbbiakban csak oda jártunk..

Előzmény: hul (124379)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124387

Divna :)

 

      

hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124386

Divna szélmentesen :-)

 

 

 

Előzmény: tszabi (124381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!