Keresés

Részletes keresés

681109 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124383

elárulom neked, hogy nekünk nyílt ki már kapu úgy, hogy nem volt rajta elég kuna - igaz nem százas nagyságrendben - csak tizes

és ha annyival kevesebb van rajta, hogy nem nyílik, akkor nem is vesz le részösszeget - akkor át kell állni egy kártyás v. kp-s sorba - persze nem ez a cél:)

egyébként én is azt írtam, hogy akkor éri meg igazán, ha többször is mész (mi évente kb. 3 szor megyünk),

de nem kell feltétlenül egy szezonban lejárni az összeget, következő évben is használhatod, sőt másik kocsira is 

Előzmény: Déenes (124370)
jerolim Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124382

küldenél nekem lécci privát, elsősorban Zavalát? :-)

Előzmény: Kormi 2. (120288)
tszabi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124381

Akkor mégis a julius elejével lehetett a gond.

Arra emlékszem hogy Divnán pont a tenger felől fujt a szél, ezért is hullámzott.

Éjszakai élet alatt a késő este-éjjel is nyitva lévő árusokat, bárokat, sörözőket értem. Orebicben ilyet nem találtunk, ellenben Rogoznicán és Pirovacon igen, sőt ott rendezvények is voltak.

Előzmény: hul (124379)
H_G Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124380

Középkori, valami sóvám-határ vagy mi volt itt a megfelelő csempész- és kalóz-aktivitással.

Volt, akinek tetszett, de Mljetre szerintem nem érdemes elmenni! Nem-kopár zöld dombok, ami a helyiek szemében nagyon különleges, de ugye itthon az összes ilyen. A tavak pedig nem is igaziak, csak kacifántos formájú tengeröblök félig sós vízzel. Él bennük vmi ritka nagy fekete kagyló, na az olyan, mint egy retikül nagyanyáink korából és pont olyan ronda is :)

Előzmény: laca5 (124373)
hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124379

Érdekes, Divna kifejezetten sima és meleg vízű hely. Hullámokat csak a gyümölcsárús ladik keltett eddig... Július eleje lehet érdekes... az általatok tapasztaltak oka ez lehet. Soha akkora vihart (2x is), mint július elején Orebicben, nem éltünk át. Mindkettő rémes viharos széllel, özönvíz szerű esővel járt, villámlás, égdörgés, mit mondjak félelmetes volt.

Mondjuk másnapra már sokat melegedett a tenger és utána, mintha mi sem történt volna.

Viganj azért szörfös hely, mert többnyire van szél ehhez... de lehet fürdeni. Az állandó szeles Bracon Bol, ahol a nyugati szél hatalmas hullámokat kelt és bizony szebb a képeslapon, mint élőben ezzel a kemény széllel.(de lehet mi is csak kifogtuk...)

(Erre a szeles oldalra települt a nudista placc.)

Az éjszakai élet teljesen más, mint pl. Spanyolországban, v. Görögországban. Azt mondhatom, hogy pl. Rovinj, Trogír, Split, Dubrovnik stb. kivételével a kisebb, régi halászfalvakban az éttermek, néhány zenés kávézó, koktélozó hely kivételével alig van.

Előzmény: tszabi (124378)
tszabi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124378

Orebic:

Mi tavaly itt nyaraltunk. Nekem felemás érzéseim voltak a hellyel kapcsolatban, igazából ide nem is mennék vissza, de ez a mi ízlésünk miatt lehet így.

A szállás, és a kilátás nagyon jó volt. Viszont mindegyik strandján eléggé hullámzott a víz, így keresnünk kellett olyan strandot ami öblösebb. A félsziget legvégén találtunk ilyet.

Én jobban szeretem a sík vizet, ezért inkább öblöket szoktunk keresni.

Orebicben nem igazán van éjszakai élet, vagy csak mi nem találtuk meg... Ez hiányzott kissé.

Voltunk Divna-n is, nekem nem jött be annyira a hullámzó és hideg víz miatt.

Érdekes, azt gondoltam délebbre melegebb lesz a tenger, de nem. A 3 nyaralásunk (Pirovac, Rogoznica, Orebic) közül talán ezen a részen (Peljesac) volt leghidegebb a tenger. Arra is gondoltam hogy mivel most julius elején voltunk, talán emiatt, de Makarsa felé egy ut menti kis strandon érzésre is melegebb volt, pedig az egy sokkal nyíltabb tengerparti rész volt.

hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124377

A viganji ki rész a Peljesacon igaz, szörf paradicsom, meg egyéb "repülő" sportoké, de közben végig egy tuti part, fürdeni is kiváló. Egyébként egymást érik a kempingek is. 

Korculára visszatérve a P betüsök, tényleg, a déli part végig, szerintem fantasztikus. Látvány, a víz, eszméletlen hegyek, gyönyörű! Ezért is gondolom, érdemes autóval bemenni. Vela Luca nem különösebb hely, hacsak azt nem választod, hogy onnan kompozol Splitbe. Mondjuk hazafelé. Nagyon szép út a tengeren, érdemes felvállalni. Persze számolni is érdemes, mert nem olcsó, 3 éve emelték nagyon az árat. Felér egy hajókirándulással... 

Terka2 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124376

Orebicben hosszú, szép homokos part van.

Előzmény: Prigradica (124374)
hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124375

Dubrovnik egy varázslatos hely, az Óváros egy csoda. Meleg van, de tudták régen, hogyan kell építkezni, hogy védett legyen. Aztán sokan is vannak, de mégis jól tudod magad érezni, sok a látnivaló. Ezen kívül ez egy egész nagy város, szép környezetben, eltelik a nap... ráadásul kihajózhatsz, meg nem hagynám ki a fekete tintahalas rizottót.:-)

Mjet körbejárható autóval, a nemzeti park előtt átszállás kisbuszba, bevisznek. A belső tavakban fürdeni is lehet, és érdemes, külön élmény! Száz km-es körzetben nincs üzem, a levegő nagyon tiszta, a víz nemkülönben, igazán ritka hely a világon is, ráadásul meseszép.

Tényleg érdemes előre olvasgatni, sok mindent leírnak, egyrészt tudja az ember mit lát, esetleg mit keressen, kedvcsináló...

Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124374

És akkor még kihagytad Mosztárt, a Kravica vizesést, Blagajt, Pociteljt, amelyek szinten ezen a körön belül vannak.

Klek mellett sokszor elmegyek, és valószínűleg kellemes hely is lehet, de annyi jobb hely van nála. Személy szerint én nem szeretem a zárt öblöket, mert ott lassabban cserélődik a víz. Azt szeretem, ha tényleg kristálytiszta a víz. A világon kevés hely van, ahol annyira tiszta a víz (és itt nem feltétlenül szennyeződésre gondolok, hanem lebegő szervesanyagokra, mikroszkópikus élőlényekre, homokra stb.), hogy 20 m mélyre le lehet látni. A dalmát adria ezen kevés helyek egyike. Klek nem csak, hogy a Peljesac és a szárazföld közötti szűk öbölben van, hanem ezen belül a neumi öböl szájában is. A Neretva is nem messze ömlik az öbölbe. Emiatt nekem az öböl partján egyik település sem tetszik (a kicsi Stonra is igaz ez). Kleknél ráadásul a magisztrál teljesen körbeveszi a kicsi települést minden oldalról. Nyáron azért ott rengeteg autó megy el.

A Ston volt a Ragúzai Köztársaság legészakibb pontja és egyben erődítménye.

A szörfös hely azért jó, mert fúj a szél elég megbízhatóan, így a szörfösök (mármint wind surf) tudnak szörfözni, a kite-osok meg kitozni. Viganjban wind surf világbajnokságot rendeztek már többször is, legutóbb tavaly.

Orebicen a part kavicsos, szép strandokkal.

Korculán meg keress rá arra, hogy Lumbarda, Prizba, Priscapac, Prigradica, Proizd, Pupnatska Luka (jé, mennyi p betűs, eddig nem is tűnt fel).

laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124373

Kezd érdekes lenni:-)

Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden van arra. Én csak Korculára és mondjuk a Divnára készültem.

Esetleg a Sv. Ilija, bár a tavalyi Sv Jure után nem biztos hogy vevő lesz rá a család, ha autós-szerpentines a megközelítés, de hát milyen lenne :-)

Mi ez a fal, Középkori, vagy valami Jugoszláv dolog?

A szörfös hely miért jó? (senki nem szörfözik nálunk)

Klekkel mi a gond? Azt látom, hogy kicsit távol van mindentől, de amúgy szép?

Orebicen érdemes "bázist" kialakítani? Part milyen?

HA mégis szűkítjük a kört és CSAK Dubrovnik régió marad, akkor Dubrovnik mellett van ott még más is? Dubrovnikra nem hiszem hogy 1 alkalomnál/napnál többet szánnánk, ha meleg van akkor inkább szenvedés a városnézés.

Mljetre gyalogosan is érdemes elmenni, vagy hajókirándulás? Nem tudok róla semmit, azt látom hogy van egy Nacionalni Park. Ezek a belső, elzárt tavak mik?  Na majd jól utánanézek:-)

Korculán milyen helyeket érdemes felkeresni a város mellett? Az egész szigetet végigautózni?

Előzmény: hul (124367)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124372

H_G Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124371

Nana, Stonból kettő van! Én átutazóban azt a benyomást szereztem, hogy Veli Stonban (ahol a fal van) nem lenne kellemes lakni, de az osztrigahalász-falu Mali Stont rögtön följegyeztem az "egyszer ide vissza kell jönni egy teljes hétre" (már jó hosszú) mentális listámra, az a hely rendkívül hangulatos.

Előzmény: Prigradica (124368)
Déenes Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124370

Próbáltál már a hipermarketben tele kosár áru kipakolása után kártyával fizetni úgy, hogy csak 1 e ft van a kártyádon? Itt se tedd, egyébként ha kevesebb az enc számládon levő keret, mint amennyi a fizetendő összeg, akkor a sorompó egyszerűen nem fog felnyílni, mehetsz az ügyfélszolgálatra magyarázkodni és ügyet intézni, a mögötted állók szitkozódása közepette akiket feltartasz.

Akit az enc érdekel annak alább találhatók a csomagok:

http://www.hac-onc.hr/toll-payment/etc/etc-packages-and-sms-vouchers

A készülék ára (ritka akciók kivételével) minimum 100 kn csomagtól függően. Tiszta matematika alapján a 22% kedvezményt figyelembe véve legalább 460 kn autópályadíj elköltése után leszel nullszaldós. Magyarul, ha egyszer lemész nyaralni a tengerpartra, akkor nem éri meg megvenni. Ha azt is figyelembe veszed, hogy a csomagok díja nem pont a te használatod árával egyezik meg valószínűleg pénz is ragad benn rajta, még rosszul is járhatsz.

Annak éri meg igazán, aki gyakrabban használja. Én átlagban 2-3 ezer kunát költök pályadíjra egy évben, így spórolok  vagy 20 e Ft-ot összességében.

Az igazi előnye egyébként a gyorsasága, ezért szeretem leginkább.

Egyébként a legproblémásabb főszezonban hazafelé a Zagreb-Lucko kapu, ez viszont enc használat nélkül is simán kikerülhető a Demerje-i kapu használatával, bankkártyás fizetés mellett.

Enc témában bátran kérdezzetek :-)

Előzmény: silencetom (124363)
emojnarode Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124369

Egy új gyorshajójárat indúl Split-Milna/Brač/ - Hvar-Korčula- Dubrovnik vonalon , május 15 én . Okt 18-ig. Splitből ind. 7.30-kor és érkezik Dubrovnikba 12-kor. Vissza Dubrovnikból 16.30-kor és érkezik Splitbe 21.30-kor. A tervek szerint hetente kétszer, kedden és csütörtökön. Korčula így 2 óra alatt elérhető, és  Hvar kb. 3 óra.

Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124368

Igen, kirándulni jó Ston, ott lakni nem érdemes.

Előzmény: hul (124367)
hul Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124367

Jó, hogy írod Stont! Én csak kirándulásra gondolok, ez is ajánlható a Peljesecon programként. Nagyon érdekes a fal, gyönyörűen rendbe hozták. Sajnos nem ők fizetnek, hogy felmássz... hanem te. De pl. kiváló barátom (akikkel együtt voltunk legutóbb) szerelmes a falba, vonzza a kihívás. Lehet ilyen, azért mondom.:-)

Nekem elég félelmetes és mikor 35 fok van, hát lentről is szép.

Előzmény: Prigradica (124366)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124366

Korculáról, vagy Orebic környékéről Dubrovnik egy egész napos kirándulás. Kb. 2-3 óra oda, és ugyanennyi vissza. De ott van még Mljet is a környéken. De ott van még Slano és Trsteno is.

Stont, Kleket nem javaslom, Trpanj érdekes lehet, de Orebic jobb. Zuljanáról, és úgy általában Peljesacról meg a többiek elmondják milyen szokott lenni. Korculán lassan teltház van, már csak egy-egy időpont szabad, úgyhogy igyekezni kell.

Előzmény: laca5 (124360)
hul Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124365

Dubrovnik egy egész napos kirándulásra Orebicből könnyedén elérhető. Ki van próbálva... ahogy mondják:-) többszörösen is! Dubrovnik ebéddel, fagyikkal, sőt a séta a falon is belefér vagy akár a kabinnal a hegy. A Peljesac azért is jó bázisnak, mert ezen a félszigeten is sok látnivaló van, meg remek fürdőhelyek. Pl. Peljesacon eltöltötök egy szép napot Divnán, és mondjuk egy másikat a szörfparadicsomban, Viganjban és fürdötök Lovisce-n.

Ezen kívül 20 perces kompozással felkereshető Korcula szigete, és itt dönthetsz úgy, hogy autóval mész át és bejárod, amit nagyon tudok ajánlani, mert remek hely. A régi úton kellene menni, Prisba felé, a hely maga a Paradicsom. Vagy csak a komp mellől induló személyszállító hajócskával mész át, (16 kuna a hajón a személyjegy, kicsin is, nagyon is) ez Korcula város központjában tesz le. Egy nap érdemes kocsival bemenni, egy másik nap meg gyalogosan csak Korcula városba és megvacsizni a sétányon... 

Peljesacról kompozva megint csak könnyen elérhető Mjet, ami ismét egy csoda! Egy nap megjárható, nem rohanós, viszont felejthetetlen! 

Minden adat, távolság, komp számolható, ebből a komp nem olcsó, és az étterem, de hát ez relatív és annyi mindentől függ.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124364

Mi ezt a Peljesac-Zuljana bázissal (két hét alatt) abszolváltuk, de a félszigeti keringés és Dubrovnik többszöri látogatásán (2x kórház) kívűl csak Korcula város fért bele.

silencetom Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124363

És olyankor mi van,ha útközben elfogy róla a pénz?Vagy ha marad rajta,az elúszik?Külön meg kell venni a kütyüt és utána feltölteni?

Előzmény: 681109 (124359)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124362

Dubrovnik térsége és Peljesac/Korcula ..... hmmmm.....

mindkettő szép nagy falat,-  Peljesac és Korcula külön-külön is - én "túrázással" nem igazán javasolnám felfedezni egyik helyet a másikról, mindkettő megérdemel egy - vagy több - külön nyaralást :) 

rodore Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124361

Mi ugyan még nem voltunk ennyire délen (hazudok, voltunk Montenegróban), de már én is gondoltam rá. Ki is néztem egy apartmant, mert vízközelit szeretünk: http://www.horvatorszagielszallasolas.hu/zuljana/apartmani-zuljana/  A férjem vonakodik, nem szeret ilyen messzire autózni :-(

laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124360

Sziasztok.

Az idei évben el szeretnénk jutni Dubrovnik térségébe, de valahogy úgy keresek "bázist" hogy Dubrovnik csak elérhető közelségben legyek, tehát nem célpont.

Egy napot rászánunk, megnézzük, de emelett még érdekelne Korcula és a Peljesac is.

Melyik települést tudnátok javasolni, ami önmagában is szép hely és érdemes oda elmenni, de ahonnan elérhető lenne mindez? (Tudom, van aki leautózik Sibenikből Dubrovnikba napi kirándulásnak, de ennyire azért nem ....:-)

Ismerősen hangzó települések, bár egyiken sem voltam: Trpanj, Orebic, Klek, .....? Vagy Ston/Prapatno környéke pl. milyen? Nagy városok annyira nem pálya, de arra felé nem is nagyon van ilyen.

Előre is köszönöm az ötleteket, vagy ha hülyeséget tervezek, azt is írjátok meg nyugodtan. Valahogy a szállásajánlatokból nem vagyok benne biztos, hogy jó helyre tervezem a nyarat. Mindig a bőség szokot zavart okozni, most meg....

681109 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124359

megéri megvenni, mert valóban olcsóbbra jön ki, és nem kell nézgetni, hogy jól adtak-e vissza:)

de mi leginkább azért szeretjük, mert főszezonban sincs tumultus az ENC-kapuknál

Előzmény: rodore (124358)
rodore Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124358

Köszönöm szépen! Eddig azt hittem, hogy ezt a helyiek veszik és valami matrica helyettesítő dolog. Igazándiból soha nem néztem utána.

Előzmény: 681109 (124357)
681109 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124357

ENC:

mi a zágrábi fizetőkapu előtti központi irodában szoktunk venni/feltölteni

ki kell tölteni egy nyomtatványt, feltüntetve, hogy milyen kategóriában szeretnéd használni és kapsz egy kis elektromos kütyüt, és megmondod, hogy mennyi kunát töltsenek fel rá

a megfelelő sávot választva (ENC feliratú kapu)a kütyü érzékeli, hogy melyiknél mentél fel/jöttél le, és leveszi az aktuális összeget és kiírja, hogy mennyi maradt még rajta

elég egy készüléket venni, és újra tölteni - mi csak akkor szoktunk új készüléket "venni", ha valami spéci akció az új készülékre

sok benzinkútnál is ki van írva, hogy feltöltik - de igazából csak egy bónt tudsz venni, amit utána sms-ben kell aktiválni - ezzel mi egyszer megszívtuk, fél napunk ráment és még a zágrábiaknak is egy órába telt, mert nem minden szolgáltatóval működik ez az sms feltöltés

ha jól tudom neten is lehet rendelni, de ezt még nem próbáltuk

Előzmény: rodore (124356)
rodore Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124356

Erről írnál egy kis tájékoztatást? Köszi!

Előzmény: fvcc (124354)
681109 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124355

feltételezve, hogy szóló szgk-val megy :)

Előzmény: Pierr.Kardan (124353)
fvcc Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124354

Látom, olvastad a linkelt oldalakat :)

Május 1-től változtak, optimalizálták azt a tényleges km szerint. Valahol drágább, de többnyire olcsobb lett (az autópálya építők a tervekkel ellentétben többnyire rövidebbre építették azokat). A maradékból vehetünk egy gombóc fagyit :D

Ha ENC-s dobozkát vesz az ember, előfizetéssel, akkor majdnem 22%-kal olcsóbb az autópálya-díj

Előzmény: Pierr.Kardan (124353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!