Most, hogy szóba hozod... Én először - évekkel ezelőtt - a csodálatos "igazi tiroli" futómuskátlinál a címoldalon fedeztem fel az ismétlődéseket; már nem is sok kedvem volt kinyitni a katalógust. :(
Játéknak is felfogható egy ilyen katalógus. Lehet versengeni, ki talál több egyforma körtét. Kezdőknek körte, haladóknak lehet muskátlivirágot vadászni.
Én is voltam az árudájukban (gödöllőiek vagyunk), én se megyek oda többet. Csak talicskatologató személyzet volt, aki árgus szemmel figyelte, hogy zárás előtt kellő ráhagyással elmgyünk-e. A növények is eléggé lepusztult állapotban voltak. A tapasztaltak után a csomagküldésüket nem próbáltuk ki.
Van viszont itt egy másik áruda, ahol szintén nagy a választék, a növények szépek és a személyzet is hozzáértő. Egyszerre persze nincs meg a S. teljes választéka, de apránként sok különlegességet is be lehet szerezni. Szőlőoltványokból pl. nagyon nagy választék szokott lenni, szintán párszáz forintért.
Na, akkor azért ez egy jó pont, mármint, hogy a fára fel vannak tüntetve az adatok. De szerintem azt sem ők írták rá, hanem a faiskola, ahonnan ők rendelték :).
Ja, szakember van amúgy, én videót is láttam az egyik kertészükről és meglepően jó volt hallgatni. Csak ő meg ugye nem tud ott lenni mindenhol. Azért nem akarom leszólni őket, mert ezek szerint segítőkészek (én ilyen formában nem tartottam velük kapcsolatot), de pl egy átlagos gyümölcsfát szerintem jobb faiskolától rendelni, mert ők is onnan szerzik be, és továbbadják kétszer annyiért.
De legalább ezek szerint webes rendelés szempontjából korrektek.
Amikor kérdezek, válaszolnak. Igaz, mindent e-mailben kérdezek, pl. legutóbb a "nemes dióra" kérdeztem rá, Milotai 10-es, mint kiderült. Szóval, van ott szakember, csak kevés ezek szerint.
A kertészet ezek szerint nem a szakembereknek készült, hanem a sznob pénzeseknek:) Én azért bevállalom, hogy tőlük rendelek, az előző hozzászólásomban említett háttér miatt. Ha kell kérdezek, ha nem válaszolnának, nem vásárolnék náluk, ha nem lennék eddig elégedett 98 százalékban az árujukkal, szintén nem rendelnék.
Az oltványokon mindig fel van tüntetve, milyen alanyra oltották. Egy műanyag lapon. (mit és mire)
Én meg a többi csomagküldővel nem voltam kibékülve.
Nem beszélve arról, hogy grafikusként kiráz a hideg az ilyen munkáktól. Ha már hamisítják a képet, akkor legalább keressenek egy profi grafikust, aki nem ennyire feltűnően hamisítja a barackfákat :D.
Szerintem a marketinget is lehet jól és profi módon csinálni, átb@szás nélkül. Én voltam jó párszor Gödöllőn nálunk, közel van a telkünkhöz. De ami ott van, az sem profi. Van egy-két kertész, de ha érdeklődni akarsz, akkor vagy éppen van ott valami hozzáértő, de általában nincs.
Szerintem a Sieberz azért jó, mert sok különlegesség is van, amit egy átlagos kertészetben nem feltétlenül lehet megkapni. De nálunk van egy nagy kertészet, hát ezerszer profibbak, mint a Sieberz. Akármiben tudnak segíteni, permetezéshez, ültetéshez, ápoláshoz kérhetsz tanácsot. És ha egy normál szilvafára van szükségem, akkor tuti, hogy nem a Sieberztől rendelnék, mert alapból sokszor csak a fantázianevek vannak feltüntetve, de engem lehet, hogy érdekelne, hogy milyen alanyra van oltva a nemes és a nemes pontosan milyen fajta, azon kívül, hogy pl. "csodás bőtermő". És szinte tuti, hogy ha felhívom őket, akkor fogalmuk sincs róla.
Pár éve szőlőt akartam venni, eléggé belemélyedtem a témába, végül nem lett belőle semmi. Kb 300-500 forintért lehet rendelni profi nemesítőktől amerikai alanyra oltott szőlőoltványokat. Ez azért fontos, mert az európai nemes fajták érzékenyek a filoxérára, az amerikai alanyra oltott európai nemes fajták viszont rezisztensek. A Sieberznél pedig 1500 körül lehetett kapni európai nemes gyökerű fajtákat. Ezek után aki egy kicsit is utánajár, tuti, hogy nem itt szerzi be a szőlőjét, de sok más növényét sem. Maximum a különlegességeket.
Én kedvelem a Sieberz-t:) Tudom, hogy fotosoppolnak, de nem érdekel. Ha a negyede lesz a fán, nekem az már ígéretes, mint ami a képen. Rendeltem tőlük törpealmafákat, most lehetnek 3 évesek. Az egyiken a fa igen tele van gyümölcskezdeményekkel, lehet, hogy ritkítanom is kell a termés minősége szempontjából.
Meg vagyok elégedve velük. Ha valami nem tetszik elállási időn belül, egyszerűen írok egy e-mailt és küldik a futárt a termékért (nem én bumlizok Gödöllőre! nem én postázok, nem én állom a visszaküldés költségét). Még csak azt sem kérdezik meg, hogy ugyan, mi a bajom vele. Ugyanez egy másik csomagküldőnél (direkt nem írom ki a nevét) nem működik, még csak választ sem írtak, nemhogy....a harmadiknál pedig minden kifogást felhoztak, lényeg, hogy elállási időn belül is én lehettem csak a hunyó, és nyasgem... (nem ezt írták, csak ez a lényege).
Nekem megéri a háttérügyintézésük miatt. A marketing meg marketing. Aki nem ért hozzá, beszopja a fotosppolt képet, aki meg ért hozzá, mosolyog rajta és vagy rendel belőle, vagy nem.
Amúgy a Sieberzről megvan a véleményem. Nem mondom, hogy nincs jó dolog náluk, de szerintem minden jóval drágább, mint kellene, de nem jobb. A másik a Bakker Holland, amit nem is értek, hogy ki vásárol ott mindent 10x annyiért.
Szóval nekem a Sieberz katalógus végiglapozása elég ahhoz, hogy véleményt alkossak. Mivel grafikus a szakmám, elég jól rááll a szemem a szerkesztett képekre. És a Sieberz kiadványairól szinte világít, hogy egy apró barackfára rányomnak hatezer barackot photoshoppal, és még csak annyi érzés sincs bennük, hogy legalább ne ugyanazokat a barackokat raknák rá többször. Olyat is láttam, hogy citromfán ugyanaz a citrom szerepelt többször, de volt, ahol tükrözték, így olyan, mintha két oldalról sütne a Nap :D.
Szóval egy kertészeti magazinba ne pakolják már teli képszerkesztővel a miniatűr csenevész bokrot hatalmas gyümölcsökkel. Még akkor is elhiszem, hogy terem az a fa, de legalább nem érzem úgy, hogy hülyének néznek.
Én is kíváncsi leszek :). Bár szerintem ezt a kis kiszerelést nem tudtam jól felhasználni. Azt tervezem, hogy fogok venni egy nagyobb kiszerelést, majd kipróbálom valamin. De most néhány palánta alá szórtam belőle, elvileg tudom is, hogy melyik alá :D, majd kíváncsi leszek. Mindenesetre örülnék, ha működne, mert nem olyan horror az ára.
A rosszat is megírom, nincs érdekemben a termék fényezése. Amúgy ez a BIMS hol kapható? Beírtam neten, de csak külföldi oldalakat találtam. De ha képek alapján jól látom, akkor ez valami porózus anyag, gondolom hasonló a működése.
Amúgy a termékről nem olvastam sehol, hogy világraszóló, az egyik hozzászóló írta ezt. Annyi biztos, hogy magyar szabadalom, tehát a világon elvileg újdonságnak számít. Nekem az tetszett meg benne, hogy ennyire egyszerű. Szerintem elég belegondolni, hogy mi van akkor, ha egy gyökér behatol egy ilyen csövecskébe. Ott tovább nedves marad a talaj, ezáltal a gyökér több gyökérszőröcskét nevel. De ez bármiféle porózus anyag hatására bekövetkezhet.
A perlitet is elég sokan használják, szerintem arról sem kel meggyőzni senkit, hogy az miért működik. Magába szívja a nedvességet, ezért tovább tárolja, emellett lazítja a talajt. Ez szerintem egy hasonló termék, kicsit más megközelítésből.
MOst is kapható, a tökfélék utolsó tétele. MOndjuk, decemberben 25 szemért (most már emlékszem) fizettem 300 forintot. Decemberig akció van minden évben, októbertől vagy szeptembertől.
Én is vettem tőlük lapos barackfát, egyet, szabadgyökerűt, tavaly (2360 ft volt). Szépen öntözgettem, megmaradt, pedig tavaszi ültetés lett - nem szeretem a tavaszi ültetést, az őszi mindig sokkal biztosabb eredésű.
Nekem sem jelentkezik rajta tafrina deformans.
Amúgy, ha elfogadsz egy tanácsot: a gyümölcsfák tövét, a korona területével arányosan megfelelően tartsd tisztán, ne legyen fű, gyom, semmi a tövénél. Nem azért, mert én mondom:) Volt egy kertészmérnök bácsim, aki elmondta, hogy a fű öl, tápanyagot vesz el a fáktól, sokkal gyengébb lesz a termés a fű miatt, mint lehetne.
Érdemes minden fa, bokor alja rendszeresen kapálni. Mondjuk, én könnyen beszélek a 11 gyümölcsfámmal, pár tő szőlőmmel, pár bokor málna, ribizli, köszmétebokrommal:)
Black forest cukkinit keresnék, de sehol nem lehet kapni. Sőt sok helyen azt sem tudják, hogy van futós fajta. Tudnátok esetleg lelőhelyet, hogy akár mag, akár palánta formájában hol vehetnék?
Ha tényleg '76-os vagy, akkor ez még megbocsátható... :) Én már jóval korábban megismertem őket na meg néhány hasonlót is. A nejem is bedőlt megint, hiába próbáltam lebeszélni róla; tavaszi virághagymákat rendelt. Nem mondom el az eredményt... Mondtam, inkább jótékonykodjon. A válasz maradjon titok... :)))
:D Amit az előző hsz-ben belinkeltem, gyökéritató nevezetű valami. http://gyokeritato.hu/
A kérdés csak az, hogy mennyire éri meg a használata, ugyebár a költségek miatt. Meg hogy mennyit érdemes belőle használni. De a működési elve pofon egyszerű, átszövik a gyökerek, azon belül pedig egy "védett zóna" van a gyökér körül. Több nedvesség tárolódik benne és több gyökérszőr képződik. A csövecskékben megnő a mikroorganizmusok száma, amik segítenek átalakítani a tápanyagokat a növény számára hozzáférhető formára, emellett pedig lazítják is a talajt. Mondjuk ez homoktalajon annyira nem lényeges, de szerintem jó dolog. Kaptam egy kis zacsival, ki fogom próbálni. Most sok kis palántám van, kb 10 palánta alá lesz elegendő, meglátjuk, hogy ekkora mennyiségben mutatnak-e a kezelt növények valami eltérést a többihez képest. De elméletileg mindeképpen jó hatással vannak a talajra és a növényre. Mondjuk agyagtalan esetén már csak a lazító hatása miatt is nagyon kedvező lehet.
"A világraszóló találmány hatásmechanizmusa pedig annyira egyértelmű, hogy nem tudom miért kéne róla győzködni valakit, elég egyszerűen megérthető. Az újdonság ebben az, hogy valaki kitalálta a terméket, amivel ezt a természetes folyamatot mesterséges úton elő tudjuk állítani. Inkább az a fura, hogy eddig ezt senki nem találta ki."
Mi volt az?
Kérem pár szóban beszámolni róla, mert majd megesz a fene hogy megtudjam!
Oh, te mikor voltál kint? Mert én ennyire kategorikusan nem jelenteném ki, hogy nem volt ott senki és semmi, mert én alig jutottam el az előadásomra :D. Teli volt emberrel és eladóval is, mindenhol sorok álltak. Igaz hogy reggel tízkor még nem olyan sokan, de kettő-három körül már teli volt. Azt nem mondom, hogy olyan nagy különlegességek voltak, mert egy nagyobb kertészetben ugyanezeket a növényeket megkapja az ember, de azért növényből is rengeteg volt, tehát nem lehet mondani, hogy nem lehetett válogatni.
Citromokból pl egy hatalmas stand volt, ilyen szépeket ekkora választékkal egy kertészetben sem lát az ember. Muskátli oké, hogy elég elterjedt mindenhol, de ebből is hatalmas választék volt.
1300-ért mondjuk szerintem is kicsit túlzás, valószínűleg ehhez hozzájárult az egyetem gazdasági helyzete, pedig nem kéne. De manapság ez sajnos elég általános összeg, én pálinka fesztiválon kb öt éve kifizettem 5000 forintot, amiért kaptam talán kétszer két cent pálinkát és bent nagyon nem volt semmi.
A világraszóló találmány hatásmechanizmusa pedig annyira egyértelmű, hogy nem tudom miért kéne róla győzködni valakit, elég egyszerűen megérthető. Az újdonság ebben az, hogy valaki kitalálta a terméket, amivel ezt a természetes folyamatot mesterséges úton elő tudjuk állítani. Inkább az a fura, hogy eddig ezt senki nem találta ki.
Régi látogatója vagyok ennek a kiállításnak, de most mindenkit nagyon kategorikusan eltanácsolnék töle! A legnagyobb fölháborító parasztvakítás, amiben valaha részem volt: 1300 Ft (!) csak a belépö, és akkor még nem vettél semmit; nem is fogsz, mert nincs ott szó szerint senki és semmi. A sorok ameddig a szem ellát üresek, alig lézeng ott egy-egy eltévelyedett eladó néhány cserép kommersz muskátlival vagy kaktusszal. van viszont böven lepényevés és zsákbafutás: erdélyi szöttestöl tyúxemirtóig ami gagyit csak el tudtok képzelni.
A kert persze mint mindig, gyönyörü; bármely kiállítással nem súlyosbított napon díjmentesen látogatható.
Ja, és engem a világraszóló "találmány" se gyözött meg túlzottan; bár a lelkes fiatalembert elég nehéz volt leállítani.
Nemrég lepermeteztem Karate-val a hónapos retket, mert kezdett nagyon elbánni vele a földibolha. Hatásos volt. A retek azóta nagyon szép. Sajnos a Karate tasakján nem volt feltüntetve, hogy a retek hány nap után ehető. Valaki meg tudná mondani?
Más kérdés. Ha a hagymás tavaszi virágok, úgymint tulipán, jácint, nárcisz eldobálják a leveleiket is, de még nem szedem fel a hagymákat, akkor lehet-e a területet Glialkával gyomirtózni? Ehhez kapcsolódik, hogy a szőlő alatt lehet-e használni?