A KÉK kör folyamatos teljesítésére indult kis csapat ma megérkezett Gántra. Ez volt a 21. túranapjuk, nagyon stabilan járják, pedig esőben is volt részük bőven.
Ebben az esetben a Móroc-tetőre vezető Piros háromszögis megszűnt.
A Piros négyzeta következőképpen módosult (ezt az állapotot a 2012. májusi Tési-fennsík 50 teljesítménytúra előtt alakították ki, a jelzésfestőkkel személyesen találkoztam). Nyilvánvalóan ezt a helyszínen le is kell ellenőrizni:
A Régi Piros négyzet"vadászati magánterületen" vezet, úgyhogy az általam áthúzott szakasz a valóságban is megszűnt, annál is inkább, mivel az igazolófüzet itt vezeti lefelé a Közép-dunántúli Piros Túrajelzését, amely szintén elég "érdekes".
Az igazolóhely megváltozott az a valós helye ahol a 2012-es kiadású KDP füzet jelzi, feladat lenne a koordináta bemérése. A Geodéziai toronynál már nincs kód, az útvonal nem érinti.
A túramozgalom hívatalos útvonala megváltozott, mostantól a turistautak.hu adatbázisa is azt tartalmazza. A helyszínen pontosítani kell majd, hogy a korábbi P3 és P4 jelzéseknek mi lett a sorsa.
én nyilván nem tudtam róla, mert 2010-ben jártam végig
ha elterelték = átfestették (gondolom átfestették ha már a most kapható füzetben úgy van a térképen, mint ahogy írtad) és tegnap arra jártam volna kütyüvel, azért gondolom észrevettem volna :-)
Régebben a honvédség korlátozta, most pedig az erdészet (természetvédelem?) tiltja Keleti-Bakony (Tési-fennsík) legmagasabb hegyének felkeresését :-(( Lehet, hogy a turistáknak tényleg el kell búcsúzniuk a csúcstól?
(Még jó, hogy a "rendszerváltáskor" - állítólag - lehullottak a tiltó táblák!)
Itt a kép az Öreg Futóné csúcsán (573,9 m - IUGG67 felett) álló geodéziai vasbeton mérőtoronyról:
Lehet, hogy végigmentek GPS-szel az említett szakaszon, de - ahogy Te sem Tudtál a változásról - ha az illető nem tudott az elterelésről, akkor csak ment-met a Piros sávon. Szerintem még mindig a régi nyomvonalon vezet és az új nyomvonal "csak" a rendeletekben és az igazolófüzetben létezik, de majd Pápai vándor megmondja a tutit :-))
Én is csak azt a képet láttam, amit Ő felrakott: azon a térképen a Futóné-nyeregben (Az Öreg és a Kis Futóné közötti nyereg, a Piros sávés a Régi Piros négyzetelágazása) volt egy "Bélyegzőhely, igazoló hely" piktogram, ami szintén nem lehet valós, hiszen a csúcson álló geodéziai toronyról (amennyiben ezt hívja "Csőoszlopnak") kell leovasni egy kódot. (Persze a "Csőoszlop" jelenthet egy geodéziai pont felett, a földből 1-1,5 m-re kiálló oszlopot is, de szerintem ilyen a Futóné-nyeregben szintén nincs!)
akkor úgy mondom, hogy csodálkozom, hogy egy ilyen jelzésáthelyezés nem kerül át a tuhura, nem ment végig másfél év alatt senki olyan a KDP-n aki szokott tracket feltölteni?
ha OKT-n változik valami, 2 hét alatt felkerül (igaz, KDP-t arányaiban sokkal kevesebben járják mint az OKT-t de akkor is meglepő hogy 1.5 év alatt senki?)
ami még meglepett, hogy magamat a túramozgalmakról azért nagyjából tájékozott embernek tartom (bár végülis csak ezt a fórumot olvasom) és Pápai vándor említése előtt nem is hallottam róla hogy változott volna az útvonal
és a 2012-es füzetben akkor az Öreg Futóné mint igazolópont is megszűnt?
Ha Tudtátok / Tudtuk ezeket a tényeket / gondolatokat, akkor legalább összefoglaltam őket :-)
Ahhoz képest, hogy az MTSZ vezetősége nem olvassa ezt a Fórumot, itt elég sok olyan aktuális információ lát napvilágot, melyekről az MTSZ-nek tudnia kellene! Persze megírom majd oda is, az is lehet, hogy elolvassák, de érdemi változásban nem igazán reménykedem. Régebben tagja voltam a Technikai albizottságnak, mostanában nem követtem a működését.
Én is azt írtam, hogy a Tuhu is csak akkor tud friss infót megjeleníteni, ha ezek eljutnak hozzá.
A KDPT-n (nevezetesen az Öreg-Futóné környékén) én 2012. májusban jártam utoljára, a jelzés akkor még érintette a csúcsot. Az a gyanúm, hogy ez még mindig így van, de várjuk meg Pápai vándor beszámolóját, aki épp mostanában jár arrafelé. Az új nyomvonal csúcs alatti szakaszáról nincs Track-em, úgyhogy, ha valóban áthelyzeték, arról nem tudok Nyomvonalat prezentálni. Maximum Google Earth alapján tudnék KMZ-t létrehozni és ebből készíthetek egy GPX-et, DXF-et vagy bármilyen vektort, de jobb lenne a felmért Track. Az út többi szakasza nagyjából jó a Tuhun.
Szép hosszú és tartalmas hozzászólás, öröm volt olvasni. Csak egy baj van vele, hogy akinek szól az nem olvassa, mi viszont ezt eddig is tudtuk. Ha érdemben is tudatni akarod a véleményedet akkor azt itt kellene. :-)
Azért a turistautak.hu elég gyorsan frissül de ha nem jut el hozzánk az információ akkor nincs miből frissíteni.
Ha Te térképész vagy nyilván meg tudod rajzolni azt a "tracket" ami a KDP jelenlegi hívatalos útvonalát ábrázolja. Ha azt elküldöd, vagy feltöltöd egy használható formátumban akkor a térképen órákon belűl frissülni fog!
Kösz, hogy Megosztottad itt ezt az infót! Most már legalább - Rajtad kívül - több, mint 0 db ember tud róla.
Valóban,a Tuhun és egyéb non-profit társaságok, közösségek által üzemeltetett nem hivatalos adatbázisokban nem jelenhet meg azonnal egy-egy ilyen módosítás, elterelés, mivel oda először ki kell menni a "kütyüvel" és fel kell mérni a kérdéses szakaszt (Számomra egyébként még az is kérdés, fel lett-e festve valóban az új nyomvonal!). Viszont az illetékesektől - jelen esetben a Verga Zrt-től és a Magyar Természetjáró Szövetségtől igen is elvárható lenne a széleskörű, korrekt tájékoztatás az ilyen és a hasonló esetekben. A Közép-dunántúli Piros Túra mégiscsak egy regionális túramozgalom. Mindenesetre, hogy ezt a változást - most éppen Tőled - áttételesen, egy külső honlap (pl. "Turatars.com") információja alapján kelljen megtudni, az nonszensz! (Ezzel nem a szóbanforgó honlapot szólom le csak kiemelem a "feladata lenne a tájékoztatás" és a "nem feladata, mégis tájékoztat" hozzáállás közötti különbséget!)
Az egyetlen hely, ahol ez az információ publikálva lett, a Közép-dunántúli Piros Túra 2012-es igazolófüzete és az ebben található Tájoló Bt-s térképrészlet. Ehhez az információhoz a szervezők és a térképész cég (Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség (ÉDTTSZ) és a Tájoló Bt.), mint "helyiek" nyilván könnybebben hozzájuthattak, mivel ők székesfehérváriak, a Verga Zrt. székelyehe pedig Veszprém. Kérdés, hogy az ezzel kapcsolatos információáramlás elindult-e az MTSZ felé?
Megnéztem mind a Verga Zrt., mind a Magyar Természetjáró Szövetség honlapját és erre utaló információt az egyiken sem találtam. Megértem, hogy az MTSZ által szervezett OKT / DDK Vándorlások nagyobb jelentősséggel bírhatnak. mint a kisebb hírek a természetjárás egyéb területeiről. Érdekes módon a kéktúra vándorlásokról naponta készült beszámolók maradéktalanaul megtalálhatók az "Archív cikkek" között. A Verga Zrt. honlapjáról ha ezt nem is, azt mindenesetre megtudhatjuk, hogy egy dámbika elejtése, 4,5 -5,0 kg trófeasúly esetén több mint, 1 300 000 Ft-ba kerül. Ráadásul az ár Euróban is ott van, sőt, még a vadászház GPS koordinátái is megtalálhatók decimális fokban és EOV koordinátákkal (természeten 1 méteres pontossággal :-))))
Egy-egy honlap kinézetének megújulása / megváltoztatása még nem garancia a hitelesebb tartalomra is. Mindenesetre legyünk optimisták és bízzunk benne, hogy a most, nem kis összegből készülő Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR) átépi, vagy legalább megüti majd azt az igényszintet, amiért létrehozzák!
Végezetül: a Magyar Természetjáró Szövetségnek, mint a hazai jelzett turistautak nyilvántartójának, koordinátorának és a technikai munka irányítójának az ilyen és hasonló eseteket folyamatosan követnie kell és naprakészen kell tartania! Az pedig nem lehet ellenérv, hogy az érintett terület- és erdőkezelő, természetvédelmi, túramozgalom-irányító és útkarbantartó szervezetek hálózata bonyolult!
Tényleg bőséges információ található ezeken az oldalakon, melyekkel magam is találkoztam keresgélés közben. Nem lehet panasz, csak győzzön minden átnézni az ember!
Végül is nem katasztrófa, ha nem lesz meg az általam említett oldal, csak bosszantó hogy nem találom meg :-(
véletlenül ezt találtam a turatars.com-on "In memoriam Öreg-Futóné" címmel
2012 augusztus: Verga Erdészet MTSz beleegyezésével kivette a Közép-Dunántúli piros útvonalából ezt a szakaszt. Sokan keresik és jelenleg nincs is kitéve tábla, hogy ne keressék hiába. Egy gyönyörű és fontos rész esett ki ezzel. Öreg Futóné elveszett. Az Ő emlékére rendezem meg a túrát!
tuhu szerint továbbra is arra megy a KDP
mondjuk az se szentírás, lehet hogy csak nem javította ki senki
Én nem ismerem az Általad említett oldalt, amely az infrastruktúrát ilyen részletességgel ismerteti. A közlekedés (vasútállomás, autóbusz-megállóhely stb.) még tekinthető akár állandónak is, de a vendéglátás, szállás, szabadidős, idegenforgalmi és egyéb szolgáltatások (ilyen az Általad említett "büfé" is pl.) oly mértékben válzozik / változhat, hogy ilyen jellegű információk összegyűjtésében én nem hagyatkoznék "egy darab ismeretlen" honlapra.
Itt vannak inkább az elsődleges források (hivatalkos oldalak):
A települések / bélyegzőhelyek közötti tömegközlekedési és autós logisztika tervezésre ott vannak az aktuális Online Menetrendek és az Útvonaltervezők.
Olyannyira kezdő kéktúrázó vagyok, hogy még csak az információkat gyűjtöm :-)
Emlékeim szerint láttam egy olyan oldalt, ahol pontonként (településenként) ikonokkal fel volt tüntetve az infrastruktúra (pl. vasút, busz, büfé stb.). Úgy rémlik, hogy sötét (talán fekete) hátterű oldal volt.
Sajnos nem könyvjelzőztem, és most már képtelen vagyok megtalálni.
Ismeri esetleg valaki ezt az oldalt? Megköszönném a linkjét.
Jól látható, hogy a 320-as szintvonalak "között" a gerincen van az OKT útvonala, a 016-os pontnál már 340 a szint, utána a különleges csúcs, az atlaszban 400 a magassága.
Ez volt a tervezett cím, de kiderült, hogy az élet bizony változatos.
Amit tegnapelőtt még kényelmes "sétának" gondoltam, az mára már izgalmas kaland, sok-sok megválaszolandó kérdéssel.
Az alábbi jobban kifejezi a jelenlegi állapotot:
Utolsó pár előre fuss!
Az történt, hogy a Cserhátsurány - Nógrádsipek közötti túrával (kiegészítve egy kis országúti sétával, Terény és Cserhátsurány között) gondoltam "levezetni" az előző nap fáradalmait, és lett a túrából hatalmas meglepetés, már-már kaland.
Néhány apró pontosítás miatt vittem a kütyüt, de csak Cserhátsurány északi határában kapcsoltam be.
Gond nélkül felértem a nyeregben található útelágazáshoz, ahol a PIROS balra Nógrádmarcal felé, a KÉK jobbra, fel a gerincre.
A meglepetés az alábbi helyen következett be.
Egy jó darab erdőnek már csak a helye van (déli irányba), na és a rönkök.
Van viszont csodás panoráma, "alattunk" Cserhátsurány távoli látványa.
A 016-os pontnál a szekérút jobbra indul, lefelé, előttünk a különös csúcs, a Hegyes.
NY - K irányban hosszan elnyúlik, a KÉK északi irányba, a gerinc "alatt" vezet.