Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 152

PAPÍR NEM MINDIG EGYENLŐ SZAKÉRTELEM nagy igazság :-) elég csak a legutóbbi kazán javításra gondolni, mikor a "papírosok" már mindent oda vissza kicseréltek rajta és új kazán képét festették fel pont karácsony előtt - nem kaptam röhögő görcsöt - na akkor álltam neki én és sec perc alatt megvolt a hiba - amire amúgy gyanakodtam és mondtam is nekik, de valahogy nem hittek nekem, gyújtókábel pipa belül szétcsúszott - és boldogan hívtam fel őket, hogy most már működik a kazán... Ezt csak mint példát mondtam el, ami velem megtörtént.     

Előzmény: Fanatiek (151)
Fanatiek Creative Commons License 2014.04.25 0 0 151

Persze igazad van. Rosszul fejeztem ki magam. Mindenit felelősségre lehet vonni, ha van papírja ha nincs. Én csak a dolog gyakorlati oldalát néztem most a PAPÍR NEM MINDIG EGYENLŐ SZAKÉRTELEM. :D

Előzmény: Törölt nick (149)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 150

Csak kiegészítés volt részemről, teljesen igazad van, gázhoz, áramhoz, lőfegyverhez szaki kell. 

Előzmény: Blue_Sky_007 (148)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 149

"A törvények és szabályok betartása is nagyon lényeges mert csak azt lehet elszámoltatni a hibájával akinek papírja is van róla, de ezt már mindenki döntse el maga, hogy neki mi a fontos."

Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy semmilyen papír nem kell ahhoz, hogy felelős legyél egy balesetért, ha mondjuk te szervezed a kérdéses tevékenységet, lásd elhívod a havert fát vágni, vagy építkezni. Ezzel szerintem jó tisztában lenni. 

Előzmény: Fanatiek (143)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 148

Írtam, hogy a példa sántít (minden példa sántít). De a lényeg, hogy vannak a háztartásokban olyan eszközök, amik csak szakemberek közreműködésével javíthatóak, illetve helyezhetők üzembe. Csak erre akartam utalni.

De ugye a régieknek bele van éve az elméjébe a : Fegyver és Gázkészülékgyár.

Előzmény: Törölt nick (147)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 147

A gázkészülék karbantartást és javítást a 11/2013 NGM rendelet 6.2 egyértelműen meghatározza csak a gyártó vagy annak megbízottja... mondjuk érdekes hogy a régi 1/1977-es NIM még a 600W-os készülékekre nem vonatkozott.

De gázkészüléknél egy tragédiához nem kell még a készüléket sem javítani, elég egy nyílászáró csere, elmaradt karbantartás...

Előzmény: Blue_Sky_007 (142)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 146

Még annyit a törvényekről, hogy ugye ismerjük azt a tényt, hogy a törvény ismerete/tudása nem feltételezi annak betartását is.

Ha erről beszélek előadásokon mindig megkérdem a hallgatóságot, hogy kinek van jogsija és ki az aki átlépte már egyszer is megengedett sebességet. Gondolom a választ ki lehet találni. Akit eddig kaptak csekket a kékektől sebesség túllépésért, azoknak ugye nem volt szerencséje, akiknek a rokonsága kapott csekket a "Gyertyaláng" kft-től szintén nem volt szerencséje.

Egy biztos, a fegyver nem "játék", legyen a lég vagy lő.

Előzmény: python 357 (144)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 145

Igen értem ;-)

Előzmény: Offiziersstellvertreter (140)
python 357 Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 144

Nem sántít a példád,-veszélyes passzió a lőfegyver,légfegyver buhera,-csakúgy,-mint a gázkészülékekbe való belenyúlás-kontárkodás!!!

Sőt a gáz sokkal több embert veszélyeztetett az elmúlt évtizedek során,-mint eltévedt légfegyver lővedék!!!!

Egy gázrobbanás egész lakótömböket tud lerombolni,-úgyhogy èrthető az óvatosság vele kapcsolatban is!!!!!:)))

De a törvény az törvény ,-végülis az mutatja a betarthatóságát,-hogy hányan tartják be azt !!!!!!.....;-)

Fanatiek Creative Commons License 2014.04.25 0 1 143

Nekem az a tapasztalatom hogy nem biztos hogy ért hozzá az akinek papírja is van róla. A legjobb szakember az saját szakmájában az lehet: akit érdekli is amit csinál, aki szereti is azt, akinek van hozzá "huzalma" (tehetsége) mert csak ez az ember fogja az adott dolgot úgy elsajátítani, hogy nem fog kiadni a kezéből olyat ami nem jó. Akinek papírja van róla az meg lehet olyan aki csak épp nem tudta eldönteni mit is kezdjen a életével és csak úgy hasraütés szerűen választott egy szakmát. Nem is szereti meg úgy le is sz@rja mit csinál csak túl legyen rajta. Személy szerint többre becsülöm azt akinek híre megy arról amit csinál, még ha nincs is papírja róla. A törvények és szabályok betartása is nagyon lényeges mert csak azt lehet elszámoltatni a hibájával akinek papírja is van róla, de ezt már mindenki döntse el maga, hogy neki mi a fontos.

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 142

Nekem valamiert a gaztuzhely/cirko es mas gaz eszkozok jutnak eszembe. Gazpalackot cserelhetsz, lemoshatod a reegett kajat, de "torvenyileg" nem allithatod at mondjuk PB -rol foldgazra (te magad hazilag). Pedig semmi nem kell hozza (ha nem kell fuvokat cserelni), csak esz meg kezugyesseg. De a torveny eloirja hogy ki szerelhet gazt. Tudom hogy minden pelda santit.

python 357 Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 141

:)))) Ilyen alapon egy IKEA szekrény szerelése is veszélyes lehet,-mert ha a lábujjadra ejted élével a 8 kilós oldallapot,-akkor az úgy kilapul,-hogy tenyérnyi széles lesz,-vagyis asztalos szerelje össze,-mert ő az asztalos szaki?.......

Szerintem amíg egy légpuska sporteszköz,-addig lehet szerelni,ugyanúgy ahogy egy számszeríjon is kicserélheted az ideget!!!A 7.5 j fölé alakítás nyilván törvénytelen ez tény!!!

Előzmény: Offiziersstellvertreter (133)
Offiziersstellvertreter Creative Commons License 2014.04.25 -1 0 140

python 357-es kolléga a téma törvényességi oldalát firtatta, amire kissé "szigorúan" válaszoltam.

Remélem vágod a válaszom? ;-)

Előzmény: Törölt nick (138)
Offiziersstellvertreter Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 139

;-)))

Előzmény: janek666 (137)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 138

Minden bántó szándék nélkül :-) csak a dolog egyszerűségére szerettem volna rávilágítani.

Előzmény: janek666 (137)
janek666 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 137

"ha egyszer megnézed rájössz te is."

Szerintem nem most kezdte " nézegetni" :-))

Előzmény: Törölt nick (136)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 136

Nyugodtan meg tudod csinálni, ha van egy kis kézügyességed és itt 7.5J-os rugóról van szó. Én speciel egy szimpla deszka lapra fogattam fel és a kiengedést, valamint előfeszítést egy satura bíztam, szóval nem kell hozzá űrtechnika :-) ha egyszer megnézed rájössz te is.

Előzmény: Offiziersstellvertreter (133)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 135

Nem, semmi ilyet nem követelnek meg :-) ami kicsit vicces is mert láttam vizsgán olyat, aki fordítva akart betárazni, és átment, no komment... ja és vagy 20 éve volt

Előzmény: janek666 (132)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 134

Mind jogilag, mind józan gondolkodás felől megközelítve nem tudok semmilyen fogást találni érveléseden :-DDD

Előzmény: python 357 (131)
Offiziersstellvertreter Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 133

Az első mondatod az evidens! Ebbe nem köthet bele senki!

A légpuskás dolog az már kacifántosabb dolog! Az ágyazásból kiszedheted a vasat, tisztítás és olajozás miatt, de semmi egyéb. Szerintem.

Egy rugóval előfeszített dolog szétszedése balesetveszélyes és speciális ismereteket feltételez. Erre találták ki a fegyvermesteri foglalkozást. (A továbbiakban hívjuk csak fegyver műszerésznek a szakit ! :-)

janek666 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 132

No, de az éles tartása engedélyes, vizsgás, macerás stb... Gondolom ott már feltételezve van némi műszaki hozzáértés is.

python 357 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 131

Úrak egy érdekes felvetés: Az éles lőfegyveredet úgye szétszedheted otthon karbantartás, tisztítás, olajozás, stb.miatt?

Nos e logika alapján nyilván a légpuskádat is szétszedheted karbantartás,tisztítás, olajozás, tömítés csere stb.okán!!!! Szerintem még a fáradt rugót is kicserélheted egy újra,-ha az nem erősebb,-mint a 7.5 j-os határérték!!!....... Szerintetek????:-))))

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 130

Igen tisztán csak szakmai. Ezért is írtam be a ténybeli tévedést, mint büntethetőséget kizáró okot - hiszen erről szól a BH. 

Az, hogy te szereled a fegyvered - amiről a vita indító is szólt  - azt te szabadon megteheted, ha ezzel sérülést okozol akkor sem a szerelés, hanem a sérülés okozása miatt vonnak felelősségre, de ezért vonnak felelősségre ha az autódat szereled és nem sikerül a fék úgy ahogy szeretnéd és a többi hasonló dolog.

Arról sem én sem más nem beszélt, hogy másnak szerelsz, mivel az már erősen szolgáltatás jellegű és az már ugye engedély köteles, amiről a törvény és a kormányrendelet is szól. 

A ténybeli tévedés egyébként nem attól áll meg, hogy te szereled, vagy nem a légpuskát, hanem attól a törvényi vélelemtől, hogy egy olyan értéket, mennyiséget kell neked figyelembe venned amit még csak megbecsülni sem tudsz.

Ezen az, hogy te a jóhiszeműen vásárolt puskádnak állítasz például a sütésén otthon, semmit nem változtat. 

Előzmény: Blue_Sky_007 (127)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 129

Annyit azért leszögezek, hogy ez a vita tisztán szakmai, értelmezési. Sok mindenben egy a véleményünk azt látom, de a világ már csak ilyen.

Előzmény: Törölt nick (125)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 128

Te is tudod, hogy eszköz se kell, hogy garázda legyen valaki.

Előzmény: Törölt nick (125)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 127

Azt látom be, hogy addig amíg nincs gond addig nem csesztetnek.

Ha a saját puskádon kicseréled az irányzékot ami letört, azért nem rúgnak fenékbe, jellemzően gondot sem okoz. Ha a rugóját is kicseréled, de maradsz 7,5J alatt akkor max ha történik valami a szabályok be nem tartásáért vonnak felelősségre, de "javításért nem". Ha átcsúszik a 7,5J-on akkor 2-8.

Ha a saját puskádat "mókolod" és 7,5J alatt vagy, de valami folytán sérülést okoz és a vizsgálatban megállapítja a szagértő, hogy a fegyver "szakszerűtlenül" volt javítva (mondjuk felpolíroztad az elsütőszerkezet bizonyos részeit és ezért véletlenül elsült a puska, mert ez ugye nem módosítás, max "tuning") akkor  azért feltesznek egy pár kötekedő kérdést mindarról amit itt tárgyaltunk.

Ha a kocsmában a haveroknak a puskáját is "javítod" és a körzeti meghízott megtudja akkor szól a NAV-os haverjainak is és együtt jönnek ki. szerintem.

Azt a ténybeli tévedéses dolgot meg elég gáz kimagyarázni miközben könyékig a puskában turkálsz.

Előzmény: Törölt nick (124)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 126

Igen, de csak alkatrész lesz akkor is a rugó és nem lőfegyver fődarab, és lőfegyver alkatrészt - ahogy akár egy szimpla markolat panelt is - nyugodtan birtokolhatsz mindenféle engedély nélkül. :-)

Előzmény: python 357 (122)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 125

Hát a késsel ahogy te leírtad azért vigyázni kell, mert abból egy 5 cm-es vágóél hosszúságú is lazán garázdaság szabálysértése ha azzal a kezedben közlekedsz és valaki megriad tőle :-)

És egy machete is nálad lehet az utcán bármikor, ha azt becsomagolva táskában, kofferben stb. szállítod. 

Előzmény: Blue_Sky_007 (121)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 124

Hát az már valóban parttalan jogászkodás, hogy mi volt a törvényalkotó célja :-) Örülök azért hogy te is belátod, otthon a saját 7.5J-os légfegyvered javítását nem tiltja, nem szabályozza a jogalkotó. Ahogy a saját fűnyíródat, autódat - ezek sem veszélytelenek ám :-) - is "nyugodtan" barkácsolhatod abban a tudatban, hogy azért bizony te vagy a felelős...

Azért mielőtt még bármi miatt tényállást kellene keresni ajánlom a figyelmedbe a BH 1998. 408-at, amely szerint  

"Ténybeli tévedés címén a lőfegyverrel visszaélés btte-ében a terhelt bűnössége 

nem állapítható meg, ha olyan légfegyver birtokába jut, amelyről nem tudja, hogy az
igazgatási jszb. értelmében lőfegyvernek minősül."  azért a józan paraszti ész benne van a jogi környezetben még ha elsőre nem is tűnik annak. :-)

Előzmény: Blue_Sky_007 (118)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2014.04.24 -1 0 123

Igen a rugó csak rugó, ahogy a cső csak cső de "átlényegülhet" hangtompítóvá. Sajnos ez van.

Előzmény: python 357 (122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!