Mármint a rezgés? Az már a kezdetek kezdetén is megvolt.
De ahogyan növekedett az átlagsebesség és kezdett kisimulni a leküzdendő terep, úgy kezdett egyre hallhatóbbá válni az addíg mellékes hangháttér.
Lett egy ötsebességes váltó, és az eredeti által keltett zajok megszűntek... aztán tárcsafékek kerültek rá, és a másik kerékaggyal az iránytartási problémák is elmúltak...
Kerékcsere nem volt... azt gyorsan visszaellenőriztem volna. :-)))
Köszönöm a magyarázatot, ennyi eléggé képszerű ahhoz hogy én is értsem.
Ezt a rendszer alapvető kiegyensúlyozatlanságát nem gondoltam volna... pedig a terepváltó szegény eléggé odavan csapágyastól fogaskerekestől.
Mindegy, most nem tudok beleugrani a terepváltó felújításába, úgyhogy visszateszem a kardánt egyenesbe, aztán majd visszarakom az elsőkardánt...
Amúgy igen, mikor levettem az elsőt akkor fordítottam el a hátsót is... meg kicsit megrögzítettem a meglöttyent terepváltót is (mert megmozdult a gumibakjain)... szóval egyszerre nem csak egyvalamihez nyúltam mikor aláfeküdtem.
Pár éve készítettem egy szimulációt, ahol látszik a tengelyek szögsebességváltozása egy vonalban levő, és 90 fokban elforgatott csukló esetén. Mindjárt feltöltöm yútyúkra, az talán ad egy kis támpontot.
Akkor szűnt meg a rezgés, amikor az első kardánt leszerelted?
Ha a középső tengelyen egy állásban vannak a csuklók, akkor párhuzamos ki és bemenő tengelyeket feltételezve, a kimenő tengely szögsebességének meg kellene, hogy egyezzen a bemenő tengely szögsebességével. Ha 90 fokkal el van fordítva a középső tengely csuklója, akkor a középső tengely szögének függvényében a kimenő tengely szögsebességváltozása a középső tengely szögsebességváltozásának négyzetével arányos.
Ha egy elfordítva összerakott kardán csöndesebb, mint a jól összerakott, akkor valahol a rendszerben van egy kiegyensúlyozatlanság, amit a jól összerakott kardán átvisz (hiszen a ki és bemenő szögsebességek megegyeznek) a helytelenül összerakott kardán okozta szögsebességváltozás viszont nem viszi át, mert nem tud létrejönni interferencia. Ne sokat járj így vele, mert így folyamatosan üti a hídban levő fogaskerekeket, és tönkre fognak menni. Meg kellene keresni a kiegyensúlyozatlanságot, és akkor meg fog szűnni a zörgés helyesen összerakott kardánnál is.
Az nem lehet,akitől vetted,esetleg rosszul rakta össze? A kardánt kiegyensúlyozva szokták gyártani,és jobb helyeken jelölve van,a két darab helyes összeszerelése/összerakása.
Sziasztok, kinek van kardántengelyes tapasztalata? ..olyan szerelési-összeállítási fajta.
Eddíg a kisterepjárón volt három kardán, és mind a saját egyvonalukba állítva. Volt sajátzaja meg sajátrezgése a hajtóműnek, de "evvan" alapon hagytam.
Aztán nemrég nekiálltam a kardánkeresztek zsírozásának, ebből következően két illesztőkupakot megnyomorítottam az elsőkardánban... most aztán van egy frissen keresztcserélt elsőkardánom félretéve, meg egy tisztán hátsóhajtású LJ-m, amelyiknek a hátsókardánját a bordázaton elfordítottam kilencven fokkal... és megszűnt egy komoly rezgés ami hatvannál szokott előjönni, hetvennél meg minden pillanatban vártam hogy kiugrik alóla a komplett kardán. Most csönd... vagyis rezgésmentesen hagyja el a hetvenet is.
Kaptam egy oktatási segédletet hogy vonalban kell nekik lenni (<www.lezo.hu> ), de a gyakorlat azt mutatja hogy úgy hangosabb a hajtáslánc.
Igazából arra lennék kíváncsi hogy tapasztalat szerint van-e a kilencven fokos elfordítás rezgésmentesebb járására magyarázata valakinek?
amúgy ha lenne időm az autó kérdéssel foglalkozni és számít az üzemanyag akkor én CNG-s kocsit vennék egy haveromnak van egy fiat multiplája (fúj ) gyári cng -s valami piti pénzért autózik vele