Nem alu., hanem horganyzott vaslemez... Jó ismerős bádogosnál olcsón, egyébként kevésbé jó ismerősnél drágábban beszerezhető... :) Csináltattam méretre (kínomban), de lehet kapni szívatótálca címen műanyagból olcsóbbat is.
Ha tudnád, zöldfülűként mit össze kínlódtam a fokhagymával korábban, mire rájöttem, hogy sz@rból nem lehet várat építeni. Nagyon el voltam keseredve, aztán (ahogy mondják) feltűrtem az ingujjam, nekigyürkőztem... Pótoltam a tápanyagot a földben (itt most éppen csirketrágya, de már kétéves), s kerestem jobb fajtákat. Eddig teljes a siker (el ne kiabáljam...). Éppen most tavasszal kaptam még olyat is, aminek állítólag nincsenek gerezdjei, de nagy fejet képez, s körülötte apró hagymákat. Még nem is hallottam ilyenről; kíváncsi vagyok... :) Nálunk sok fokhagyma fogy, ezért már azt is bevezettem, hogy sokat tisztítva kis dobozokban lefagyasztok, így a kevésbé elálló őszi fokhagyma sem fonnyad össze; csak annyit hagyok füzérben, ami biztosan nem megy tönkre.
Ez a szándékom; le nem veszem a szemem az előrejelzésekről (már csak a kerti csap miatt is figyelnem kell). Zömök kis palánták, ez ilyen fajta, cserepet fogok ráborítani, az talán elég lesz.
Nem bírtam ki ebben a szép időben, s merő kísérletként kiültettem 9 db korai „Mano” paradicsompalántát; lesz, ami lesz. Hagytam belőle tartalékot, hátha tönkremegy. A paprikapalántáim a teraszon szoronganak (most éppen árnyékban, máskor kicsit a napon), s nagyon várják a kiültetést, már van amelyiken látni virágbimbó-kezdeményt. A borsó már szép, de főleg a fokhagymával vagyok megelégedve. Begyűjtöttem tavaly néhány fajtát, s kis karókkal elválasztva egymástól duggattam el. A legszebb (legerősebb), amit Németországból hoztam 8-9 cm-es fejet, de van a CBNora-tól kapott között is néhány, amelyik vetekszik vele. A többivel (bab, uborka, tök, stb.) én még várok egy kicsit, itt folyamatos a fagyveszély talajszinten.
Nálam meg pont az alsó levelei sárgulnak a fokhagymáknak, függetlenül attól, hogy még őszel vagy kora tavasszal dugdostam el őket. Mellettük a zöldhagymáknak meg semmi baja(csak még elég vékonyak)
Nagyon szép a kerted! A feketegyökeret mikor vetetted? Minden tavasszal megveszem a magot, aztán valahogy elmarad, félek, nem tudok elég mély ágyat csinálni neki. De ez a magaságyás erre is nagyon jó ötlet:)
Igen ám de éna koraiakat nem a piacról szerzem be, inkább felétek jeleztem az árakat. Én a kertészemhez járok és bartelozunk párlattal, a nem koraiakat pedig magam vetem. Holnap majd teszek fel képet.
Á,na van még mit tanulnom. Még a hagymákat sem tudom megkülönböztetni Ez szép.Pedig már azt hittem kezdek belejönni legalább elméletben. :D Na mindegy,akkor is tetszik nekem is ...
Amit pórénak gondoltál, az fokhagyma, őszi duggatás. Az articsókát tavaly tavasszal vetettem pohárba, ősszel takartam a tövét komposzttal. Nem először csináltam így, eddig még mindig kifagyott, a mostani telet kibírta. Ezen kívül egyszer sikerült átteleltetni pár éve, akkor ettünk is belőle, meg a virágja is csodaszép volt, de a következő évre már kipurcant.
De szép mindened! A pórét is az idén vetetted? Mekkora már. Az articsókád hanyadik éves? Nekem egy tő van ,ennyi maradt az egy csomag magból. Amikor elkezdtem a hátsó kertet túrni,(kertészkedni?) :) ,akkor nagy elánnal vettem aticsóka magot is.Az egy csomagból fele kelt ki,nyár végére maradt 3 tő.Most már csak az az egy tő van ami ugye most 3.éves,remélem az idén látom már virágozni.
Kiástam a veteményesem helyét tegnap. A föld amit kiforgattam a talajból világos barna, és úgy össze van állva mint az agyag. Sok helyen fehér színű (mészlerakódás?) foltok találhatók, amik a talajnál keményebbek, de ha megnyomom erősebben szétporlad. Valamint kevés tégla törmelék, sóder kavics. Nagy részét kiszedtem belőle Mit lehet ezzel a talajjal kezdeni?
a: Esetleg valamilyen trágyával összekeverni? Ha igen milyen arányban, milyen fajtával? Illetve abba lehet-e egyből ültetni? Sok helyen azt olvastam, hogy a frissen trágyázott földet pihentetni kell használat előtt. Pihentetésre nincs módom, 2 hét múlva ki kell ültetnem a palántáimat.
b: Vagy valahonnan szerezni termőföldet? Ez további kérdéseket von magával, a típusáról, és a beszerzési helyéről :)