Annak, aki még nem ismerné, itt megtalál minden infót róla: http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
Várom szeretettel mindazokat, akik részben vagy egészben áttértek erre a táplálkozásra és már tapasztalják jótékony hatásait, de azokat is, akik még csak ízlelgetik, és mások tapasztalataira, tanácsaira van szükségük. Természetesen bevált ételreceptek is jöhetnek.
A fentiekből is látszik, hogy ez NEM a paleo táplálkozás megvitatásának tere, ezért kérem a kételkedőket és vitatkozós kedvűeket, nem beszélve a provokatőrökről, keressék fel a másik "szendigáboros" topikot e célból.
Sziasztok! Köszi én is mindenkinek a tanácsokat!!! Le is ülünk ezt a lakás témát megbeszélni, nehogy gáz legyen belőle... még jó azért, hogy nem vagyok otthon ülő típus.
Hát igen, azért linkeltem be a lámpát, mert gondoltam, hogy egy ilyen lakásügy nem megy csak úgy máról holnapra és addig is kell valami megoldás, ha már az ember ilyen állapotba került. Most jó, mert itt a jóidő és őszig tudsz menni természetes fényre. Sajnos az említett lámpa nem olcsó, de talán lehet venni a télre használtan vagy egy helyet találni, ahol van ilyen, ha muszáj lenne. Lassan úgy gondolom, hogy lépésről lépésre valahogy közelebb kerülünk a problémáid megoldásának a lehetőségéhez.
de a magokban (és így persze a maglisztekben is) sok a fitát (fitiinsav), ami akadályozza a velük együtt elfogyasztott tápanyagok felszívódását, ezért célszerű külön enni a főétkezésektől.
egyébként a gyümölcsöket szintén nem jó együtt a húsokkal, zsíros kajákkal, mert azoknak sokkal több idő kell az emésztésükhöz, mint a gyümölcsöknek, így azok erjedni kezdenek, mielőtt áthaladnának a bélrendszeren (-->puffadás, rossz bélflóra).
Üdv Boldogság! Örülök az új érdeklődőknek! Én fél éve paleozom, de a kenyér témához nem tudok hozzá szólni, mert nekem olyan bonyololult, és emellett sosem voltam kenyeres, így inkább a sült zöldsébet választom hús mellé, vagy savanyúságot!
Hát legjobb esetben 2 éven belül tudnánk elmenni innen, kertesbe.... addig ki kell bírni! Egyébként azt vettem észre, hogy van itthon infra lámpánk és eskü annyira jól esik az előtt napozni. Tudom, hogy nem az igazi, de akkor is nagyon jót tesz. Meg menekülök kifele kutyával, gyerekkel, mindegy hogy, csak kint legyek. Erre a férjem azt mondja, hogy hát van, aki jobban bírja nálam. 12 év után mondja ezt? Igen ő jobban bírja, mert ő napi 10 órát nincs itthon, én pedig heti max 3x6 órát (ennyit dolgozok).
Most kezdtem el a paleo táplálkozást és kérdezni szeretnék.
Sütöttem lenmaglisztből kenyeret. Ezt ehetem a húsokhoz, vagy a paleo szétválasztásos is?
A kenyérben csak lenmagliszt van, semmi más lisztféle.
1 szelet húshoz zöldségeket ettem(retek, uborka nyersen és egy savanyú is, cukkini szeletelve, sózva.) A kaja nagyon finom volt, de jól jött volna mellé egy kis lenmagkenyér.
nem hinném, hogy akinek rendben van a bele, annak autoimmunja lenne. erről szól a paleó.
de ettől még lehet beteg, más okból (epe, más, hasnyálmirigy stb.) is lehetnek emésztési zavarai, felszívódási zavarai. de sztem szervi ok nélkül is, pl. túlevés, kevés gyomorsav stb. miatt felborul a bélflóra. ez egyébként paleó mellett is simán előfordulhat.
akinek jók a belei, azok nyilván le tudják bontani az összetett cukrokat.
Az a fura nekem is, hogy 12 évig nem éreztem ennyire borzalmasnak. MOst meg egyre inkább. Ezek szerint összegyűlhet. Basszus meg kell szabadulni ettől a lakástól.
Értem én, persze, valamennyire lehet hasznos, csak hát azt sugallja a kutatás eredménye, és a népek megnyugszanak, hogy "lám, lám, mégis csak alkalmazkodtunk a szénhidrátfogyasztáshoz, lehet enni bátran" - na de milyen formában pontosan? (Napi fél kiló gabona? Mert simán lemegy, ahogy láttam a pékség előtt kígyózó sort ma is. )
Azt már nem vizsgálták.
Az meg a másik, hogy az amiláz enzim, amivel a keményítőfogyasztáshoz való alkalmazkodást próbálják igazolni, tényleg termelődik, van akinek több is, a kutatás szerint, de ez még nem igazolja szerintem, mert keményítő a gyökerekben is van, mi van, ha csak azért alakult ki, hogy gumókat, gyökereket együnk, de nem a gabonához?
Ááá, a fogalmazásom.....siralmas, de biztos értitek :)
Szia! A cikkben nincs szó gabonáról, de ott van, hogy mely országok népét vizsgálták "people from the UK, France, Sweden and Singapore". Ezek minden bizonnyal nem yamgyökéren, édesburgonyán és tapiókán élnek, hanem a krumpli mellett gabonából származik a keményítőbevitelük döntő hányada. Egyedül Singapurban nem esznek annyi búzalisztet, mint Európában, de a rizs is gabona.
A másik kérdésem! Szerintetek normális dolog az, ha valaki nagyon nem bírja a sötét lakást? De kb olyan sötét, hogy nappal, ha nincsen felgyújtva semmi, akkor felgyullad a mozgásérzékelős lámpa.
Sziasztok! Az egyik ismerősöm sclerosisos... rajta is segítene a paleo. De természetesen hagyományos étrenden van. És sajnos mindenkinél mindent jobban tud.
Erről jut eszembe! Szerintetek meddig lehet életben maradni (tudom erre nem lehet normális választ adni, de akkor is) annak az embernek, aki KIZÁRÓLAG zabpelyhet eszik tehéntejjel? Komolyan kérdezem. Van ilyen ismerősöm. Annyit tudok, hogy már évek óta ezt eszi csak. Gáz tünetei vannak már. sebek vannak rajta és nincsen hangja sem már!
A kutatásban nincs szó gabonáról. A keményítő emésztésének genetikája és az elhízás összefüggéséről jött ki egy-két eredmény. Akik nem paleo kategoriákban gondolkodnak, azoknak is hasznos információ.
Bár már most hallottam olyan laikus véleményt, hogy íme egy újabb bizonyíték a genetikai alkalmazkodásra, ami méginkább alátámasztja, hogy a paleó hülyeség...
Mostanában tanulmányoztam a GAPS-diétát, és az autoimmunosaknak, akiknek áteresztő a belük, azért tilt minden nagy keményítőtartalmú zöldséget (beleértve az édesburgonyát, nyílgyökeret és tápiókát is), mert a keményítő emésztése során keletkező maltóz nevű összetett cukrot (a szacharóz és a laktóz is ilyen) a sérült bélfal miatt a szervezet (egy biz, a bélfalban termelődő enzim hiánya miatt) nem tudja egyszerű CH-tá lebontani, így az emésztetlen keményítő a kórokozó baktériumok és gombák táplálékává válik, ami ugye tovább mérgezi a szervezetet.
Tehát nekik kb. másfél-két évig mindenképp hanyagolni kell a nem gluténes gabonákat, amíg a sérült bél nem regenerálódik.
Ez nagyon érdekes, köszi, de azért tudtommal a gabonafogyasztás nem csak az elhízás miatt káros. Nem?
Akkor ez a cikk azt jelentené, hogy aki nem hízik el a gabonán, az már nyugodtan eheti, mert ő meg tudja emészteni, alkalmazkodott?
Eleve ott vannak a gluténesek, amivel sok más bajt okozhatnak.
Aztán a gluténmentes gabonák: a soványak nyugodtan ehetnék? Hát, nem hiszem. :S Ti mit gondoltok?
Mert ez megint csak az elhízásra, kövérekre megy ki. Egy csomó normális súlyú ember van (ismerek), aki rengeteg gabonát, (kenyér, tészta, stb., sőt, cukrot, csokit) eszik, szerintem pedig nekik sem használ :), akár vékonyak, akár nem.