Keresés

Részletes keresés

Bajdó Creative Commons License 2014.04.06 0 0 361

Nem tudom ki írta az ellenkezőjét, de

Amit mi indexelünk az az eredeti anyakönyvek másolati példányai. Ha az ellenőrzés során hibát találnak azt csak bírósági döntéssel lehetett törölni/kihúzni. Ez a járásbírósági döntés (hivatkozási sorszámmal) minden esetben ott látható a megjegyzés rovatban. 

Az amit kihúznak/törölnek az eredeti anyakönyvben nincs.

Tehát:

Amit bírói döntéssel törvényesen törölnek az NINCS. Ezért indexelni sincs mit.

Hogy ezt ki hogy értelmezi, az már más téma. Lásd a "családnév", meg a "neme" problémát, nem beszélve a nyilvánvaló elírásokról, meg a lúdtollas/sétáló aposztrófokról.

Előzmény: Ehiztari (360)
Ehiztari Creative Commons License 2014.04.06 0 0 360

Hehe, legutóbb pont azért lettem kioktatva, hogy nincs törlés, indexelünk. Most meg azért, mert van törlés, nem indexelünk.

Előzmény: Bajdó (359)
Bajdó Creative Commons License 2014.04.05 0 0 359

Tessék elfogadni, hogy "törlés nem létezik", 

Amit bírói döntéssel törvényesen törölnek az NINCS.

Tehát indexeni sincs mit.

Előzmény: Ehiztari (355)
mamu66 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 358

Ha azt írják,hogy az illető kijelentette,hogy a születés nála történt és a gyerek az unokája,akkor be kell írni a családnevét a gyereknek?

mamu66 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 357

Hoppá! És nem ő az egyetlen nőnemű a kutakodók között! Szerintem vagyunk még egypáran nick nevek mögé "bújva". :D

Előzmény: remj (356)
remj Creative Commons License 2014.04.05 0 0 356

Maximális Culpa kedves JPmiaou!

Nem gondoltam volna, hogy ilyen magtalan kappanokon kívül  hölgyek is

kutakodnak éjszakákon keresztül.

A regiszterrel kapcsolatban, ha a helyi anyakönyvvezetőt megkörnyékezem egy

kis bon-bonnal azonnal készséges és bármely polgári anyakönyvből először a

regisztert nézi meg és perceken belül megvan a válasz.

A frissítéssel kapcsolatban az a teóriám, hogy az FS-nél ezt egy enterrrel el

lehetne intézni, azaz ha lejár a védettség egy évkört illetően a rendszer automatikusan is csatolni tudná a védetlenné vált évet.

Írása alapján minden tiszteletem az indexelők kitartó fáradságos munkájáért!

Újabb kérdésem lenne:

Az elfogadott indexelt állományt (köteget?) az FS azonnal hozzáférhetővé teszi?

(magyarul, érdemes é néha ránézni az FS-re vagy megkövült az egész évekre?)

Köszönöm

Előzmény: JPmiaou (354)
Ehiztari Creative Commons License 2014.04.05 0 0 355

40. Elfogadván, hogy törlés nem létezik én Johar Jánosnak létrehoznék egy új rekordot (Halottit) és Pozsgai Margittól függetlenül indexelném, mivel nem lehet két különböző személyt egy rekordban indexelni. Vannak olyan projektek, ahol egy képen többfajta bejegyzés van pl. UK Parish Records, és ott is mindet egyszerre (természetesen külön rekordokban) indexeljük. BTW pont a UK Sussex olyan projekt most, ahol nem teszik közzé a képet csak az indexet, szóval a kutatók nem tudják megnézni az indexhez majd a képet és eldönteni, hogy az adott bejegyzés téves-e.

Előzmény: Prelleg (348)
JPmiaou Creative Commons License 2014.04.05 0 0 354

(Remélem egyszerű asszonytól is elfogadható a válasz... :-)

1. Örülj, hogy addig van. Szeged halotti például csak 1912-ig van (és nekem pont 1913 kéne...), Pest megye meg egyáltalán nincs. Bevallom, fogalmam sincs, mitől függ, hogy mi van, és mi nincs mikrofilmezve.

2. Eddig még nem vettem észre, hogy történt volna ilyen frissítés. Ez tulajdonképpen jó, mert talán azt jelenti, hogy a nyáron sem fogják egyből levenni a 30-60-90-be beleeső, de az új törvény szerint védendő oldalakat.

3. Nem minden pap vagy lelkész írt regisztert, és a civil anyakönyvekhez még soha nem láttam mutatót. De lásd az 1-es és 4-es válaszaimat.

4. (És abból is csak a katolikusok és reformátusok -- és őseim persze többségben evangélikusok.) A mormonok az egyházakra fogják: a mikrofilmezésnél csak az adatmegörzésre kaptak engedélyt, a közzétételre nem. A születések indexelése valamilyen külön megállapodás szerint történt (még eddig nem sikerült kiderítenem, hogy kik által). Nem tudom, miért a születésekkel kezdték -- családfakutatáshoz a házasságok volnának talán a leghasznosabbak -- de az a benyomásom, hogy a mormonok végig azt remélik, hogy ez csak a kezdet, és előbb-utóbb minden kereshető lesz.

5. Ha az angol nyelv egyáltalán nem megy, talán inkább a MACSE-féle adatfeldolgozásra jelentkezz, mert a FamilySearch-féle indexelő program nincs magyarra lefordítva. Igérik, hogy még az idén átváltanak teljesen böngészőn belüli indexelő programra, ami talán majd egy kicsit könnyít, de viszont miatta nem akarok időt fordítani a kisokos-írásra, mert hónapokon belül úgyis elavulna.

6. A MACSE-n lehet települést kérni, a FamilySearch-nél nem.

7. Az elsőt indexeli, a másik kettőt "duplicate"-ként (kettőzöttként) jelöli.

8. A FamilySearch-féle indexelés a "két indexelő, egy egyeztető" felállítást használja: két ember indexeli ugyanazt a köteget. Ha mindent egyformán csinálnak, akkor kész, az lesz az indexben, amit beírtak. Ha valamit másképp írtak, akkor a köteg egy harmadik személyhez kerül (az egyeztető, angolul arbitrator), aki az utasítások és saját belátása szerint eldönti, hogy mi kerül az indexbe.
A hibás indexeket igérik, hogy majd a felhasználók is javíthatják, de erről még részletet nem láttam sehol.

Előzmény: remj (353)
remj Creative Commons License 2014.04.04 0 0 353

Tisztelt Tudós Urak!

Az alábbi kérdésekkel fordulnék a gyakorlott FS használókhoz:

1./  Mohács halotti miért csak 1918-ig elérhető?

(konkrétan Rózsa Imre + 1944.04.13. Mohács halálának oka érdekelne)

2./ Adatvédelmi okokat is figyelembe véve  illene évenként az elérhető

állományokat frissíteni. Megtörténik ez valaha?

3./ Minden anyakönyvhöz tartozik pár oldal mutató regiszter, ha ezen pár

oldallal kiegészülne egy-egy anyakönyv akkor fergetegesen felgyorsulna

a kutató munkája. Egyházi adatbázisok így használhatók el, pld.: Kalocsa.

FS-en megoldhatatlan?

4./ Miért csak a születésik érhetők el indexálva?

5./ Nézem az indexálók hozzászólásait, egy halom érthetetlen angol kifejezéssel.

Ha lenne egy magyar nyelvű kisokos - akár itt a fórumon is - lehet hogy bele

kezdhetnék?

6./ Az indexáló egy településről kérhet "köteget(?)" vagy kap, és dolgozhat?

7./ Mit kezd egy indexáló azzal, ha egy anyakönyvi oldal három egymás utáni

oldalon is megjelenik?

8./ Láthatóan egy települést többen, többször és gyakran hibás nevekkel és

adatokkal indexálnak. Ellenőrzi ezt valaki?

Üdvözlettel és köszönettel:

egytudatlankezdő

Prelleg Creative Commons License 2014.04.04 0 0 352

Bajdó, JPmiaou és MCA-001: Köszönöm szépen a válaszokat!

MCA-001: Azért reméljük, alaposabb munkát fog végezni az egyeztető (bármelyik legyen is az).

Bajdó és JPmiaou: 59, Szerintem szabályosan csak a Mészáros nevet lehetne indexelni, mert csak az szerepel a gyerek vezetékneveként a Mizser nem. Kizárt, hogy megváltozott volna a neve, a halottiban is Mizser szerepel. De! Úgy gondolom ennyi "rontás" a részemről még bőven belefér. Szóval 'Mizser or Mészáros'-nak lesz indexelve.

Bajdó: 40, "Ezt igazán nem értem. A kihúzott bejegyzés téves, hivatalosan törölve van. A hivatalosan törölt dolgok nem indexelhetők." De, kell indexelni őket, kivéve ha egy másik adatot írnak a helyébe. És ebben nem vagy egyedül, más sem érti. Erre mondják azt, hogy aki majd az adatra rákeres, látni fogja a képet is, és úgy rá fog jönni, hogy nem érvényes bejegyzés.

MCA-001 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 351

Sajnos feleslegesen agyalsz rajta.

Szerintem az ellenőr nem fogja elolvasni a bejegyzéseket:(((

Bajdó Creative Commons License 2014.04.04 0 0 350

Ha én lennék az indexelő:

a 76 lapon…. beírnám a gyerek vezetéknevét, mivel a megjegyzésnél oda van írva, hogy az a családneve.

A keresztnévnél (bármilyen nyilvánvaló is az elírás) az „Or”-t az István Terézia közzé raknám. Így lehet majdan megtalálni a keresőnek, aztán majd Ő eldönti hogyan értelmezi. Nem lesz neki nehéz, hisz oda van írva, hogy lány

Az 59 már nem olyan biztos. Lehet, hogy jó a beírás az anyakönyvben. Az atyának szabályos a neve. A született gyerekek családnevének későbbi engedélyezett névváltozása nem itt szerepel. Ez egy utólagos bejegyzés. Persze ez csak egy lehetőség. Marad amit látunk,"Mizser or Mészáros".

40. Ezt igazán nem értem. A kihúzott bejegyzés téves, hivatalosan törölve van. A hivatalosan törölt dolgok nem indexelhetők. Az új megjegyzés egy 1901/56-os bejegyzésre utal, ahol ez az ismeretlen családnevű kislány halálesete jegyezve van. (atyja-anyja ismert) Minden világos (mármint nekem)

Csak úgy. Az utólagos bejegyzések nem mindig az adott hely anyakönyvére értendők. 

JPmiaou Creative Commons License 2014.04.04 0 0 349

76. Én úgy indexelném, hogy a gyermek vezetékneve Garan, keresztnevei "Terézia or István Terézia". (Már sokszor téma volt az angolnyelvű fórumokon, hogy a "legteljesebb név"-ről és az "or"-ról szóló utasítások gyakran ütik egymást.)
Halotti 1898 1. szám alatt Garan Terézia, tehát nyílván félreírás -- tévesen először beírták az apa nevét, és nem javították ki, csak utána odaírták a gyermek helyes nevét. (Jó, jó, nem volt szabad kézzel írt szöveget kihúzni, és alispáni rendelet kelett a javításokhoz, de hát azért tehették volna legalább zárójelbe...)

59. "Mizser or Mészáros" László. Halotti 1898 10. szám alatt Mizser, tehát megint nyílván félreírás, de semmiféle javítás nincs (vagy egyáltalán annak jele, hogy észrevették volna a hibát!), és hát azt kell indexelni, amit látunk...

40. A fejtörőhöz még hozzájárul, hogy a kihúzott bejegyzésben említett 1898. évi halotti anyakönyv 59. számú bejegyzése nem létezik: 1898-ban összesen 53 halotti bejegyzés volt Jósvafőn.

Azt hiszem, túlbonyolítaná a helyzetet, ha az érvénytelen bejegyzést indexelni próbálná az ember. Semmi köze szegény Pozsgai Margitkának ehhez a Johar(?) Jánoshoz, tehát nem igazán lehet az "or"-t használni, és máshogy nem lehet (nincs hová) beírni az ilyen lapszéli jegyzetet. Tehát a gyermek vezetékneve ctrl-B, utóneve Margit.

Prelleg Creative Commons License 2014.04.03 0 0 348

A 76-os bejegyzésnél mit írjak a 'Gyermek keresztnevei' mezőbe? ('Terézia'-t vagy 'István Terézia'-t)

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159393-135433-33?cc=1452460&wc=M8P4-T6D:40678801,42623801,42623802

Vajon hogy jön ide a Mészáros név....? Persze indexelni kell.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159393-135482-16?cc=1452460&wc=M8P4-T6D:40678801,42623801,42623802

És a végére egy kis kis fejtörő (nem én kaptam a képet). Mi a gyerek vezeték- és utóneve?: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-159393-135453-37?cc=1452460&wc=M8P4-T6D:40678801,42623801,42623802

Skori 74 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 347

akiralk és mamu66! aranyosak vagytok, köszönöm.

mamu66 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 346

Csatlakozom az előttem szólóhoz. A familysearch töltötte fel,nincs mellette név. Itt nézd meg!Oldat a

Latest Changes dobozban látod,hogy ki rakta fel.

A tied:

https://familysearch.org/tree/#view=ancestor&person=9HJF-QHF

https://familysearch.org/tree/#view=ancestor&person=9HJF-QH6

Az enyém:

https://familysearch.org/tree/#view=ancestor&person=L6MP-SM3

Csak a különbség kedvéért,hogy hol keresd! :D

Előzmény: Skori 74 (344)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.02 0 0 345

Nem jó helyen keresed. Nem a genealogies oldalon, hanem a family tree oldalon kell keresned. Sajnos az általad keresett személynél a FamilySearch van beírva, ami azt jelenti hogy ezt nem töltötte fel senki.

Előzmény: Skori 74 (344)
Skori 74 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 344

Laszlo Kapu 1860 -    (Ancestral File Number: 4PC6-HPG)

Laszlo Kapu birth:  1860
Nagy-Dobos, HUN death: 
more

• spouse: Borbala Vekony birth:  1869 marriage:  4 February 1894 death: 

Additional Information for Laszlo Kapu Citing This Record "Pedigree Resource File," database, FamilySearch (http://familysearch.org/pal:/MM9.2.1/9HJF-QH6 : accessed 2014-04-02), entry for Laszlo Kapu, submitted by dsshamilton2731264.Submission

• submission id:MM95-X66
  • contributor:dsshamilton2731264 date:2002. szeptember 1.
  • person count:503

Talán a 2731264 jelzi az illető személyét, aki elrakta az adatokat? Mert a MM95-X66 a filmszám amiben találták. Kicsit gagyi vagyok hozzá .-)

Előzmény: mamu66 (343)
mamu66 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 343

Én tettem fel oda,de csak nevekre kereshetsz rá,úgy ad ki találatot. Szerintem nem látni a másik családfájából semmit,csak darabokat ,tehát a következő nevet esetleg. Mivel én is ott találtam meg a párom egyik felmenőjét és az illetőnek nem láttam a családfáját,csak azt az egy nevet amit kerestem .Kapcsolatot úgy tudsz vele felvenni,ha megadta az email címét vagy egyebet. Ha meg van a keresett név,rá mész és oldalt meglátod,hogy ki tette fel vagy a familysearch-ból van ,az illető nevére kattintva kapod meg az elérhetőségét. Remélem érthető és tudtam segíteni? :D

Előzmény: Skori 74 (342)
Skori 74 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 342

Azt szeretném megkérdezni, hogy volt-e már közületek olyan, aki a familyre rakta fel a családfáját? Ez olyasmi, mint a myheritage, hogy jelez találatot is, vagy csak aki azt a nevet keresi esetleg láthat egy részletet az általam felrakott családfából? Vagy esetleg fel is lehet venni velem a kapcsolatot? Ezt csak azért kérdezem, mert én így megtaláltam az egyik ősapámat  valamint a feleségét, de én nem tudtam rájönni, hogy ki és még kit rakott fel .Vagy csak adatokat ad ki, ha van valamilyen találat? További szép napot. Skori

mamu66 Creative Commons License 2014.04.02 0 0 341

Nekem 15.-e óta nem lett egy indexem sem javítva,pedig kb. naponta beküldtem egy köteget! :(  Ki lettem golyózva?

Bajdó Creative Commons License 2014.04.01 0 0 340

Ma elseje van. Sokat nyomogattam a "feedback" gombot tiltakozásul „rettenetesünk” ellen (2471208). Nem számoltam, de kétszáznál jóval több sor lehetett (készültem rá).

Kíváncsian várom az esetleges eredményt.

Üdv aki megérdemli BSH

Prelleg Creative Commons License 2014.03.31 0 0 339
Prelleg Creative Commons License 2014.03.31 0 0 338

Még 3 hónap és hatályba lép az új anyakönyvi törvény. Kíváncsi vagyok, hogy a Familysearch rendbe teszi-e az elkutyulódott, hibásan feltöltött anyakönyveket, vagy csak simán leszedi azokat a születési és házassági anyakönyveket, amelyek ekkortól már nem lehetnek fenn. (Az utóbbira tippelnék.) És persze arra is, mennyi családfakutató fog bepánikolni 2-3 héttel a határidő előtt, és rohanni a levéltárakba (főleg a Pest megyeibe és a BAZ megyei sátoraljaújhelyi fióklevéltárába), hogy a Familysearchről hiányzó anyakönyveket átnézze, még utoljára.

Kedves arbitrátorok: Ha az anyakönyvvezető az 'u' betűket is 'ú'-nak írja (pl.: Zsúzsánna, Júliánna), mi is írjuk annak. És ha olyan névvel, vagy névrövidítéssel találkozunk, amiről nem tudjuk egyértelműen megállapítani, hogy az vezeték-, vagy keresztnév, indexeljük a keresztnevek mezőbe.

JPmiaou: Köszönöm szépen a március 19-i fordítást.

vadász2 Creative Commons License 2014.03.30 0 0 337

A múltkor bennem is felmerült, hogy ez egy úgynevezett "troll" lehet, aki direkt hülyeséget csinál, hogy másnak se legyen jó... :-(

Előzmény: Bajdó (334)
JPmiaou Creative Commons License 2014.03.30 0 0 336

Tehát nem csak a konkrét, pont a kétoldalas házasságokhoz szóló utasítást nem követte, hanem az adatpárosítást (record matching) is teljesen kihagyta. Az adatpárosítás az egyeztetés legelső lépése, ezért a kötegek mindig azzal nyílnak. Ha a két indexelő más sorrendben csinált valamit, vagy az egyik kifelejtett egy bejegyzést, akkor az (vagy onnantól) végig piros -- néha úgy gondolom, hogy még jó, hogy nem pislog is és kiabál is melléje. Zalizobnak abszolút semmi mentsége vagy kifogása nem lehet, hogy így elrontson valamit.

A nyomogatás nincs órához kötve, és tulajdonképpen szorosan naphoz sem. Állítólag hetente összegeznek, de nem tudom, mikortól számítják a hetet, ezért szerintem jobb, ha csak kitűzzük az elsejét -- akkor illik, hogy mind beleessünk az egy hétbe.

MCA-001 Creative Commons License 2014.03.29 0 0 335

Nyugi. Más is járt már így:)

Én is kaptam tőle, pont ugyanezen okok miatt 6%-ot.

Bajdó Creative Commons License 2014.03.29 0 0 334

Iszonyú közel állok ahhoz, hogy elmenekülök innen.

Lassan azt gondolom, hogy ez a szörnyeteg (2471208) szándékosan dúlja szét ezt a munkát.  

Nem létezik, hogy nem szándékos ez a tatárdúlás amit itt művel. Nem lehet véletlen.

Azt hiszem rekordot értem el. Egy pár napja indexelt házassági kötegem lett 4%-os. Igen NÉGY SZÁZALÉKOS. Miben egy hiba sincs, minden betű, szám stimmel. Egyszerűen egy házassági bejegyzés második oldalát (amivel indul a köteg) kinevezte első oldalnak és kihúzogatta a tényleges jobboldali bejegyzéseket, aztán hozzáadott egy második lapot, és oda beirkálta azt, ami az imént kitörölt. Így tett a második, és a harmadik oldallal is. Sajnos a többi is hasonlóan lett bírálva (családnév hozzáírás, név utáni nemesítés). Egyszerűen nem tudok védekezni ellene. Nem arra való a szabadidő, meg a hétvége, hogy ……..na mindegy.

Ez a elsejei "feedback" gombnyomogatás nincs időhöz kötve, csak napra, ugye?

Van remény?

Üdv aki megérdemli BSH

JPmiaou Creative Commons License 2014.03.29 0 0 333

Szerintem ez a Zalizob csakazértse követi az utasítást -- talán nem ért egyet néhány szabállyal, és ezért mindent pont ellenkezőleg csinál.

Tehát kedden nyomogatunk, ugye? Ma este is szorgalmaskodik -- amit ma délután indexeltem, azt már vissza is kaptam, és természetesen beírogatta a gyermek vezetéknevét.

Előzmény: MCA-001 (332)
MCA-001 Creative Commons License 2014.03.28 0 0 332

És ehhez mit szóltok:

arbitrator:2471208

Az üres sorokat is új recordként rögzíti, és a sorokat Blank-ként megjelöli.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!