Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nincs olyan, hogy "nem tör be a kereskedelembe". Mindenki bent van a kereskedelemben, ahogy árulni akarja a termékét.
Megfelelő mennyiség hiányában csak jó kezű amatőr marad mindenki, aki akármilyen mesteri fokon is űzi az ipart. A gazdaság oldalszellői pillanatok alatt ide-oda csapkodják, és nagyon hamar (pár év alatt) lesüllyed a vegetáló "időnként csinálok valamit" szintre.
Szerintem a kézművességnek az az egyik lényege, hogy nem "tör be a kereskedelembe".
Az életképessége múlik azon, hogy a vevő-készítő közötti kapcsolat közvetlen. Ez a tőkével nagyon gyengén ellátott, rendkívül rossz termelékenységgel működő tevékenység nem bírná el (vagyis a vásárló pénztárcája nem bírná végső soron ), hogy egy kereskedelmi hálózat beépüljön közéjük.
Hogy mi készül el (és mi nem), az a vevő-készítő közötti megbeszélés eredménye.
Nem csodálkozom, hogy a kollégák nem lelkesedtek a dugóhúzós egyedi bicska elkészítését illetően.
Ennek megvalósítása nem lehetetlen, de a piacon levő egyéb hasonló, de sorozatban, nagy szériában gyártott termékekhez képest csak vagy nagyságrendekkel drágábban, vagy veszteséggel állítható elő.
Egy hazai készítő versenyképes áron csak akkor tudna ilyen bicskát produkálni, ha óriási darabszámot tervezne.
Ennek jelentős beruházás igénye van . Ezredikként belépni erre a piacra, no az a tuti bukás.
(Én inkább más irányba fejlesztem a tevékenységet. :) )
Messzemenőkig egyetértek Veled. A magyar kézműipar ezer sebből vérzik. Legnagyobb hiányossága pont az, amire büszke szeretne lenni: a tradíció. Ez az, ami nincs. Meg kellene teremteni. Ügyes parasztgyerekek "hö, ki f..sz, ha én nem!" mentalitással egy-egy valóban szép darabot csinálnak, de ezt BÁRKI meg tudja csinálni, még egy eszkimó is.
Most elárulom, az egyik Extrametal boltban mondták, hogy azért nincs magyar bicskájuk, mert /idézem/: "A magyarok ülnek egy sötét sarokban és sírnak, rínak, mint egy fürdős qrva, hogy nincs munkájuk, és NEM CSINÁLNAK SEMMIT! Ahelyett, hogy dolgoznának!" Ez persze az ő véleménye volt, és ő valszeg közelebb van a tűzhöz, mint én.
ha valaki pl. az Extrametal-ban el szeretné helyezni a munkáját, kb. 100 darabot kellene ugyanabból a bicskából csinálnia. Van 25 üzlet, és ha egy vevő elvisz egyet, kell még legalább 3, hogy legyen kínálat. na ez az, ami tradíció, munka kultúra, és termelékenység nélkül nem fog összejönni. Addig csak a méregdrága német, francia, spanyol késekkel lesz tele egy ilyen bolt.
Először is ki kellene találni egy jellegzetes magyar formát, amit MINDENKI magáénak érez, és meg is csinál. Ez után jöhetnek az egyéni, a.s. szabvány szerint készültek.
És termelékenység! Különben egyszerűen nem kerülnek fel a térképre.
tradíció hiányában pedig alázat! Másolni a jót, másolni...
Véleményem szerint ez nem igazán így van! Ismerve, a mai vállalkozások és egyéni vállalkozók ellehetetlenített helyzetét, és a Magyar állam által nem elismerve és támogatva ezeket a kihalófélben lévő mesterségeket, ezen okoknál fogva sajnos a mai késgyártók (most csak róluk beszélek,de igaz ez más egyéni vállalkozásokra is) nem tudnak ilyen jellegű kísérletezgetésekbe belefogni és bevállalni ilyen megrendeléseket. Ám ha mégis bevállalna egy ilyet, annak olyan borsos ára lenne és megjegyzem teljesen jogosan, amit a megrendelő nem vállalna be,ezt Kocsis Feri is megkérdezte a sráctól, az meg besértődött érte, de tudomásul kell venni, ezek nagyon szigorú tények, csak sajnos ezeket a dolgokat sokan nem látják át! Visszatérve kedves topik társunk pontosan azt szerette volna, hogy a bicska gyártási fázisait akarta folyamatosan ellenőrzés alatt tartani. Valljuk be őszintén, hol a frászban találsz olyan készítőt, aki ezt bevállalta volna -- S L R -- topik társunknak teljesen igaza volt az általa felvázolt vadi új próba munkafázisok sikeres vagy sikertelenségében, az ezzel járó anyagi veszteségekkel, és ezt a mai gazdasági helyzetben a hazai késesek nem tudják bevállalni sem elviselni. Sok esetben az alapanyag beszerzése is gondot okoz, vannak jó nevű késkészítőink, akik annak ellenére, hogy közkedveltek mégsem tudják a késmívességet főállásban művelni, mert nincs annyi megrendelésük, pedig tudjuk jól kiváló munkát tudnak végezni, ezért kénytelenek másod állásban készíteni a késeket! Ebben a sanyarú, a szó legszorosabb értelmében vett, a mindennapokért küzdő késesek egy része, nem tudja bevállalni az ilyen kísérletezgetéseket, azt sem hogy a kísérletezgetések által képződött akár 2-5 darab selejt penge anyagot kukába dobni, mert mégsem olyan lett amit a srác elképzelt, sajnos ma Magyarországon ilyen a gazdasági helyzet, ez ma luxus kategória! Megkockáztatom, nagyobb és anyagiakkal jobban rendelkező késes műhelyek lehet hogy jobban bevállalnának egy ilyen típusú megrendelést, de a bekerülési költségek és a munkadíjak bizony igen drágák lennének, e-felől nincs kétségem! Tehát mindent összevetve, nem kell ezen ennyire besértődni,csak átkell látni ezeket a helyzeteket,az is biztos hogy ezeket a gazdasági problémákat csak azok tudják rendesen átlátni akiknek vállalkozásuk van és tisztában vannak ennek a témának minden anyagi vonzatával!
Sok mindenben egyet szoktunk érteni, de most az egyszer nem!
"újfajta munkánál mindketten kockáztatnak, vagy nem kötnek üzletet"
Idáig okés!
"Amit nem értek, az az, hogy egy magyar népi iparművésztől miért kéri valaki, hogy egy másik tájegység kését alkossa újra"
Rém egyszerű: Azért mert a magyar tradícionális fazonok között nincs olyan, ami dugóhúzóval együttes.
Szerintem itt lett volna a remek alkalom, hogy valaki előálljon egy olyan darabbal, ami a jövőben akár el is terjedhetett volna. És, ha anyagi hasznot csak minimálisan is hozott volna a készítőnek, de esetleg majd még generációk múltán is az Ő nevével fémjelzett lehetett volna, akkor bizony tetemesen megérheti belevágni egy ilyen közös munkába!
(Annakidején Náder is kialakított egy akkor új fazont, ami mindmáig ezzel a névvel azonosíttatik. Neki megérte?)
A fejesgörbe pld. egy remek alany lehetne, szerintem ugyanarról a tőről fakad, mint a hivatkozott francia kés...
"szerintem a magyar kézművesség a túlélésért küzd"
Na épp itt van a kutya elásva!
A mai helyzettel, amikor nincs azonos fazonból készleten a legtöbbeknél semmi, csak egyedi felkérésre, nos így nem is lehet betörni a kereskedelembe. Ennek alternatívája lehet az egyedi és fizetőképes igények szerinti munka, de akkor viszont a túlélés fontosabb kell, hogy legyen, mint a megszokott fazontól való eltérések kérőinek az elhajtási szándéka.
Úgyhogy a konklúzióm az, hogy nemcsak, hogy a magyar kézművesség a túlélésért küzd, hanem esetleg bele is döglik így!!!
Én kiadósan beszélgettem erről a késbeszerzési szándékáról RoninS8 társunkkal és valóban ilyen indíttatása és ilyen - lelombozó - utólagos véleménye volt.
Mindenben igazat adok, de azt hiszem, h az olvtárs nem magyar népi iparművészt keresett, csak egy olyan személyt, aki az ötletét meg tudja alkotni. Felröppent benne a kósza gondolat, hogy hátha vki ezen a topicon tud neki segíteni, de ehelyett leszedték róla a keresztvizet. Sztem.
Egy feladatot elvállalhatunk munkaidő + ráfordítás alapon, ilyet akkor tesz az ember fix áron, ha már ismeri a feladatot, és már sokszor elvégezte. Új típusú munkát el lehet vállalni vállalkozás-kockáztatás alapon is. Nem tudjuk, milyen probléma jöhet közbe, hány példányt kell elrontani, mire meglesz az igazi, milyen szerszámot kell készíteni, stb. Mondunk egy árat, amit a vevő elfogad vagy nem, és ha létrejön az üzlet, akkor vagy nyerünk rajta, vagy nem. Önmagában azt, hogy a részletek ismerete és mintapéldány felmutatása nélkül valaki mond egy vállalási árat, azt én nem gondolnám problémának, szerintem a készítő és a megrendelő szabadsága és bizalma, újfajta munkánál mindketten kockáztatnak, vagy nem kötnek üzletet.
Amit nem értek, az az, hogy egy magyar népi iparművésztől miért kéri valaki, hogy egy másik tájegység kését alkossa újra. Ennek is, annak is megvannak a hagyományai, trükkjei, anyagai, szerszámai, aki a magyar bicskát tudja készíteni mesterfokon, annak nem pont azzal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy beletanulna a mór / spanyol / francia tájkés készítésébe? Mestermunkának, meg virtusból, hogy én ilyet is tudok, azt megérteném, de szerintem a magyar kézművesség a túlélésért küzd, aki megteheti, hogy magyar mestertől rendel, az szerintem jobb, ha a mi kivesző hagyományainkat élteti, terjeszti, mintha spanyol kések magyar verziójának kifejlesztésén töri a fejét. Akinek meg spanyol kés kell és van rá pénze, az miért nem az ottani legjobbat keresi meg? A kékfestőtől sem kérünk norvég mintás kötött pulcsit, pedig biztos tudna azt is. Én legalábbis jobban szeretném, ha a maradék kékfestőket nem azzal bíznák meg, hogy tegyék félre a szerszámaikat és színes pulcsit kössenek, hanem hogy tartsák életben a becses hazai hagyományt, és azt csinálják mesterfokon, amiben ők a legjobbak.
Remélem,most hogy megnézheted az általad oly hihetetlennek tartott állításaimat, meg nyugszik a háborgó lelked egy kicsit és végre békére lelsz szegény pnm!
"Ez már egy ideje így van. Egymásnak ellentmondó hsz-ek, kis/nagybetű össze-vissza, túlzott ömlengés. Ezen nem kell kiakadni, vagy megszokod, vagy letiltod. De ez a nick még mindig sokkal civilizáltabb, mint az első két (vagy három) felbukkanása volt."
Nem hiszem hogy írtam volna bármilyen ellentmondást is, mindent tudtam igazolni és tudok is mindig, persze ez sokaknak lehet hogy fáj, mert megdőlt a hírhedt elméletük, miszerint nincs semminek sem valóság alapja amit írtam, azt hiszem hitelt érdemlően mindent bizonyítottam, tehát ezek után lelehet rólam szállni mindenkinek! Kedves írásszakértők, egyébként a kis nagy betűkkel sincs baj mint említve volt, de a túlzott ömlengés sem megalapozott vád,csak tényeket szoktam írni,viszont vannak itt olyanok akik a legjobban dumálnak és hitetlenkednek mindenen,és pont Ők azok akik városi gyufás skatulya Rambokként még Kocsis Ferit is kiosztják,bizony ez nem semmi!
Egyébként kettő darab,valóban van közöttük,de azok megérdemelték a különleges bánás módot és a szép tokot is, mert tényleg minőségi munkák,ezt még a Kuvasz is elismerte.
Azoknak, akik Hitetlen Jánosként csesztetnek örökké a hitetlenkedésükkel,vagy a rosszmájúságukkal,ki tudja,végül is mindegy,nos kedves barátaim néhány képet készítettem,most és korábban is,de jelzem nem tudok fényképezni,csak azért kattintgattam,hogy ezek a képek elkészülhessenek! Mindegyik tokot Kovács Zoltán as: „ Kuvasz” barátom készítette,igazán gyönyörű darabok,a Szasza kések között van egy tok amelyet a késsel együtt kaptam Szaszától,azt nem Zoli készítette,de ez látszik is rajta. A gyűjteményben van Kocsis Feri kései és Vojkó Csabi kései,azok között van egy amelyet az én terveim alapján készített el Csaba,a Lurdyban adta ide, és a két nagy Tanto és Konjo is az Ő munkája Elmaxból, a két kicsi Konjot Juhász József készítette szintén Elmaxból. A sokat hiányolt és vitatott Szamuráj kard készlet Cold Steel Dragonfly Daito készlet számlája is megtalálható illetve a Kocsis bicskák műbizonylatai is!
Ez már egy ideje így van. Egymásnak ellentmondó hsz-ek, kis/nagybetű össze-vissza, túlzott ömlengés. Ezen nem kell kiakadni, vagy megszokod, vagy letiltod. De ez a nick még mindig sokkal civilizáltabb, mint az első két (vagy három) felbukkanása volt.
Igen,- igazad van, vannak jó példák is,-de sajnos rosszak is! A Tag Hauer Pilot Chronomat vittem elem cserére a Kristóf térre.Közölték,hogy elemet csak a tömítésekkel együtt cserélik!:) Eddig rendben lett volna;-de amikor délután az óráért mentem,-átvéve az órát,-észrevettem,-hogy a zafírkristály üveg belső oldalán egy jól kivehető szilikonos ujjlenyomat virít,-és egy-két törlőkendő szösz is fentakadt a számlapon! Szóltam,-szerintem kukacoskodónak véltek,-de újra szétszedték az órát,-és majdnem teljesen eltávolították a szilikont,-a szöszt eltávolították! Volt,-hogy a Breitling Super Ocean óramutató 7-8 perc prepozicióba került nagyszervíz után!!!????Beállították, de pl.a percgyűjtőt
felhajlították,-nem lett párhuzamos az óra mutatóval!!!:(((
Ezek szerint túl igényes vagyok,-és kukacoskodó???:))))
A megjegyzésem legkevésbé szólt neked. Ne vedd zokon. :-)
Érvek, ellenérvek ütköztetése (is) a fórumozás egyik remek tulajdonsága. Ezt lehet normális stílusban is, és lehet kötekedő, cinikus, vagy paraszt stílusban, túlzott hangulatjelekkel túlcsordulva erőltetetten is előadni. Az embert minősíti. Csak azok meg nem veszik észre. :-(
Ez tökéletesen így van. Én is azt tapasztaltam, hogy ahol egyedi kérésem volt és kiváltságos kuncsaftként ennek teljesítését el is várhattam, nos annak nem ára, hanem komoly ellenértéke volt.
De ma ezek úgy nagy általánosságban a büszkeségem tárgyai, így aztán mindmáig jó döntésemnek tartom, azt amikor ezen lehetőségeimhez ragaszkodtam.
(Pld. egy 1948-as ős-golyóstollat, az európai kontinens első piacképes golyóstollát felújíttatni csak sok utánajárással lehetett, a normál ember számára értéke többszöröséért. Na, de utána használni aláíró tollként, na az mindig is egy kis bizsergető ünnepélyességtudattal kezdődik. De Kocsis Feri egyedi damasz' papírvágóját Theraphosa egyedi szironyozott tokjából kivéve nekilátni a mindennapos levélbontási procedúrának, na az is ugyanilyen pillanattal indul. Tehát bizony érdemes ezt az utat végigjárni a kések terén is. - Én most épp arra készülök, hogy egy holmi hétköznapi gombász kést átalakíttassak damasz'pengésre, hogy a családi túrák során is lehessen majd nálam ilyen kiváltságos darab...)
Nem azért mondom,csak hogy ne hitetlenkedj ezekről is teszek fel képeket hamarosan,a "Kuvasz" barátom most készíti a tokokat nekik. Mellesleg golyózd ki te magadat hapsikám, én amit mondok mindent tudok is bizonyítani.
Bizony így van, csak arról nem tudsz és mások sem, hogy korábban még másik bicskákat is rendeltem Feritől, na ez van, ha kész lesz és hozza a postás, majd fényképezem őket és felteszem erre a fórumra. Azon meg egyáltalán nem parázok, hogy mellé verem a billentyűket, nos ez engem nem izgat, de ha valakit igen hát sajnálom, tudod mi emberek nem vagyunk hibátlanok!
Én nem vagyok késkészítő, mi mást készítettünk, szerintem ahogy velünk, úgy még sok készítővel meg lehetne beszélni az általunk megálmodott valamit akár az utolsó csavarig, egyet nem akarnak az emberek tudomásul venni, hogy ez mennyi időbe telik ( az idő pedig pénz ), ezalatt több darabot meg lehetne csinálni a nem egyedileg megálmodott " valamiből ". Így nem csoda ha egy egyedi darab akár a többszörösébe is kerülhet a nem egyedinek. Ezt nem akarják az emberek megérteni, sokan órákig mesélnék az álmaikat, csak én addig nem keresek semmit. / szándékosan nem írtam semmi konkrét tárgyat, ez általánosan jellemző/
"egyszer csak csönget a Postás, hozta Feritől a csomagomat, kibontom és szemem szám tátva maradt, a lélegzetem is elállt,
...
Kérlek benneteket Kedves Fórum társaim, javítsatok ki ha nincs igazam!"
Nos, a múltkor még azt mondtad, hogy a FeHoVa kiállításon, Ferinél kiállított (általam is tüzetesen megvizsgált és tetszésnyilvánított) "50"-es gravírozású fejesgörbe készült neked és ott vetted át.
Mosthogyisvanez?
(Az ömlesztett helyesírási hibahalmaz pedig nem a nincs igazad kategória, de az is kijavításért kiált!)