Ezek mind szakrális emlékhelyek. Nagyon jó, hogy vannak , nagyon jó, hogy látogathatók. Most nyilván van az illetékesek között a 'bizoccságban' olyan akinek kellően nyomatékos a hangja és valami okból számára ezek kiemelten fontosabbak az egyéb helyeknél.
Mondjuk ha valaki megnézné, hogy a magyarországi zarándokutak mennyi támogatást kaptak és mégis gyakorlatilag a korábban meglévő MTSZ túramozgalmakra telepedtek rá el lehetne gondolkodni, hogy a kéktúrának kell e akár csak jelképesen 'zarándokúttá válni'. Most ez a trendi.
Természetesen én is jártam arra, de én Szalonna felől, és Martonyi felé "ereszkedtem".
A vita szerintem csak annyi, hogy miért nem elég, hogy az attrakcióra felhívjuk a figyelmet, lehetővé tesszük a kitérést, esetleg olymódon is, hogy alternatív útvonalat "tartunk fenn", miért "kötelező" az attrakció felkeresése?
Engem nem nagyon zavar ha valami kötelező, de nem kell pecsételni, akkor el tudom dönteni, hogy menjek-e, avagy nem.
De ha annyira fontos, hogy ott pecsételni is kell???
Nem KELL felkeresni Sirok várát.
Szarvaskő várába is kitérő van.
Tátika-vár sincs az útvonalon.
Regéc várának felkeresése sem kötelező.
Füzér vára sincs az útvonalon.
Boldogkő vára sincs.
Végső soron a Bükk legmagasabb kilátója is csak lehetőség.
De.
Sitke templomához el kell vezetni a kéket (amúgy látótávolságban van).
Martonyi kolostorromját a kéknek érintenie kell!
Sátoraljaújhelyre márpedig kéknek kell mennie!
Nem erőltetett ez egy kicsit?
Kitalálták a tematikus túra fogalmát, meg is hirdették, miért nem elég, hogy ilyeneket létesítünk, miért kell ezért az egész úthálózatot átszervezni?
Mikor lesz már érdemi reagálás az itt megfogalmazottakra?
Vagy erőből átnyomják, mert van hatáskörük?
Nekem annyi a hatásköröm, hogy megyek, vagy nem megyek.
És csak ezért lázadozok, mert még hiszem, hogy lehet értelmesen vitatkozni, nyilvánosan is, de már kezdek belefáradni.
1. Kéktúra: mindenki arra megy amerre akar, az útvonal betartása becsület dolga.
2. Felmérő csapat: igen, bárki megcsinálhatta volna, de a patikában sem használnak zöldséges mérleget = ahhoz, hogy hivatalos legyen, kell az akkreditáció.
3. *** *** dandártábornok: sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.
4 RINN: lehet, hogy ánglius munkaszocializációval rendelkezel, de a kommunikációd nyugat-balkáni.
Ezek mind szubjektív magánvélemények, a tévedés jogát fenntartom! Á
Számomra a lényeg az, hogy most érdemben foglalkozik valaki ezzel az eltereléssel, tény az, hogy korábban kellett volna.
Nevek természetesen vannak én csillagoztam ki, aki akarja rákattint az SmTSZ honlapjára és láthatja ha akarja.
A többi dolgot is tökéletesen jól látod.:-)
A levél tegnap készült én ma este kaptam tájékoztatásúl a feladótól és nem a címzettől.
rozaa kolléga írta a 43487-ben és ide majdnem passzol:
Nálunk az aktívák a munkaerő, ők meg hátradőlnek feltett kézzel, ha valaki át akar lépni rajtuk. Empátia nélküli (túra)vezetőkkel leginkább tönkre lehet menni és nem a csúcsra.
Azért csak majdnem, mert a megyei vezetés dőlt hátra feltett kézzel pedig simán lezárhatták volna ezt a dolgot.
A felfestett, és hivatalos útvonal adja a túra gerincét, azon a nyomvonalon van engedélyezve és feltehetőleg mindig járható állapotban van, akár hó esik, akár eső.
A párhozamos utakat meg ki-ki használja belátása szerint és a terep adottságait figyelembe véve.
De ha letér, akkor viszont ne reklamáljon, hogy az erdészeti szállító járművek összejárták, vagy a területgazda kerítéssel lezárta az utat, netán kutyákkal őrizteti a gyümölcsösét.
ez a *** **** SmTSZ elnök (fedett ügynök, nincsen neki neve csak sok csillaga) kinek írta ezt? Az MTSZ-nek? Az MTSZ megkérdezte tőlük (utólag) hogy ők mit javasolnak? Nekik melyik tetszene jobban? És erre ők se a régi se az új mellett nem foglaltak állást?
Napok óta megy a téma a kéktúra elterelésekről. Elismerem, nem mindegy hol is van kijelölve az útvonal. Hiszen a miénk, szeretnénk szépnek látni. (pld a térképen) :-)
De amiről eddig nem esett szó az az, hogy merre is menjünk valójában. Mert rendben van, elvisz a jelzés az úttal párhuzamosan 20 m-re, de azt már én döntöm el, hogy megyek-e rajt, vagy maradok az úton. Attól, hogy egy útról leszedik a kék jelzést, még járható marad! Ha engem az adott irány érdekel, arra megyek.
Ha valaki nem akar elmenni a Martonyi kolostorhoz, az ne menjen. Még akkor sem, ha arra jelölik ki a kék útvonalát. Engem viszont érdekelt és el is mentem, pedig akkor még elkerülte a kék. ...és nem bántam meg!
A felfestés adja a túra testének "gerincét", de "hússal, izmokkal, élettel" magunk töltjük tele. Éljünk vele bátran!
Köszi, ismerem. Az a gáz, hogy a túrát meghirdetjük, jelentkezik x gyerek, eljön y. Nagyon nehéz szervezni így, volt már ebből nagyon kellemetlen élményem,
Az RP-DDK Somogy megyei elterelésével kapcsolatban a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség a mai napon megküldte részemre azt a tájékoztatást amit az MTSZ-megkeresésére írtak válaszként tegnap :
Telefonbeszélgetésünk alapján informálódtam az MTSZ honlapról, illetve egyeztettem elnökhelyettesünkkel, *** ***, aki a megye turistaútjait koordinálja.
Közös véleményünk az, hogy a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség nem kíván állást foglalni se a régi, se az új, javasolt útvonal mellett vagy ellen.
Mind a Szilvásszentmárton - Nozsi-hegy - Patca (jelenlegi K sáv), mind a Szilvásszentmárton - Patca (jelenlegi K négyzet) útvonalak mellett vannak érvek és ellenérvek, de a döntést Rátok bízzuk.
Az elhatárolódás valamennyire érthető, hiszen a javaslat 'fenntről' indult nem pedig megyei kezdeményezés volt. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy sem az SmTSZ sem pedig az MTSZ nem kereste meg azt az egyesületet most sem akik az útvonal tényleges fenntartását végzik évek óta akik helyben a legjobban ismerik a terepet.
Addig amíg valami ezen a téren ( pénz ) nem változik, nem sok esélyt látok a fejlődésre
( szerintem !!) Pl. BKK – Főváros egyeztetni a szervezőnek valamilyen utazási kedvezményről.
Nem tudom, ez a lehetőség mennyire releváns. Kicsit bonyolultnak tűnik megigényelni, de nekem az jött le a felhasználási feltételekből, hogy talán pont megfelelhet.
1. Az, amióta a világ világ úgy volt, hogy a más pénzét másképpen költi valaki, mint a sajátját. Nem természetjáró sajátosság. Most beesett egy kalap pénz, csak ennyi történt. Ha csak egy picit vagytok jobbak az átlagnál, az is eredmény !
2. A szekérutakról a járatlan erdőbe terelés országos projekt, vagy csak az Ipoly erdő területén dívik ? A napokban volt szerencsém a zöld körtúra nyugatabbi ágán lejönni a Naszályról Kosdra. Itt is van egy nagyjából egy kilométeres terelt szakasz. Sok szempontból szebb, mint a szekérút. Úgy látom, hogy előbb valaki kijelölte az új nyomvonalat lilásrózsaszín festékkel, majd felfestették. A jelzések felfestése első osztályú. A nyomvonal kijelölése viszont érzésre olyan, mintha az illető életében először járt volna arrafelé. Ki jelöli ki a nyomvonalat ilyen esetekben ?
Köszönöm a hozzászólásokat, neked is meg másoknak is. A konkrét javaslatokat továbbra is a címemre kérem. A tapasztalataid értékesek, én is hasonlókat érzékelek az "én" csapatomban. 5 éve szervezek/vezetek túrát általános iskolában, 20-50 között ingadozik a létszám/túranap. A tapasztaltak alapján döntöttem a helyi mozgalom mellett, így kevés az utazás és a költség is. De ezt már tárgyaltuk itt. Pavarotti kollégának üzenem, hogy max 100km-re tervezze az utazást a helyszínig! Mi nagyon jókat sátraztunk a Balaton-felvidéken, a Mátrában, a Börzsönyben. Vigyázz a cuccot neked kell cipelned és legyen a közelben forrás/víznyerő hely! Üdv: Á
Nálunk érdekesen alakult, a gyerek is félig-meddig függő, lévén informatikus házban nőtt fel. Ennek ellenére ha kint vagyunk, nem igényli a netkapcsolatot, sokkal inkább a gyerektársaságot. 10 éves, kábé féléves kora óta hordjuk sátorozni. Gyalogolni csak akkor tud, ha van más hasonló korú gyerek is velünk, akkor gond nélkül teljesít 20 km-et is. Ha nincs, akkor kábé fél kilométer után már fáradt... :)
Motivációnak a telefonra/tabletre is letölthető geoládás és kéktúrás alkalmazásokat javasolnám. A Kék mentén van egy csomó geoláda, a gyerekek szeretik keresgélni őket.
Bár jóval kisebb a tapasztalatom, de ezzel sajnos egyetértek. Mármint az internetfüggőséggel. Még a budira is netes mobillal járnak, minden túlzás nélkül, szó szerint!
Kéktúrázásaink első évében még próbálkoztam más motivációs tényezőkkel serkenteni ifjoncaim olykor lohadó harci kedvét a túrázást illetőleg, de aztán feladtam. Ahhoz hogy jöjjenek kellettek a civilizációs vívmányok is...
Ha lehetett akkor olyan szállásokat választottam ahol volt wifi, de mivel ez nem sikerülhetett mindig így aztán vettem nekik USB-s mobilnetet.(akkor még nem volt netezős telefonjuk "csak" laptop.)
Egy-két olyan szállásunk volt ahol nem volt net, ezeken a helyeken viszont egy félórás óbégatás után tök jókat beszélgettünk... (Füzéren volt ilyen, Regécen, Bakonybélben, meg talán ha jól emlékszem Velemben.)
Bocsánat a beleszólásért, de a mi túraszakosztályunk pont általános iskolásokkal jár túrázni, így van némi tapasztalatom.
A legfőbb probléma a pénz (-telenség ). Sokszor azért nem jönnek el a gyerekek, mert a szülő nem tudja kifizetni az útiköltséget. Számold ki: Bp. XV. kerület, elmegy egy gyerek a Normafához, hány buszjegy kell. 6 darab x 350.-Ft=2.100.-ft, + a napi kaja. És ez 1 gyerekek, egy alkalom!
Pedagógus: a tavalyi tanévig a hétvégi munkavégzést kifizette az iskola, idéntől nem. A Saját költségén kell más gyerekét vinni, mert a szülő nem hajlandó elvinni ( tapasztalat, hálálkodnak érte, mert kerek perec megmondja, nem viszi sehová a gyereket).
Addig amíg valami ezen a téren ( pénz ) nem változik, nem sok esélyt látok a fejlődésre
( szerintem !!) Pl. BKK – Főváros egyeztetni a szervezőnek valamilyen utazási kedvezményről.
Nem utolsó sorban a mai gyerekek fő problémája: internet függők. Nem tudod kirobbantani a lakásból, mert fél, hogy lemarad valamiről.
2007.-ben kezdtük el a kéket. 1-4 napos etapokban. 12 és 34 fő közötti létszámban. Most kb. 800 km-nél tartunk. 3, azaz három fő teljesítette ezt a távot: a túravezetőnk, én és EGY gyerek ( az egyik fiam). Minden kipróbáltunk, de nem tudjuk motiválni őket. Több versenyen szereztük meg az 1-5 helyek valamelyikét. Az ezért járó jutalom, dicsőség sem motiválja a gyereket.
Sokat tudnék ezekről a dolgokról mesélni. Félre értés ne essék: nekem tetszenek az ilyen jellegű dolgok, csak látom a gyereken az érdektelenséget. Ha erre kapok ötletet az megköszönöm
Nekem volna egy ötletem, pár fontos szempontot figyelembe véve. Legyen OKT.:-) Mivel kisebb gyerekekről van szó így talán szempont lehet hogy szeressék meg a túrázgatást, legyen ez az első többnapos menet egy szép élmény, sok látnivalóval, az átlagosnál is egy picit szebb vidékkel, barátságos kultúrtájjal, és ne is legyenek benne hosszú fárasztó emelkedők sem ha nem muszáj. Miután így körülírtam elmondom hogy a Balaton-felvidékre gondoltam, azon belül is a Nagyvázsony- Csicsói eh.(erdei pihenő)-Szentbékkálla-Csobánc szakaszra onnan busszal Tapolcára, esetleg még egy nap séta Badacsonytördemicre, de az már lehet hogy sok lenne, az helyett esetleg egy nap pancsi is jöhet a Balcsiban jutalom gyanánt...:-) Első napon leutazás Nagyvázsonyba, vagy ottalvással (Kinizsi turistaszálló, mi ott voltunk) vagy ha délelőtt sikerül leérni akkor estére a Balaton-Felvidéki Erdei Pihenőhöz érhettek ahol szintén van szállás, de lehet hogy sátorozni is lehet itt a kertben.
Ha többet tudnátok még első nap menni akkor a Külső-Harka nevűfennsíkszerű kopasz dombháton is lehetne sátorozni Balatonhenye előtt.
ez is jó lehet sátorhelynek Balatonhenye előtt
Másnap Balatonhenye érintésével Szentbékkálla, az előző napi teljesítmény függvényében 11 vagy 13 km, szállás esetleg az Öreg-hegyi Fogadóban vagy valahol a falu szélén sátorban, akár a kőtenger körül vagy éppen még hamarabb a Töttöskáli rom mellett. (vagy bárhol ahol alkalmas)
1. Öreg-hegyi Fogadó, nem túl drága szálláshely 8500/ két fő reggelivel
Szentbékkálla-Csobánc 9km, sátorozás a Csobánc tetején, gyönyörű a kilátás, biztosan pazar lehet ott egy éjszakát eltölteni sátorban és nézni a naplementét/napfelkeltét.
a Csobánc kilátását nem lehet képekkel visszaadni. Mikor fent voltunk éppen Vármentő Napok volt, bográcsgulyás-főzéssel, nagy munkában voltak a vármentők!
Innen le a faluba (Gyulakeszi), busszal közel van nagyon Tapolca, vagy ha bírjátok akkor irány Badacsonytördemic. Azt a részt meg kár is bemutatni...:-)
Elérkezett az idő, egy legalább 3 éjszakás (ebből legalább 2 sátras) túrás kalandra vinnénk nyáron a majdnem6 és 7ésfél évest.
Nagyon szuper lenne, ha ez OKT lehetne, persze az se baj ha nem, a pecsételés/túramozgalom ebben a korosztályban nagy húzóerő:) -- de a napi 8-10 esetleg egy nap 12 km-t szerintem felső korlátnak kell terveznünk.
Van valakinek útvonaljavaslata, ilyenkorúakkal sátorban tapasztalata?
A mozgalom célja: A fővárosi általános iskolások sportolásra, rendszeres mozgásra szoktatása.
Ez elég komolyan kizárja, hogy szélesebb körben is teljesíthető legyen, valóban ez a cél? Egy közelebbi vagy akár távolabbi település iskolájának tanulói miért nem kapcsolódhatnak be teljes értékű teljesítőként?
bármely országos vagy regionális túramozgalom teljesítésének leigazolása, (vagy a 300 km-es változatban is )
Szerintem ezt sorold fel tételesen is mert vitára adhat okot, nincs túl sok ilyen hosszú mozgalom, és kérdés lehet, hogy zarándokút beszámítható e?
A vezetés is egy jó kérdés, meg az is, hogy ki hogy vallja be a hibáit.
Jókat tudok mosolyogni azon, amikor valaki baklövést követ el, de ahelyett, hogy elnézést kérne, már tolja is rá a szart a másikra, sőt még sereget is toboroz maga mellé, hogy igazolja magát. Majd általában pont ezek az emberek szoktak legvadabbul csörtézni amellett, hogy a másik miért nem kér bocsánatot, miért nem ismeri be a hibáit.
Mindig a másik, ők sosem.
Nem véletlen, hogy a kevélység a főbűnök egyike...
Én nem láttam számlákat, úgyhogy nem tudom, honnan jön az egymilliárd, de hiszek neked.
Igen tényleg nem egy kultúrkörben mozgunk.
Látom is sok magyar cégnél az esztelen költség kezelést. Amire kellene, nem költenek, de amire nem kell, arra minden pénz kimegy. Meg a magyar "projekt menedzsment" stílust is látom.
Most azonnal, előkészítetlenül, kapkodva, menet közben improvizálva, kimagyarázkodva, izmoskodva, össze-vissza, szarul kommunikálva, egymásra mutogatva, sunyítva, saját pecsenyét sütögetve, részletes terv és koordináció nélkül. Na igen, zavarosban lehet jól halászni...
Szerencsére angolok között szocializálódtam munkára, úgyhogy tudom, milyen az, amikor nem sajnáljuk az időt az előkészítésre, amikor mindenre terv készül és vészforgatókönyv és minden adat előre begyűjtésre kerül, letisztázva, még akkor is, ha ez akár több éves előkészítő munkát jelent is. Ami aztán, ha elindul a projekt négyzetesen jön vissza, mert már nincs meglepetés, max 10% a vis major. A feladatok tisztán leosztva, mindenki gőzerővel dolgozik azon, hogy a rá leosztott szerepet a tőle telhető legjobban csinálja meg, a csapatok nyíltan kommunikálnak egymással, nincs asztal alá eldugott akta, infó, személyes sérelmek miatti szakmai szabotázs. A feladatokon szigorú a nyomonkövetés, a határidőtartás, rendszeres a státusz ellenőrzés, ahol MINDENKI részt vesz és MINDENT kirak az asztalra, még azt is, ami nem ment, nem jött össze.
És már abba is hagyom, már ennyi is bőven elég szerintem ahhoz, hogy lássuk, hol vannak a hibáink.
JZP: Nem fogunk egyetérteni egymással, nem baj. El fogom viselni és te is.
Kedves Kéktúra B-közép! Hogy történjen valami jó is, szeretnék bemutatni nektek egy túramozgalom tervet. :) Mivel gyerekekre van kihegyezve, ezért fölnőttek csak bizonyos megkötésekkel teljesíthetik. :( Lehet véleményezni - főleg az építő jellegű meglátások érdekelnek. Kérek mindenkit, hogy a véleményét nekem postázza!