Köszi szépen a gyors választ - bár az árára nem jöttem rá, de bizonyára én voltam béna, valahol biztos írja, hogy mennyibe kerül, különben mi értelme lenne.
Egyébként most hogy tesztelgetem ezt a gépet, kezdek rájönni, hogy erre (de megkockáztatom: a bridge-gépekre úgy általában) egyszerűen nem érdemes komoly tartozékokat - pl. komoly vakut - aggatni.
Mondom ezt azért, mert a nagy igazság az, hogy képminőségben alig teljesítenek túl egy pofon-egyszerű kis 10 dekás kompakt-gépet. Sajnos.
A lehetőségeik óriásiak (20x-30x zoom, millió szoftver-lehetőség, stb.) - de a képminőség mint olyan - hát elég szerényke tud lenni.
Persze, kiránduló-gépnek, átlag-szemlélőnek nagyon megfelel (bár arra túlzás egy 70 dekás, marhanagy gépet cipelni) - de már komolyabb feladatokra...hááátttt....
Szóval én ezek után úgy vélem, hogy inkább valami egyszerű, derítésre alkalmas, általános megvilágításra szánt, 30 körüli vezérszámú egyszerű kis fénymérős-vaku tökéletesen megfelelne.
1-2 hete vettem egy Canon Powershot SX10IS -t. Itt a lapja, egyébként erről lenne szó.
Most nem mennék abba bele mennyire vagyok tőle elájulva... de hát működik, maradjunk ennyiben.
Úgy döntöttem, hogy azért jó lenne venni hozzá egy külső vakut is - csak picit elbizonytalanodtam, amikor a gyújtó-feszekről olvastam - hogy bizony nem mindegy, hogy az mennyi - mert rosszul megválasztva (jó esetben) nem műxik ... rossz esetben, ki tudja?
Ne ragaszkodnék az eredeti vakuhoz - ám a papucs-lábkiosztást elnézve (4 kontakt, négyszögben elhelyezve) nemigen találtam hasonlót más gyártótól.
Nem ragaszkodnék a TTL jóságaihoz - inkább csak derítésre használnám, ezért még ilyet is nézegettem - főként mert dönthető feje van, pont arra, amire én szánom.
Kérdésem az lenne:
1) A papucs központi kontaktja vezérel-e bármilyen vakut?
Az egyik használható, viszonylag egyszerű technika:
(0. Rekesz nyit, ISO föl.)
1. A környezeti fényt kb. 0,5-1,0 blendével alulexponálod, így a zársebesség vélhetően feljön az "elfogadható" (1/30-1/45) tartományig.
2. A vakut is kb. ugyanilyen alexpora állítod, így az előtér jól lesz exponálva (vaku+környezeti fény együtt adja az expot), és a háttér sem lesz nagyon sötét.
3. Vakura kell színhőmérséklet korrekciós fólia, hogy a fényét a teremvilágításhoz igazítsd. (WB is ahhoz.)
Ha 1.-ben nem sikerül feljönni 1/30-1/45-ig, akkor marad a próba-szerencse, 1/15-1/20, könyöktámasz, nyugodt tartás, kilégzés és szívdobbanás után exponálni... Kiválasztott gyereket svenkelve követni, a követő mozdulatot egész az expo utánig "futtatva". 10-ből 1-2-3 kép elfogadható szokott lenni. :)
Ha van több vakud, akkor segíthet azok "üzembiztos" telepítése. Úgymint fűtéscsőre, kosárpalánkra, elérhető magasság fölé... :)
Ez egy farsangi rendezvény volt gyerekeknek egy kis faluban a kultúrházban. Nem színpadon mozogtak a gyerekek, hanem a terem közepén.
Koncerten és egyéb színpadi előadásokon én sem szoktam vakuzni, fel a fényerős tele aztán lesz ami lesz. Bár nekem nehezebb dolgom van, mert az élességállítás manuális. Persze apáink sem AF-es objektívekkel fotóztak. :)
Két féle slave módja van, az S2 módban átugorja az első villanást, és csak a másodikra sül el.
Nem ismerem az RF602-őt, nekem egy cactus készletem van, néha idegesít, hogy indokolatlanul nem süt el, kikapcs-bekapcs után megint jó. Szerintem a YN RF602 jobb lehet a vakuiból kiindulva.
Van két hibás Metz 54 MZ-3 vakum. Az egyiknél az elemtartó fedele törött, nem érintkezik, az elektronika kifogástalan. A másiknál a kondenzátor tölt, a töltöttségjelző zöld led kigyullad, de nem lehet elsütni. Az előlapi reflektor bekapcsolását jelző ikon mindig ott van a kijelzőn, pedig a reflektor nincs bekapcsolva. A kettőből szeretnék egy működő példányt összerakni. Van valakinek tapasztalata ennek a típusnak a szétszedéséről?
A rendszervaku erősségét az ISO emelésével tudod csökkenteni a környezeti fény erősségéhez képest. Az ISO növelésével értelemszerűen nő a képzaj is, de talán kevésbé csúnya, vagy legalábbis kevésbé zavaróan hat, mint amennyire a "telibevakuzott" kép csúnya tud lenni.
Rendszervaku lenne a legjobb, de költséghatékony megoldást keresek. Gondolom a beépített vakuval nem tudom a külsőket vezérelni még slave-ként sem. Vannak régi vakuim, de a talpfesz miatt nem merem direktben használni őket.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem rendezvényen történő vakuzással kapcsolatban. Ha van egy nagy terem, ahol mozgó embereket kellene fotózni, de túl magas a plafon, indirekt vakuzás nem jöhet szóba. Van -e esetleg valami trükk hogy
szép megvilágítást kapjak? Levenni a vakut és állványról villantani nem jó, mert fellökik az állványt. Hiába teszek fel diffúzort a vakura, illetve fényterelő lapot a vaku mögé valahogy így sem szép a megvilágítás. Próbáltam nagyobb rekesszel hosszabb zársebességgel fotózni hogy a háttér is világos legyen, viszont akkor "szellemképes" lett a fotó ahogy bemozdultak az emberek. Azt sem tudom hogyan lehet elérni azt, hogy a vaku fénye beleolvadjon a környezeti fénybe, ugyanis ha a vaku teljesítményét csökkentem, a kép is sötét lesz. :( Kérnék szépen Tőletek valami tanácsot, hogy ilyenkor hogyan érdemes fotózni.
Pentax K-7-es gépem van, és Yongnuo YN560-III vaku. Az objektívek 28mm/2.8 50mm/1.4 135mm/2.5 viszont manuálisak.
- SMDV Flashwave III rádiós kioldó szett. Rendszervakut, műtermi vakut és DSLR vázat egyaránt kiold. Nikon D90 vázhoz való kábelt tudok adni hozzá, de más vázhoz is beszerezhető a kábel. Magyarországi beszerzés (http://vakuszerviz.hu/kiegeszitok_flashwave3). A szett ára 18ezer ft.
- Cokin P szériás tartó + 72 mm-es adapter + P103 close-up lencse. A szett ára 5ezer ft.
- Nikon B12 52mm-es színkorrekciós szűrő, 500ft.
- Revue 4x csillag effekt (cross screen), 49mm, 500ft.
- Hama lágyító szűrő (diffusor/soft, 52mm, 500ft.
Minden termék hibátlan, Budapesten személyesen is átvehetőek. Emil publikus, amúgy telenor 590-5280.