Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Egyébként két lépésben meg tudnám oldani a dolgot (a tartományból beszínezem a kívánt értékeket, majd színre szűrök), de ez valahogy nagyon favágó módszernek tűnik.
1. autoszűrő - ennek a feltétel értékét a megjelenő listából választhatod, vagy kifejezéssel adhatod meg (2010-ben már több egyedi értéket is kiválaszthatsz). Tartományt nem tudsz autoszűrő értékként közvetlenül használni. Makróból viszont be lehet állítani tartományból vehető értéket.
2. irányított (2010-ben már speciális) szűrő - itt előre megadhatsz szűrő feltételeket egy tartományban és ezt használhatod fel a szűrésre, ami történhet helyben vagy más helyre másolással. Természetesen makróból is működik a tartományból szűrés.
A szűrők viselkedése és makróból használata verziótól is függhet.
Excelben, a szűrő működésével kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e a szűrőnek tartományból értéket adni (aminek az lenne a célja, hogy ne egyesével kelljen a lehetséges értékekre rákkatintani), vagy makróban lehet-e tartományból az autofilternek értéket adni?
A felépítése állandó de ha ennyire bonyolult akkor maeada ctrl c p v verzió a képek tekintetében és a szűrők aprod.hu oldalon a feltöltötthirdetéseklekérdezése miatt kérdeztem
Nekem, ha jól értem a kérdést, napokba telne összerakni egy ilyen programot. Ráadásul nem tudnám szavatolni a hosszan tartó működőképességet, mivel a dolog nem tőlem függ, hanem attól, hogy a lekérdezendő weblapnak mennyire állandó a felépítése.
Akkor excelfrissítenem kell. Ahogy ittvagyok a fórumon mindig újabb részeket fedezek fel. Nos akövetkező szintre eljutva (ami nálam nem egy magas szint) szeretném egy honlap adatait lekérdezni
Eljutottam arra a szintre, hogy ezt hogyan is kell adatok megjelennek stb.De mindezt képekkel lehetséges lenne?
Adott egy ismert hirdetési portál. Felviszem a hirdetéseimet mindig ujabbakat mindig bővül ez a termékpaletta stb. A profilomban láthatom a hirdetéseimet szépen egymás alatt fényképekkel árakkal stb. Nos ezeket az adatokat képeket árakat le tudommenteni importban excelre?
Van itt egy érdekesség. Leellenőríztem, hogy jól emlékeztem-e. És meglepve láttam, hogy az ajánlatom a 2007-es excelben nem müködik. Ugyanúgy nem lehet a szerkesztőlécbe írni, mint nálad. A 2003-as excelben viszont minden további nélkül. ??????
Szöveget manipulálni sokkal egyszerűbb Excelben, a pgadminba csak a kész lekérdezés megy.
Eredetileg plpgsqlben akartam megírni, de aki már próbálkozott vele, az tudja, mennyire komoly dokumentációja van egy ilyen nyelvnek... Egy idő után feladtam, és így jutottam a hosszú SQL-kódok birodalmába.
Egyébként csak a hajónapló kedvéért: a legösszetettebb lekérdezés 2330 karakter lett, van benne 17 select, 10 union, 4 intersect és egy except. És ahhoz képest villámsebesen fut. :-)
Ezzel csak az a probléma, hogy az Excel nem engedi 546 képpontnál nagyobbra állítani a sormagasságot, így a sortöréssel együtt sem látom ott egyben, de szerencsére a pgadminban már igen, úgyhogy ezt nem kell megoldani. :-)
Ha sortörést akarsz beszúrni, használd a vblf konstans, ez a linefeed-nek (soremelés) felel meg. Ezen kívül van még a vbcrlf ami pedig a soremelés kocsivissza karaktert szúrja be.
Hogy lehet függvénnyel egy megadott helyen sortörést beszúrni?
Éppen azzal szórakozom, hogy bonyolult SQL lekérdezéseket állítok össze Excelben szövegkezelő függvéyekkel, majd ezek kombinációiból még bonyolultabbakat, és aztán ismét.
Most éppen egy 1559 karakteres lekérdezésnél tartok, ami a DD oszlopban ér véget, úgyhogy félig vakon vezetek, de úgy tűnik, működik. :-) És még messze a vége, a legbonyolultabbat még halogatom.
Viszont ha el akarnám tördelni, akkor nem mindegy, hova kerül a sortörés.
Ilyenkor azért jó a 2010, ezt nem tudnám 2003-asban megcsinálni. :-)
Jó kérdés ahhoz, hogy az ember eltűnődjön a számítógép és a matematika kapcsolatán. Az általános érvényű megoldás nem az Excel formázása, hanem a Word mezőkódjainak a beállítása.
Ez a számábrázolás sajátosságai miatt lehet, mivel a számítógép mindent kettes számrendszerben tárol. Egy átváltás és egy visszaváltás pont elég ehhez.
Sziasztok, egy furcsa jelenség, ami előtt értetlenül állok:
a1 cella: 1,999
a2 cella: 1,998
a3 cella: =a1-a2
Eredmény 3 tizedesjegyig értelemszerűen 0,001
De ha 20 tizedesjegyig állítom be, akkor az eredmény 0.00100000000000011 !
Oké, hogy alaphelyzetben nincs szükség ennyi tizedesjegyre, a dolog úgy bukott ki, hogy a cella értéket beillesztettem egy Word dokumentum körlevélbe, és hiába van az Excelben beállítva, hogy 3 tizedesjegyig számoljon, beillesztésnél a cella teljes értékét beírja a Wordben.
Ötlet, vagy tipp hogy ezt miért csinálja?
Most úgy sikerült áthidalni a dolgot, hogy a kerekítés függvénnyel egy újabb oszlopban megkaptam azt az eredményt, ami kell a Word körlevélbe, csak ez így macerás.