Keresés

Részletes keresés

sz332 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78187

Ilyen szép smallswordöt ilyen ronda markolattal már régen láttam :D

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (78185)
khru Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78186

Jakab Kung Fu???? Jesszusom. Igazi bohóckodás. Láttad Te azt a TV riportott ahol bemutatta magát és elmesélte a castingos történetét Roger Moore-nál? Sirtam. Nem a meghatottságtól ha nem a fájdalomtól.

A Kung Fu egy az Amerikaiak által elterjesztett de téves kifejezés a Kinai harcművészetekre. A Kung-fu kifejezés nem jelent mást mint valamiben mesternek lenni, valamit nagyon magas szinten művelni. A Kinai harci művészetek elnevezése WUSU.

Ez a Kung Fu név dolog annyira elterjedt a világban, hogy már mindenki ezt használja.

wai

Előzmény: Lara1966 (78173)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78185

Köszi!

Volt egy pár kard, amit úgy ... elfogadtam volna ..., ha valakinek épp nem kellene és kidobná.

Előzmény: Darth Plagium (78184)
Darth Plagium Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78184
sz332 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78183

A vitatkozással kapcsolatban, most találtam:

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/

Lara1966 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78182

Utolsó mondatom a "kungfu" és a sportolók kapcsolatára utalt, mielőtt sértésnek vennéd. 

Lara1966 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78181

Kedves Károly!

Hát derítsd ki, annyira nem zavar. 

Bár kész voltam rá, hogy újabb dolgokkal fárasszalak, mert vettem a fáradtságot, és utánanéztem néhány korábbi véleményednek ezen a fórumon és másokon is, de mégsem teszem. Alapvetően a nyugalmat hiányoltam benned, amit egy kungfu iskolának meg kell adnia a tanulóinak, de beismerem: ez a legutóbbi hsz-od már olyan volt, amilyen elvárható egy olyan embertől, aki évtizedek óta gyakorol valamit. 

Igazad van, elég sok dolgot kikombináltam a hozzászólásaidból, de egyszer sem javítottál ki, vagyis joggal hittem végig, hogy igazam van. Ezek szerint elbeszéltünk egymás mellett. A 78137 hsz-od alapján feltételeztem azt, amit. Abból egyértelműen az jön le, hogy a kungfu=harc és semmi más. 

Elsőre is megértettem, hogy a harc és a filozófia nem a kezdetektől járt együtt - ezt le is írtam -, de most te is azt írod, hogy 1-2 száz évre visszamenőleg észrevehető. Vagyis akkor MA benne kéne lennie, nem? 

A következő példádat is értettem, azt hiszem. Azt írtad, hogyha látnám őt mozogni, megérteném, mi az igazi kungfu. Az én véleményem viszont az, hogy a kungfu nem egyenlő a külső tudással. Csak része. Elhiszem, hogy leesett állal nézném, milyen ügyesen mozog, de ettől még nem hinném azt, hogy ez az igazi kungfu. 

Bruce Lee másfél évére viszont kíváncsi lennék, honnan az infód. Mert minden egyes könyv, újság, és interjú 3 évet említ. És megint te értesz félre: nem állítottam, hogy Lee küldetéstudatból csinálta volna, amit csinált. Birtokában volt egy tudás, amivel a megélhetését kereste egy távoli országban. Mégis tagadhatatlan, hogy a kungfu népszerűségét a hongkongi filmek hozták el világszerte, ahogy az is, hogy csak a Bruce Lee-filmek óta vannak értékelhető hongkongi kungfu filmek, mert ő forradalmasította a filmipart és az életszerű technikákat, sérüléseket a filmekben. 

Szerintem nem olyan bonyolult... 

Előzmény: Törölt nick (78176)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78180

Hali

Tudom:)

Tanulmányozgatom, annak idején volt nekem egy megfigyelésem, amit a wc fórumon ki is fejtettem, hogy a goju ryu alkalmazásai  baromira hajaznak a wing chunra. Kicsit le lettem hurrogva, ha jól emlékszem, erre nemrég irta a srác a kung fu ujságban a cikket, én meg rávetődtem, hálistennek a you tube on fent van az összes forma, kimartam belőle a Sanchant ami (ezt eddig is tudtam) a sanchin kinai őse- le lehet vezetni, Sanchan- Sanchin kaishu (nyitott kezes)- Sanchin zárt ököllel ( és még az is stimmel, Miyagi tett bele egy fordulást- azt hiszem, a Sanchan is csak előre-hátra mozog)

Na mindegy, a lényeg: a wc meg a karate szegről végről rokonok.:)

Máday úr a falnak szalad ha ez a fülébe jut :P

Egyébbként pár helyen meg azt irják, a Seyunchin/Seienchn kata meg a Hsing I ből származik, azt hiszem ez az egyetlen kata a goju ryuban, amiben nincs rúgás.

Talán maga a kata, ha megnézed nem fog emlékeztetni rá, de itt egy pár sec. egy olasz gojustól (azt hiszem Taira tanitvány)

akár még igaz is lehet.

http://www.youtube.com/watch?v=yFH8wXSzY9Y

Előzmény: Törölt nick (78179)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78179

SZia Buddha!

Ez nem Yong Chun Quan, hanem Yong Chun-i Fehér Daru stílus. Hasonló alapelvek szerint dolgozik, sok technika szinte ugyanaz, mint a - a jobb érthetőség miatt - Wing Chun-ban, sőt egysesk szerint maga a Wing Chun is ebből lett úgymond leegyszerűsítve.

Üdvözlettel

Gao

Előzmény: Maitréja buddha (78178)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78178

Előzmény: Törölt nick (78177)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78177

Szia Annatar!

A Yong Chun Quan-ban sokáig volt ló állás. Mint ahogy magas rúgások is.

Üdvözlettel

Gao

Előzmény: Annatar (78172)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78176

Kedves Lara!

Sokat gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak-e Neked. Nem sok értelme van egy olyan valakivel társalogni, aki hajtogatja saját leképzeléseit, valósnak vélt tudását, miközben maga is bevallja: nem sokat tud a kungfuról. Még egyszer végigolvastam "beszélgetésünket" és megértettem: én követtem el a hibát akkor, amikor egyáltalán reagáltam. Sajnos ezt a hibámat nem bírom levetközni: tűrni szó nélkül a hülyeséget.. Mivel azonban ember vagyok én is - még ha ez Neked meglepő is -, ezért nyugalmat erőltettem magamra és így született ez a kis poszt, Neked:

- meglepődnél, hogy milyen gyorsan ki lehet deríteni, ki vagy...

- Te nem összefoglaltad, amiket írtam, hanem LEÍRTAD AZT, AMIT TE ABBÓL LESZŰRTÉL. Óriási különbség... Ez bizonyítja az is, hogy fejtegetésedben megint leírod saját elképzeléseidet, ami köszönő viszonyban sincs azzal, amit én mondok-gondolok. Viszont úgy nem lehet beszélgetni senkivel, hogy a KONKRÉT KÉRDÉSEKRE SOHA NEM ADSZ KONKRÉT VÁLASZOKAT, miközben saját véleményedt szajkózod. Tehát: HOL OLVASTAD AZT, HOGY A KUNGFU KIZÁRÓLAG A HARCOT JELENTI? HOL ÍRTAM EZT? HOL ÍRTAM AZT, HOGY SZÁMOMRA A VERSENYZÉS A LEGFONTOSABB??? Nem az a sértő benne, hogy tévedsz. Hanem az, hogy tényként leírva vádolsz, amikor az általad leírt dolgokat sehol nem láthatod, ezek csak SAJÁT ÉRTELMEZÉSEID.

És akkor még egyszer: a wushu a harc maga. Arra jött létre, hogy megvédd magad, megölj másokat. Ezen nincs mit szépíteni. A wushu kifejlesztői 90%-ban harcosok, testőrök, szállítmányokat kisérő őrök, bérgyilkosok, katonák, lázadók voltak. Ez tény. Ezek közül senki nem foglalkozott azzal, hogy a buddhista, taoista tanokat, írást, zenét, költészetet integrálja a wushuba. Ezt is tény. Ezek a wushuhoz való "hozzákeverése" alig 1-2 száz évre visszamenőleg vehető észre. Nem fogom hosszan taglalni az okát, de ez is tény. Ha ezt most sem érted, akkor maradj továbbra is abbana rózsaszín ködben, ahol ezek összetartoznak és egymás nélkül nincsenek.

- ha Neked az objektív kéept tud adni rólam, hogy bizonyos személyekkel egyet értek, akkor erre nincs mit mondanom. Én magam sem ismerem magam, Neked ez sikerült ebből... Tudod, ha Te hallgatnád ezeket a nettó hülyeségeket valami olyanról, amit 10-20-30 éve gyakolrolsz, képezed magad benne, akkor talán megértenéd, megértenél... Így viszont...

- "Te hoztad fel példának arra, hogy ha látnám őt mozogni, akkor megérteném, mi az igazi kungfu. Vagyis szerinted, ha látnám, mennyire ügyes, milyen jó harcos, akkor abból meg tudnám ítélni magát az embert? Ne már..."  Jól írod: ne már! Mert megint csak a saját gondolataidat vetíted ide. TE ÍGY ÉRTELMEZED EZT. Az igazi kungfu HARC. NEM AZT ÍRTAM, HOGY HA MOZOGNI LÁTOD, AKKOR LÁTNI FOGOD, HOGY MILYEN EMBER!!! Hanem hogy mi az igazi kungfu. Megint túl gyorsan írtál le valamit, ahelyett, hogy értelmezni próbálnál...

- mondom még egyszer: a wushu a Shao Lin előtt is elterjedt volt!!! Miért írsz le olyat, amiről fogalmad nincs?!?!

- nem én döntöm el, hogy egy wushu stílus eredeti-e. Hogy melyik kamu, az nagyon egyszerű. És igen, vannak szabályai annak, hogy melyik iskola mondhatja magát autentikusnak. Kínai wushu stílust csak kínai ember alapíthat, igen. Azért kínai. Valamit nem értesz: NEM AZ A BAJ, HA VALAKI ALAPÍT EGY ÚJ STÍLUST. AZ A BAJ, HA AZT RÉGI, AUTENTIKUS, EREDETI KÖNTÖSBE CSOMAGOLJA. Ha kitalál mellé stílustörténetet, kamu mestereket. Nem pedig kiáll a nagyközönség elé és csak annyit mond: EMBEREK! EZ AZ ÁLTALAM LÉTREHOZOTT STÍLUS. HA TETSZIK, GYERE ÉS TANULD. HA AKAROD, PRÓBÁLD KI, KÜZD VELEM.  

- onnan tudom, hogy első mesterem nem volt kamu, hogy a többi Mesterem is ismeri vagy hallott Róla és regisztrált Mester a Kínai Wushu Kungfu Szövetségben.

- a kungfu NEM AZT JELENTI: harcművészet, vagy harci tudás. Ha valaki "kungfu mester", akkor az wushu kungfu. Mert a kungfu magában csak tudást jelent, jártasságot valamiben....

- senki nem akar téged összeugrasztani senkivel. Egyetéen Kyokoshinkai gyakorló nem kíváncsi Rád, hidd el.

- Bruce Lee 1.5 évig tanult wushut. Wing Chun Kuen-t, ami kínaiul: Yong Chun Quan. Az én véleményem Bruce Lee-ről elég renegát, olvass vissza erről, ha érdekel, nem írom le ezredszerre is. De egy dolgot: ne legyünk már ilyen végtelenül naívak, hogy azt hisszük, Bruce Lee egyfajta misszionárius volt, akinek köszönhető, hogy a wushu elterjedt a világban. Ő egyszerűen pénzért megmutatta azt a néhány mozdulatot, amit a wushuban tanult, hozzákeverve saját elképzeléseit. Ennyi. Szó nem volt magasztos küldetésről.

- nem hívom harcművészetnek azt, amit gyakorolok.

- még most sem érted, miért kungfu mesterek Ők, igaz. Nos, akkor már nem is fogod. Nem egy nyelvet beszélünk.

Nagy Károly

Előzmény: Lara1966 (78173)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.01.07 0 0 78175

Lara1966 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78174

Annatar: ezeknek egy részét valóban nem tudtam, köszönöm. 

Előzmény: Annatar (78172)
Lara1966 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78173

"Te elmehetnél politikusnak"

Úgy látom, ez a szava járásod.

"Szeretném, ha nem sírtegetnéd Mesterem, mert nagyon rosszul is járhatsz."

Csak nem fenyegetsz egy internetes fórumon át? Jaj... 

"sértegetsz, kétségbe vonod Mesterem hozzáértését, kétségbe vonod állításaim igaz mivoltát."

De hát ezeket nem én írtam, hanem te. Én mindössze összefoglaltam azokat, amiket te írtál korábban. Megteszem még egyszer, de most akkor javíts ki inkább, ahelyett, hogy sértegetnél... az eddigi hsz-aid alapján szerinted a kungfu kizárólag a harcot jelenti, és minden más csak sallang, vagy máz, hogy téged idézzelek. A szellemi tanítás csak olyasvalami, amit a titkos akárkik tettek hozzá később ilyen-olyan okokból. Eddig egy lapon vagyunk? Mivel feltételeztem, hogy nem te magad találtad ki az egészet, amit tudsz, logikus gondolat volt, hogy ezt valaki megtanította neked. Innentől már csak két eset lehetséges: vagy ezt tanították, vagy nem ezt tanították, csak számodra a versenyzés olyan nagyon fontos volt, hogy a többit hajlamos voltál elhanyagolni. Most áruld el kérlek, hogy ebben a gondolatmenetben hol volt a sértés. Ha valóban számodra a versenyzés jelenti a kungfut, akkor voltaképpen dicsértelek vele. Hiszen azt mondtam el, amiben te hiszel. Ha sértésnek veszed azt, amiben hiszel, azzal nem igazán tudok mit kezdeni. 

"Előtte azért nézd meg a tábori képeinket, milyen képzéseken esünk át."

Miért kéne a te képeidet nézegetnem? Egy képből látszik, hogy milyen szellemi tanítást kaptál? Ne érts félre, én nem vonom kétségbe az akaratodat 30 évnyi kungfu után, biztosan óriási. De az akarat - bár jellemfejlesztő tényező - még senkit sem tesz jó emberré. Számomra pontosan abból derült ki, hogy milyen ember vagy, hogy wazzul hsz-airól mi a véleményed. Szerinted azért, mert valakinek igaza van, az már szentesíti az egész viselkedését másokkal szemben. Vagyis lehetett bármilyen bunkó, ha igaza van - vagy ha nem nyalt be másoknak, hogy idézzelek -, az már elég ahhoz, hogy akkor tiszteletreméltó ember legyen. Hát gratulálok. 

"Hol írtam olyat, hogy ha jól mozog, minden más rendben van?"

Te hoztad fel példának arra, hogy ha látnám őt mozogni, akkor megérteném, mi az igazi kungfu. Vagyis szerinted, ha látnám, mennyire ügyes, milyen jó harcos, akkor abból meg tudnám ítélni magát az embert? Ne már... 

4: Tudom, hogy volt 1900 előtt is, csak nem volt elterjedt, ahogy a Shao lin előtt a kungfu sem.

5: Ugye te döntöd el, hogy melyik iskola kamu, és melyik nem? Erről igazán nem tudok veled vitatkozni, de maradjunk a te stílusodnál. Meg van határozva, hogy egy kungfu stílus mitől számít "eredetinek" és mitől nem? Vannak ennek feltételei? Ma alapíthat valaki kungfu stílust? Csak kínai ember alapíthat? Mindkettőre ellenpélda a Jakab kungfu, vele mi a helyzet? Őt elismered kungfu stílusnak, vagy mivel ő magyar, akkor nem? Mi van Carter Wonggal, aki szintén alapított saját stílust? Az övé eredetinek számít? Vagy van erről egy bejegyzés Kínában, és amelyik stílus ott be van jegyezve, az eredeti kungfu?

És az összes itthoni kamu stílus úgy kezdődik, hogy az itt dolgozó kínai mesterem... honnan tudod, hogy ő tényleg mester volt?

6: Javíts ki, ha tévedek, de a wushu a kungfu Kínában használatos neve, nem pedig egy másik elnevezés ugyanarra.

7: Nem vagyok nehéz eset: elhiszem neked, hogy ez így volt 500-1000 évvel ezelőtt. Ma viszont nincs így, legjobb tudomásom szerint. 

"Érdekes: nekem egyetlen Kyokishinkai-t gyakorló barátom nem bunkó..."

És még én menjek el politikusnak, ugye? Sehol nem mondtam olyat, hogy a kyosok bunkók lennének. Azt írtam, hogy a magyarországi karate kezdetén rájuk volt jellemző a kötekedés a szellemi tanítás hiányában. Azóta eltelt úgy 30 év, feltételezem, hogy a legagresszívabb kyo tanuló is megtanulta már, hogy mire való a saját harcművészete. Szóval a gyenge kísérleted, hogy ellenem fordítsd az itt jelen lévő kyosokat ezzel a szöveggel, elég gyerekes. 

9: Mi van a 3 év Wing Chunnal, az is csak legenda? Ki állította, hogy Bruce Lee a kungfu királya volt? És még én vagyok politikus? Azt is kétségbe vonod, hogy nagy harcművész volt? Vagy akár azt, hogy nélküle a kungfu még ma is csak kínai harcművészet lenne, amiről a világ többi táján csak a harcművészek hallottak?

10: Bob Sapp nekem példa arra, hogy egy verseny megnyerésétől még nem leszel harcművész. Itt említeném meg, hogy elegánsan átléptél afölött, hogy a saját stílusodat mi alapján nevezed harcművészetnek...

11: Hihetetlen, de értem. Fura, mi? Amellett, hogy nincs igazad, legfeljebb Kínában neveznék őket annak.

Zárószóként megismétlem: kicsit sem értem, mit találtál sértőnek az írásomban, mivel mindössze összefoglaltam, amit eddig tőled megtudtam. Ha mindezzel megsértettelek, vagy bárki mást, tök komolyan elnézést kérek, egyáltalán nem bántó szándékkal írtam, és nem akartam megsérteni vele senkit. Ha 30 éve kitartasz a stílusod mellett, az önmagában tiszteletre méltó lehet, csak ennyi év után számomra hihetetlen, hogy ennyire hiányzik belőled a más irányzatok, más stílusok, más hitek iránti tisztelet. De mindegy, ez az én bajom, gondolom, neked is van annyi problémád, hogy nem hiányzik hozzá az én bajom. Peace. 

Előzmény: Törölt nick (78169)
Annatar Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78172

Egy-két kiegészítés:

- Az, hogy a kungfu= shaolin, azt a (kínai) shaolinosok találták ki, és promótálják erősen,  meglehetősen nagy sikerrel. 

Tudtommal a sun bin quan és a xingyi quan is korábban alakult ki, és ezen kívül is van egy jópár stílus aminek nem sok köze van a shaolinhoz. (pl a tai chi) 

- Nagyon sok kungfu stílus más vallásokhoz vagy világnézethez kötődik, nem a buddhizmushoz. (pl. a kínai muszlimoknak is van saját kungfu stílusa, talán nem is egy) 

- Összefoglalóan olyat mondani, hogy "a kungfu" ilyen meg olyan, nem nagyon lehet mondani, több, mint 300 egymástól gyakran eléggé különböző stílusról beszélünk.

- A karate gyökerei 1900-nál jóval régebbre nyúlnak vissza

- Da Mo (Bodhidharma)-tól asszem bizonyíthatóan egy darab buddhista szöveg maradt fenn, az, hogy harcot tanított volna bármikor bárkinek, nincs leírva sehol, csak legenda. (ettől még lehet, hogy igaz)

- A kungfu teljesen praktikus tudomány volt, a legnagyobb művelői karavánkísérők, vagy titkos szövetségek tagjai (forradalmárok, lázadók, mai szóval esetleg terroristák), vagy katonák voltak. A tudományukat minden fennköltség nélkül arra használták, hogy másokat a lehető leggyorsabban és legkisebb kockázattal hidegre/harcképtelenné tegyenek. 

Azaz, valóba használták arra, hogy meghosszabbítsák az életüket, méghozzá teljesen konkrétan és nem az egészségtudatosság meg a lélki béke miatt. 

- Hogy miért röhögik körbe a kungfut, az sokrétű dolog, itthon is és általánosságban is. Most nem mennék bele mélyen. (van igazság mindabban amit fentebb elmondtak)

-  Bruce Lee nem véletlenül nézte le a lóállást, sose gyakorolta különösebben. (ugyanis a wingchunban nem használják, nem a kungfu alapgyakorlata, hanem némelyik kungfustílusé)

Előzmény: Lara1966 (78163)
khru Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78171

De hisz én pont azt irtam, hogy kell. :-)

wai

Előzmény: Lara1966 (78168)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78170

Szia Khru!

Egyszer volt szerencsém kicsit kesztyűzni egy Thai sráccal, aki a kertészeti egyetemen tanult. Odahaza hetente 3 alkalommal boxolt, összevissza 3 mérkőzése volt, az is csak az "íze kedvéért"...

4x2 percet nyomtuk. A két sípcsontomon 3 akkora huppli keletkezett, mint a pingpong labda. És Ő saját magát is műkedvelőnek tartotta.

Tényleg más világ! :-)

Üdvözlettel

Karcsi

Előzmény: khru (78165)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78169

Lara! Ember!

Te elmehetnél politikusnak, mert a legmocskosabbakkal is feveszed a versenyt. ennyi mellébeszélést, ferdítést, ennyi ismeretbeli hiányosságot már tanítani kellene!!! És bár legutolsó hozzászólásoddal kivívtad az "ember, akinek a hozzászólásira nem érdemes válaszolni" titulust, de annyi ferdítést és marhaságot írtál össze, ami már vérlázító.

1. Szeretném, ha nem sírtegetnéd Mesterem, mert nagyon rosszul is járhatsz. Név nélkül irogatsz, sértegetsz, kétségbe vonod Mesterem hozzáértését, kétségbe vonod állításaim igaz mivoltát. Bátro egy srác vagy...

2. Ha azt látod egyetlen írásomban, hogy ezt írtam: "Mesterem nem tartja fontosnak a szellemi fejlődést, kivett minden ilyet abból, amit tanít", akkor megkövetlek. Ha viszont nem találsz ilyet, SÜRGŐSEN KÉRJ BOCSÁNATOT! Előtte azért nézd meg a tábori képeinket, milyen képzéseken esünk át. Ha pedig nem tudod értelmezni, amiket írok, akkor előbb kérdezni kellene, nem kombinálni ostobaságokat!!!!!

3. Hol írtam olyat, hogy ha jól mozog, minden más rendben van? Mocskos egy kavarógép vagy Te, akárki is vagy!!!!

4. Ha Te annyit tudsz csak a harcművészetekről, hogy Tae Kwon Do, Karate Do és Kungfu, akkor még annyit sem tudsz, amennyit eddig gondoltam. Ezért hiszed azt, hogy 1900 előtt azért volt a kungfu egyeduralkodó, mert nem volt más... Leülhetsz, karó!

5. Csak KAMU iskolákat szólok le. Gondolom, Te is ilyenben kezdted... Én szerencsére nem. 1 Mesterem volt magyar, Végh János. Ő is azért, mert amikor az itt dolgozó kínai mesteremet hazarendelték, nem volt épp senki, akitől kungfut lehetett tanulni. Na és Te kitől tanulták, kis anonymus?

6. Fejtegetéseid a kungfuról jól mutatják, hogy mennyit értesz hozzá. Semmit. A HARCMŰVÉSZETEKNEK MÁR ELŐTTE IS VOLT ÖSSZEFOGLALÓ NEVE: WUSHU... A többihez nincs is mit hozzászólni, mert NETTÓ BAROMSÁGOKAT ÍRSZ.

7. Mondom még egyszer, mert nehéz eset vagy:  RÉGEN A HARCMŰVÉSZETET GYAKORLÓK A LEGRITKÁBB ESETBEN VOLTAK TANÁROK, PAPOK, TUDÓSOK. A kungfu mesterek nagy része örült, ha írni tudott. Ha pedig gazdag családból származott, akkor meg nem tanított. Tehát a harc és anatómiatudás melletti egyéb dolgokat a gyakorlónak magának kellett megtanulnia! Nem értem, hogy ha semmit nem tudsz Kína és a kungfu történelméről, akkor miért kell belebeszélned?!?!

8. Érdekes: nekem egyetlen Kyokishinkai-t gyakorló barátom nem bunkó...

9. Bruce Lee? Idesanyám, ne sirass!!! Bruce Lee-nak annyi köze volt a kungfuhoz, mint malacnak a szxofonhoz. Tanult 1.5 évig Yong Chun Quan-t. És? Ettől a kungfu királya lesz valaki? Szentséges ég!!!!

10. Bob Sapp Neked etalon? Bob bátyó Neked példa? Egy bazi nagy bohóc, senki más.

11. Most figyelj! Magyar vizilabdázók! Magyar kézis lányok! Bírkózók. Kokó. Madár. Balsai Karcsi. Káté Gyula. Puskás Öcsi. MIND KUNGFU MESTEREK! Nem érted, ugye?

Könyörgöm. Ne is válaszolj. Nem érdekel. Inkább gondolkonál, olvasnád el ezerszer, amit írok és értelmeznéd!

Nagy Károly - Magyar Kungfu Egyetem

Lara1966 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78168

Nem, a tökéletes bunyóhoz tényleg nem kell. :) De én tartom, hogy a harcművészet testi-lelki fejlesztést jelent, nem csak testit. 

Előzmény: khru (78166)
Darth Plagium Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78167

Üzenem nekik:

Csak a testemen át!

Előzmény: Sch.... (78164)
khru Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78166

Még Bruce Lee is fontosnak tartotta a szellemi alapok bevitelét a harcművészetébe, pedig ő aztán minden akkori kungfusnak "halálos ellensége" volt azzal, hogy szembement mindennel, ami nekik szent volt - még a kungfu legalapvetőbb technikáját, a lóállást is marhaságnak tartotta.

Igen. Fontosnak tartotta mert kell a tökéletes bunyóhoz! :-)

wai

khru Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78165

Szia!

Imerem én Őket. :-)  Szabi jó barátom. Még kezdő korából ismerem.

Ő tőle kapott ki Kádár Gáborunk még a Bp. Kung Fu Világbajnokságon. Ott én versenyigazgató és full contact biró voltam.

Muaythairól tudni kell milyen szabályrendszert jelent. A Thaiok szerint. Térd könyök engedett fejre 5x3 perc. A többi az B-C kategória Európaiaknak és Amiknak, meg Japcsiknak. Buakaw szerint csak majomkodás. :-) Én egyetértek vele. :-) De ez nem Thaiföld. Az ott egy más világ.

wai

Előzmény: Törölt nick (78157)
Sch.... Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78164

Hmmm..láncbikini...nem rosz ötlet...

Valami ilyesmire gondoltatok?

http://kardazelet.blogspot.hu/2011/10/gothic-chicks-in-plates-vol7.html

Lara1966 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78163

" Látszik, hogy vagy soha nem kungfuztál, vagy ha igen, akkor nem egy kínai MESTER - és nem Jóízű büfé szakácsa - irányítása alatt."

Ha a kínai mester annyit tesz hozzá a kungfuhoz, hogy minden szellemi tanítást kivesz belőle, és csak a harc marad, akkor annyira ne legyél büszke rá, hogy kínai mestertől tanulsz. 

"Mert ha plö jelenlegi Mesteremnél tanulnál, látnád mozogni és küzdeni, akkor megértenéd, hogy miért volt évszázadokig az uralkodó harci rendszer a kungfu és most miért nem az..."

Mert ha jól mozog, akkor minden más már rendben van? A jó mozgás megfelelő indok bármire? És persze, hogy uralkodó harci rendszer volt, mivel nemigen volt más. Legalábbis a karate és a taekwondo csak az 1900-as évektől kezdett kifejlődni.

Azt írtad, hogy 30 éve foglalkozol kungfuval. Vagyis a nyolcvanas évek eleje óta, amikor Magyarországon még nem voltak kungfu iskolák - illetve csak olyanok, amiket szeretsz leszólni, hogy nem kínai eredetűek. Te is egy ilyenben kezdted?

"Bodidharma létezése sem bizonyított, hatalmas hiba a kungfu kifejlődését pont hozzá kötni"

Bár nem túl alaposak a kungfuban az ismereteim, de Bodhidharma tudtommal történelmi személyiség volt. De ha nem, az sem változtat a lényegen. Tudom, hogy jóval régebb óta van harc Kínában, de a Shao lin előtt talán még összefoglaló neve sem volt az egésznek. Arról nem beszélve, hogy valami nem lesz jó attól, mert régi. Attól sem, mert kínaitól tanultad. Attól lesz jó, ha életszerű. Írod, hogy kinevetik a kungfut a többi harcművészetben. Ennek alighanem az az oka, hogy sok mester nem tud túllépni a tradíciókon, és fontosabbnak tartja azokat, mint azt, hogy haladjon a korral. Így az ősi kungfu stílusok némelyike épp olyan, mint ezer évvel ezelőtt, amikor még nem voltak harcművészetek. Mivel a kungfura ez épp jellemző, hát nem csoda, hogy kialakult egy ilyen kép róla. Megértem, hogy ez téged erősen frusztrál, és mindent megteszel ellene, de biztos, hogy ennek a legmegfelelőbb módja az, hogy dobjunk el mindent, és amikor mindenkit megverünk, akkor majd meglátja mindenki? 

"Továbbra is kíváncsi vagyok: szerinted mi a harcművészet?!"

Bár szerintem már kikövetkeztethető, de tessék: szerintem az, ami a harc mellett az ember egészével foglalkozik. A személyiség fejlesztéssel, filozófiával, a keleti harcművészet adott országának megismerésével, az ottani emberek gondolkodásmódjával, hogy a tanuló jobban megértse, mi is az, amit csinál. Az egymás iránti tiszteletről és megbecsülésről is szól, ami nélkül a harc tanulása nem több, mint verekedés. Jobb esetben sport. Ha tényleg 30 éve csinálod, akkor még emlékszel a nyolcvanas évek elejére, amikor minden karatést bunkónak tartott mindenki (holott a kötekedés csak a kyosokra volt jellemző akkoriban, de ezt megkapták a shotokánosok is mindenkitől). Azért volt, mert akkoriban kezdett elterjedni a karate itthon, és vagy nem szenteltek elég időt a szellemi fejlesztésre, vagy még nagyon az elején jártak, és nem volt idő kifejlődnie. Melyik a jobb: hogy a kungfudat bohóckodásnak tartják más harcművészetek gyakorlói, vagy hogy az összes kungfust bunkónak tartson minden "átlagember"?

Ha szerinted a kungfu kimerül abban, hogy kiváló eredményeket érjünk el a versenyeken, akkor vagy nem jó mestertől tanulsz, vagy számodra kimaradt valami elég fontos a tanításukból. Még Bruce Lee is fontosnak tartotta a szellemi alapok bevitelét a harcművészetébe, pedig ő aztán minden akkori kungfusnak "halálos ellensége" volt azzal, hogy szembement mindennel, ami nekik szent volt - még a kungfu legalapvetőbb technikáját, a lóállást is marhaságnak tartotta.

Visszakérdezek: szerinted amit te csinálsz, az mitől "művészet"? Mivel a művészet az egy önkifejezési forma, legalábbis nemigen hallottam még festő versenyről, vagy szobrász versenyről. Művészi szinten csinálni bármit is év(tized)es gyakorlást jelent, művészi szinten művelni valamit nem lehet 1-2 év gyakorlás után. Az mitől művészi? Annak alapján, amiket eddig írtál, számodra a kungfu kimerül az eredményes versenyekben. Minden más csak sallang, meg máz. Bob Sapp neve mond valamit? 150-200 kiló, egy-két évet rászánt, hogy megtanuljon ütni, majd a K1-ben eredményes versenyző lett. Ha nem is nyert, a döntőkben, elődöntőkben mindig ott volt. Akkor ő már harcművész? Ha kiváló versenyeredményeink vannak, akkor azzal harcművészek vagyunk? A vízilabdásaink is kiváló versenyeredményeket érnek el, akkor ők is művészek? Labdaművészek? Vagy közelebbi példával a bokszolók azok? Nem, te ezek szerint nem harcművészetet művelsz, hanem küzdősportot (csak degradál a kifejezés) - valami chineese boxinghoz lehet köze -, amivel nincs semmi baj, csak nevezzük nevén a dolgokat. 

Előzmény: Törölt nick (78146)
Darth Plagium Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78162

na és a megfelelő nevek:

Kovetkezik Kalányos "Három Csapás" Rafello ÉÉÉÉÉS Kovács "Nagyonmagyar" Lajos!!!!!!

FIIIGht!!!!!!!!!!4

2

Előzmény: sz332 (78160)
Lara1966 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78161

Bocsáss meg, khru, nem rólad írtam, amit írtam. Ha te odafigyelsz rájuk, vigyázol rá, hogy ne tehessenek kárt egymásban, akkor te jól csinálod. Amit én írtam, azt arra az iskolára értettem, aminek annak idején részt vettem az edzésén. 

Előzmény: khru (78150)
sz332 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78160

És bikinis lányok, azt ne felejtsük el...

Előzmény: dezsoKE (78159)
dezsoKE Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78159

Meg kell ismertetni veluk a szabalyrendszer alapjait. Ha beavatottnak, bennfentesnek erzik magukat, es mar elkezdik szidni a birokat, az mar jo. :-) A kuzdelmeket kisero kihangositott kommentar is nagy segitseg, hogy ertsek, mit kellene latni.

Előzmény: Sch.... (78155)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.06 0 0 78158

Igen, ismerem a versenyt. Jelenlegi Mesterünk 2 éve van velünk. Tavaly megalakult az iskola Sanda csoportja is, idén volt is 2 indulónk a Magyar Bajnokságon.

Jelenleg csak Sanda szabályrendszer szerint készülünk, de kezd kialakulni az a néhány, más rendszerhez tartozó iskola is, akikkel olyan baráti kapcsolatot ápolunk, hogy lehetőség nyílik a keresztbe edzésre, egymás megismerésére is.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb mi is találkozni fogunk akár egy baráti együtt edzés vagy akár egy fajsúlyosabb verseny keretében!

Baráti üdvözlettel

Nagy Károly - Magyar Kungfu Egyetem

Előzmény: khru (78151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!