A temperálással nem vagyok tisztában,tej egyenletes felmelegítését és beoltását tejsavbaktériummal,vagy csak melegítést ,mondjuk 30-c-on tartást jelent.
Megosztanám veletek aggodalmamat, ha megengeditek.....
Nos...... Kistermelői Tv.... Kb. mindannyian tudjuk miről van szó, saját állat,saját sajt, saját megye, lakhelytől 40 km, valamint BP. Ezt értem, és be is tartom....csakhogy:
1. Ha valaki kistermelő, és részt vesz egy vásáron, ami a fent megadott paramétereken kívül esik, azt lehet? Mert én úgy tudtam egy esetleges ellenőrzésénél nagyon megütném a bokám...
2. Ha valakinek nincs egy darab állatkája sem, a tejet úgy veszi, az hogyan lehet kistermelő?
3. Vehetek mástól sajtot? adhatom sajátomként, mint kistermelő??
Bocs, hogy értetlenkedem, csak ezeket nem értem, vagy én is tojjak egy nagyon a szabályokra, és mindent bele?
A gyerek a jövő karácsonyt tűzte ki kóstolásra :D. Borhűtőben vannak a sajtjaim, most egy nyári van megkezdve. Szép sárga kéreg van rajtuk. Nem tudok olyan nagy gurigát gyártani, amilyet mondasz. De ha nem csinálok valamit, akkor míg élek hallgathatom...:D
Ahhoz, hogy azok a zamatok, állag meglegyen amitől parmezán jellegűnek nevezhető legyen az általad készített sajt, minimum 9-12 hónap kell és tudnod kell biztosítani a párát, hőmérsékletet, légcserét ilyen hosszú időn át.
Minimum 5 kilós körül legyen a sajtod, lehet még magasabbra emelni a hőmérsékletet visszamelegítéskor, de előtte jól le kell savanyítani és ki szárítani a töretet, továbbá préselni szükséges nagy súllyal és jövő ilyenkor várjuk a beszámolódat. :-)
Ha most nekiugrasz egy sajtnak, hogy mégis kielégítsd gyermeked kívánalmát, semmiképp sem egy kemény sajt technológiát válassz, mert kb. akkor kéne kivenned a sóléből, amikor a kölök várja a felvágást. :-)
Az idő rövidsége miatt egy pasta filat sajtot javasolnék vagy egy orda desszertet, esetleg valamilyen ízesítésű gomolyát.
Bár még van pár nap karácsonyig, a sónak (sajt esetén) be is kell diffundálódni a tésztába.
Másnap reggel célszerűbb lessz mert amit este kiírtasz és nem zárod el hermetikusan bizony a levegőből beleköltözik az utánpótlás és esetleg gondot okoz.
Tanácsot szeretnék kérni. Fiam kitalálta, hogy karácsonyra készítsek neki egy különbejáratú parmezánt. Ne tessék nevetni :) ! Hiába magyaráztam neki a parmezán ismérveit, nem beszélve az én tudásomról, nem hatotta meg. Úgy döntöttem,hogy valamit készítek, mert milyen anya az, aki még ennyire sem képes :D. Amit kinéztem, egy hosszú alvasztással, 51 fokra tervezem lassan felvinni. Mivel este tudok csak tejért menni, és nem szeretnék az éjszakába nyúlva sajtozni, úgy gondoltam, hogy másnap reggel kezdek neki. Kérdésem, termizáljak még aznap, mert anélkül nem lehet sajnos a tejjel dolgozni, vagy ráér másnap reggel?
Oké, köszönöm szépen! Tudod, az a borzaszto, hogy még ők sem beszélnek egyformán! Csak attol tartok, ha szotfogadok az itteni hat. dokinak és mondjuk felmegyek Pestre értékesíteni, akkor az ottani u.azért megbüntet és ez vicc! De igen, értettem! Itt lép érvénybe amit irtál, hogy ugy kell csinálni ahogy a törvény előírja!
"Tejet pedig eszemben sincs értékesíteni, csak feldolgozott állapotában :-)"
Ha nem baj visszakérdeznék, hogy a feldolgozásra szánt tej az miért tartozik a csiraszám vizsgálat gyakoriságának tekintetében más kategoriába, mint a tej (ha másba tartozik)? Nem kötekszem, csak érdekel, mert érint! Olvastál valahol, vmi mást?
Igen , kicsit száraz lett a köményes . A camit pár napja 6C-on tartom becsomagolva papír és alufóliába. Lehet hogy hamarabb kellett volna hidegebbre tennem? 12C-on érleltem 14 napig.
Méret és a forma mellé még hozzá tenném a lyukak milyensége is fontos. Nekem csak most esett le a tantusz :) , az utolsó caminál. Nagyon lágyra sikerült az alvadék. Három fajta formám van. Az apró lyukasból kevésbé folyt ki a savó, így az a cami sokkal lágyabb lett, mint az ahol a lyukak nagyobbak voltak.
Aranyos vagy, köszönöm :-) Már átrágtam magam mindenen és kinyomtattam minden rendeletet, minisztériumi magyarázatot, hogy ha jön a héten a hatósági állatorvos akkor az értelmezési kérdéseknél ne kapjunk hajba :-)
Tejet pedig eszemben sincs értékesíteni, csak feldolgozott állapotában :-)
Elefada drága! Elfogadta a hatósági állatorvos az eüi kiskönyvet, tehát ez se került pénzbe. :-)