Te félreértesz valamit. Nem minden hitelre, hanem a rossz hitelre. Ami egyrészt feltételeket szab a hitelen messze túlterjeszkedve, másrészt kamu devizán alapul. Bár az utóbbival eléggé teli a faszom, mert én nem szívesen fizetek más helyett, mikor én semmilyen hitelt nem veszek fel.
Attól jobbak, hogy nem tűrik hogy más mondja meg milyen gazdaságpolitikát kell folytatni, és nem mindent a lakosságra terhelnek. Valamit a magyarság fontos a számukra, nem adják el egy tál lencséért.
Az analóg gondolkodás, meg az IQ fokmérője. Ha ez neked újdonság is.
A fideszességről meg:
boonboon 2013.09.16 04:30:53 ©
Mivel a témával a kezdetektől foglalkozom hivatásszerűen, azt kell mondanom, hogy a bolsik sokkal több lehetőséget használtak fel valódi gazdaságfejlesztésre, ezekből a pénzekből, mint a fidesz.
A fidesz a mezőgazdaságot fejleszti (és a vidéki ipart némileg, ahova azután busszal hordják a melóst Pestről, de azt sem nyílt pályázatokkal, hanem fű alatt kormánydöntésekkel), aminek nem sok értelme van a gazdaságban betöltött súlya miatt. (Gyanítom, hogy a haverok végett.) Ha meg sok embert foglalkoztatnak benne, akkor olyan drága lesz a végtermék, ami sehol nem talál piacra. Nem véletlenül akarják a hús áfáját lejjebb vinni, egyszerűen nincs itthon sem fizetőképes kereslet, exportként meg nagyon komoly versenytársak vannak (lenyelek, dánok, stb.), akik olcsóbban állatják elő a termékeket. Ráadásul a mezőgazdaság amúgy is alapból rengeteg területalapú támogatást kap, ami önmagában sokkal rentábilisabbá teszi a termelést, mégis ők kapnak döntően a KKV-k pénzeiből is, noha az erejük a GDP maximum öt százalékáig terjed, egy igen jó évben is. Ez messze nem húzza ki a magyar gazdaságot a szarból. Legfeljebb a haverokat, meg a országgyűlési képviselőket feltőkésíti.
Közép -Magyarországra gyakorlatilag semmit nem adnak (most a KKV szektorról beszélek), mióta hatalomra kerültek, valószínűleg ott nincsenek haverok. Igen, megpályázható kiírás van, de (durván, mert nem mennék bele a részletekbe, arról napokig lehetne beszélni) olyan feltételekkel, hogy én az utóbbi három évben, egy olyanban működtem közre (K-Mo-on), miközben legalább kétszáz potenciális partnerrel tárgyaltam. A többieknek olyan feltételekkel nem kellett. A bolsik alatt meg volt, hogy egy évben száz pályázatot csináltunk és kilencvenet meg is nyertünk, meg is kapták a pénzt (onnan tudom, mert abból nekem is járt), nagy részét azzal a feltétellel, hogy foglalkoztatnak plusz embereket a termelésben. Szóval nagyon kevés dolgot csináltak jobban a bolsik, de a pályázati pénzek felhasználását sokkal ésszerűbben csinálták. Összehasonlíthatatlanul ésszerűbben.
Pedig abban a kérdésben, mi sokat vártunk tőlük. Nem egyszer voltunk tárgyalni a kormánynál a kiírások ügyében, mint szakértők, meg is egyeztünk az irányvonalakban. Aztán egy fél év csend után egészen mást kezdtek csinálni, természetesen már a szakértők, hozzáértők nélkül. Győztek a haverok érdekei.
Előzmény: Yvonne B. (234)
boonboon 2013.09.05 15:18:06 ©
164
Érdekes, a feleségeméknél már minden megy rendben, ami az órákat illeti. Lehet, hogy nem a központi elosztás a kizárólagosan hibás?
De cserébe visszavonom a múltkori nyilatkozatomat. A könyvelosztás nem megy rendben, sőt botrányosan megy. Botrányosabban, mint az utóbbi években.
Előzmény: schlumbergerrrr (163)
boonboon 2013.09.05 04:34:02 ©
81
Majd százmilliárdok, nem százmilliók. A felcsúti "stadion" is több milliárdba fáj. De van amelyik huszonpár milliárdba. És akkor még az állami szponzorálás (Felcsút, Videoton, DVSC, FTC, DVTK), vagyis állami, önkormányzati cégek és részben állami cégek, vagy az állam által a pénzért cserébe megrendeléseke sorát kapó cégek pénzeiről még nem is beszéltünk. Na azok fájhatnak igazán az adófizetőknek.
Ugyanakkor a külföldi tőkét nem szertik a fociban, mert azt nem ők oszthatják el. A magán milliárdok jönnének (jönnek is), de mindenféle akadályokat gördítenek eléjük, kibasznak velük, nem adnak el nekik az államnak értéktelen dolgokat sem, a szükséges fejlesztésekre. Pedig ugye profi sportról lenne szó. Nem csoda, hogy itt tart a focink. Amikor egy állam vezetői akarják eldönteni, ki lehet (ki lehet az a kör, ahonnan kikerül a bajnok) egy focibajnokságban első, az csak az ötvenes években működött. Akkor is tudjuk mi volt az ára. Ma itthon lehet, de láthatjuk a siralmas eredményét nemzetközileg.
És akkor valóban fontos dolgokra, amire az államnak a pénzét kellene költeni, nem annyira költenek. Nagy baj ez, sőt hiba.
Tudod, mert nem vagyok bolsi pártkatona, nem kell attól fideszes pártkatonának lennem, ha neked ez furcsa is.