Egyébként ma jártam a homasitaban, mert a gyerekülések alatti protektort vitték a kocsival együtt és most nem tudok Németországból hozatni jóárasítva Recarot, így alternatív megoldást kerestem.
Ha már ott voltam nézelődtem kicsit és találtam olyan LED-es izzót w5w ami 1w-os hivatalosan és gyakorlatilag a foglalat végénél síkban volt a LED. Azt hiszem ez volt az:
A féklámpáknak és a hátsó helyzetjelző (oldal-) lámpáknak piros, a mellső helyzetjelző (oldal-) lámpáknak színtelen (fehér), az irányjelző lámpáknak borostyánsárga fényt kell kibocsátaniuk. A kibocsátott fény színének a gyártó által meghatározott kategóriájú izzólámpák alkalmazása mellett mérve, az I. Rész 1. kiegészítésében előírt trikromatikus koordináták határain belül kell lennie, ha az izzólámpát a IV. Részben meghatározott próbafeszültségén működtetik. A nem cserélhető izzóval felszerelt lámpáknál a kolorimetriai jellemzőket a lámpákban lévő fényforrásokkal, 6,75 V, 13,5 V vagy 28,0 V feszültségnél kell igazolni"
"
A lámpák színének meghatározása
HÁROMSZÍN-KOORDINÁTÁK
Piros:
Határ sárga feléy ≤ 0,335
Határ bíbor feléz ≤ 0,008
Fehér:
Határ kék feléx ≥ 0,310
Határ sárga feléx ≤ 0,500
Határ zöld feléy ≤ 0,150 + 0,640x
Határ zöld feléy ≤ 0,440
Határ bíbor feléy ≥ 0,050 + 0,750x
Határ piros feléy ≥ 0,382
Sárga:
Határ piros feléy ≥ 0,138 + 0,580x
Határ zöld feléy ≤ 1,29x − 0,100
Határ fehér feléy ≥ − x + 0,940 y ≥ 0,440
Határ a spektrálérték feléy ≤ − x + 0,992
Borostyánsárga:
Határ sárga feléy ≤ 0,429
Határ piros feléy ≥ 0,398
Határ fehér feléz ≤ 0,007
A fenti határértékek ellenőrzésére 2 856 K színhőmérsékletű fényforrást használnak (a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) szerinti Standard A érték)."
Na ez a sárga engem is érdekel. Habár nem lehet tudni, hogy kadmiumsárgának elmegy-e. Viszont véleményem szerint e képen látható nem 10 W-os, legalábbis az én 10W-os T10-em feje henger alakú, a tetején lapított félgömb kialakítással. Ez meg a sima ovál-húzott fejű sima 3-5W-osra hajaz. De ez csak egy észrevétel. Gyanús nekem az ára is.... Túl olcsó a minőségi darabhoz képest....
Én a Báró úrnál vettem, itt a topicon ajánlotta. Ha a Báróker kft.-re rákeresel a pontos cím is meglesz. Zuglóban van a bolt a Csömöri úton (nem a mátyásfölsi Csömöri út!!!) a Bosnyák tér után kifele a bal oldalon.
Lehet, hogy nem Osram, de 10 W-os, és szép fehér fénye van.
A helyzetjelzo feher, vagy kadmiumsarga lehet. Ezert szabalytalan itthon az amcsi autok csokkentett fenyu indexe, mint helyzetjelzo, mert az borostyansarga.
Amúgy keresnék vmi erősebb helyzetjelzőt, ezért is nézegettem ezeket a creed ledes dolgokat, mert nem gyengék. Ha már az egyik helyzetjelzőm gyengélkedik :)
Lehet félreérthető voltam, a miénk is hagyományos 21W-os izzóval ellátott, de gyári DLR, tehát van külön helyzetjelző, ködlámpa és bi-xenon amima tompított és a távolsági. Ebben az esetben viszont (a szabványt, a hagyományos izzóra tervezett lámpatestet és a jogi szöveget értem) nem látom az okát miért lenne probléma kipróbálni olyan LED-es "izzót" amit úgy terveztek, hogy a fény kibocsátása hasonlítson a hagyományos izzóéra és fényerőben nem tér el (jelentősen).
Engem sem idegesítene, ha gyári lenne a DRL-em és abba tenném a LEDet, de egy utólagos izzósba (alapból belekötöttek már) és még LEDet belerakni, tuti megbüntettek volna. Így hogy minden szabályos nem nagyon tudnak, ezért fontos, hogy legyen izzósban izzó. De ha nincs, az sem nagy baj, akkor marad a sima osram izzó ami most is benne van.
Az a baj, hogy pont azt nem írja, hogy hány lumenes és milyen a színhőmrséklete. Amit találtam hasonló halogént, az 2900K -> sárga.
Végül én is long life Osramot vettem amíg nem találok más megoldást, bár én kevésbé idegeskedek egy DLR-nél, hogy LED-es izzó van benne hagyományos helyett ha a láthatóság nem rosszabb.
Köszi! Megnézem majd, hogy van e Mo.-n ilyen. Láttam sok kínai kék izzót, de olyanokat nem szeretnék. Kár, hogy nincs az OSRAMnak egy Cool Blue szériája ilyen típusból.
Sziasztok! Jelenleg izzós DRL-em van (21w), a kérdésem, hogy van e olyan izzó aminek a fejelése BA15s és higed fehér színe van? Nem LEDes, mert az szabálytalan. Jelenleg sima izzó van benne és inkább sárgás fénye van. Köszi!
Csak ma, hazafelé az MO-n láttam több, ledes DRL-t égni tompítottal együtt (köztük gyárit), gyári, izzós DRL-t égni, hátsó helyzetjelzővel együtt, utólagos xenont FFben, és DEben, utóbbitól majd kifolyt a szemem, taxit, utólagos DRLel, és vele együtt égő ledes helyzetjelzővel, valamint egy ifjú hölgyet, bekapcsolva felejtett távolságival.
És ez csak a mai nap (a román/bolgár kamionosok ezervattos, égbevilágító lámpáit, a hatezer kelvines, hipergagyi, kizárólag szórt fényt produkáló izzókkal szerelt, soha be nem állított fényszórókkal közlekedő románokat, szerbeket már meg sem említem).
Ezek után aligha hiszem, hogy a rendőrség, a kifejezetten erre utazó akciói kivételével foglalkozna az autók világításával, pláne azzal, hogy van e jel benne, vagy nincs.
Egyetlen egy buktató lehet benne: a ködlámpába nincsen a DRL kötelezően feltütetendő engedélyezési kódja.
Egyébként járható az út. Ezért az utólagos DRL felszerelés csak abban az esetben szabályos, ha új, a DRL szabványt tartalmazó jelölés van a lámpatesten.