Keresés

Részletes keresés

tbando Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22791

Kösz! Múködik. De lenne 2 kérdésem: Miért kell a transpose? Ugyanis ha kiiktatom az Option Explicitet ami szükséges a makródhoz, akkor beolvassa a ranget anélkül is.  Másrészt meg itt mit transzponál? 

Előzmény: Delila10 (22782)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22790

Üdv! :)

Ami neked kell az a "Data Validation" avagy adatérvényesítés. Ha ezt használod, be lehet állítani, hogy egy adott cella (vagy tartomány) csak egy lista értékeit vehesse fel. Nem ablakban ugrik fel, hanem lenyíló listából lehet választani.

1. jelöld ki azt a cellát/tartományt, ahol be akarod kapcsolni az adatérvényesítést

2. data / data validation (valami ilyesmi, csak angol 2003-as excelben tudom)

3. válaszd ki, hogy listából akarod, itt meg lehet adni, hogy az a lista hol van

4. OK

Kb. ennyi, itt van egy részletesebb magyar leírás:

http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/legordulo-lista-letrehozasa-cellatartomanybol-HP010072599.aspx?CTT=5&origin=HP010072600

Ha ablakban akarod felugrasztani, azt szerintem csak VBA-ban lehet megoldani. (Az excel mögötti programnyelv.)

Előzmény: hunterzsolt (22788)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22789

Szia!

A beírás korlátozását az Adatok->Érvényesítés menüpontban tudod elvégezni. Itt beállítod, hogy megengedve lista. Forrásnak csak azonos munkafüzetben levő adatokra hivatkozhatsz, de az adatok lehetnek másik munkalapon. A listát elnevezed, pl gyümölcsök.

Akkor a forrásban hivatkozhatsz így: =gyümölcsök.

Akár az egész oszlopot is kijelölheted érvényesítésre, akkor minden egyes cellára igaz lesz az, hogy csak a megadott értékek közül lehet választani.

Üdv.

Előzmény: hunterzsolt (22788)
hunterzsolt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22788

Megpróbálom egy kicsit átfogalmazni a kérdésem, bár lehet hogy a válasz egyszerű, de mint mondtam, még kezdő vagyok! :)

Adott egy munkafüzet melyben az A oszlop soraiban ezek szerepelnek:

Alma
Körte
Banán
Narancs

...és adott egy másik munkafüzet, ahol ha rákattintok az A oszlop bármelyik sorára, egy lista jelenik meg (Alma, Körte, Banán, Narancs) és csak ezek közül tudok választani, szóval mást beírni nem rudok!

Hogyan tudnám ezt megcsinálni? Ismétlem kezdő vagyok ezért kicsit a szájbarágósság segítene! Ha valakinek van erre kis ideje és segítene, annak nagyon hálás lennék!

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22787

Az első azért akad ki, mert egy statikus tömböt hozol létre, amihez egy lépésben nem lehet hozzárendelni egy Range objektumot - ha jól tudom. Amikor egy dinamikus tömbhöz rendelsz Range-et, akkor egy kétdimenziós tömb jön létre. Még akkor is, ha egy egy oszlopot vagy sort (ekkor az egyik dimenzió értéke mindig 1 lesz).

A második makróban dinamikus tömbként deklarálod a H() változót. Hiába a Redim, ez akkor is fel fogja venni bármilyen Range tartomány értékét.

A harmadik makróban egyenként adsz értéket egy egydimenziós statikus tömb elemeinek, ez működik.

Innen vagyok okos:
http://www.cpearson.com/excel/ArraysAndRanges.aspx
http://www.cpearson.com/excel/vbaarrays.htm

@ Delila 22782
Ha kikommenteled azt a sort, ahol a változót hozod létre, akkor a következő sor:

tmb = Application.transpose(Range("h11:h19"))

fogja létrehozni a tmb változót Variantként - ami ugye bármi lehet - és ehhez is lehet bármilyen Range-et hozzárendelni. A transpose-ra nem is lenne szükség, ez is simán működne:

Sub tmbinput1()
'Dim tmb(8)
tmb = Application.Range("h11:h19")
End Sub

Előzmény: tbando (22781)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22786

Szia!

Ha tudnánk egy kicsit többet a feladatról, nyilván könnyebben segíthetnénk, ahogy Jimmy is megjegyezte.

Az áttöltés után kézzel kell tovább dolgoznia a felhasználónak, vagy makro dolgozik tovább is? Miért kell a végére menned?

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (22780)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22785

Szia!

Ok, persze, ha végignézed a történetet, én is ezt javasoltam neki (scrollrow). A magyarázat is alapvetően nem neked szólt, csak kifejtettem a "tömörebb" megjegyzésedet.

Üdv.

Előzmény: Delila10 (22783)
hunterzsolt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22784

Sziasztok!

Még nagyon kezdő vagyok az excel-ben és érdekel, ezért itthon próbálkozom! Lehet többször is teszek majd fel kérdéseket, persze csak akkor, ha nem gond!

Szóval a mai napi: Van egy munkalapom ahol szeretnék egy oszlopot úgy kialakítani, hogy a sorait ne szerkeszteni lehessen hanem rákattintva egy adott listát dob ki, amit egy másik munkalapon készítek el és csak ebből lehet kiválasztani az adott sor tartalmát!

PL: Munkalap1 / A3 ra katt és ott a választási lehetőségem 1, 5, 15, 55, stb... ! Munkalap2-őn az a oszlop számai ezek! Szóval semmi mást ne lehessen bevinni, csak az adott számokat!
Van ilyenre lehetőségem?

Delila10 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22783

Igen, mást csinál, de a cél az, hogy a táblázat alsó sorai látsszanak a képernyőn.

Be lehet vinni egy feltételt. Ha az utolsó sor >26, akkor az utolsó sor= utolsó sor-25.

Előzmény: Fferi50 (22775)
Delila10 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22782

Sub tmbinput1()
'Dim tmb(8)
tmb = Application.transpose(Range("h11:h19"))

End Sub

Előzmény: tbando (22781)
tbando Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22781

Sziasztok!

Lenne egy fogós kérdésem: Az alábbi 3 makró közül a tmbinput1 miért akad ki "Can't assign to array" hibaüzenettel, amikor a többi meg tök normálisan lefut?

Sub tmbinput1()    'KIAKAD
Dim tmb(8)
tmb = Application.Range("h11:h19")

End Sub

Sub tmbinput2()    'OK
Dim H()
ReDim H(8)
H = Application.Range("h11:h19")
End Sub

Sub tmbinput3()   'OK

Dim H(8), k

For k = 0 To 8
H(k) = Range("h11").Offset(k, 0)
Next k

End Sub

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22780

Azt jelenti, hogy most az áttöltést után a tábla elsősorától látszik a táblázat már pedig normál szituációban a tábla végén folytatódik a munka ezért a betöltés után manuálisan scrollozni kell. Apró, bosszantó kényelmetlenség.

A tábla vége megtalálására a Te módszered jó.

Most a javitás után egy kicsit megbolondult és nem mindig pozicionál a tábla végére. Majd holnap végig bogarászom miért tesz ezt.

Előzmény: Fferi50 (22779)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22779

Szia!

Mit értesz a tábla végére való pozicionálás alatt?

Legyen az aktív cella a tábla utolsó sorában (azaz legyen az utolsó sor első/vagy valamelyik cellája kiválasztva)? - ez a select.

Látszódjon a tábla vége, de ne legyen benne a cursor?

A tábla vége megtalálására a Te módszered jó. A megmutatására - hogy ne az eleje látsszon -  Veled együtt legalább 3 féle módot is találtunk.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (22778)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22778

Elegánsabb amit írtál, működik. A tábla végére való pozicionálás azonban még nem megoldott.

Előzmény: Törölt nick (22776)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22777

Megnézem amit írtál.

Megjegyzem a helpből szedtem ezt a makrót, csak a változúkat írtma át a szükségleteim szerint.

Előzmény: Törölt nick (22776)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22776

Elöljáróban annyit, hogy:

- Azt mondod, ez egy leegyszerűsített kód, ami nyilván azt jelenti, hogy nem látjuk a lényegi funkciót. Ha látnánk, akkor talán tudnánk egyszerűbb, jobb módszert javasolni, így azonban csak az eredetileg megkezdett irányba tartó utat tudjuk kiegyenesíteni. Ha az eleve rossz, úgy is marad, hiába igyekszünk.

- Elhangzott itt már több megoldásféle, amiket én nem próbáltam, de a beküldők bizonyára igen, és valószínűleg működnek. Ezért nekem most nem az a célom, hogy elmondjam a tuti módszert, hanem csak két hibás gyakorlatra hívnám fel a figyelmed.

Az egyik ez:

Range(c.Address).Select

Helyette így kellene (ha már szelektálni akarsz):

c.Select

Mert ugye a Select ebben az esetben a Range típusú objektum metódusa, tehát direktben ki lehet adni. A Te verziód először előállítja a c tartomány címét, aztán azt konvertálja vissza tartománnyá. Olyan, mintha egy számot először megszoroznál 6-tal, aztán elosztanád 2-vel, aztán elosztanád 3-mal, hogy elvégezhesd rajta a tulajdonképpeni műveletet.

A másik a Select használata, ami az esetek döntő többségében tök fölösleges, csak mindenki azért használja, mert a makrórögzítőből ez jön ki. (Ahogy Fferi is mondta.)

Valójában a Select használata pont olyan redundáns, mint a *6/2/3 a fenti példában. Aktiválsz egy cellát pusztán azért, hogy aztán az aktív cellán hajthass végre egy műveletet. Nem lenne egyszerűbb eleve az adott cellán végrehajtani azt a műveletet?

Range(c.Address).Select
arrIndex(arrIndexAdress) = ActiveCell.Row

helyett

arrIndex(arrIndexAdress) = Range(c.Address).Row

volna helyesebb, és beépítve az első észrevételemet, így volna a legjobb:

arrIndex(arrIndexAdress) = c.Row

Ismétlem, ez nem válasz a kérdésedre, hanem két kódolási típushibának a kijavítása.

A kérdésedre azt mondanám, hogy van a kódodban egy algoritmushiba is. A FindNext utasításnak közvetlenül a Loop While előtt kellene lennie. A jelenlegi formában az első találat feldolgozása kimarad, ehelyett rögtön ugrik a második találatra, és az elsőt csak akkor dolgozza fel, amikor újra megtalálta. Pedig akkor már nem kellene.

Előzmény: Törölt nick (22769)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22775

Szia!

Bocsi a közbekotyogás miatt, de nem tömörebb, hanem egészen mást csinál.

smallscroll (metódus/method) az adott pozíciótól lép le,fel,jobbra,balra x egységet (sort, vagy oszlopot) - relatív a meghatározás, attól függ, honnan indulsz és a lépés nagyságát határozod meg az adott értékkel, ami akár negatív  is lehet.

scrollrow, scrollcolumn (tulajdonság/property) konkrétan az adott sort, oszlopot helyezi az ablak legfelső sorába/bal oldalába, vagyis mindegy, hogy éppen hol van a pozíció az utasítás kiadásakor. (És vigyázni kell rá,hogy 0-nál nagyobb legyen a megadott érték.)

Üdv.

Előzmény: Delila10 (22774)
Delila10 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22774

Tömörebb. :)

Előzmény: Törölt nick (22772)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22773

Szipmatikus. Megpróbálom.

Kérdés: kipróbáltad amit a find-re javasoltam korábban (22765-ös hozzászólás)?

A ciklus azért kell mert egy sorozatot kell megtalálnia és az transzportálnia a főtáblába.

Előzmény: Fferi50 (22771)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22772

Ez miért jobb mint a SmallScroll ?

Előzmény: Delila10 (22770)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22771

Szia!

Van még egy olyan metódus is, hogy show.

Range("A3500").show hatása, hogy a 3500-as sor lesz az ablak közepén, ha addig nem látszott a sor.

Range("U200'").show hatása, hogy az U200-as cella lesz az ablak közepén, ha addig nem látszott volna.

Figyelem, arra itt is vigyáznod kell, hogy a sor ne legyen 1-nél kisebb!

Pl. range("A" & tablazatveg).show a táblázat végét az ablak közepére pozicionálja.

Természetesen, ha az adott cellát ki is akarod jelölni, akkor a select utasítás használandó.

Kérdés: kipróbáltad amit a find-re javasoltam korábban (22765-ös hozzászólás)?

Üdv.

Delila10 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22770

Sub valami()
    Dim usor As Integer
    usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count

With ActiveWindow.Panes(1)
        .ScrollRow = usor
        .ScrollColumn = 2
    End With
End Sub

Ez a B oszlop – .ScrollColumn = 2 – utolsó sorát mutatja a bal felső sarokban.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22769

Jó. Akkor mond meg,hogy tudom ráveni, hogy a tábla végére álljon és ne az elejére.

Előzmény: Törölt nick (22767)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22768

Szia!

Hát igen, minden excell makróval foglalkozónak legelőször azt kellene megtanulni, hogyan távolítsa el a makrórögzítő select-jeit, mivel azok csak azért vannak benne, mert úgy van a természete megfogalmazva, hogy az objektumot először kijelöli selecttel.(Na meg a sok scroll is remek szokott lenni benne...)

De minden objektumra lehet közvetlenül hivatkozni, ráadásul az biztosan be is talál (már persze, ha nem írtam el a nevét...). Ezért én még az "activecell, activesheet, stb." hivatkozásokat is csak nagyon-nagyon módjával használom.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (22767)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.26 0 0 22767

Már megint egy fölösleges Select. Sőt, itt nem pusztán fölösleges, de még kárt is tesz...

Előzmény: Törölt nick (22764)
roley Creative Commons License 2013.10.25 0 0 22766

Köszönöm, bevált:)

Előzmény: tbando (22746)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 22765

Szia!

Próbáld a keresést így:

Set c = .Find("keresett string", LookIn:=xlValues,lookat:=xlwhole,searchdirection:=xlprevious)

Ez szerintem a legutolsó előfordulást fogja adni, és nem kell hozzá ciklus sem - ha nem akarod megszámolni, hányszor fordul elő.

(A lookat paramétert azért érdemes megadni mindig, mert egyébként megőrzi az előző értékét. Tehát, ha csak szövegrészletet keresel akkor =xlpart, egyébként =xlwhole.)

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (22764)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 22764

Szia.

A probléma miatt a cursor mindig az elsősorban van ezért van az, hogy smallscroll igy paraméterezve hibátlanul működik. Ez a megoldás azonban a jelenség megkerülését jelenti. A probléma okát már kezdem sejteni.

Leegyszerűsítve a következő folyamat után van ez a gond:

With Sheets("sheet").Range("A1:A65000")
       Set c = .Find("keresett string", LookIn:=xlValues)
       If Not c Is Nothing Then                'elso sor keresese
           firstAddress = c.Address
           Range(c.Address).Select
           Do                                         'tovabbi sorkereses
              Set c = .FindNext(c)
              Range(c.Address).Select
              arrIndex(arrIndexAdress) = ActiveCell.Row
           Loop While Not c Is Nothing And c.Address <> firstAddress
       End If

A "do" ciklusban az utolsó találat ujra az első sor ezért a pozicionálás is ide történik. Ha ezt megtudnám akadályozni akkor nem lenne szükség erre a hókusz pókuszra és azonnal az utolsó sorra pozicionálna

Előzmény: Fferi50 (22763)
Fferi50 Creative Commons License 2013.10.25 0 0 22763

Szia!

Mivel az excel sorainak száma 1-től kezdődik, így természetesen negatív számú sorra nem tud rápozicionálni a scrollrow. Ez komoly hibája, ezért nekünk kell erre figyelni, pl. így:

Activewindow.scrollrow=iif(arrIndexMax - 25<1,activewindow.scrollrow  de ide írhatod ezt is: 1,arrIndexMax - 25)

Ebben az esetben vagy marad az ablak tetején az a sor, ami eredetileg is volt, vagy az első sor kerül oda, attól függően, mit írtál középre.

A smallscroll ezek szerint "intelligensebb", tudja kezelni, hogy negatívba nem viszi a sorszámot, hanem marad az első sorban.

Kipróbáltad amit azzal kapcsolatban írtam? (Nyilván a 25 sor az elméleti, az a kérdés, mennyi látszik az ablakodban.) De nézd meg nagyított nézetnél is lsz (amikor az ablakban pl. 10-12 sor látszik csak).

Valószínű, hogy amikor behívod a táblázatot, akkor az első sor kerül az ablak legfelső részébe, ezért múködik a smallscroll jónak tűnően.

Mégegyszer hangsúlyozom, a fontos különbség, hogy a smallscroll relatív - az aktuális helytől számol, a scrollrow pedig abszolut, konkrétan megadott sort ugratja az ablak tetejére.

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (22762)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 22762

Szia!

A te javaslatod 25-nél kevesebbsorszámnál hibáz hoz:

ActiveWindow.ScrollRow = arrIndexMax - 25

Ez a megoldás hiba nélkül fut teszőleges sorszámnál:

ActiveWindow.SmallScroll Down:=arrIndexMax - 25

Előzmény: Fferi50 (22757)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!