Ha kp-ben van a pénzed, akkor érdemes kp-ben tartani, úgyis csak minimálisat kamatozik.
Avagy; nyithatsz devizaszámlát a környező országokban is (persze ne Ukrajnára gondolj :), pl. Pozsonyt kényelmesen megjárod vonattal is egy nap, oda, vissza. (Nem is kell Pozsonyig elmenni.)
Élénkítő elméleti (?) kérdésem profi szakértőknek:
Abban az esetleges (bár nem megengedett) esetben, ha az ország 2016-ban államcsődbe jut, tartalékom most 3000 euró a számlán, plusz ezenkívül csak kis kereset (napi szükségletre forintszámla), semmi több semmiben --- = katasztrófa?
Az OTP-nél anno megszüntettem egy Junior számlát, még 4 éve, aztán felszámítottak közel 200Ft-ot, anélkül nem engedték a számla megszüntetését, hisz jogtalanul számolták fel az összeget, ilyenkor hosszabb eljárás van, végül egy jogtalan készpénzfelvételi díj felszámítását írták jóvá.
Az ASZF-ben meg a kondíciós listában biztos el van dugva valahol, de a legjobb minimum két ügyintézőt megkérdezni. Szerintem mindenképp kell valamennyit tejelni, mikor a számlát megszünteted és a pénzt kiveszed.
Régen működött az (az otp-nél biztosan), hogy a számla megszüntetésekor a bank el kell hogy számoljon veled, és külön költségek nélkül juthattál a pénzedhez.
Ne haragudj, de itthon nem tudod ezeket olcsón megúszni. Vagy egy ilyen ATM-nél veszed fel, vagy átutalod/átváltod forintra. Ha hazai számlával teszed, mindenképp tejelsz. Számolj 1-2%-kal.
Legolcsóbb ha a barátod átváltja elektronikusan forintra pl a TransferWise-zal aznapi középárfolyam. Itt egy link hogy az első utalása ingyenes legyen: http://transferwise.com/u/ba5f Egyébként a cég kezd nagyon feljönni, ha ráguglizol, már napi több 1 millió eurónak megfelelő valutát váltanak.
Simán kaptam, munkavállalási szerződést meg hasonlót nem kértek. Mondjuk van német címem, és itt dolgozom. Hát lehet hogy a nagyobb városokban megy angolul is a számlanyítás, én németül beszélek a bankban. Kapsz egy papírt 100 TAN-nal, ha az elfogyott küldenek újat. Van még a DKB Bank amít nagyon dicsérnek. A legtöbb dolog ingyen van, ameddig EUR alapú tranzakciókról beszélünk. A kondíciós listák fent vannak a neten, rövidebb és kevesebb féle díj van mint az otthoni Unikrenyában. :)
Egy baátromnak van egy kis EUR-ja devizaszámlán az MKB Banknál, de olyan minimális kamatot adnak rá, hogy nem érdemes lekötnie; viszont így hónapról hónapra fogy (vonnak belőle kb. 2 EUR folyószámlavezetési díjat), meg fél a 10% vagyonadótól;
ha megszüntetné a számlát, azzal meg lehet úszni a kp felvételi díjat, illetve a tranzakciós illetéket ?
Kimaradt: a német számlát hogy vallod be itthon? Uniceredites penzfelvét: ismerem az üzleti modellt, saját automatából ingyen, cserébe idegen automatából horror drágán. Inkább olyan megoldást keresek, ahol mindenhol fix alacsony összegért vehetek fel készpénzt (utazás, rugalmasság).
Ez a HypoVereinsbank osztrák, vagy német? Utóbbi. És a németek simán nyitnak neked egy számlát? Őket kevésbé találtam nyitottnak az osztrákoknál. Emberi nyelv alatt remelem az angolt érted. Netbankhoz kell német sim, vagy adnak tokent? Költségek? Alternatívák? Köszönöm.
Hát itthon nem nagyon találsz ezeknek a feltételeknek megfelelő számlát a bankokat terhelő adópolitika miatt. Szerintem nézz körül Ausztriában és Németországban és nyiss egy olyan banknál számlát aminek itthon is van fiókja. Nekem a HypoVereinsbanknál van kint számlám, ami az Unikrenya csoporthoz tartozik és itthon mindenféle díj nélkül tudok felvenni pénzt. Eurozónán belül a vásárlás euróban ingyenes, egyébként valamilyen díj terhel.
Az euró olcsó forintosításához meg előbb írtam egy bejegyzést, azzal olcsón meg tudod úszni. Egyébként felháborító amit a bankok a pénzváltás gyanánt művelnek.
Nekem is mostlenne aktuális egy deviza számla nyitás, de olyan szinten összezavarodtam ez ügyben, hogy teljes a tanácstalanság. Nagy bukó akárhogyan is akarom az eurómat forintosítani.
Nem annyira pörög ez a topic, ahogy látom, de ha van valakinek ötlete, hol nyissak számlát, az kérem ossza meg velem.
Fontos lenne az ingyen vásárlás külföldön,és minél kevesebb levonással hozzájutni a pénzemhez, legyen az akár euróban kivett, vagy forintban kivett módon. Bankkártya elengedhetetlen, találkoztam néhány olyan bankkal, aki még bankkártyát sem tud biztosítani deviza számlához... ez kész.
Nem érdemes bankon keresztül devizát váltani. Túl drága (2-3% marzs), vannak erre specializált szolgáltatások pl TransferWise vagy CurrencyFair. Az előbbi valamivel olcsóbb és csak 0,5% jutalékot szedlek le és középárfolyamon váltanak. Ezzel a linkkel az első utalásod ingyenes: http://transferwise.com/u/ba5f
Ha forint számláról utalok deviza számlámra, akkor a deviza eladási árfolyamon váltja a bank? És ha forintotban fizetek be a bankfiókban esetleg, akkor is a devizár vagy akkor a valuta árfolyamot nézik?
Friss infóval ki tudna szolgálni, hogy most hol lehet a legolcsóbb számlavezetési díj mellett eurót elheyezni, ahol esetleg még egy kis kamat is lenne, ami fedezné a banki költségeket. Az lenne a jó, ha olyan létezne, ahol ha fel akarja venni egy összegben, akkor nem bukik rajta. Vagyis, annyit lehessen felvenni, amennyit berakott (persze tudom, hogy a hat ezrelék már itt is érvényes).
A családban el lett adva egy ház, EU-n kívül lakik a családtag, és ennek a pénznek egy részét szeretné nálunk elhelyezni egy banknál. Én nem merem az én devizaszámlámra, mert félek, hogy a NAV kiszúrná, hogy honnan van ez a pénz, és ugyan tudom bizonyítani, hogy nagyszülőtől kaptam, de nem mennék ebbe bele, mivel EU-n kívülről jön a pénz.