"Szerintem teljesen jó volt,csak kár hogy néha Maria elszórta a labdákat fontos helyzetekben,és a kettőshibák is mindig fontos pontoknál jöttek sajnos."
Ha megnézed a "Carry On Kiri in Beijing" videót, amelyből kihagytam az egyszerű hibákkal, vagy ásszal véget érő labdameneteket (továbbá a Serena által megnyerteket, 1 kivételével), akkor láthatod, hogy Kirilenko azokat a labdameneteket nyerte meg szépen (azaz megérdemelten, tisztán a saját teniszének eredménye képpen), amelyekben:
- támadólag lépett fel ÉS
- mozgatta Serenát ÉS
- merte felvállalni az éles szögeket és vonal melletti kihelyezéseket.
Ezekből valójában MEGHÖKKENTŐEN SOKAT nyert meg egy olyan világelső ellen, aki az idén eléggé uralkodik a mezőny fölött, továbbá a ranglistán Kirilenko előtt állókat is meglehetősen simán laposra vert (Wozniacki: 61 64, RadwanskaA: 62 62, Jankovic: 62 62). Az ilyen labdamenetekből annyit nyert, hogy egy kicsike szerencsével elég lehetett volna a győzelemhez - még a kettősök és hasonlók ellenére is! A körülményekhez képest Kirilenko koncentrálását csillagos ötösre értékelném! (Csak akkor lehetett volna jobb, ha jobban játékban van.)
Az idézett eredményekből egyúttal az is kiviláglik, hogy a deffenzív játékosoknak/játéknak (libasorban: Wozniacki, RadwanskaA, Jankovic) mennyire NINCS esélyük Serena ellen, miközben a támadó Kirilenkónak meg VAN! (Ilyenkor aztán eszébe jut az embernek, hogy íme, ha jött volna még az a kicsike szerencse, tényleg az egész torna megnyerése képbe került volna...)
No-rikácsolás:
Fontos és pontos megfigyelés :-)! Kirilenko már az első körben Zheng ellen sem rikácsolt. Feltehetően a második körben Urszula Radwanska ellen sem (bár erről nincs video bizonyíték...). Egyelőre nem tudni, hogy ez egy tudatos elhatározás műve-e, de bár az lenne! Nem azért, mintha engem zavarna, mert engem biz' isten nem zavar! De Kirilenkót (és Sharapovát, meg a többit) szerintem akadályozza a KONCENTRÁLÁSBAN, sőt, az INTELLIGENS JÁTÉKBAN! Mert aki kiabál, az nem tud gondolkodni! (Valójában már akkor is nehezebb a gondolkodás, ha csak szépen beszélünk. Hány ember közös panasza, hogy bár magában még csak megérti a dolgokat, de ha közben el is kell mondania - lásd iskolai felelés - akkor egyszerűen nem megy!) Szóval nagyon könnyen előfordulhat, hogy ez a szép koncentráció már részben a rikácsolás abbahagyásának a gyümölcse!
Koreában Chen ellen nem kellett különösebben erőlködnie, akkor teljesen csendben volt. Date-Krumm ellen (aki szintén diszkréten rikácsolt) produkált valami nyögés szerű hangokat - és veszített is. Főleg azért, mert nem futott és nem játszott eléggé élesen, gyakorlatilag ugyanolyan kényelmes játékkal próbálkozott, mint ami elég volt Chen ellen. (Csak hát ugye Date-Krumm =/= Chen.)
Koreában nem mutatták a papáját, de voltaképpen senkit sem, mert nagyon egyszerű videó streamek voltak. De való igaz, hogy Pekingben sem láttam a papáját (felteszem nem utazott oda). Azt mindenesetre nem hinném, hogy a papája amúgy arra bíztatná, hogy játék közben rikácsoljon :-), de az lehet, hogy a kíséretébe most került valakik közül javasolhatták, hogy a csendes játék számára sokkal előnyösebb lehet. Majd meglátjuk mi lesz Moszkvában!
Az alábbi videókba azokat a labdameneteket illesztettem be, amelyeket MaKiri a nekem legjobban tetsző módon nyert meg (ászokat nem számítva). Magyarán, nincsenek bennük azok a megnyert poénok, amelyeket az ellenfél csupán elpuskázott. Majd igyekszem több ilyen videót is készíteni, de fájdalom pl. a Roland Garros-os videókat blokkolja a youtube...
Tegnap végre én is megnéztem a pekingi Serena elleni meccset.
Szerintem teljesen jó volt,csak kár hogy néha Maria elszórta a labdákat fontos helyzetekben,és a kettőshibák is mindig fontos pontoknál jöttek sajnos.
Ami feltűnt:Maria nagy fegyelemmel,és koncentrációval próbált játszani,és ami még feltűnt teljesen csendben volt,semmi rikácsolás.Ez elég furcsa volt....
A következő dolog:Hol van az edző-papa?Két 30 év körüli fiatalembert mutattak,mint Maria edzőjét.Nekem teljesen ismeretlenek.
Csaba,ezek a dolgok,(a csendben játszás,és a papa hiánya) már Szöulban,és a pekingi első két meccsen is megvoltak?
Nem tűnt ez neked fel,vagy te is észrevetted ezeket a dolgokat?
"Csaba,Serena milyen intenzitással játszott?Muszájból,kötelességből,vagy mikor Maria vezetett akkor kapcsolt magasabb fordulatra?"
Serena nem játszott csúcs formájában (ahogy Kirilenko sem), de az NEM igaz, hogy kedvetlenül játszott volna, vagy ilyesmi. Magasabb fokozatba csak azzal tudott volna kapcsolni, ha elkezd kifejezetten ászokra törekedni. Ez viszont kétélű dolog, főleg, amikor nem eléggé pontosak hozzá az ütései (most nem voltak). Egy másik lehetőség az lett volna, hogy megpróbálja egyből meggyilkolni Kirilenko szerváit. De mint ezt már többször is megbeszéltük, Kirilenko valójában nagyon jól szervál, a szervái sokkal ártatlanabbnak tűnnek, mint amilyenek. És jaj annak, aki ezt nem veszi időben észre! (Persze Serena pontosan észlelte, nem véletlenül világelső.) Az ide vonatkozó statisztikáján sokat rontott a Garros utáni bukdácsolásban, de augusztusban még mindig előkelő helyen állt (egy hónappal korábban még világelső volt!):
Az oldal alja felé ezt kell keresni: "Statistics leaders", "SERVICE GAMES WON" (World No.4) és "SECOND SERVE POINTS WON" (World No.5)
(Persze a legtöbb statisztikában Serena átvette a világelsőséget, de pl. még mindig Halep számít a világ legjobb break-előjének :-)....)
"Nagyon furcsálom,hogy szeptember 22 óta nem ír semmit Maria a Twitterre.Nálatok is ez az utolsó bejegyzés?"
Én ezt is jó jelnek tartom, biztosan megbeszélték, hogy most egy picit inkább a teniszre koncentrál :-)... (Azt azért nem hinném, hogy valaki mert volna csak úgy "rászólni" :-)...)
Én is nagyon örülök,hogy sikerült ilyen szoros meccset játszania Serenával.Nem gondoltam,hogy ennyire Serena nyomában tud lenni,sőt mindkét játszmában sikerült előnyösebb helyzetbe kerülnie.
Azt nagyon sajnálom,hogy az első játszmában nem sikerült a három játszmalabdából valamelyiket értékesítenie.
Csaba,Serena milyen intenzitással játszott?Muszájból,kötelességből,vagy mikor Maria vezetett akkor kapcsolt magasabb fordulatra?
Ettől függetlenül,az nagy öröm amit írsz,hogy nem hagyta magát elkedvenedni,hanem végig igyekezett partiban lenni Serenával.Én mint azt tegnap írtam attól féltem,hogy mikor adogatásvesztés után hátrányba kerül,vagy kap egypár pusztító erejű ütést elmegy a kedve,és hamar fel fogja adni.
Ez a jelek szerint nem következett be!Ez így nagyon biztató az évből hátralévő versenyeire.
Szerintem még messze nincs neki vége az évnek,hiszen a moszkvai verseny nagyon fontos a számára,mint ahogy a Fed Cup-döntő is,főleg így javuló formában!
Nagyon furcsálom,hogy szeptember 22 óta nem ír semmit Maria a Twitterre.Nálatok is ez az utolsó bejegyzés?
Nem volt ez egy olyan rossz meccs! Serena végül nyert 75 75 arányban, de Kirilenko mindkét szettben kiharcolta a break-előnyt (sőt, az első szett végén 45 0-40-es állásnál 3 db szett labdája is volt), csak éppen nem tudta kihasználni őket. Ahogyan az elmúlt hónapokban több sokkal gyengébb játékossal szemben is előfordult már ugyanez. (Egy kicsit rágyúrhatna arra, hogy mi a teendő olyankor, amikor vezet...)
Az nagyon tetszett, hogy ezúttal nem esett szét a játéka semmiféle szempontból és a legeslegutólsó pillanatig veszélyes tudott maradni. Ehhez az is kellett, hogy sokkal inkább merjen bevállalni dolgokat, mint Serena ellen eddig bármikor! Nagyon jó jel a jövőre nézve! (És ez most itt a sajnálkozás helye, hogy a szezonnak gyakorlatilag vége, sok kihagyott lehetőséggel...)
Laci,válaszolva a beírásodra,igen ez örömmel tölt el,hogy a jelek szerint (és Csaba szerint is) kezd újra felfelé ívelni Maria formája.Én már úgy nagyjában lemondtam már az utolsó versenyekről.Most meg sajnálom,hogy ez a pozitív változás miért nem már Szöulban történt,miért sérüléssel verte meg a Sors Mariat,miért nem formajavulással,mert akkor lehetne legalább 4-5 győzelemmel több Szöulból,és Tokióból...
Remélem,bármi történik is holnap Serena ellen ez a pozitív irány nem fog negatív irányba fordulni,esetleg egy sima vereség nem fogja összetörni lelkileg Mariat,hogy Moszkvában megint a 0-ról kelljen ujrakezdeni az önbizalomépítést,és a Fed Cup döntőn hasznára legyen az orosz csapatnak.
Kirchiről annyit,hogy remélem,hogy kitudja harcolni az olimpiai csapattagságot mindhárom szakágban amiben indul.Reménykedem,hogy szlalomban a VK-versenyeken nem ott folytatja ahol tavaly abbahagyta,hogy 9 versenyből 6 versenyen kiesett,én inkább azt szeretném ha valami hasonlót produkálna,mint 2011/12-ben mikor csak kétszer nem volt a legjobb 10-ben,és volt 3 dobogója 2 győzelemmel.Ez gyönyörű lenne!
A szuper-kombi az rendben volt,az óriásban meg jobban meg kellene ragadni a lehetőségeit,hogy mikor van lehetőség egy TOP 10-es helyezésre ne csináljon hibát.
Azt írta,hogy más rendszerben készült mint eddig,és talán más stílusban is.Én tudom,hogy kockázat nélkül nincs siker,de én azt szeretném ha csak olyan "vollgas"-t vállalna be mindig amit végig tud kontrollálni!
Őt talán még jobban szeretem,mint Mariat,és az igazi nagy álmom,hogy ő is legalább úgy szerepeljen Szocsiban,mint Maria szerepelt Londonban(egy 3-dik,és egy 4-dik helyezés)...
Úgy tervezem,hogy az idén megyek Zauchensee-be szuper-kombira,és Flachauba éjszakai szlalomra,majd Maribor a két technikai számra.
Megjelent egy szép megemlékezés Szávay Ági ESZMÉLETLEN gyönyörű pekingi győzelméről még 2007-ből. A cikkíró szerint az a meccs (is) ott fordult meg, hogy Ági 67 15 30-40-es hátrányban(!), másodikat szerválva is képes volt arra, hogy egy kemény ÁSZT szerválva vágja ki magát a bajból (meccs labdát hárítva), és azután ezen a sikeren felbuzdulva pont annyival lett támadóbb, hogy aztán képes volt a hátrányát lépésről-lépésre ledolgozni, és végül 67(7) 75 62 arányban meg is verni Jelena Jankovicot (akkori World No.3, a torna első kiemeltje). Aki látta azt a meccset, bizonyosan nem felejti el soha - mint ahogy a jelek szerint Ágit sem :-)!
Érdekes, hogy számomra Simona Halepnek az én fantáziámat beindító győzelme is Jankovic ellen született, a római versenyen, ahol is Halep a negyeddőntőben ugyancsak hátrányból fordítva 46 60 75 arányban nyert. A meccs meglepően magas színvonalú volt, az utóbbi évek bukdácsolásaihoz képest Jankovic újra nagyon jól játszott, de Halep még így is képes volt úrrá lenni rajta! Nem ez volt Halep első kiugró eredménye azon a tornán (ahogyan 2007-ben Ági is letett már pár dolgot az asztalra, azért is volt akkoriban World No.23), hiszen World No.64 létére zsinórban verte a következőket: Hantuchova, Kuznetsova, RadwanskaA és Vinci - majd ezután jött Jankovic, akit szintén megvert, csak Serena tudta megállítani!
Hát most Kirilenko előtt is itt a lehetőség, hogy megtegye a maga csodáját, és World No. 18-ként megverje a World No.1 Serenát. Én TUDOM, hogy képes rá, de vajon tudja-e ő is? Annak a pillanatnak a tudatformáló erejében bízom, amikor a Zheng elleni meccsen végre olyan nyerőt ütött, amitől aztán Zheng szépen lefagyott...
"Látom Csaba,hogy most te is elégedett vagy a történtekkel."
Igen, mert úgy érzékeltem, hogy Kirilenko végre nem tétnélküliként kezelte a versenyt csak azért mert a 3. fordulóban ott van Serena, hanem tisztességesen (és eredményesen) megküzdött a 140 pontjáért. És ennek jegyében nemcsak hátrányból kapaszkodott vissza 10 körömmel (lásd az előző meccsen), de tudott bátran is támadni (lásd ezen a meccsen). Szóval "spirituális értelemben" ezt nagyon jó változásnak tartom! Még azt szeretném, hogy ne úgy történjen, mint a hasonló nagyságú madridi tornán, ahol szintén szintén a 3. körben találkozott vele, de csak az első szettben fejtett ki érdemi ellenállást, majd lényegében feladta. Küzdjön a legvégéig, akár vezet, akár nem! (Ha vezet azért, hogy Serena nehogy magára találjon, ha hátrányban van azért, mert még egy Serena is veszíthet nyert helyzetből - pl. ha lesérül, vagy elfárad.)
"hacsak nincs Pekingben valami nay szurkolója,és csinált valami videófélét,és felteszi a Youtube-ra"
Magánvéleményem szerint szinte lehetetlen, hogy pont kínában ne készült volna ilyen felvétel, ahol szinte fillérekért lehet venni full HD kémkamerákat. A gond inkább az, hogy feléjük az internet eléggé korlátozott (pl. google, youtube, stb. is), és ha fel is teszik valamilyen speciális kínai file megosztóra, ott még a megfelelő kínai karakterekre sem könnyű rátalálni :-(.
"de olyan nagy erős nyerőpont nagyon ritka tőle.Én ezt nagyon szoktam hiányolni,bármennyire is jó párosjátékosnak tartják."
Ebben egyetértünk, etéren szerintem is bőven van fejlődnivalója. Viszont látni kell, hogy PONT EBBŐL a szempontból a Zheng elleni nevezetes pont megnyerése (amellyel a szettlabdát kiharcolta), döntő jelentőségű lehetett. Ugyanis a labdamenetben az történt, hogy Makiri többször is ütött "nyerőnek szánt", DE VALÓJÁBAN NEM IGAZÁN NYERŐ labdákat, mire fel Zheng (már szorult helyzetében) visszatámodott egy szintén nyerőnek szánt labdával, erre viszont Makiri valósággal "bekattant" és eleresztette az ösztönös énjét, és olyan gyorsaságú és meredkeségű választ adott, amilyenre szinte csak ő képes! (Zheng is hitetlenkedve és vigyorogva ingatta a fejét.) Ez az, amit gyakrabban meg kellene tennie! És az én kérdésem pontosan az volna, hogy vajon Ula ellen nem az történt-e, hogy miután ő is ráébredt erre, elkezdett szándékosan is rájátszani?! Ugyanis gondolj bele: egy hálózásban nem kifejezetten ügyetlen ellenféllel szemben az első szettben 10-szer bemegy a hálóhoz, és ebből 9-szer nyer! Ez micsoda arány :-)))!
Én is örülök,hogy Marianak sikerült újra két meccset nyernie,ráadásul nem gyenge játékosok ellen.Látom Csaba,hogy most te is elégedett vagy a történtekkel.
Valószínűleg erről a meccsről nem fogunk látni semmiféle mozgóképeket,hacsak nincs Pekingben valami nay szurkolója,és csinált valami videófélét,és felteszi a Youtube-ra.
Ez a meccs valószínűleg nagyobb odafigyelést igényelt Maria részéről,mint a tavaszi mexikói meccsük,ez jóval szorosabbnak tünt,de szerencsére Maria tudott jól kijönni a fontos pontokból.Így nagyjából kihozta ebből a versenyből ami benne volt.Kár hogy nem tudott legalább ilyen formában játszani Szöulban,és Tokióban...
Én a Serena elleni meccstől azt várom,hogy úgy álljon ki,hogy semmiféle vesztenivalója nincsen,próbáljon lazán,tétnélkül játszani,és ne veszítse el a kedvét mikor először elveszíti az adogatását,vagy mikor kap vagy 2-3 olyan ütést amihez hozzásem tud szagolni.
Csaba,én Maria hálójátékával abszolút nem vagyok megelégedve.Láttam sokszor egyéniben is,de sok párosmeccsét is láttam,és nagyon ritka az a pont amikor egy életerős,lendületes ütéssel le tudná zárni a labdamenetet.Párosban is sokszor csak visszateszegeti a labdát ahogy sikerül(esetleg ügyeskedni próbál),de olyan nagy erős nyerőpont nagyon ritka tőle.Én ezt nagyon szoktam hiányolni,bármennyire is jó párosjátékosnak tartják.
Ez a videóklip jó ötlet,csak azt hova fogod feltenni,hogy ő is láthassa,a jó megoldásait,és a rosszakat?
A verseny tétje mostantól a következő: ha sikerülne valahogy Serenát is megverni (vagy visszalépésre bírni), akkor azzal egy viszonylag könnyen nyerhető negyeddöntőhöz is jutna! (=450 pont, és újra karnyújtásnyira kerülne a top10.) Ez szerintem egyáltalán nem teljesíthetetlen, de az biztos, hogy Kirilenkónak mindent bele kell)ene) adnia!
A háló körüli játékra visszatérve: láttam párosozni Ulát, általában a nővéréhez hasonlóan kifejezetten ügyes a hálónál. (Persze nem állítom, hogy egy formában lévő Kirilenkónál is ügyesebb lenne, de ugye Kirilenko már elég hosszú ideje nem párosozik.) Ezért is volna nagyon jó látni, hogy pontosan mi és hogyan történt. Kirilenko itt alighanem rájött valamire!
"Csaba,azt honnan tudod,hogy Kirilenko Korea óta nem vette a kezébe az ütőt?"
Az olyan "mágikus" jelenségekből, hogy az első pár game-ben volt, hogy másfél-két méterrel is félre ment az ütőjéről a labda, aztán ez a jelenség elmúlt. (A szokásos helyről letölthető a meccs, ellenőrizhető.)
"Kirilenko nem hallgat rád!!!...Miért nem írod meg neki többször is oda ahol remény van rá,hogy elolvassa,és talán elgondolkodik rajta...."
Nem hiszem :-(((. Kirilenko ilyen szempontból rendkívül kevés emberre hallgat. Én ezért nem is hibáztatom, a hozzá hasonlóan nagyon tehetséges emberekre ez általánosan jellemző. Viszont azt fundáltam ki, hogy csinálok (majd) olyan videókat, amelyben kigyűjtőm a zseniális villanásait, meg egy másik csokorba az elbaltázásait. Ezt a videót remélhetőleg megnézi. (A teljes meccseit nem szívesen nézi vissza, különösen azokat, amelyeket elveszített.)
"... hanem inkább arról,hogy ki nem annyira rossz,azért elégedett lehetünk Maria küzdőszellemével. "
Ezzel teljesen egyetértek! Sőt, megtoldanám azzal, hogy az első szett vége felé a szett-labdát egy egészen zseniális ütéssel harcolta ki! Ez főleg azért érdekes, mert így volt alkalma ismét megtapasztalni, hogy számára nem a "besz*ri meghunyászkodás" a helyes taktika, hanem ha bátran elereszti és rászabadítja ellenfelére az ösztönös teniszét, mert szinte ellenállhatatlan! És bár nem láttuk az Ula elleni mai meccsét (NAGYON SAJNOS!), azt hiszem a háló körüli eredményes játéka jócskán táplálkozhatott ebből az élményből!
És megismételve magam, Serena ellen is ilyen bátor, kreatív, semmitől sem visszariadó játékra van szükség, nem a passzív középre adogatásra. Aztán majd meglátjuk, mire lesz elég.
A meccsről videó stream nem volt (én legalábbis nem találtam), a meccset csak a score-t lehetett követni. Annak alapján Kirilenko produkált elég sok ki nem kényszerített hibát, de azért nem többet, mint az adott körülmények között várható is volt. Tulajdonképpen javult is valamennyit. Döntőnek a következő momentumok bizonyultak:
- jóval több nyerője volt (sajnos nem láttuk, pedig biztosan akadtak köztük gyönyörűek!),
- és köztük a háló körül nagyon eredményes volt
- jól hárította Ula break labdáit
- jól értékesítette a sajátjait
Szóval végeredményben sikerült támadóbban fellépnie (önmagában is nagyon jó jel), és a kritikus pillanatokban koncentrálni is jobban tudott. Ezzel a győzelemmel keresett magának 140 WTA pontot, kihozta a versenyből (a sorsolásból) amit reálisan lehetett. MÉg annyi reményem volna, hogy Serena elle NE ADJA FEL ELEVE A MECCSET, hanem igenis próbálkozzon!
Csaba,azt honnan tudod,hogy Kirilenko Korea óta nem vette a kezébe az ütőt?(Azt én sem értettem,hogy miért kellett mégis elutaznia Tokióba,ha nem fog versenyezni,de a sponzor nagy úr,és lehet hogy a repülőjegyeket,és a szállodafoglalást nehéz lehetett visszamondani.Én jobban örültem volna,hogyha lehet kihagyja a tokiói kirándulást,és egyből Pekingbe utazik akkora mikorra a selejtezős játékosoknak is már oda lehetett menni,és ott elkezdeni készülni a versenyre)Azt azért nem hiszem!Az biztos látszott,hogy régen játszott meccset ilyen ellenfél ellen,de hogy nem edzett volna azt nem hiszem!
Kirilenko nem hallgat rád!!!...Miért nem írod meg neki többször is oda ahol remény van rá,hogy elolvassa,és talán elgondolkodik rajta....
Bár a tegnapi meccs nem arról szólt,hogy ki a jobb,hanem inkább arról,hogy ki nem annyira rossz,azért elégedett lehetünk Maria küzdőszellemével.Mert mi van akkor ha 4-5 0-40-nél hagyja elmenni az első játszmát,majd azután mehetett volna a második is,és mehet haza.
De nem hagyta,és megfordította a játékot,majd a játszmát is.Végre valami,győzelemmel zárva,de borzasztó sok idegesítő momentummal vegyítve.Én mindig akkor kapcsoltam oda az eredményre a telefonommal,mikor az öt kettőshibából legalább 3-at ütött,és mind 40-30-nál,és volt mikor játszmalabdánál.Ez olyan időszakra emlékeztet,mikor sikerült 5-2-ről,4-1-ről elveszíteni játszmákat,meccseket borzasztóan idegesített!
A holnapi fiatalabbik Radwanska ellen remélem tud valamit mutatni a tavaszi mexikói meccsükből Maria,bár én azt úgy itélem meg,hogy mindig csak annyit tett hozzá a meccshez Maria ami ahhoz kellett,hogy végig vezetve 6-1,6-4-re nyerjen.Én ennél szorosabb meccsre számítok,de remélem,hogy Maria játéka javulni fog,hogy tudjon nyerni.
A fiatalabbik Radwanska szerintem jóval támadóbb teniszt játszik,mint a nővére,de ebből adódóan jóval többet is hibázik,és így hamarabb képes elveszíteni a fejét,és elég ritkán képes két jó meccset játszani,és nyerni.
Nem értelek! (De komolyan!) VILÁGOSAN leírtam itt is és a halepes topikban is, hogy a pekingi verseny sorsolása Kirilenko és Halep számára is KIFEJEZETTEN KEDVEZŐTLEN (Serena miatt a 3. körben), és hogy ez feltehetően egyértelműen rontja majd Kirilenko hozzáállását, és valószínűleg Halepét is. Nagyjából mérget mernék rá venni, hogy ha Serena nem lett volna ott a 3. körben, akkor Halep bárhogyan is, de megverte volna Ulát. Így viszont az történt (remélem láttad a meccset), hogy Halep nyerési szándékai mintegy ingadoztak a meccs során, láthatóan nem óhajtott túl nagy energiát beleölni. Így vált kétesélyessé a meccs, és így jött ki az, hogy a végén Urszula nyert.
Azt, hogy Halep előbb fog játszani mint Kirilenko, nem lehetett előre tudni. Ha Kirilenko játszott volna előbb, akkor nagyon könnyen veszíthetett volna Zheng ellen, teljesen hasonló alapon, de nem csupán Serena miatt, hanem már Halep miatt is a második körben. Hasonló esetekben Kirilenkóra ÁLTALÁBAN IS JELLEMZŐ (sajnos), hogy nem erőlteti meg magát. Így viszont, látva hogy a második körben mégsem Halep érkezik, szemlátomást megfordult a fejében, hogy 140 pontért mégis csak reális megküzdeni a harmadik körbe jutásért.
(És ha már itt járok, a meccsről: Kirilenko-Zheng: 75 62
A meccsen több raklapnyi hibát produkáltak mindketten. Zheng valószínűleg izgult a hazai közönség előtt, Kirilenko játékáról meg az sugárzott, hogy Korea óta kezébe sem vette az ütőt :-(. A hibák nemcsak technikai, de taktikai téren is megjelentek. A meccset leginkább az döntötte el, hogy Zheng többször hibázott, de az is érdekes, hogy még e csapnivaló játék mellett is Kirilenko produkált néhány egészen gyönyörű, csakis rá jellemző nyerőt. Szóval megérdemelten győzőtt, de Urszula ellen stabilabb játékra lesz szüksége.)
Kérdezed:"És tessék Halep már ki is esett.Ennyire nem számoltál hogy az első meccsen is lesz elenfél,ennyire nem számoltál a fiatalabbik Radwanskával?"
Ez BAROMIRA NEM IGAZ. Ha éppen tudni akarod, én figyelem (és kedvelem) Ula játékát is, nagyon tehetséges ifjúnak gondolom, és mert a fizikai adottságai még kedvezőbbek is mint a nővéréé, távlatilag akár többre is viheti. Csak az ő fejlődése nem olyan villámgyors, mint pl. Kirilenkóé volt az első félévben, vagy Halepé az év közepétől. Ettől függetlenül látni kell, hogy Ula számára egyszerűen fontosabb volt megnyerni a Halep elleni meccset, mert számára 3. körbe jutás már nagyon szép eredmény, de Halep számára nem nagyon. Ugyanez érvényes Kirilenko esetére is. Kirilenko is tényleg könnyen kikaphat Ulától, de nem azért, mert Ula bármiben is jobb lenne nála, hanem mert Kirilenkót sem motiválja eléggé a reális maximumként megnyerhető 140 pont. És ezt írom úgy, hogy SZEMÉLY SZERINT - és az adott esetben - én NEM értek egyet ezzel a gondolkodással (ti. szerintem Kirilenkónak NAGY szüksége volna minél több éles meccset nyerni), de ettől még Kirilenko nem hallgat rám :-(((.
Hogy az általános fizikai állapota milyen lehet, arról csak azt írhatom, hogy Zheng ellen sem láttam sem elfáradni, sem sérültnek lenni. Azt viszont láttam, hogy:
- eleinte akár másfél méterrel is melléütötte a labdát (és nem az ütő szélével),
- csinált kettősöket és letámadható második szervákat, de a várható támadások elhárítására már nem készült fel,
- sokszor, türelmetlenül, 1 db (nem túl erős) ütéssel gondolta elintézni a labdameneteket, de
- szerencsére ezen javított, és egy idő után már képes volt hosszabban is megküzdeni egy-egy pontért, amit
- ha nem is nyert meg, de legalább kifullasztotta vele Zhenget, aki aztán a következőkben könnyebben hibázott (ugye idősebb),
- láthatóan tudatosan variálta a játékot (helyesen), amelyek közül leginkább az jött be, amikor a labdák hosszát variálta. A jelek szerint Zhengnek nehezére esett az előre-hátra helyezkedés. Ez főleg azért érdekes, mert valójában Halepnek is az egyik gyengéje, ezért felvetődik a kérdés, hogy vajon nem Halep ellen tervezte-e bevetni. (Most ugye nem tudhatjuk meg.)
Ula:
Mint már írtam, Ulának szerencsés teniszalkata van, pusztán FUTKÁROZTATÁSSAL NEM LEHET MEGVERNI. Esze és szeme is van a játékhoz (a nővéréhez hasonlóan), ezért háló körüli ügyeskedésekkel sem igazán. Ezért mindenképpen fárasztó meccsre kell készülni, viszonylag hosszú labdamenetekkel, amelyeket feltehetően sokszorosan kell megnyerni, mire tényleg sikerül. Eközben természetesen Kirilenkónak érdemes lenne mindazt kidomborítani, amiben igazán jó:
- ártalmatlannak tűnő, elhamarkodott gyors közbeütésre csábító trükkös szervák (sajnos mostanság nem igazán megy)
- váratlan oldalváltások (ez menne, csak el kell rá határoznia magát)
- a leütés jellegű ütéseinel hatásszünet, hogy Ula ne tudja előre megtippelni, merre is megy majd a labda
- nagy előnyben és szorult helyzetben nem nyuszinak lenni, hanem időnként még abszurd dolgokat is bevállalni
Kirilenko leginkább azzal kaphat ki, ha kifejezetten hosszú labdamenetekbe bocsátkozik, mert szerintem Ula stabilabb játékos.
Még egy megjegyzés (de ezt is írtam már). Ha terjedelmi okokból nem írok le részletesen kevésbé valószínű eseteket, az nem jelenti azt, hogy nem is gondolok rájuk. Pl. nem fogok hosszan értekezni arról, hogy mi lenne ha Serena kikapna Schiavonétól, bár éppenséggel előfordulhat, még az is, hogy játék nélkül visszalép pl. sérülésre hivatkozva. És bizony ilyenkor az van, hogy Kirilenko akár a legjobb 4-be is juthatna, már persze ha lendületbe jött volna.
Csaba,Csaba te sem szerencsejátékból fogsz meggazdagodni!
Amióta kisorsolták a pekingi versenyt,csak azt láttad,hogy majd megint lesz Kirilenko-Halep,csak a Kirilenko-Halep.
....És tessék Halep már ki is esett.Ennyire nem számoltál hogy az első meccsen is lesz elenfél,ennyire nem számoltál a fiatalabbik Radwanskával?
Lehet,hogy Kirilenko is így fog járni!Kérdés,hogy egyáltalán milyen állapotban van,de ezt már leírtam legutóbb.
A kínaiak is tovább nehezítették a dolgát,hogy az ő meccsét rakták be vasárnap esti főmeccsnek.egy kínai ellen.Nem irígylem,mindenki ellene fog szurkolni.Remélem erre azért felkészül!
A pontjai nem igazán fogyatkoznak,mert az egész ázsiai turnén nem volt megvédendő pontja!Majdcsak Moszkvában lesz ilyen legközelebb.