Ajánlom crash_override kollégát, csak neki nincs ideje... :-)
Az Árpád hid pesti hidfőjénél van az X-fer kft. Az első cnc-s vágásokat én náluk csináltattam. Pl. plexi ablakokat süllyesztve úgy, hogy a belső felületen lézerrel bele lett gravirozva az ablak lehúzó fogantyúja. A telefonszámuk: 06-1-349-7818.
Nekik papiron is jó a rajz, én anno corel-draw-ban vittem a vackaimat...
Csatlakoznék az előttem szólóhoz :-) Van ilyen vállalkozás aki kivágja? Mondjuk CorelDraw rajz alapján? :-)
Köszönöm a hozászólásokat és a tanácsokat. Igazatok van, hogy az 1-es lemez merevítés szemponjából a legjobb. Ám a 0,5 előnye, hogy nagyon szép tőle az ablakmélység :-) Tegnap délután és este javult a helyzet. (fotó később) felragasztottam a tetöt a hangulat borzolására 0,2 lemezből készült, és mivel nem csak a kocsi végeinél, hanem végig az oldalfal mentén is felragasztotta m, nagyon nagy mértékben meg merevítette a járművet. Ezt még a 1,5 lememezből készült alváz tovább merevítette, úgy hogy már nem tragikus a helyzet. Persze a kocsi és a tető is kapott merevítéseket.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a rövidebb kocsiknál, pl háromablakos, illetve a Bak-nál (itt a beugró ajtó miatt) alkalmazható a vékony lemez technika, de egy hosszabb Bax kocsinál valószínüleg megvetemedne az oldalfal.
Másik kérdésem, mert lehet, hogy valami arányszámot elnéztem, milyen hosszú nálatok H0e-ben egy Bak kocsi szekrénye? A rajz amiről dolgoztam biztos hogy jó, mert Balogh Imre méretezte be.
A kb 10 évvel ez előtt készült Bak kocsi legalább másfélszerese, igaz azt egy könyvből, hiányos adatok alapján készítettem.
A 0.5mm sem rossz, de azt keresztbordákkal merevíteni kell belülről, mert nagyon hajlékony. Viszont könnyebben vágható, mint az 1mm-es. Az 1mm-esnek annyi előnye van, hogy egy H0e vagon minden merevítés nélkül elkészíthető belőle.
Diákkoromban az egyik Zselici túrán láttam én is szénégetőket, csak ott a boksák már földdel voltak letakarva, és az egész tisztás piszkos volt ....:-)))))
Na ki találja ki minek a megépítésére adtam a fejem...? Számomra egy teljesen úl technológiát próbálok ki a vékony sztirol lapos építést. Eddig kireszeltem az ablakokat, de az anyagvastagság miatt kicsit lőrésszerű lett a járművek ablaka. Most sniccerrel vágtam körbe az ablakokat, hát elsőre jobban néz ki. Van valakinek tapasztalata a vékony falú kocsikkal?
Az első kettőt tulajdonképpen egyben árulták "Siba" készítmény , a harmadik nekem is itt lapul az eredeti dobozában. Sorompó/81 márkanévvel, Tóth Lajos úrnál vettem Budapesten a Váci utcai egykori Märklin játékboltban. Elnyűhetettlen darab.
Az egyik sorompó olyan, amihez kell a TT relé, amásikat tegnap faszoltam ezeré'. :-) Annak elég 2mp, amíg delejt kap és felmegy, majd 2mm és lemegy. Teljesen egyszerű és praktikus. Csak úgy üt, mit a bolonóra. :-)
Köszönöm! Már készülget a kemencei (Pálházáról átszállított) nyitott (börzsönyi) kocsi is, csak nagyon remélem, hogy a BZ Modell megszán hozzá egy fékes és egy féknélküli forgóvázzal, addig is a padokkal küzdök:-)
Még le kell vágni a homlokablakokat is :-(, de úgy gondoltam, szabályellenesen, nyitott ajtóva fog közlekedni...
A régi elrontott Lokomodell maratásokból, próbáltam egy párat használható állapotba hozni, az első íme.... a fényképen kicsit rücskösnek tűnik, de élőben nem ilyen :-) Viszont az ablakokat újra kell festeni..... :-(