Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Végre eladtam a Vilmos 95%-át, egy hét alatt rám ért. A Tongrének semmi baja, pedig egyszerre szedtük le, azt még csak jövő héten kezdem piacra hordani. Addig kicsit megnyugszom a sok román kupec vérlázító árajánlatain. A bicska nyílt a zsebembe mikor a 8-9 kilós ládákért már 700 Ft-ot kínáltak.
Falerakatuk nagyon sokfelé van. Minden ősszel nagy választékot hoztak még. A környéken keresett hagyományosan jól bevált oltványok, de egyéb keresett fajok is kaphatók.
A weblapjukon nincs rajta minden falerakat. Nézd meg, érdeklődj, hogy felétek hol vannak legközelebb faárusítások.
A hozzánk legközelebbi falerakataikat én úgy fedeztem fel, hogy két falun keresztül is átjártam, ahol ősszel mindig kitettek egy jelentéktelen táblát "gyümölcsfa árusítás/kapható" felirattal.
A múlt évben 1.100 körül volt kapható a gyümölcsfa oltványok darabja.
Eddig 3 helyen találtam, első tőlem 400 km-re 1000 Ft/db, postán nem szállít, második tőlem 300 km-re 2500 Ft/db+postai szállítás és csomagolás, de itt nincs minden fajta, harmadik tőlem 200 km-re 3500 Ft/db+áfa+szállítás+csomagolás.
Az első kettő elfogadható ár lenne, de vagy nagyon messze van, vagy nincs minden amit én szeretnék :(
Jelenleg van vagy 10 db kis vadalmafám a tavaszon ültettem magról, de jövő tavaszon még nemigen olthatom, mert elég picik. A magasság még elmegy úgy 20 cm, de alig hurkapálca vastagságúak csak.
A felsoroltak közül egy fajta Batulom van (a Batul fajtakör), de csak oltóvesszőt tudnék adni.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy mennyi lenne számodra a normális ár? Én is szívesen vásárolnék mercédeszt trabant áron jeligére! (Mondjuk ez itt picit talán off, de hirtelen nem tudom, hova lehetne átvinni a témát, ötlet?)
SZEVASZ JÓZSI-BÁ! Még az utolja rajta van a fán,de most hogy nézem a képeidet már kétségeim vannak hogy az enyém is kedves körte-é! Ugyan ilyen hamvas szinű,fehér husú, nem kövecses, kimondottan finom ízű, én aromásnak mondanám mikor érett vékony héjúnak mondható.Ha viszont nem teljesen érett,szinte az ízeket nem lehet érezni a gyümölcsön,ha az érett körte le esik a fáról reggel délutánra már lottyadt lessz. Ha szombaton hazajön az idősebbik fiam teszünk fel képet róla remélem addig marad még a fán. Ja még annyit tavaj leszedtem a teljes érés előtt rá egy két hét múlva kezdtem hordani a kukába.
A vadkörte minden körték őse. A Kárpát-medencében is őshonos, rendkívül fajta gazdag. A fajok egymással keresztezéséből születtek a legfinomabb magyar tájfajták. http://kertlap.hu/vadkorte/
Te mikor szedted le a Kedveskörtét? Nálam a fán egészen idáig jól eltartotta magát. A fát tényleg sok lódarázs kerülgette, de nem nyúltak a körtéhez. 23 dkg-ra nőtt:
Ilyennek látom: A héja vékony, sima, viasszal bevont, nagyon finom tapintatú. Húsa: roppanó, utána szétomló és nem érezhető evés közben a finom héj. Létartalma elegendő. Íze a mézes irányba kiemelt, körte aromával. Illata, savtartalma vagy kövecsessége nincs. Tetszene rá a francia megnevezés is: "Poire de Vitrier", mert szépsége miatt mutogatni a vitrinben kellene, és mert látszatra annyira hasonlítanak egymásra, csak hogy az ő fajtájuk november-decemberben érik. Az ábrán alul középen látható: p://goo.gl/Mohttuoj5
Sajnos a sugárzó piros színét a fakóbb fenti képek nem adják vissza. A valóság az egy gyönyörű látvány és jó a körte.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. A tíz fa körül egyedül a Boscobak fajta nevét tudtam.
Csatolok képeket a mai termésről. Amit beszámoztam, az arról a fáról van. A 4-es és 10-es biztos. A 6. számú tálcán lévők az 5. és 6. fa alól valók vegyesen. A vödörben és a papírládában lévők vegyesek. Tehát:
Sziasztok ma dél után volt egy kis időm és szemeztem egy pár körtét ,de volt egy fajta amiről a veszőt adó gazda nem tudta a fajtáját .És így a segítséget kérek a be azonisátásához, szerintem clapp kedveltje.
Az a baj, hogy akkora zavar van a neten, és az emberek fejében is, hogy megbízható képet nehéz találni. Nekem van egy pár fajtám, de ha valamit rosz néven kaptam, az úgy jegyzem meg, és onnantól esküszom hogy az. A másik, hogy régen elég sok magról kelt körtét is elültettek, majd hozok délután 2 képet, az egyiken egy magonc termésével, egy másikon meg a magonc magoncának a termésével. Közük sincs egymáshoz.
Lehet, de akkor hol a Vilmosra jellemző íze? Az én agonizáló kis fámon termő körtéknek határozott Vilmos karakterük van. Ennek semmi ilyen. Édes, leves, körtés, de nem vilmosos...
Aztán lehet nálam koncentrálódott az íz a kevés csapadék miatt, ott meg felhízlalták öntözve...