Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1962

Köszönöm!

 

Előzmény: Wassernyolcas (1961)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1961

Zsíron kell megdinsztelni, kevés sót kell hozzáadni. Mivel mi a szárát előzetesen nem távolítjuk el, ezért a következő lépés krumplinyomón történő átnyomatás. Ezután  újra forraljuk, forrón üvegbe töltjük, az üveget fejre állítjuk (ehhez jól záródó lapka kell). 20 perc múlva vissza lehet fordítani, majd polcra lehet tenni. Felhasználáskor csak édesítőszer, pl. kristálycukor vagy méz és tejszín hozzáadása szükséges.

Előzmény: Törölt nick (1960)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1960

Engem inkább az eltevés módszere érdekelne. Zsiradékon fonnyasztva, passzírozva, utólag kidunsztolva? Mert én erre emlékszem, de szerintem sose csináltam. De megismerem, mindig is szedtük.

Előzmény: Wassernyolcas (1959)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.11 0 0 1959

Ha valaki kedvet kapna a gyűjtéshez, és nem ismeri a növényt, talán segítenek a ma délutáni szedés mosás előtti képei.

 

    

Wassernyolcas Creative Commons License 2014.04.11 0 0 1958

Új év, új induló szezon! Nem tudom, észrevettétek-e, hogy a természet megkezdte idén is adományainak sorát rendelkezésünkre bocsátani. Ennek ékes bizonyítéka a mellékelt képen látható. Igaz, egyenlőre nem különleges lekvárról, hanem különleges réti vadsóskáról van szó. Az első gyűjtésünk eredményét láthatjátok. 

Lesz majd még különleges lekvár is!

szexardikadarka69 Creative Commons License 2014.01.20 0 0 1957

Köszi az infót!

Előzmény: Wassernyolcas (1955)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.01.18 0 0 1956

2000 Ft/kg kökény piaci kínálati ár.

Előzmény: Wassernyolcas (1955)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.01.18 0 0 1955

Nyitott szemmel alaposan körbejártam, körbe keróztam a környékünket. Vasúti sínpályák, bekötő földutak mellett nagyon sok bokorsor található. Ligetes, rétes tájak szélén sem ritka a kökény, a galagonya, a csipke bokor. Csak az asztfalt utak közvetlen mentét kell elkerülni. Nem egy lelőhelyet úgy fedeztünk fel, hogy gépkocsiból kitekintve 50-100 m-re megláttuk a kékellő bokorsort. Volt rá példa, hogy néhány nap múlva 40-50 km-re is elautóztunk a kökényért. Kirándulásnak sem rossz. Ha a benzinköltséget veted egybe a piacon megvásárolható kökény (2000 Ft. kínálati ár) vagy kökény lekvár árával, akkor a magad szedett gyümölcs szinte ingyenben van. Nem beszélve arról, nem tudod, hogy a piacon megvásárolható lekvárban mennyi cukor van? Szóval, csak rajta!

Előzmény: szexardikadarka69 (1954)
szexardikadarka69 Creative Commons License 2014.01.14 0 0 1954

Hol szeretél ennyi kökényt?

Előzmény: Wassernyolcas (1951)
Wassernyolcas Creative Commons License 2014.01.12 0 0 1953

Orvosság. Naponta 1 púpos kiskanállal, esetleg 2x1.

Előzmény: NANO.D (1952)
NANO.D Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1952

Wow... látom volt vele munka bőven! :)

Kicsit irigyellek is, mert az enyém még a fagyasztóban pihen. Nem volt rá időm, feldolgozni.

 

Hova tesztek ennyi kökény lekvárt? kicsit több ez, mint egy családnyi mennyiség. :)

Előzmény: Wassernyolcas (1951)
Wassernyolcas Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1951

Az idei kökénylekvár főzés képekben. Kb. 20-25 kg kökény (még magosan), 3 kg cukor és más semmi. Az első képen még közvetlenül a fagyóból történt kivétel utáni állapot látható.

 

     

lizy72 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1950

Aztaaaaaaaaaaaa van saját sárgabarackfád :::::::::::::::)))))))))))))) ?

 

Sajnos az idén nekem egy üvegre valót sem sikerült összeszedni.

 

Helyette, bodzalekvárban nyomulok :)

Előzmény: Zolady (1942)
farkasetus Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1949

Szia!

Almával kell összefőzni.

Előzmény: anain (1941)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1948

Lapozz vissza, pár éve volt itt valaki, aki rendszeresen főzi, és részletesen le is írta. Ebben a topikban.

 

Előzmény: anain (1946)
farkasetus Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1947

A földi bodza termése az egyedül nem mérgező rész a növényen. Az is csak főzés után. A belőle készült lekvár BORZAG lekvárnak hívják egyes helyeken. Főzés közben állítólag lábszagú. Én csak normál fás bodzából főztem idáig, igaz került bele némi földi bodza bogyó is.

Több ismerősőm rendszeresen főzi.

Előzmény: anain (1946)
anain Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1946

senki nem tud a földi bodzáról? Még mindig érekelne, hogy nem mérgező-e?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1945

Erdélyből. Minden augusztusban megyünk, én üvegekkel és egyéb hozzávalóval felszerelkezve, már vagy 9 éve. De tudok olyanról, aki hazaindulás előtt veszi meg, és itthon főzi. Tavaly találkoztam olyan hazai párral, akik a forrásnál mosták, és tették tiszta edénybe hazahozatal előtt. A munka nagy része a mosás-tisztítás. Ott, ahol szedik (én a Bucsinon, vagy a hozzá vezető úton veszem) már évek óta 30-50 lei egy 5 literes vödörrel. Alkudni kötelező, ha drága, tovább kell menni. Ahol terem, egyesek ebből élnek nyáron (meg málnából, mogyoróból, és nem ilyen kánikulában gombából).

Előzmény: Zolady (1942)
Soop25 Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1943

Aki szereti kipróbálni magát az alábbi linken egy nagyon különleges lekvárt készítéséről tájékozódhat, és mindez szinte ingyen. Én kipróbáltam, elkészítettem, és mennyei finom lett! :-))) 

 

Zolady Creative Commons License 2013.08.19 0 0 1942

Hol szerzed be az áfonyát? Én idén csak saját sárgabarackot raktam el,kb. 20 üveg lett,de van négyéves is egy csomó. Fele csokis. Az nagyon finom:) Meg eperlekvár is van még,a feketeerdő fogy. De a lényeg,honnan vagy áfonyád???

Előzmény: Törölt nick (1940)
anain Creative Commons License 2013.08.19 0 0 1941

sziasztok!

 

többen írjátok hogy gyalogbodzából csináltok lekvárt.. Én úgy tudom az mérgező... Vagy csak a virágja? 

Mi feketebodzából főztünk lekvárt, de nagyon híg lett miután leszűrtük a magját! Milyen módszerrel szűrítek, hogy ne csak szörp legyen belőle? 

 

Köszi! 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.17 0 0 1940

Már hogyne főznénk:) De semmi különleges.

Nálam készült idén sok-sok eperdzsem, majd ribizli, feketeribizli, málna, meggy. Ezzel ki is merült a sajáttermésű gyümölcs, még esetleg egy kis őszibarack kerül, ha nem győzöm elég gyorsan készíteni a befőttet, és túlérik. Vásároltam sárgabarckot, lett vagy 40 üveggel, de ezt többnyire nem mi esszük, hanem anyósom. Még ma is főztem be 12 újabb üveggel, mert kicsi lányom mégis hazalátogat 2 hét múlva, és náluk nincs sárgabarack. Drágábban vettem, mint korábban, és nem is volt valami finom barack, de hát ilyenkor már nem nagyon lehet válogatni.

Aztán vettem 6 db 5 literes vödör áfonyát, persze az ebből készült lekvárok is nagyrészt mások asztalán landolnak, de azért ennyiből jut nekünk is bőven.

Ami nem sikerült, az az erdei málna. Venni nem akartam, de ahol korábbi években szedtünk, kipusztult, újabb helyet pedig nem kerestünk.

Szilvát idén nem főzök, van még bőven a tavalyiból.

NANO.D Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1939

Senki nem főz semmit? Semmi finomságot? :)

:/  :/

matyikó Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1938

Miért mennyi?

Előzmény: Törölt nick (1937)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1937

Menyi az ára?

Előzmény: matyikó (1703)
Wassernyolcas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1936

Borsika79! E-mail ment. W8.

NANO.D Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1935

Boldog új évet mindenkinek! :)

NANO.D Creative Commons License 2012.12.24 0 0 1934

Boldog Karácsonyt topiktársak! :)

És sok finomságot az ünnepi asztalra! :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.12 0 0 1933

Borókával izesített lekvárt készített már valaki?

Tibor58 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1932

Akkor, ha a topik nyitója megengedi kibővíthetjük a bor készítésével!!

Előzmény: beetee (1931)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!