Keresés

Részletes keresés

Abymot Creative Commons License 2013.08.11 0 0 29886

alex_86, mcg:

javaslatom (a sok kötöttség és a kis átbocsátóképesség alapján):

Előzmény: mcg (29885)
mcg Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29885

A paraméterek szerintem most sokkal jobbak, mint pár hónappal/évvel ezelőtt, volt ennél sokkal több lassújel is a vonalon. És egy állomásköz komletten át lett építve, tömeges lassújelek megjelenése itt biztosan nem várható.

Sajnos ez nem így működik...:(

A pályaparamétereket tavaly őszig kellett az infrastruktúra-működtetőnek megadnia a kapacitás-elosztó szervezet felé. És ha ott az idei menetrendi évre egy évvel korábban átadottakhoz képest olyan mértékű romlást adtak át, akkor bizony az, az állomási időközök emelésével közösen már eredményez(het)te ezt a menetrendet.

Lehet, hogy közben szedtek ki lassújeleket, de ha azokról semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott az infrasruktúra-üzemeltető a kapacitás-elosztó szervezet felé, akkor ne várja, hogy hipp-hopp csak úgy visszaszerkesztésre kerül az idei menetrend...

Nem tudom, ki vette közületek a fáradtságot, hogy végignézze a 80C tervezetet (rajtam kívül szerintem még egy, érintett topictárs). Itt ugyanis az történt, hogy az egész struktúra PÁROS irányba lett csak eltolva, a páratlan vonatok nagyjából a mostani menetvonalra vannak tervezve. Egyvágányú pályán - ha átpakoljuk a kereszteket - józan ész szerint a páratlan vonatokhoz is hozzá kellett volna nyúlni (magyarán korábban közlekedtetni). Így beleférne akár a szerencsi gépcsere, az ütemen felüli vonatközlekedés (teher is). Ez lényegében a mostani struktúra lenne.

Ütemes menetrendben adott két állomás, melyeken a vonatkereszt történik. Nor, ha a 2 között a menetidő növekszik, akkor már nem megy az ütemidő felél belüli átérés, tehát szükség szerint ha az egyik vonatkeresztet megtartják, akkor a másik mászik arrébb egy állomással. Kérdés, hogy hol is történik az "lmászás", mert lehet, hogy ennek következménye az lett volna, hogy szerencsen mindkét irány bukja a csatlakozást, de lehet, hogy csak az, hogy az egyik még menthető...

A mentesítőktervezése meg no comment. Egy ütemes személy elé kitenni egy tömve közlekedő vasárnapi mentesítő vonatot, majd X állomáson forgalmi okból megállva és 45 perces tartózkodással félretenni (állomástávolság van, vissza kell jelenteni). Röhej! Ha az utas később indul a mindenütt megálló sebessel, hamarabb felér, mint a mentesítő Desiróval.

Igen, ezek a dolgok épp a fentiekből adódnak....

Az illetékeseket kellene megkérdezni, egyébként a 100 km/h-nak szerintük sincs semmi akadálya. De szerintem nagy ívban tojnak rá.

Szerintem meg nekemadhatnák az 5-ös lottó főnyereményének tizedét...:)

Ha szerintük nincs semmi akadálya, akkor miért nem kezdeményezik a hatóságnál az engedélyezett sebesség felemelését? :(

A Bodrogkeresztúr-Olaszliszka a legszűkebb keresztmetszet. De a mostani, felújított szakaszon le lehet faragni 1-2 percet a másik állomásközben.

És vajon az ezt biztosító pályaparaméterek is át vannak adva hivatalosan oda, ahova kell? :)

Előzmény: alex_86 (29881)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29884

Azt hittem...

Előzmény: v_peti (29883)
v_peti Creative Commons License 2013.08.07 0 0 29883

Szerencsére rendelkezésre állt az összeg, a tervek megvoltak korábbról. 120 km/h-ra ismét engedélyeztetni kellene az egészet, de az valószínúleg tartalmazná a vasútvillamosítást és a bizber átépítést is. Ennek a megvalósulása (és a forrás is) azonban jóval kétségesebb.

Azt hittem, hogy ez nem helyi pft-s meló, hanem a tervetett villamosítással összefüggő pályarekonstrukció.

Nem az ütemen felüli IC itt a lényeg, hanem az, hogy lényegében mellékvonali technológia működik ezen a 40 akárhány km-es szakaszon (kulcsos bizber, állomásközi közlekedés, hevederes pálya, dízel), közben a személyforgalom mértéke jelentős és a teherforgalom mértéke sem elhanyagolható, sőt.... Nem véltlen, hogy a 80-as vonal egyik legzavarérzékenyebb része,

Ez nem fővonal?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29882

Tudomásom szerint eredetileg probléma az állomási időközök miatt lett volna. Azt, hogy ezt vagy azt, (ki tudja ki mit lát) ki, hogyan és miért szerkesztette így ki, nem tudom...

alex_86 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29881

Ömlesztve a témához:

Chabee87: És mi van, ha a jövő évre előre megadott (már rosszabb) pályaparaméterek miatt nem lehet kiszerkeszteni a jelenlegi menetrendet?
A paraméterek szerintem most sokkal jobbak, mint pár hónappal/évvel ezelőtt, volt ennél sokkal több lassújel is a vonalon. És egy állomásköz komletten át lett építve, tömeges lassújelek megjelenése itt biztosan nem várható.
Egyébként ki lehet szerkeszteni ezzel a pesszimista paraméterekkel is, ha valaki ért hozzá. Nem tudom, ki vette közületek a fáradtságot, hogy végignézze a 80C tervezetet (rajtam kívül szerintem még egy, érintett topictárs). Itt ugyanis az történt, hogy az egész struktúra PÁROS irányba lett csak eltolva, a páratlan vonatok nagyjából a mostani menetvonalra vannak tervezve. Egyvágányú pályán - ha átpakoljuk a kereszteket - józan ész szerint a páratlan vonatokhoz is hozzá kellett volna nyúlni (magyarán korábban közlekedtetni). Így beleférne akár a szerencsi gépcsere, az ütemen felüli vonatközlekedés (teher is). Ez lényegében a mostani struktúra lenne.
A mentesítőktervezése meg no comment. Egy ütemes személy elé kitenni egy tömve közlekedő vasárnapi mentesítő vonatot, majd X állomáson forgalmi okból megállva és 45 perces tartózkodással félretenni (állomástávolság van, vissza kell jelenteni). Röhej! Ha az utas később indul a mindenütt megálló sebessel, hamarabb felér, mint a mentesítő Desiróval.

Xantia-TCT: Az egy érdekes kérdés, hogy a 100 km/h-ra árépített vágányon miért csak 80 km/h-val közlekednek a vonatok.
Az illetékeseket kellene megkérdezni, egyébként a 100 km/h-nak szerintük sincs semmi akadálya. De szerintem nagy ívban tojnak rá.

A tervezett menetrend ezek ellenére vérlázítóan amatőr, utasleszoktató, szándékos károkozás a MÁV csoportnak (vagy mi).

Egyezik.

Benbe: Több hetes vágányzár volt fölújítás után. Lehet, hogy nem a megfelelő szakaszt újították föl?
A Bodrogkeresztúr-Olaszliszka a legszűkebb keresztmetszet. De a mostani, felújított szakaszon le lehet faragni 1-2 percet a másik állomásközben.

vpeti: Ha már annyi pénzt belefeccölnek, akkor miért 100-ra, és miért nem 120-ra újítanak fel?
Az megint más tészta. Ezt az illetékes pft szakasz amolyan önszörgalomból (értsd nem volt benne semmilyen országos projektben) újíttatta fel az éppen rendelkezésre álló bontott anyagokból - viszonylag kedvező áron. Szerencsére rendelkezésre állt az összeg, a tervek megvoltak korábbról. 120 km/h-ra ismét engedélyeztetni kellene az egészet, de az valószínúleg tartalmazná a vasútvillamosítást és a bizber átépítést is. Ennek a megvalósulása (és a forrás is) azonban jóval kétségesebb.

Blöky2: És "pár IC-ért" (hány pár? nai 2?) még nem tapsolunk pénzt...
Nem az ütemen felüli IC itt a lényeg, hanem az, hogy lényegében mellékvonali technológia működik ezen a 40 akárhány km-es szakaszon (kulcsos bizber, állomásközi közlekedés, hevederes pálya, dízel), közben a személyforgalom mértéke jelentős és a teherforgalom mértéke sem elhanyagolható, sőt.... Nem véltlen, hogy a 80-as vonal egyik legzavarérzékenyebb része, de jobb pályaállapotok mellett a menetrend is kiszámíthatóbb lenne. Már régen meg kellett volna lépni ezeket a terveket, de még ha csak most kezdenének bele, így is több értelmét látnám, mint mondjuk rövid távon a 120/100-ason a 160-as pálya építésének. Ráadásul ez az összeg annak töredéke - lenne.

v_peti Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29880

Na de ha pénzügyileg nincs jelentős különbség, akkor célszerűbb a magasabb sebesség.

Előzmény: Blöky2 (29879)
Blöky2 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29879

És "pár IC-ért" (hány pár? nai 2?) még nem tapsolunk pénzt...

Előzmény: Blöky2 (29878)
Blöky2 Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29878

Sztem eléggé sanszos, h 20 év múlva is ue. lesz ott a menetrendi struktúra.

Előzmény: v_peti (29877)
v_peti Creative Commons License 2013.08.06 0 0 29877

És ha lesz pár IC? Na meg vasutat nem 1 évre, hanem 20-ra tervezünk!

Előzmény: Blöky2 (29876)
Blöky2 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 29876

Miért, fog ott gyorsvonat járni?

Mert ha a sebesvonatokra gondolsz: azok mnden állomáson és megállóhelyen megállva kétóránként ütemesen váltakoznak a helyi személyekkel. Akkor most vagy mindkettő 120-as lesz, vagy  mindkettő 100-as.

Előzmény: v_peti (29875)
v_peti Creative Commons License 2013.08.05 0 0 29875

Villamosítás után a gyorsvonatok egy része Flirt is lehet, ha éppen úgy hozza a forda. Na de a hagyományos Szilis gyors is mehetne 120-szal.

Előzmény: Blöky2 (29874)
Blöky2 Creative Commons License 2013.08.05 0 0 29874

heti 1 vonatpár erejéig

Előzmény: v_peti (29873)
v_peti Creative Commons License 2013.08.04 0 0 29873

Attól, hogy a pálya 120-as, az engedélyezett sebesség még lehet egy darabig 100-as! Dezső meg már járt arra IC-ként, ha jól rémlik.

Előzmény: Törölt nick (29871)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.04 0 0 29872

Nem gondolnám, hogy az ottani forgalom igazán komoly vonalrenkonstrukciót kívánna meg...

Előzmény: v_peti (29870)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.04 0 0 29871

Petikém...azért újból nem csalódtam benned.

Azt azért még kivárnám szíves engedelmeddel, hogy a Budapest-Sátoralljaújhely gyorsvonatok desirókból legyenek kiállítva...

A villamosítás végét meg még várjuk ki, elég sok ideje beszélnek róla... (Nameg a 120-hoz még kéne talán jelfeladás is meg hasonlók nem, hogy ne kelljen második, figyelére kötelzett dolgozó...?)

Előzmény: v_peti (29869)
v_peti Creative Commons License 2013.08.03 0 0 29870

3. Egy komplex rekonstrukció nem 1-2 évre szól, hanem hosszútávra.

Előzmény: v_peti (29869)
v_peti Creative Commons License 2013.08.03 0 0 29869

1. Emlékezni! Jópár éve vett a MÁV 120-as motorvonatokat. (Dezsők, ugyebár!)

2. Olvasni! A vonalat hamarosan villamosítják!

Előzmény: Törölt nick (29868)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.03 0 0 29868

Hol akarsz te 120-szal menni? Dízeles pályán?

Előzmény: v_peti (29867)
v_peti Creative Commons License 2013.08.03 0 0 29867

Ha már annyi pénzt belefeccölnek, akkor miért 100-ra, és miért nem 120-ra újítanak fel?

Előzmény: Xantia-TCT (29864)
andrasimre Creative Commons License 2013.07.23 0 0 29866

Sziasztok! Gondolom, a menetrendi újítás ismét kihagyja a 103-117-ig a vasútvonalakat... nem szeretnék pofátlan lenni, csak érdeklődök, hogy esetleg nem terveznek-e valami érdemi változást ezekre a vonalakra? Főleg a 108-110 érdekelne. Bár a hozzászólásaitokból nézve már annak is örülhetek, hogy nem lesz további járatritkítás... Köszönöm előre is a válaszotokat!

v_peti Creative Commons License 2013.07.21 0 0 29865

Azért a menetrendszerkesztésben is vannak ordító bakik! A 25-ös esetén pl. csak jó nagy fáziskéséssel voltak képesek a Bzmotoknak 80-as menetrendeket szerkeszteni a 60-as helyett, a 25-ös új szakaszának az átadása után.

Na meg az új tervezetben Szentlőrincről 2 perccel korábban megy el a vonat, mint amikor odaér a másik Barcs felől. holott semmi sem akadályozza, hogy korábban érkezzen!

Előzmény: Xantia-TCT (29864)
Xantia-TCT Creative Commons License 2013.07.21 0 0 29864

A vágányzás a felújitás után szükséges technológiai munkák miatt kellett.

Az egy érdekes kérdés, hogy a 100 km/h-ra árépített vágányon miért csak 80 km/h-val közlekednek a vonatok. Ha a menetrendet nem is módosítják (nem is kell), de annyit megtehetnének, hogy legalább 80/100-asra módosítanák a vonatok menetrendjét, és ha késik. legalább pár pecet hozhat Szerencs-Bodrogkeresztúr között. A keresztnek jót tenne bizonyára...

Szükséges szakaszt építettek át, a baj az az, hogy nem folytatják. Ez így felelőtlen pénzkidobás csupán, nyílván felelősségre vonás nélkül...

A tervezett menetrend ezek ellenére vérlázítóan amatőr, utasleszoktató, szándékos károkozás a MÁV csoportnak (vagy mi).

Előzmény: benbe (29863)
benbe Creative Commons License 2013.07.20 0 0 29863

Több hetes vágányzár volt fölújítás után. Lehet, hogy nem a megfelelő szakaszt újították föl?

Előzmény: Xantia-TCT (29862)
Xantia-TCT Creative Commons License 2013.07.20 0 0 29862

"És mi van, ha a jövő évre előre megadott (már rosszabb) pályaparaméterek miatt nem lehet kiszerkeszteni a jelenlegi menetrendet?"  

Ugymint?

Előzmény: Törölt nick (29860)
v_peti Creative Commons License 2013.07.19 0 0 29861

Én a 30a-t nem tudom felfogni ép ésszel. Majd megszerkesztem excelbe, és utána majd kielemzem!

Ez azért különösen durva, mert sem a 29, sem a 30 nem érzékeny a pókokra, mert as rendszerben mennek rajta a gyorsok, a sebesek és a lassúak, pók nincs szinte sehol, mert sem a Fonyód-Kaposvár, sem a Tapolca-Ukk, sem az Ukk-Keszthely nem kimondott ütemes, Kanizsa felé meg elég nagy a táv Szentgyörgyig, hogy eldönthessük, hogy fele vagy egészes pókból és gyorsat vagy sebeset indítsunk Szentgyörgyről lefelé. Azaz miért nem lehetett a 30a személyeit és a 20-as gyorsait rendesen ütemesíteni???

Előzmény: Xantia-TCT (29859)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.19 0 0 29860

És mi van, ha a jövő évre előre megadott (már rosszabb) pályaparaméterek miatt nem lehet kiszerkeszteni a jelenlegi menetrendet?

Előzmény: Xantia-TCT (29859)
Xantia-TCT Creative Commons License 2013.07.19 0 0 29859

Csak betekintést nyertem a menetrendekbe, nincs nálam. Majd később... :)

Amiről beszéltem Sátoraljaújhely felé, azt így sommázták össze:

"A jövő évi menetrend első tervezete. Sátoraljaújhely felé rendkívül negatív változások várhatók, páros irányba 40 perccel nő a menetidő. A kereszteket átpakolják Olaszliszka-Tolcsvára, ebbe a rendszerbe pedig az ütemen felüli vonatok egyáltalán nem illeszthetők be. Így az a fura helyzet áll elő, hogy a két IC-t és a mentesítőt előzgetni fogják az ütemes vonatok, irreális menetidőt fognak futni, amely mellett szinte semmi értelme nem lesz a leközlekedtetésüknek."

Nos, ezen tervek készítésében csak elmekárosultak vehetnek részt, vagy "fenntről" jött a parancs?

Előzmény: v_peti (29858)
v_peti Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29858

Amúgy ez melyik tervezet? A 2014-es, vagy a 2013 v 3.0 ?

v_peti Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29857

Ha véletlenül a postafiókomban landolna egy menetrendterv, akkor azt megköszönném!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!