Biztos ezt csinálja jó nagyban a Széles Gábor. Meglátjátok eljön az aranykor még idén ősszel.
Persze mi bigott szkeptikusok tudjuk mit csinál egy ilyen motorban a több kis HALL elem, a kapcsoló tranyók. De úgy kell nekünk, hogy ilyen badarságokat használunk.
A "rendes" H-155 árnyékolása alapból alu fólia. De van pluszban rajta lazán szövött harisnya is. Ilyet senki nem forraszt!!! Krimpelős csatiban nem kell. A tömszelencés, szerelős csatiban sem.
Annyi hátránya van, hogy a gyakori hajlítgatást útálja. Széttöredezik a fólia. De élesen hajlítani sem szabad. 100 mm sugárnál szűkebben tilos vele kanyarodni. Mindezekért csak lerögzítve, fix szereléssel ajánlható. Átfeszítésre, lengő szerelésre hamar halállal reagál.
A celluxban pont az a bugi, hogy puha, vékony, de a mocsok ráragad és kijön. Nem máshova bújik el. Sokszor 15-25 kis csíkokcska is kell, mire mindenhonnan kiszedi.
Egy abszolút amatőröknek való barkácsolós kérdés vetődött fel nálam a napokban:
Hozzám került egy régi adóvevő, aminek a kijelzőjét még VFD-vel szerelték. Sajnos a kijelző törött, a VFD sérült. Maga a VFD 14 szegmensű kijelző elemekből áll össze, emlékezetem szerint 5 van egymás mellett.
Elméletileg lehetséges a VFD vezérlés átültetése LED vezérlésre. No de hogy? Már szétgúgliztam az agyamat, de még nem találtam használható megoldást. Ebben a témában pedig egyáltalán nem vagyok járatos.
Az alábbiakat már próbáltam:
- rendelni egy pót VFD-t a netről (itron gyártmány): nem kapható
- helyettesítő típust keresni a neten: még csak hasonlót sem találtam
- másik rádióból átültetni egy üzemképes VFD-t: eléggé egyedi, így ez sem ment
Ha valaki már próbálkozott hasonlóval, kérem ne tartsa magában a gondolatait és vagy a tudását. Annyit már kiderítettem, hogy hasonló méretben lehet kapni 14 szegmensű LED kijelzőt és a kezelőben lenne elég hely is arra, hogy egy külön kis adapter panellel + a járulékos elektronikával a LED kijelzősort beültessem a rádióba.
Már csak a gyakorlati kivitelezés kellene!
A VFD vezérlése szabványosnak mondható. Egy IC külön IC vezérli maga a VFD-t, pár tranyón keresztül és -39 V van jelen mint érdekes, átmókolandó paraméter. Ezek abszolúte szabványosnak nevezhetők.
Genoterm dossziéból levágott csikot sikerült a légrésbe bedugni, aforgórész mind a két oldalán. Utána süritett levegös porpisztoly. Okés lett a jószág.
Ha gond a távolság, érdemes lenne egy programozót barkácsolni vagy barkácsoltatni hozzájuk, programot akár én is át tudom küldeni, de letölteni sem nagy ördöngösség. A CE5 programozza ezeket. http://www.qsl.net/yo4hfu/Yaesu.html
Ezen az oldalon mindent megtalálsz hozzá ami fontos.
Az egy kis szerencsével nem csúcshibás. Inkább valami kosz került a légrésbe. Ha spicces lenne, akkor az a skála minden pontján szorulósan menne. Kocogtatásra állna be a közelítő értékre.
Ha elég jó a szemed és nyugodt a kezed, kis vékony cellux csíkokkal ki lehet a koszt szedegetni a légrésből. Ölég babra meló az biztos.
Esetleg a bevezető spirál rugók valamelyike nem koncentrikus és összeakadnak a menetei. Antimagnetikus csipesz elengedhetetlen, mert bazi erős mágnes van bennük. Csak egyszer kapja oda......
Egy 60-as években készült wheatstone hid került hozzám. A müsze hátoldala szerint már javítva volt. Ráadásul az üveg is el volt törve. Lehet, hogy üvegszilánk került a forgórész mellé.Kissé tanácstalan vagyok, mert csak az egyik irányba akad el végkitérésnél a mutató.
Előfordul, hogy a csapágytartó hernyócsavar pár foknyi lazításával megoldódik. Öreg spiáter tartókeretek kicsit tudnak vetemedni és beszoratani a tűcsapágyat.
Persze egy letört, vagy leeséstől görbült csúcson ez nem segít.
Sajnos a csúcshiba a mutató mozgásából (vagy nem mozgásából) elég egyértelműem kikövetkeztethető. Volt itt a szomszédunkban egy öregúr, aki javított csúcshibás alapmúszert, de hónapok óta nem tudom elérni, pedig Sch amatőrtárs két műszerét szeretném rábízni...