Ajkán a MAL-nál melyik ipari gépek vannak még meg és merre találhatók? Mennyire nehéz bejutni hozzájuk? Vannak valami régi bányavasúti dolgok valahol? A válaszokat előre is köszönöm!
Természetesen ez is normál nyomtávú volt. A padragi bauxitrakodó után ágazott ki, ha jól tudom. A halimbai bauxitbányáig tartott (eredetileg össze akarták kötni a zalahalápi iparvasúttal összeköttetést biztosítva Ajka és Tapolca között). Személyforgalom is rajta. Ajka iparvasútjai közül ez élt a legrövidebb ideig, ha jól tudom kb. 20 éves volt, amikor felszedték a 70-es években.
Tud valaki abban segíteni, hogy a halimbai bányákik tartó vágány mikor épült, mikor szedték fel a síneket, hol ágazott ki a padragi bányai vonalból, valamint meddig tartott? Ugye ez is normál nyomtávú volt?
Mellékeltem egy képet Google Mapsról, elképzeléseim (és a térképek elemzése alapján) szerint padragon itt keresztezhette a Cseri utat, a képen látható zúzottkő talán az ágyazat maradéka? Viszont ez a "semmibe" vezet, nehéz elképzelni, hogy erre ment volna, vagy mégis?
Pár érdekesség a napokban Ajkáról: Nohab Ajka állomáson (előtte nap még Budapesten parádézott a típus 50. születésnapja alkalmából), valamint 650 méter hosszú V43 vontatta autószállító várja a Szhely-Bp gyorsvonatot, hogy továbbindulhasson Németországba (Romániában gyártott Ford B-maxokat szállít):
Akkor amikor finanszírozza valaki.Eddig ilyen sutymuty megoldásokkal lehetett intézni,de ez már nem megy.Ha lesz aki bérel vonatot,akkor lesz.De sztem már valamilyen okkal belekötnének és azt mondanák mint a 49-esnél,hogy hááát tulajdonképpen nem lehet,de azért 5tel elmehet arra egy bz motor...
Csak közlekedőként örömmel olvastam, hogy elkészültek a megrongálódott kolontári pályaszakasz rendbetételével.
Vasárnap érdekes jelenetnek voltam tanúja. Kb. 10 perc késéssel megjöttek a buszok az ajkai vasútállomásra. Mindenki gyorsan felszállt a vonatra, kivéve a kalauznőt. Ő előre ment az első vagonhoz, kihúzott onnan egy pirosra festett tárcsát, hátra ment vele, és bedugta az utolsó vagon végére. Ez kb. további öt perc késedelmet okozott. Már értem, miért nem jár nálunk TGV. Nincs hova dugni a szerelvény végén a piros plétárcsát:)