Szeretnék az eper alá fóliát rakni kérdésem hogy nem szokták kilyukazgatni a fóliát mondjuk szöggel vagy valamivel hogy locsolásnál jobban elnyelje a vizet?
A nitrogénnel kell vigyázni, termésérésnél én nagyon elveszem, csak Kálcium-nitrát formájában adom, mert a túlzott N adagolás a gyümölcs minőség rovására megy. Tehát terméséréskor túllövöm a Ca-t és a Mg-ot, így jóval édesebb és aromásabb gyümölcsöt kapok.
Bogyó növekedéskor legalább 3szorosa legyen a Kálium, mint a Nitrogén.
Csak egy féle műtrágyát használok, alacsony N tartalmút, azt tudom variálni különböző N hozzáadásával.
A szamóca érzékeny a Vas és Magnézium hiányra, a komplex műtrágyákhoz adagolni kell Mg-ot és kelátolt vasat, a pH-t pedig 6 alatt tartani.
Az EC legyen telepítéskor 1,2, aztán fokozatosan emelni, éréskor 2,5re fel lehet menni.
A fajta megválasztása is elég fontos, a Plantcoop-tól tudsz venni kiváló, olasz előállítású frigo palántát.
Persze ez csak az én véleményem, nem vagyok profi termesztő, csak érdekel, és pár éve kísérletezgetek. Szabadföldön, futóhomokon már elég jó hozamot és kiváló minőséget tudok elérni, de a ráfordításokon még faragni kell. Kókuszpaplanban még most próbálom először. A homokon és a kókuszban termesztett gyümölcs íze jelentősen eltér!! Szerintem az Alföldi homok kiváló "íze", a Magyar Föld zamata nem pótolható semmivel, de az előnytelen talajnál jobb lehet a kókusz.
A Compo Hakaphos műtrágyával látványosan jobb az eredmény, mint egyéb mással.
Először is köszönöm a gyors és kimerítő választ a kérdéseimre!
Már napok óta böngészem a földieperrel kapcsolatos írásokat, de még nem találtam semmilyen használhatót, az eper vízkultúrás termesztésével kapcsolatban.
Amit eddig megtudtam a tápozásáról, az a következő:
Indítás 12-36-12
Növekedés 24-12-12
Virágzás 20-20-20; 14-7-14+Ca felváltva
Termés 17-6-22
Teleltetés előtt 10-5-40
Most próbálom a műtrágyagyártók között megtalálni a leg gazdaságosabbat, és a leg hasonlóbbat az előbbi recepthez.
Egyébként mi a véleményed róla?
2-es ec elég sok, gondolom már a kifejlett, erős növények kapják, nem a palánták.
A teleltetést pedig azért gondoltam, mert ugye vizes kókuszban van növény, és hát télen csontá fagy az egész.
De ha így is kihajt tavasszal, akkor minden ok.
Még annyit kérdeznék, hogy most ősszel már ültethetem is a kókuszba, vagy majd csak tavasszal ültessem el?
Mert ugye ahhoz, hogy jövőre teremjen ahhoz már ősszel el kell ültetni.
Utolsó kérdés, a "tépett " palánta is jó lessz a vízkultúrába, vagy frigót kellene beszereznem?
Ez kis palánta mennyiségnél nem nagyon gazdaságos.
A szabadföldi növényeknél monoműtrágyákból keverek tápoldatot recept alapján.
A kókusznál komplex műtrágyát használok, Compo Hakaphos Basis-t (5-15-36+4Mg+ME), kiegészítve Magnézium-nitráttal és Kálcium-nitráttal. A pH-t salétromsavval állítom be 5,6-ra, az EC 1,5-2,0 időszaktól függően. Alkalmanként 3 percig öntözök, ez méterenként 400ml, ezt naponta 5-30 alkalommal.
A picében teleltetést nem értem!! A szamócának szüksége van hideghatásra és teljesen fagyálló a magyar klímán, így a szabadban telel.
koszi, sokat segitettel! eloszor is lecsokkentem a terultetet, mert ennyi eperrel mar en sem tudnek mit kezdeni. bar nyilvan nem ernem el az altalad megjelolt termeshozamot, de meg ugy se.
a telepitest akkor betervezem juliusra. megfognak enni a bogolyok, de majd feloltozom.. a gyomirton meg gondolkozom, tenyleg a legolcsobbnak tunik, a szalma viszont nem tudom jo lesz-e, mert eleg szeles hely, felek hogy szethordja az egesz kertben, ha kiszarad. a bakhat, amikor kiemelik az agyast? miert jo ez es mikoze az agroszovethez? es hany evig lehet egy ilyen szovetet hasznalni?
Olyan talajtakarást válassz, hogy tudd öntözni és tápanyagot juttatni. Tápanyagpótlás nélkül akár 50-70%-os termésveszteség is lehet. A szerves trágya nem nagyon elég. 100m2 nem kevés, ki kell hozni belőle a maximumot. Ekkora területből min. 120kg-ot kell kihozni és ez még csak kb. 25deka palántánként.
Ha fólia takarás alatt nem tudsz csepegtetni, akkor inkább nem használnék talajtakarást, csak tavasszal szalmát. Ha mégis takarni akarsz, akkor nem marad más, csak az agroszövet, ehhez bakhátat érdemes húzni.
A Devrinol gyomirtó elég jól tisztán tartja a területet, ez csírázás gátló, telepítés előtt kell kipermetezni és beöntözni. Én ezt használtam idén, 700m2-re elég volt 2dl, ez kb. 2000Ft.
700m2-ről eddig több, mint 1000kg-ot szedtünk úgy, hogy a nagy esőzés miatt kb. 3-400 kiló lerohadt.
Telepítenit egész évben lehet, de az ideális időpont július legvége, augusztus eleje. Az aug 15 után telepített palánták következő tavasszal már nem hozzák a termés maximumát, a szeptemberi pedig kb. csak 20%-ot hoz. Nálam a júliusi palántákon 30-40 gyümölcs is volt.
augusztus-szeptemberben szeretnek egy durvan 100nm-es terultet eperrel betelepiteni. az lenne a cel, hogy lekvarfozesre is jusson belole. jelenleg van egy kisebb teruleten egyeves telepitesem, de nem kap eleg napot ezert az megszuntetem es beforgatom az ujba. igy is kell majd vennem meg hozza palantat, hogy eleg legyen.
a kerdesem az lenne, hogy milyen muvelesi modot ajanlanatok ilyen hobbykerti telepiteshez? sokat olvasgattam es mindenfele sor es totavolsagot talaltam, de nem igazan irjak le, hogy melyiknek mi az elonye, igy donteni se nagyon tudok. a fold mar elo van keszitve, be volt szantva osszel, aztan iden egyszer rotalva, tragyazva es most pihen. bar most szep gyommentes, megis valamilyen talajtakarasban gondolkozom, mert mar nem birnam a gyomlalasi teher tovabbi novekedeset es biztos lenne vele munka boven. kerdes hogy mit hasznaljak? foliat, agroszovetet vagy geotextilt? a folia lenne a legolcsobb, de szerintem az nem megy csepegteto rendszer nelkul, az meg nem lesz. tehat valamilyen atereszto szovet. mennyivel lehet szamitani negyzetmeteret.
esetleg valami interneten kaphato konyv amit a hobbitermelok is megertenek?
Nekem az a pár tő, ami van, egész szép gyümölcsöket hozott most, feltehetően a sok eső miatt. Világos fénylő piros, viszonylag puha és átlagos ízű epret terem. Már évek óta ugyanazon a helyen van, de semmi indát nem hozott. Ha valamikor meg tudod kóstolni a gyümölcsét és elégedett leszel vele, küldök még belőle.
Egész őszintén, egyetlen tő maradt meg, az sem túl vitéz, mintha látnék raja bimbót, majd meglátjuk mit terem. Ha jó lesz, akkor arról az egyről kell majd szaporítanom.
Nekem van egy kecském ö trágyázza a kertem. :) Mondjuk az eperközé nem engedem de a borsóm tökéletesen karbantartja. Kieszi közülle a gyomot s közben hátulrol meg szorja a "tápanyagot". :) Érdekes hogy magához a borsóhoz nem nyul.
Idén nem fogom áttelepiteni az összes eprem az biztos mert jol erös föld van alatta, sok sok évig nem volt termesztve ott semmi de jövöre átgondolom.
Ezt nem tudom. Én teljesen vegyszermentesen viszem itt ezt a kis kertet, értem ez alatt hogy a világon SEMMI nem jön be a tudtommal sem, és anélkül sem, ami nem természetes. Tápoldat sem, műtrágya sem. Istállótrágya annál inkább. Nem kifejezetten a bolti, bár előfordul az is, de inkább a hátsó szomszéd tehenei alól kihordott "anyag". Amit az tartalmaz, arra nem szokott panasz lenni a növényeim részéről. Viszont sosem jártam utána, hogy mi kell konkrátan a szamócának. Gondolom azért nem, mert eddíg nem volt rá szükségem. Erre a kérdésedre majd válaszolnak a nagyban termelők.
Annyit tudok, hogy általában minden növénynek megvan az un. NPK igénye, mindnek változó. (nitrogén foszfor, kálium)
Hogy a szamóca mit hiányol egy idő után, azt nem tudom.
Talajuntság. Bár.....a kipusztulásnak inkább valami betegség lehet az oka. 3-4 évente elvileg másik helyre kellene ültetni. Ez nálam kivitelezhetetelen, tehát tavaly pl. felástam a földet alatta, jó alaposan megtrágyáztam szerves marhatrághyával, és vissza az egész. Egyszerűen nincs máshol erre helyem.
Erős napnál szerintem kedvező az árnyékolás, nyáron jó lesz. Ez kétszer termő eper, ősszel is terem és elég intenzíven. Nem házikerti fajta. Amit ősszel telepítettem, azok kb. 50-70 deka gyümölcsöt adtak tövenként.
Van aki lecsipkedi, hogy az eper inkább termésre gyúrjon. Részint időt sem szánok rá, másrészt meg elég szép termést hoz így is. Most kifejezetten jól jönnek az indák, és az esős idő is. Könnyen pótolom a "lukakat". Idén nem sok dolgom lesz vele, csak szedni kell.
Nagyon szépek. Én ennek ellenére megmaradok a bio termesztésnél eper ügyben is. Kicsit most kesze-kusza, sok kiszáradt, kifagyott, egész sorok nem hajtottak ki tavasszal, de ami kibírta az újratelepítést, és a telet, az bőséggel terem, szép nagyok is, és tuti vegyszer és tápmentesek. Valahogy a jóisten is velem van most. Máskor olyan sűrű, és magas bokrok nőnek, hogy úgy néz ki mint egy esőerdő. Most nem is baj, hogy ritkásabb lett, mert ennyi esőtől így is sok szem megrohad még zölden. Indázik mint az őrült ebben az esős időben, az indákat dugdosom le az üres helyekre.
Nem azért kell levágni, hogy újra termésre bírjuk a töveket.
A betakarítás utáni lomb eltávolítása kedvező hatással van a következő évi termés mennyiségére. A hosszú nyelű és nagy felületű levelek ekkor már funkciójukat vesztik és a következő évi termőrügyek őszi berakódását is csökkenthetik.
Ha eltávolítjuk a tavaszi lombot, a termőrügy berakódás kedvezőbb lesz és jobban teret enged a nyári levelek kialakulásának is, egyúttal a sérült, beteg levelek is eltávolításra kerülnek és így a növényvédelm is hatékonyabban elvégezhető.
De kizárólag a közvetlenül a termésérés utáni lombeltávolítás hat kedvezően a növényre.