Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Már rég óta meg szerettem volna kérdezni Tőled, de most, h felmerült ismét a 2T olaj téma, meg is teszem....... tapasztalatod/véleményed szerint van különbség a léghűtéses és a vízhűtéses kétütemű motorokhoz való olajak között?
Minap beállítottam a szelephézagot apu 4mix motoros Stihl FS87-esén, átpörgettem a könyvét, külön kiemelik, h ha nem Stihl olajjal használjuk, akkor mindenképpen léghűtéses kétütemű motorokhoz kifejlesztett 2T olajat alkalmazzunk. (Eddig a piros Stihlt kapta a gép mindig)
Nekem otthon egy Oleo-mac 730T-m van, Repsol Moto 2T Competicion olajjal használom, ami tudomásom szerint vízhűtéses 2T blokkokhoz kifejlesztett full szintetikus olaj. Rosszul teszem? Térjek át más olajra szerinted?
Az Oleo gyári Prosint olaja léghűtéses 2T-hez való, de nem full, ha nem "csak" rész szintetikus. Jobb volna ezt az olaj mint az imént említett Repsol?
Még egy kérdés. Jól jutott el hozzám az az info, h a 4mix motoros FS87-be az ásványi 2T piros Stihl nem igazán ideális, és a 4mix blokk mindenképpen igényli a komolyabb 2T olajat? Korom lerakódásokat nem láttam benne tegnap, lehet tolni kellene inkább abba is a full szintet.....
Vegyél normális olajat - én a full szintetikusokat ajánlom, márka tetszőleges, de ismert legyen, pl Repsol, Castrol, Q8, stb - és 1:40 a keverési arány.
Az 1:25 aránnyal "megfojtod". Az olaj égési sebessége jóval lassabb a benzinétől ( ami 30-40 m/s) , így tovább tart az égés, és mégjobban melegszik a motor.
A jobb minőségű olajak ( full szint) gyorsabb égési sebességűek, valamint jóval nagyobb üzemi hőmérséklet mellett is megmarad a kenőképessége, nem kormol ill. kokszosodik.
A lassabb fordulatú, bronperselyes felső csapon futó régi 2T motorokat kellett 1:20 körüli aránnyal járatni.
Ezek nagyfordulatúak, tűgörgős csapon futnak. Viszont kisebb a tömegük, így kisebb a hőelvonóképességük is, ezért melegebb járásúak.
Tehát nem sok, hanem JÓ olaj kell bele. Mindegy, hogy milyen típusú vagy márkájú.
Milyen olajjal és hányas keverékkel használod?Nekem volt ennek az elődje a sparta 25 volt 2db is egymás után nekem 2 évet birt ki a motor úgy hogy minden karbantartást betartava és pihentetve de sokat volt használva nyáron majdnem minden nap ment egy tankkal.
Nem használtam sokat, csak a házikertben, pihentetve. A csapágy széthullott állítólag, (kínai volt benne gyárilag) Az lehetséges, hogy túl tömény keverékkel járatom?
Hiányzik a rezgésmentesítő tubus és a gumibakok.Viszont így sokkal könnyebb a gép.Ha nem használod órákon át,nincs jelentősége.Én is damillal használom mindig,damilvágó nélkül,ha megnézed a képet,látszik rajta a jellemző damilhossz amivel kaszálok vele....:-))))
Új korától kezdve 1:40-es volt benne mindig,semmi gondja nem volt nem is füstöl vele.
Oleo-mac sparta 250 es gépen mostanában erőlködik. a levegőszűrője locsog a benzintől és az olajtól. Mi lehet a baja? Talán gyűrű? (Bár soha ne vettem volna meg! 4 évesen 2x volt főtengely csapágyazva)
Én szinte csak damillal nyomom neki... ami kicsit negatívum a számomra amit már korábban írtak itt...a fél gáz is teljes gáz...illetve amikor már kevés rajta a damil szinte minden fordulaton nagyon ráz...
viszont én nem mertem még 1:50nel használni inkább 1:40-45 környékére keverem.
Az enyém 2008 augusztusi,tavaly cseréltem egy gázbowdent és ennyi.Igen jó kis gép.Bérkaszálásban megy,de igazán nagy gazt sosem vágtam vele,mert ha durva a terület,inkább a nagyobbat viszem.Azért szeretem,mert nagyon könnyű.
Igen nekem is a motor paraméterek tűntek fel elsőre, de sztem még a hajtás is egyforma lehet, bár ebben nem vagyok biztos... nekem az 1. van itthon. 1éves lesz lassan. Eddig hibátlan ;)
Az első és az utolsó szinte ugyanaz.A markolatok és a szórásvédő a különbség.A mcculloch azért messze nem olyan minőségű,de a motor elvileg ugyanaz.A műanyagok,a szórásvédő,a markolatok,a damilfej gagyibbak mint a másik kettőn.Volt a kezemben,de nem tudtam kipróbálni mert nem volt beüzemelve.Ami biztos az az,hogy ebben a kategóriában(70 körül---2 lóerő) nincsen jobb ajánlat most a piacon.