igen azt jelenti,. Beltérben külön kering, kültér felé külön kerink.
A belinkelt hirdetésekben volt Unico 30 körül meg 2 csüöves mobil 45 körül. Ugye az Unico és egyéb kültéri nélküliek nem azonosak a rejtett kültéris valódi külön beltéri egysééggel rendelkező gépekkel. Ott a külön kültéri egységnek építik ki gyárilag a kétcsöves szellőzéést a kültéri egységen. Azaz majd olyan halk mint a rendes split(a csőátmérők miatt a szélzaj lehet nagyobb a kültéri egységben)
Ha nincs nagy keret rá vagy nem akarsz áldozni sokat akkor valamelyik kétcsöves mobil.
A rejtett kültéris illetve a mobil 2 csöves klíma hasonló de az egyik falra tehető rendesen mint a split beltéri és nem sok vizet zavar, mig a mobilnál a csövek látszódnak és külön padlón áll az egész szerkjezet. Mindkettőben benne van a kompresszor meg minden.
És ott a mobil split mint a Mizushi 16 pl abban a kültéri venti és kondenzátor(hűtőközeget áramoltató melegoldali kalorifer hűtési üzemben) a kültérit és a beltérit flexi 2 db hűtőközeges cső köti össze ami langyos hűtési üzemben ott a kültériben nincs hűtőközeg beadagolás, mint a splitek többségében. Az egy kicsit csendesebb mert a venti házon kívül van.
Az emlitett Matsui mobilklíma adatai jobbak R410A és közelíti az A energiaosztályt az adatlapja szerint.
Sokan félnek itt a fogyasztástól. Én kb. 8-9 éve vettem egy 2,6kW-os ablakklímát panelbe. A klma egész nap ment amikor nagy melegek voltak, igaz napközben amikor nem voltunk otthon csak 27 néha 26 °C fokon - mivel van kisállatunk és nem akartam, hogy megpurcanjon, meg otthon tartott ásványvíz és ilyesmík se buggyanjanak már meg. Így se dobott soha 3500-4000 Ft-nál többet a villanyszámlán. Nekem ez a pénz simán megérte a kényelmet, hogy ne kelljen meggebedni a melegben. Most akinek van több mint 100 000 Ft-ja klíma szereltetésre annak a működtetés nem lesz gond abban a 3-4 hétben évente amikor kell klma.
Ezen tapasztalatok alapján 15 év alatt nem fizet ki valaki annyit, mint amibe a klíma kerűl. Szerintem a fogyasztás alapján nézve nem éri meg inverteres klímát venni, soha nem téerűl meg egy normál dolgozó családban, akik napkzben nincsenek otthon. Más kérdés, ha valaki otthon dolgozik, vagy cégnél, ahol egész nap megy a klíma. Ezen tapasztalatok alapján csak a kényelem indokolja az inverteres klímát ha van rá zsé.
Az ablakklíma a legolcsóbb, mivel bárki beszerelheti, nem kell hozzá szakember, én is magam szereltem be. Persze kérdés, hogy ésszerűen beszerelhető hely van-e. Nekem az erkélyajtó felett volt egy kisablak, oda pont bepasszolt. 60 000 Ft volt annó, majdnem 10 évet ment, most is hibátlanúl műkszik. Persze hangosnak hongos az tény.
Most a kényelem miatt tetettünk be LG inverteres szplit klmát. Sokszor még nem kellett használni mostanába, de egyszer-kétszer már bekapcsoltam. Ha beállt a hőmérséklet akkor a fogyasztásmérő szerint 110 és 180 W köztt ingadozik a fogyasztása, szerintem ez igazán kedvező.
A kétcsöves mobilklíma az azt jelenti, hogy külön csövön szívja be és fújja ki a levegőt a külvilágból? Ez tulajdonképpen olyan akkor, mint az a kültéri nélküli fali klíma, amit mutattál 4-500 ezer forintért, nem? Vagy az miben jobb? Az EER értéke nagyon gyenge volt, ilyen 2 körüli, ráadásul annak is bent van a kompresszora a lakásban, tehát biztos van hangja is.
Ezen a fórumon Zeki is igen régi lakó. Annak ellenére, hogy nem klímás ragadt rá annyi, hogy tudja mit beszél ( többnyire:) ... ).A mobil klíma hátrányait nagyon soxor kitárgyaltuk így kijelenthető, hogy ha mindenképpen mobil klíma a járható út, akkor CSAK A KÉTCSÖVEST SZABAD megvenni!!!
Hát nem nagyon, a vezérlésekben lébvő oszcillátorok üzemidejét lehet jegyzi valami de nem biztos.
A belinkelt fehér orbegozo nem lehet túl öreg 45000 FT-ért kétcsöves is az talán megpróbálható dolog.
A Mizushi 16 egy komolyabb gép egészen jól hűt a tapasztalat szervizügyekben is megvan hozzá. Igaz az idősebb darab, csak ahogy nézem Pécsett van mindkettő.
A Matsui sem tűnik a kategórián belül rossznak.
Sajnos a lutri a használt holmiban benne van.
Van inverteres mobil klima csak én M.o-n nem tudok róla.
Tulajjal tulkeppen megallapodtam elviekben lelakhatosag tekinteteben. De. Olyan sokat kellene csovezni egy normal splitklimat, hogy az jelentosen megdragitana a beszerelest. Ehhez hozzajon meg egy kozepkategorias berendezes ara es egyutt a ketto mar sok. Lelakni ennyit mar nem lehetne. Ertheto a tulaj reszerol. Ezert maradnek a maximalis mobilitasnal. A fogyasztas kevesbe erdekel, kifizetem a villanyszamlat a forro napokon a kenyelmem erdekeben.
Tanacsot mindenkinek koszonve -nem inverteres, mert olyan nincs- ketcsoves mobilt keresek majd. Lehet tudni, mennyit mukodott egy keszulek (hasznalt eseten)? Van valami -nem egykonnyen piszkalhato- uzemora szamlalo ezekben?
ez a mobilsplit a kül és beltéri flexibilis csővel összekötve hasonlóan az autóklímához és hasonlóan a hűtőközeg is a roppantógyűrűs részeknél meglép. Javítható egyébiránt, tartós eredmény érhető el.
nem 1,1 kw-os a hirdetésbewn tévesen van.
Cooling capacity: 16140 BTU/h, 4733 Watts Heating capacity: max. 4276 Watts Air treated: 650 cubic meters/hour Humidity eleminated: 1.7 litres/hour Low noise: indoor unit 38 dBA, outdoor unit 40 dBA (a whisper is about 30 dBA)
Na akkor részletesebben: Nincs tudomásaom szerint mobilklíma vagy mobilsplit inverteres változatban az egyetlen amit és ismerek ilyesmi kis telepítésigényű rendszerben az Unico inverteres gépe.
Vagy drágábban a kb 100 hsz-en visszafelé írt dolgokat nézd át néhány nappal ezelőtt volt róla szó, írd be a keresőbe(Gyorskeresés innen funkció) hogy Unico.
Tehát a cél a gyors eltávolíthatóság. Ebben az esetben is meggondolandó e a telepített tényleg e célra alkalmas klíma mert sokkal komfortosabb. Esetleg a tulajjal megállapodni a beszámításra egyébre lakbérből levonni etc ilyen példa is volt már .
Hqa ez nem járható út akkor marad a mobil vagy a már említett megoldás. De a mobilban max A energiaosztályos( a régiu besorolás szerint) alján lévő gépet kapsz, így nehéz a választás. ott is van hőszivattyús, nem elektromos fűtésű modell is. Jellemzően az ismert és hangzatos márkanevek semmit sem jelentenek ebben az esetben, mert AEG, Bosc, Siemens, stb gyártás nincs így a gépek ugyanazok a kínai termékek emik felébe sem kerülnek más márkenéven. Az ARGO, Sanyo termékek nem frissek viszont ott a gyártás is megvolt.
Ha mobilklíma ugyanaz érvényes mint a kültéri nélküli gépekre, mindenképpen 2 csöves legyen egy cső amin megforog a külső levegő és a kondenzátor/meleggáz oldalt hűti és a másik csövön ugyanezt a meleg levegőt ki is dobja azaz nem a helyiség légteréből szívja el e hűtött levegőt(közben meg a légréseken jön be a meleglevegő forszírozottan, ha ilyen nincs légtömör helyiség akkor meg jó kis légnyomásváltozás van)
Tehát 2 cső kell mindenképp ha normális megoldást akarsz. Ez fontosabb mint az inverteres vezérlés.
Ilyenek voltak a Matsui multikban kapható mobilklímák néhány típusa, egy működő példányt a Király u -ban a 7. kerületben meg is lehet nézni ha gondolod.
Néhány hsz-el ezelőtt a rejtett kültéris vagy kültéri náélüli klímaberendezésekről esett szó, azok közt kisebb horror árért pl az Unico-nál van inverteres(nem indukciós, ugye az indukció minden mágneses és elektromos eszköznél fellelhető csak az nem mindegy ezt mi hozza létre).
Mobilklímában ilyenről ami inverteres nem tudok. A mobilklímák esetében nagyrészt a készülékben található cseppvízgyűjtőbe megy a kondenzvíz de sok tipus esetén onnan el lehet vinni ugyanúgy mint a splitekből csővel.
Ha nagyon nincs zseton inkább hasznbált üzemképes mobil splitet vadássz, azzal jobvban jársz.
De megoldás lehet a kültéri egység nélküli Midea, Teknopoint, uNICO, FERROLI STB GÉP IS ELTÉRŐ ÁRAKKQAL AHHOZ 2 DB 120 MMM körüli lyukat kell fúrni.
Az egy dolog hogy kidugod az 1 csövet, de ha ott kifúj, akkor mivel nem lehet vákuum a szobába, máshonnan szivárog be a meleg. A réseken. Azután hangos is. És tetőtér meg 35 nm, nincs az a mobilklíma ami bírja, vagy ne zabálná le írtó gyorsan a gatyádat is rólad.
A kondenzvíz ügye ehhez képest nem is probléma. :)
Ja es meg valami. Szivesen veszek javaslatot tipusra is. Nem szeretnek a legaljabol valogatni, de feleslegesen csak a jol csengo markanevet sem akarom megfizetni. Szabad-e jo allapotu hasznaltban gondolkodnom?
Szakertoi velemenyt kerek szepen. Eddig csak split klimat hasznaltam mashol. Most mobilklimat vennek. Bizonyos okbol beepitheto (split) nem johet szoba, csakis mobil. A kerdes az, hogy muszakilag megfelelo megoldas lehet-e a csovet felfele kivezetni. Tetoter, belmagassag kb. 3 m, a lamberiat atfurva vinnem ki a csovet a padlasterbe. Ahol egyebkent nagy meleg van nyaranta. Jol tudom, hogy csak ezen vastag hajlekony cso kivezeteset kell megoldanom, a kondenzvizet pedig nem. Tenyleg, mi lesz a kondenzvizzel? Elparolog, vagy talcaba gyulik es ki kell onteni idonkent?
Kb. 35 nm-es helyiseg, tetoterben, mint emlitettem. Mekkora teljesitmenyu berendezest vegyek, hogy ne kelljen mindig csucsrajaratni? Mobilbol is letezik-e indukcios? Jol tudom-e, hogy az ilyennek indulaskor kisebb az aramfelvetele? Nem szeretnem, ha az elektromos halozat nem birkozna meg a feladattal. Amugy 1,5 mm keresztmetszetu rezkabel, 16 amperrel.
A nagy darabszámok után olyan kedvezmények visszatérítések létez(tek)nek hogy az aki évi 50 alatt értékesít az már lassan kikopik a klímapiacról. Az egyenlőek között is vannak egyenlőbbek. Így a nagy cégeket sem kell félteni, sőt. Így szinte csak a klímák üzemeltetése marad, de azt meg nem akarják megfizetni hiszen ennyiért szerelték fel ... ja akkor miért hívtál?
Az elv, hogy sok-sok kis haszon összeadja a nagyot, az sajnos azért nem működik, mert a klímás szakcégek forgalmának jelentős részét a telepített készülékek adják. A webáruházak adnak el nagy mennyiségben, hiszen annak nem nagyon van gátja, de azok, a cégek, akik telepítik is a készülékeket, ott a szerelői kapacitás behatárolja az eladési mennyiséget. Ezért van az, hogy, amikor jön a nagy meleg, és döngetik a falat a megrendelők, akkor nincs értelme olcsóskodni, hiszen a szerelői kapacitás által behatárolt darabszám akkor is elmegy, ha a normál árrés rajta van a klímákon. Persze, szezonon kívül más a helyzet, de igazából nekem erre nincsen annyira rálátásom, mint azoknak akik céget vezetnek.
"Az olcsó ár sajnos nem ezek között az ismérvek között szerepel."
Nem feltétlenül. Én húsz éve a piacon lévő, "kazalnyi referenciával" (hogy egy korábbi hozzászólót idézzek) rendelkező cégtől vettem klímát telepítéssel együtt olyan áron, hogy ha az összeget itt közzétenném, akkor megvalósítanám az üzletrontás bűntettét....
Nyilván ebben a szakmában is kétféle üzletpolitika van: a sok kis haszon elve, amit nagyobb cégek engedhetnek meg maguknak, és az alkalmankénti nagyobb haszon elve, amire a kisvállalkozások kényszerülnek. Gyanúra tehát csak az ad okot, ha egy kisvállalkozó megy le feltűnően az árakkal. És az ellenkezője is igaz: az, hogy valaki jóval a piaci ár fölött adja és telepíti a klímát, nem feltétlenül garancia arra, hogy azzal a vevő jobban is járt.
A világért sem akarok kötekedni a fórumbéli klímásokkal, már csak azért sem, mert sok hasznos tanácsot láttam itt tőlük. De mivel ez nem szakmai fórum, én a "másik oldal"-t képviselem. Azokat, akiknek még mindig egyfajta misztikum a klíma, ezért nem árt, ha egy viszonylag tapasztalt klímát vásárló és -használó (három költözés után mindegyik lakásomban szereltettem klímát) is elmondja itt a véleményét...