Látom tartottál meg fehér húskacsát, van tapasztalaod ebben. A kérdésem, érdemes megtartani őket a jövő évi szaporulatért, tojásra gondolok és kikeltetni géppel, tyúkkal, néma kacsával, vagy nem? Nem zsírosodnak nagyon el, vagy nem veszítenek a súlyukból jövőig?
A néma az jó kotlós többnyire. Viszont tavaly egy cherry valley (fehér húskacsa) kotlott meg, és 2-3 hét alatt az összes tojását összetörte, az udvarban pedig 3 cm-es kacsa formájú embiókat találtam :S
Én leszedném a fészekről, és kiszedném alóla a már kibújt, vagy majdnem kibújt hápikat, és infralámpa alá tenném....
ja, és a mamit vissza a fészekre. Lehet véletlen összenyomta és kivette maga alól. De be is csukhatnád a fészkére, hogy ne bírja elhagyni
Sziasztok! A tojó kacsánk kb. úgy 16 tojáson ül jelenleg de nem tudom hány napja de már elég régóta és itt az ideje, hogy kikeljenek a kis kacsák. Tegnap reggelre ki is kelt egy valószínűleg mert a kacsa udvar közepén találtuk halva. Ma délutánra egy újabb kis kacsát találtunk halva a szét tört tojással a tojó vizes táljában. Ez mitől lehet? A tojó teszi ki a kicsiket a fészkéből? És mit tegyek a többi kis kacsa érdekében, hogy ne járjanak ők is így? Remélem valaki tud segíteni...Előre is köszönöm a választ :)
Akkor gondolom nem éri meg, hogy 260 km-t utazgass pár tojásért (most 8 db van) csak két tojóm van, és ők is rendszertelenül tojnak, (a fehér kacsáb ellopták, a maradék viszont vadas jellegü. Mire össze jön 20-30 db, akkor már a keltetési arány jelentősen csökken, bármilyen gondosságal tárolom. A postát nem ajálom, a saját fuvarod meg is mét drága lenne. Talán néz körül az expressen, ott szoktak árulni.
Én meg elvettem a némától 14 tojást és visszacsempésztem 14 magyart (vagy vadas, nemtudom), most 23 tojáson ül, kíváncsi leszek, milyen lesz a kihozatal.:-)))
Igen, valóban jobb lenne így, megfogadom tanácsod. Nagyon jó volt a menü. A gyöngyös likvidálása kicsit rossz volt. Én lőni szoktam, most is. Az elítélt észrevett, ugrott egyet és abban a pillanatban és is indítottam, a lövedék eltörte a comb csontját. Nagyon sajnáltam, gyorsan "rávetődtem" és ment a kegyelem hideg vas. Drágám jól járt, mert konyhakész anyagot kapott, Neki "már csak" főzni kellett. :-))))
Azért szoktam felesben a tyúktojással csinálni a habot. Így nekem nem szokott gond lenni a fehérjével.
Általában felhasználás előtt mosom, de csak, ha koszos. Lassan tizenéve esszük a kacsatojást, sosem volt tőle baja a családnak.
Hogy kicsit on is legyek, a nématojóm alatt múlt héten kikelt 4 vadas, és ma láttam egy fejet alóla kikukucskálni, a napok száma miatt ő már biztosan kicsi némakacsa, remélem, estére többen is lesznek. :)
Lehet, hogy én vagyok a béna, de egy ólban vannak a némák és a vadasak, nem tudom megkülönböztetni a tojásaikat, csak a napokat számolgatom.
A tükörtojást sztem továbbra se kacsatojásból csináld, korábban írtak miatt, bár néha az uram csinál magának belőle, még nem lett tőle baja, de nem árt az óvatosság.
Nem hangzik rosszul a menüd, biztos nagyon finom volt.
Mintha kicsit összebeszéltünk volna, nálunk gyöngyös leves volt, a melle, combja, szárnycombja pedig vadas lett. Igaz nokedlit nem volt kedvem csinálni, de ha készítettem volna, biztos kacsatojásból. Viszont adtál egy jó ötletet, lehet, hogy én is csinálok madártejet.(tyúk tojásból) :)
Köszönöm szépen, meg vagyok nyugodva, mától én eszem, nem az állataim, (azért adok a fürjeimnek és macskámnak, nagyon szeretik) én fogom megenni. Az egész holnapi menü kuriózum lesz: fürj leves főtt fürjtojással és fürjtojással készült metélt, gyöngyös pörkölt némakacsatojással készült nokedli, kovászos uborkával. A nasi: tyúktojással készült madártej! :-)
Sikerült megvenni a fülest, 4 hónapos, az apja előzőleg nálam vendégesketett 2 hétig, csodaszép, német óriás. Melegszik 49 db fürjtojásom is5.30-án lesz a 18. nap, remélem jó lesz az eredmény. Az előző keltetés, 10 nap alatt elpusztult 72 db! Nem tudtam rájönni, mi az, most már tudom. A megmaradt fácántápod adtam a napos csirkéknek, másnap abból is elpusztúlt 6 db. Azonnal leállítottam, vegyes darát adtam és kamilláztam, kakaspor és megállt a hullás. Biztos, hogy a táp a ludas, elégettem.
Szia!
Köszönöm válaszod. Nagy elírást csináltam, átnéztem, de nem vettem észre. Szerencsére Te válaszoltál, hisz nem fagyasztani akartam, hanem fogyasztani, valóban nagy a különbség.:-)))))
Szénába tojnak, ha nem esős az idő, szép tiszta, naponta beszedem. A tükörtojást én is szeretem, tyúk-, liba-, és fürjtojásból, magyar kacsatojásból még nem mertem, maximum sokáig főzve ettem. Néma tojást sem ettem, eszembe sem jutott, azt a fürjeknek szoktam megfőzni. Még mindig rendszeresen tojnak a mindenfajta kacsám, keltetni már nem akarok, elég, de ha tényleg ehető nyugodtan, akkor a tyúktojások mehetnek piacra, hisz úgyis nagyon drága a takarmány, kicsit bepótolnak.
Ezek szerint a hinny kacsa tovább szaporításra nem alkalmas, megy a sütőbe.
A leírások alapján nem csak a 10 órás hűtés volt a gond...
Szóval le kellene írni, hogy a 0. naptól a kelésig milyen keltetési folyamatot követtél.
Ezen kívül pár tipp:
Sose segíts kelni az állatnak, mert 99% halál. Azért nem bújik ki, mert nem szívódott fel a szikzacskó és a vérerek nem zárultak le. Az a zselés anyag a szikzacskó egy burokféléje, az természetes dolog. A vérerek a tojásban is természetes dolgok.
Pár lehetőség amiért kelés gyenge lett:
Rossz tojások, vagyis rosszul tárolva/kezelve, rosszul tartott szülők.
Forgatás hiánya az első napokban, késői bújtatás és sokáig forgatás.
A libát elpiszis alakban kell forgatni, vagy naponta 1x majd a kelés későbbi szakaszában 2x 180fokban forgatni a hossztengely mentén.
A páratartalom sem mindegy, a hűtések ideje sem mindegy. A vízi szárnyasok közel dupla annyi hűtést igényelnek mint egy szárazföldi szárnyas. A kelés közepén a vízes permet is fontos.
Ezen kívül még 1000 dolog fontos, de amig nem írod le hogyan csináltad, addig nem tudunk segíteni hogyan rontottad el.
Korábban láttam olyat, hogy az első 4 napig nem forgat, de hűt. Hát az eszem megálltt....
Az első napokban fontos a megemelkedett CO szint, hogy meginduljon a sejt osztódás. Itt lehet nagyon elrontani a dolgot. Forgatni is kell, szóval érdemes olyan gépet és technikát választani, ahol a forgatás nem vesz órákat igénybe... De megjegyzem, hogy gyakorlás után kézzel is percek alatt megforgatni sok sok tojást.
Kezdő keltető vagyok géppel. 4.nap esti forgatáskor nyitva maradt a keltető, kb.10 óra hosszára. Ezután csak végigcsináltam a procedúrát. Hétfőn kellett volna a pulykának és őshonos kacsának kellnie, szerdán a libának. Csütörtökön kezdett kelni a pulyka-kacsa széria és tegnap a liba. Mindegyikkel az történik, hogy kivágnak és elpusztulnak, amelyiknek pedig segítettem, azoknak a szikzacsi nem volt felszívódva. 2 kacsának segítettem,ahogy a többinek, ők megmaradtak, szikzacsi felszívódva szépen, de gyengécskék. A liba szintén megmaradt, szikzacsi majdnem teljesen felszívódva, gyenge ő is. Láb szétcsúszva. Mitől van az, hogy a héj szépen lejön, az alatta lévő hártya is és van a tojáslakókra rátapadva egyfajta zselés-kocsonyás hártyaféle, amikben vannak a vérerek? És mitől nincs a szikzacsi felszívódva? Azóta megint kivágott egy liba, segítek neki kitörni még jobban, de már eleve gyenge. Valaki igazán segíthetne,mit nem csináltam jól. Tudom, hogy volt egy kihűlés, ez lenne az oka? A későbbi kelés az még oké, hogy erre fogható, de ez a szikzacsis gond nem tudom mitől van. Köszönöm a segítséget előre is.
Évek óta esszük a kacsatojást. (Néma, magyar vadas) Sosem volt tőle bajunk, sajnálnánk is kidobni a mai tojásárak mellett.
Egyre ügyelünk, hogy átfőjön, süljön.
Sok mindent csináltam már belőle: főtt tojás, palacsinta, piskóta (fele tyúk tojással), nokedli, bármilyen tészta pl. kelt, omlós, stb.
Egyébiránt lehet fertőtleníteni is (bár mintha azt olvastam a tojásban is van, ezért kell átfőzni), hypós, flóraszeptes vízbe áztatod pár percig, főleg ha koszos, kicsit megsikálod, majd száradás után elteszed (spájz, hűtő).
Fagyasztani nem szokam, sőt fogyasztani is csak akkor, ha repedt a tojás, így keltetésre alkalmatlan.
Ha mégis fogyasztom, akkor tükörtojásnak szoktam enni, mert így érzik rajta a jellegzetes íz.
Ismerőseim is megeszik a kacsa tojást, mégsincs semmi bajuk.
Az a fontos, hogyha ténylegesen enni akarod, akkor ne tartogatsd a fészekben napokig. Bár ez minden tojásnál így van. Ha enni szánjuk, akkor naponta gyűjtsük össze.
Ami a szalmonellát illeti, mo-n forgalomba hozni tilos emiatt. De mindössze az a fő oka, hogy a tojás héja vékonyabb, hamarabb fertőződik, fogyasztásra kevesebb ideig alkalmas. Mivel több mindenre kellene ügyelni a forgalmazásnál és nagyobb a fertőzés vesély, egyszerűbb ha betiltják. (Bár a direkt termő szőlőből készült borok termelését is, mégis van aki tesz a borába olyan szőlőt is.)
Szóval ha trágyában áll a fészek és nem takarítod és a tojás napokig trágyával érintkezett, azt nem tanácsos megenni. Ellenkező esetben semmi gond nincs.
Én személy szerint a téli fagyban tojt tojásokat se eszem meg. (nincs bajuk, csak az állaga miatt nem szeretem...) Az ilyeneket a borjú eszi meg. (a héját meg a tyúk)
Ha a magyar gácsér petélte a némát akkor hinny kacsa lesz.
Ha a néma gácsér petélte a magyart, akkor mulard lesz.
Ami a tollazatot jelenti, a láb pigmentációja némáknál gyakran fekete, ha örökölte a felmenőktől. Itt valamilyen szinten öröklődéről van szó, a tollazattal nem teljesen függ össze, mivel fekete kacsának lehet picit fehéres-rózsaszínes, vagy sárgásabb, vagy fekete, vagy ennek a 2-nek a keveréke. Nekem volt fehér fejű fekete gácsérom aminek teljesen "fehér" volt a lába, és volt olyan tarka kacsám, akinek tiszta fekete volt a lába.
A napos (pár hetes korig) némák gyakran tarka színüek. Ez nem jelenti, hogy később is tarkák lesznek. Nekem a fekete vadas gácsérom napos korban sárga-fekete volt, majd teljesen fekete lett. Első évben volt egy teljesen fekete kis kacsám, akinek a lába és a feje fehér lett.
A sávozott kacsák pihetollas állapotban fehérek, csak a farkuk vége jelzi hogy később milyen színüek lesznek. Ez minden színnél előfordulhat.
Régebben szó esett arról, hogy a farktollból meg lehet állapítani, hogy későb milyen színű lesz a kacsa. Erre eddig nem fordítottam figyelmet, de lehet figyelni, és jegyzetelni. Majd idén megfigyelem és majd megírom mire jutottam...
Ha teszel fel képet, azért biztosabbat lehet mondani.
Nem teljesen ide tartozó a kérdésem, de megreckirozom, talán nem tíltanak ki. Látom jó sokkacsás, vagy, de gondolom valami módon fagyasztod is a tojást. Sok a félelem a szalmonella miatt, lehet fogyasztani, vagy az állatokkal eteted fel a felesleget.
A másik kérdésem: Egy időben kikelt kiskacsák közül van egy többihez képest óriás, lába sárga, tollazata, szürke, sárga (gondolom majd fehér lesz). Közösen tartottam néma kacsákkal, lehetséges, hogy a néma gácsér petélte a magyar vadas tojót és mulard lesz, vagy csak néma tojó és magyar gácsérból lesz mulard?
Érdekes számomra, hogy a kiskacsák színe: úszó sárga, a lábszára fekete, tollazata szinte feketr egy kis sárga foltokkal. Ezek fekete és fehér foltosak lesznek?