Egészen szépek, ha jól látom hiánytalanok. Még a bemenő trafó is benne van, pedig általában ez esik először áldozatul a hájendesítésnek. Valszeg azért úszta meg, mert továbbra is szimmetrikus bemenettel lett használva. Mondjuk aki a csatlakozókat kicserélte, igazán választhatott volna valami rendes hangfalcsatlakozót nem ezt a régi hangfalról letermelt nyomogatós izét.
Jól látom, hogy a második példányban a nyák eléggé meg van égve a végcsövek környékén? Ha ott ilyen meleg van, annak nem örül a kondi aki a végcsövek között üldögél.
Nagyon szép kis készülékek, ha eladod, lehet érdekelne. De én a helyedben megtartanám.
A kimenőtrafót ha cserélték, az nem gond, ezt a típust több erősítőben is alkalmazta az EAG/BEAG (782/A, 211).
Én azért valamivel lyukasabb tetőt tennék rá, nagy a zsufi a kis dobozban, és a sasszi is zárt, szóval nem tud átszellőzni.
Mindenesetre nekem tetszik a készülék, igényes munka.
A múltkor írtam, hogy szeretném újra meghallgatni jó pár év után és arra is rájönni, hogy hol melegszik. Persze nem akarom kínozni, éppen a melegedés miatt.
Ha sikerül, akkor beszámolok róla.
Addig is kiváncsi vagyok a véleményetekre az erősítők belsejével kapcsolatban és a csövek csereszabatosságáról.....
Az egyikben (most nem tudom melyikben) EL84-es és ECC83-as csövek voltak.
A másikban szintén ugyanolyan ECC83-asok voltak, viszont az EL84 helyett az volt, ami az utolsó képen látható. Mikor kivettem, egy nedves ronggyal letöröltgettem jól mindkettőt, majd szerettem volna megvizsgálni, mikor kiderült, hogy a porral együtt eltünt róla a felírat is, csak a Made in Germany maradt rajta valahol, és az a nagyméretű 589-es szám. Ha emlékeim nem csalnak, akkor E84L volt a csövek száma. Arra biztosan emlékszem, hogy nem EL84-es.
Nem tudom mi lehet a kettő között a különbség, és hogy csereszabatosak-e egymással...... - Ha pedig igen, akkor teljesen mindegy-e, hogy melyiket tesszük bele...?
Először az egyik darabról teszek fel képeket, a bal oldaliról, amelyiknek az előlapja kicsit szürkésebb árnyalatú, szemben a másikéval, amelyik inkább kissé zöldes szinű. (Ebből gyanítható is, hogy a két készülék nem egymást követő sorszámozású lehet, sőt valószínű, hogy a kettő gyártása között sok idő, akár több év is eltelhetett. Hogy mennyi, megpróbálom kinyomozni.)
Azokon a képeken, ahol a két erősítő együtt látható, ott mindig a baloldalon van a szóbanforgó "szürkésebbik" darab.
Kiváncsi vagyok mi a véleményetek róla.
A hátoldal mindenesetre nagyon át lett mahinálva, érdemes összehasonlítani a korábban feltett képekkel, ahol egy eredeti darab hátoldali fésüs csatlakozója látható.
kÖszönöm a segítséget A -17 voltot mérem amit írt a kapcsolási rajzról!! Az érdekelne -12 voltól Az normális ha kell vagy 5 perc mire eléri a 14 et ???
lassan emelkedik megvárom hol ál meg lassan eléri a 15
Az előfesz táp környékén levő kondikat nézd át (500nF, 1uF,100nF). Lehet valamelyik átvezet, ezért nem tudsz elég "nagy" feszültséget beállítani. Valamint ugyanitt a potit is, lehet kh-s. Ha ezek jók akkor nézd meg EBC3 után levő 2 db 50nF kicsatolót, nem e zárlatos, vagy átvezet valamennyit. Végcső nélkül mérd meg, -17V körüli előfesz kell legyen a foglalaton.
A másik ugyan ilyen erősítőm így álítotam be azóta megy rendesen
az hőerőmű volt 20 mV alá levitem mind a két csőnél de 85 mV mentek alapból
Csak ezzel van valami hogy nem engedi álítani minimumra van lecsavarva teljesen így 85. 90 mV a két cső .100. 110 felehet csavarni de sajna lejebb nem de már a 85 is durva
katódfeszt úgy mértem hogy lekötem a testre csatlakozó vezetéket mind a két csőtől és külön külön tetem rá egy 1 ohm 2 wattos ellenálást és a rajta átfolyó feszt mértem!!
Jó napot ez egy bvk 25 w EL 12 SPECIAL csövek vannak benne
A készükékben sokminden cserélve volt ahogy nézem
Látam ezen kívül 2 db gyári darabot a fele kondenzátor se eredeti benne .tápkondik se mondjuk ez csak jó .
Meg volt benne + ba ha jók az ismereteim, egyenfesz szűrésére egy hatalmas kondenzátor ennek teljesen vége van de próbaszerűleg az erősítő enélkül is működik !! kisebbet tetem bele van benne ot most egy 475 v . 16 uF
a kapcsolási rajzán nincs ilyen kondenzátor
Mint ahogy leírtam a katódfeszel nem bírtam a rövid teszteken
de másik végcsővel is halk az erősítő fele anyi a hangerő kb mint normálisan
Az utolsó képen lévő táp érdekes, nekem mókolásnak tűnik. Tudtommal ennek félvezetős tápja volt, nem csöves. Bár lehet, hogy volt ilyen is olyan is abban a nagy kavarodásban.
Ez még Eag, és igen, a topon volt. Szerelési minőségben ott van a nyugatnémet studiocuccok mellett, és magasan veri a keletnémetet. Ha alkatrészhez is olyan egyenletesen és jó minőségben jutottak volna, mint a németek, akkor méltán állhatna a topon a Siemens és a Klangfilm mellett. Bár lehet hogy én egy kicsit elfogult vagyok az EAG irányában.
Ilyen felvezetés után kiváncsian várom a fotókat a tiédről.
Mi melegszik? Ha biztosra akarnék menni, akkor azt mondanám, a csövek :). Tréfát félretéve, szerintem leginkább a táptrafó a gyanus, ennek a melegedése sokmindentől előfordulhat, tehát ez a legvalószínűbb. Én sem hajtanám sokáig, mert menetzárlat -> újratekerés lesz a vége. Az meg nem olcsó. Kimenő van ehhez a készülékhez, ott a kismillió 782/A donornak, de a tápja szerintem egyedi.
Persze ez csak találgatás, játék, lövés a ködbe...