'Teccik! Eltettem a kedvencekbe. Majd "megrágom", mert a varicap diódával voltak már kalandjaim! :-) (De majd kipróbálom stabilizált tápról, és nem félig a tárolásban már lemerűlt elemekről! ) Tetszik viszont az indikálás megoldása a frekimérő LCD-jének a felhasználásával. Minden esetre mechanikusan stabilra megépítve egész jónak igérkezik.
Ez itten http://elm-chan.org/works/ddm/report_e.html nagyon jó koncepció. Az oszcillátorokat is váltja, így azok mindig optimálisan működnek, elkerülve ezzel az Öreg Csóka által emlegetett gerjedést, és egyéb zavarokat.
Ezek tényleg alkalmas csövek. Az EC92 legalább kicsike, ámbár ha moduláltat akarunk akkor az iker ECC egy fokkal jobb. Ámbár én még nemigen használtam modulációt, talán mert nem AM rádiók hangolásához használom. Én tehát tudnám nélkülözni ezt. Viszont a makcsövet csak akkor tenném bele ha föl akarnék menni messze az UHF-be. (Ezt azért is mondom mert vevő/cserepartner lennék egy makkcsőre HIHI)
Ami a tuchel alkalmasságát illeti, nagyfrekin főleg a szigetelés számít, az pedig a bakelit oktálfoglalatnál is probléma, hacsak nincs kerámiában.
De tisztelettel megjegyzem, ennél a műszernél nem a nagy körjóság a döntő, oscillálni pedig 200MHz-ig biztosan fog.
Van nálam (sajnos roncs) Tesla GDO, ott is bakelit alkatrészek voltak, igaz a forgókondi az remek keramikus volt.
Én a tranyós megoldások esetében azért is vagyok visszafogott, mert a "tuti" leírás ellenére is sok esetben a gerjedékenysége sok esetben téves mérést is eredményez.
Nem beszélve a tranyós megoldásoknál, ha GDO kombinált, -azaz modulálható, márpedig sokat használjuk előzetes beállításoknál szignálként- meglepő jelenség is előfordúl. Volt, hogy szólt, mint egy multivibrátor, igen szépen széles spektrumban! :-) Cső esetén nem tapasztaltam. Azt hozta, amire valójára létrejött!
Kösz előzetesed, ahogy haladok az építésben, "dicsekedni" fogok!
A csőlehetőségeim: EC92, E88CC, egy számsorozatú "makk-cső". De szóba jöhet néhány drótlábu ex-szovjet cső is.
A csatlakozó átmérője, ha szükös helyen a használat megköveteli, akkor galvanikus csatolással lehet a mérést elvégezni. Én a hangfrekis tuchelben nem nagyon bízok már száz MHz felett, bár van aki esküszik rá!
Rögtön gondoltam. Annó vmikor 1968-ban én is megcsináltam a szóban forgó műszert, és a '70-es évek közepéig használtam is. Tökéletes volt. Akkor kölcsön adtam egy "amateur barátomnak," akit azóta sem láttam. :-))
Bizonyára neki is tetszett a cucc.
Aztán számtalan tranyós GDO-t gyártottam, de valahogy egyikkel sem sikerült ugyanazt az érzést visszaadni. Hiába az elektroncsőnek lelke van.
Én is híve vagyok a GDO-nak, tök igaz amiket írtál arról hogy sokan alábecsülik, holott az egyik legpraktikusabb kis műszer.
Milyen elektroncsővel tervezed megcsinálni?
Egy megjegyzésem lenne. Hacsak nem szándékosan antik kivitelre törekszel, az oktál foglalatot túl bazinagynak gondolom. Lehet találni sokkal kisebb megoldást is. Az oktál akkora nagy, hogy nem fogsz hozzáférni vele jó pár tekercshez. Szerintem pl a "tuchel" 3 v. 5 pólusú csati elég kicsi.
Nem teljesen értettem én se ezt a roofing dolgot..
olyan ez mintha valaki újra feltalálta volna a spanyolviaszt. a kétszer (esetleg 3x) transzponált vevők első kf szűrője pont arra való amire. csak akkor minek kell ezt újra feltalálni? új néven? azt hittem valami új dolog is van az egy évszázados elvhez képest.
BINGÓ! GDO lészen, ha el nem faragom, mint a székely a petrence rúdját! :-) De jóval a félút előtt abbahagyom, a fogpiszkáló felé haladva, elb@szom! :-)
No, oljan "Hetényi Laci Bá' félét törpöltem ki. Oljan "svájcibicskást"! Szélessávút, ami "mindent-tudó"! (Dr Hetényi is mindíg a legsokoldalubban használható "kütyüket "törpölte" ki.)
No, az alapeset az 1965-ős év 1-es számában leírt több (3) mérőfejes, modulálható GDO-ja. A rádióamatőr legsokoldalubban használható univerzális műszere. Igaz, ma már a precíznek mondható műszerek világában sokan "snassz"-nak tartják, de ha az eredményességet nézzük, bizony az eltévelygések lehetőségét egy hangolás beállításnál nagyon tudja segíteni!
Mondottam: Az elképzelésem egy CSÖVES-félvezetős kütyü lenne. Méreteit tekintve geometrikailag nem lenne nagyobb, mint a régebbi, klasszikus csöves GDO. SŐT! Kisebb megoldásra törekszem, mint 'annó a régi rádióklubbos GDO-k!
Kér, egymásba csatlakozó részből állana: Egy nagyfrekis fejből, és egy hozzá csatlakozó részből. A nagyfrekis rész az a forgókondit, az elektroncsövet tartalmazza szerelvényével. A hozzá csatlakozó rész a modulátort, a frekvenciamérőt, a moduláló fokozatot tartalmazza. A két egység egy sokpólusú csatin (oktálfoglalatos érintkezőkön keresztűl) csatlakoznak egymással. A cserélhető tekercsek szintén oktálfoglalaton, és oktálcsövek "kiherélt" lábérintkezőin csatlakoznak egymással.
Ha már szösszentettél,akkor ne írjál ilyen mondatot a témában,hogy:
"Fontos kiemelni,hogy a roofing szűrő nem a szelektivitást hivatott segíteni,növelni."
Pontosan is,hogy de;a szelektivitást hivatott növelni.
Csak itt nem a közelszelektivitásról van szó. A kristályszűrők az áteresztési tartományuk és környékén jól definiáltak,azonban onnan távolodva már nem.
Ha a gyártók tudják ezt,akkor is mélyen kussolnak róla.
Egy 8..9Megás szűrőnél azt jelenti,hogy 1,5..2MHz-cel odébb az áteresztés legalább olyan jó lehet,mint a kívánt tartományban,csak ott már a lezáróimpedanciák sem ellenőrizhetőek.
Azért jó az a fránya roofing filter.
Nem okoskodni akarok,csak éppen most olvastam ezekről a dolgokról.
És ezért tartom egy kalap szarral ekvivalensnek a kristályszűrő szimulátor progikat.
No, írtam, hogy 'leflexelem" az üvegbúrát. (Pölö a PL 36 esetén. Mert van hozzá 115-ös flexbe üvegvágásra alkalmas vágókorongom!. De ezt a remek "ex-szovjet csövet" simán a fémbúrájának benyomódásánál kihajtogattam a négy helyen, aztán jobbra-balra mozgatva eltőrtem a lábkivezetéseket, és a kezemben volt roncsolásmentesen a szükséges alapanyag! Mégegyszer köszönetem OM EMIL-nek! Isten tartsa meg SOKÁIG jó szokását!
Nagynyílvánosan mondok köszönetet HA7PJ (OM Emil) Topiktársnak önzetlen, baráti kűldeményéért! Példáját adta a rádióamatőrökre jellemző segíteni akarásnak! Nos, mivel kerestem némi gondolat megvalósítása okán anyagot, volt szíves figyelni a keresésemet, és bevállalva költségeket is, megkűldte egyébb "kincsekkel" kiegészítve a nekem szükséges dolgokat! Ezer köszönet érte. No, így néz ki a kűldött anyag az első izgalmamban elkövetett gondolatom megvalósítására:
No, a cső, már általam "buherálva, a tekercs... És lészen némi barkács után a tekercs-csatlakozó. El lehet képzelni?