Olyan kérdésem van, hogy egy panelben lévő erkélyfalra kértem árajánlatot 2 cégtől egy Gealan S8000IQ profilból (Marshall ablak) és egy Rehau Euro 70 profilból (passz milyen gyár) árajánlatot, ugyanazzal a műszaki tartalommal (3 rétegű üveg, kilincs, vasalat stb...) és a Rehau 41.000.- drágábban lenne mint a Gealan. Először Rehau-t akartam, de ez a felár elgondolkoztató számomra...ér ennyi felárat a Rehau?
Házfelújításnál a nyílászárókat cseréltük. Két ablak esetén felsőtokos redőnyrendszeres ablak került be, hőszigetelt redőnytokkal, kívül belül szigetelő a redőnytoknál, kívül ezt takarni fogja majd a ház szigetelése, (de most télen még nem lesz külső szigetelés) Az ablak a külső falsíkra lett téve. A fal 38as- kisméretű téglából van. Képen látható, hogyan helyezkedik el az ablak. A redőnytokon bent alul van a szerelőpanel, nyilván ezt nem takarnám el. A kérdés, hogy belülről mi a jó megoldás a redőnytok gipszkartonozására? Én úgy csinálnám, ahogy a képen megjelöltem.
Szükséges -e a gipszkartonba plusz szigetelés, vagy ez a gipszkarton doboz megfelelő lesz? Nem szeretném, ha bármi penészesedés megindulna ott télen. (beteszem a hőszigetelés topicba is a kérdést, hátha:)
Ponyimaju vszjo, szpasziba bolsaja! :)))
Utánanézek a dolgoknak. Amit meg tudok, hogy 6 kamras profil, 3 retegu uveggel, gondolom 80mm, mert a 70-es csak 5 kamras lenne, a 6 kamrasat mindenhol 8-nak irtak.
Pont neztem amugy, Anyunal Roto felirat van az erkelyajto kilincsen, 82-ben adtak at azokat a panelhazakat es meg teljesen jol zar mindenhol. :) Akkor meg nem volt szaz legkamra es ingyombingyom, megis jok. Szerintem. Anyu szerint a hoszigeteles szempontjabol azert elegge el vannak mar maradva. :)
Tehát: mi, itt akkor tudunk segíteni, ha adsz hozzá elég információt.
Nem mindegy, ki a gyártó, mert a legjobb anyagokból is lehet rosszat előállítani, nem mindegy, milyen a vasalat, hogy sokáig, megbízhatóan működjön, és nem mindegy, melyik Aluplast profil, mert van belőle korszerű, jó és van elavultnak számító is.
Bizony jön a tél, de leginkább az ősz közeleg és a gyerekek suli/ovi kezdése miatt jobb lenne addigra beköltözni, vagy reggel és délután fuvarozhatom őket más településről, mivel oda lettek beíratva. :) Igen, ez nem ablak-téma, de összefügg vele (is).
Most ezt a 2 árat még megvárjuk és meglátjuk. Tényleg kezdek belefáradni a témába. :D Még jó, hogy más belső munkák mehetnek addig is (vizes, villanyos, stb. munkák). Szívem szerint már a berendezésnél járnék. :)
Hú, nem tudom sem a gyártót, sem a vasalatot. A vasalatot mondta, de elfelejtettem. Nem Roto és nem Maco, mintha vmi w-s szó lett volna, bár az is lehet, hogy a w nem a kezdőbetű volt. :))) Megkérdezem.
Azt hogy kell érteni, hogy ki a gyártó? Hol állítjàk itthon össze? Ezt sem tudom, csak azt mondta, német profil. Korábban ők maguk gyártottak is, ezt tudom, de már nem, most csak beépítenek. Amikor nagyüzemben ment gondolom a környéken a panelprogramos nyz. csere, akkor jobban megérte nekik vagy passz. Családon belül van más vállalkozásuk és azt bővítettèk, erősítették. Én erről nem gondolok semmi ijesztőt, van ilyen. Régen nekem is más munkám volt, de attól hogy most nem azt csinàlom, még tudom a régit is. :) Így alakult, gondolom neki is.
Amúgy egy KBE ajánlat lóg még a levegőben, ott sincs talán szakértelem hiány, sem átverési szàndék, csak tök lassú. :s Nem az ablakos, hanem akin keresztül megy, egy építész/építési vàllalkozó. Mondjuk a 3. személy miatt tuti olcsó sem lesz, mindenki leveszi a hasznát...
Szerintem a legegyszerűbb, ha a fórumból hívod ki a kollégákat. Ha itt megbízol a véleményükben, akkor miért kétdezgetnél másokat...?!
Döntsd el kinek hiszel, és hallgass egyedül arra. Ha mindenki "okossága" miatt megtorpansz, soha nem kezditek el, és a legrosszabb ablakot fogod a legdrágább áron megvenni! :)
Ablak javaslatok: Rehau, Aluplast, Veka .... és legyen nagy gyártó fórumos kereskedője a partnered! :) Ezzel nem fogsz mellé nyúlni! :) Sok sikert, mert mindjárt itt a tél! :)
Köszönöm szépen. A tegnapi nap ijedelmei után a mai kicsit mintha szebb lenne, vagyis egy korábbi árajánlattevőt felhívtam ismét, kedvező árat mondott, nála nincsenek ezerféle extrák, azt mondja, amit adott árat, arra plusz nem jön semmi. Huhh... :) A réteg megegyezik, a kamrát nem tudom, annyi, hogy ez nem Decco, hanem Aluplast. Az Aluplastról legalább kicsit pozitívabb véleményeket olvastam, ezzel vígasztalom magam a jó ár mellé. A vígasz azért kell, mert a Decco nekem nagyon tetszett kinézetre, persze élőben meg nem láttam az Aluplastot, de lassan már ott tartok, nem is érdekel, csak jó legyen és legyen kész, mellé pedig ne kelljen többet költeni az egészre, mint ami szükséges. Azt hiszem, ez egy fajta kifárasztásos módszerrel történő döntés volt nálam. :)) NáluNK pontosabban, de mint írtam, én lótok-futok, kutatok, a férjem pedig a "hozzávalót" szerzi be, azaz az árát :), így ő félig ebből a felújításból kimarad.
Halkan megsúgom, ha bárkinek rossz gondolata lenne Aluplast ügyben, kérem jelezze mielőbb, vagy a sírig hallgasson róla. Előttem legalábbis. :)))
Már csak az ciki, hogy pl. vissza kell mondani a másikat... Kínos, de többszázezer forintról van szó.
Minden tippet és hozzászólást nagyon szépen köszönök! :)
Valóban van a honlapomon olyan kép aminek a nyílászáróit Te gyártottad de én építettem be alvállalkozóként. Az összes elvégzett munkámra a mai napig büszke vagyok. Ha zavar a kép akkor leszedetem.
Ja, az egyik illeto pl. azt mondta, a 3 retegu uveg olyan nehez, hogy a vasalatok nem birjak normalisan ugysem... Ezzel a mondattal par kerdes keletkezett a fejemben, pl. miert mondja ezt? O nincs kepben igazan? Vagy hogyhogy egy csomo ember megis 3 retegu uvegte eskuszik? Nem beszelve a hoszigeteleserol ugye, mert a sulya egy dolog, de aki ezt veszi, a nagyobb szigeteles miatt teszi.
Itt szenvedunk, valaszt kellene adnunk, mi meg toporgunk, hogy esetleg mas szakit is kell meg keresnunk akar? Szorit az ido, a sajat terveink miatt ugyan, de az elso elkepzeles szerint mar egy honapja akartunk kezdeni.
Koszonom a valaszt. :) Esetleg lenne javaslat, melyik lenne jo? 3 retegu uveggel szeretnenk, nem kell a legdragabb, "csak" normalis ablakokat/ajtokat szeretnenk es ennyi. Eddig ajanlat volt Gealan-ra, de pont itt a forumon lettem felvilagositva, hogy necces a ceg akivel gyarttatnak (az ajanlattevo ablakos). Aztan volt meg Aluplast es Spectus is. Emlitettek a KBE-t, de errol az arat nem lattam. A Gealan es az Aluplast arajanlat 2 reteg uveggel szolt, gondolom csak van 3-mal is...
Olyan letezik, hogy en kivalasztok egy x nyilaszarot, de a kornyezetemben nem tudok ablakost, aki hasznalja, igy en beszerzem magat az ablakot, a tobbi dolgot es a cseret pedig nyilvan egy ablakos? Vagy mindenki a megszokott cegekkel dolgozik es kesz?
Személyes tapasztalat, nem hasraütve írom, hogy a Thermicco egyenlőre felejtős. Lengyel profil, magyar gyártó, de mág nincs "kiforrva" a rendszer, egyenlőre le is vettem a termékpalettáról.
Vannak icipici problémák, amit az ügyfél nem vesz észre, de mire a megfelelő termék eljut sokadik gyártás után a vevőhöz, addigra a kereskedő beleőszül...
Amit eddig eladtunk, azzal nincs gond, így meg még kevesebb gond, hogy nem adunk el többet :)
Pl.? Azt sem tudom, melyik a magyar. :) A lengyel alapban mind rossz lenne? Nem vagyok nacionalista, ha az ablakuk jó, miattam lehet zimbabwei cég is. ;)
Mi az ablakkal kezdtük a sort, de egy biztos, minden egyes szakinál úgy fogok ezentúl nyitni, hogy nekem MINDENT számoljon, ne csak a felét, mert esküszöm annyit is fogok fizetni! :)
Senkit nem akarok amúgy bántani és segítségért jöttem ide, nem kritizálni. Csak értetlenül bámultam ezt az egész dolgot, szerettem volna megtudni, hogy ez "normális", általános vagy a mi ablakosaink furák. Köszönöm.
Esetleg ha valaki tudna a profilra tippet adni, megköszönném. :)
Gondolom az a baj vele, hogy lengyel :) Vegyél jó fajta magyar ablakot, támogasd a nemzetgazdaságot! Egyébként én nem bántam meg a magyar ablakot fából sem, műanyagból sem. És nem is trükközött egyik sem az árajánlatban :)
Mert a hozzá nem értő az elején még nem tudja, mi mindenre van még szükség, nem tudja, miből áll az egész ablakcsere folyamat. Gőze sincs, mi az a toktoldó, a légkamrás párkány és társai... Ezeket már pl. megtanultam gyorsban, de ez a takarólécezés még új. Illetve kikerestem a google-on a képeknél, hogy lássam miről van szó. Látom, hogy a fal és az ablak közti beépítési csúnyaságot takarja el. Viszont nem értem, miért nem tartozéka az ablakcserének, miért úgy írják az ajánlatban, hogy "kérésre"? Nekem nyilvánvaló volt hogy nem a ronda purhab hurkákat fogom nézegetni az álmaink otthonában. :)
Hát ez az...hogy most ez szándékos trükk, vagy balfaszság a kereskedők részéről, nem tudom, bár sejtem, hogy melyik. És aki trükközni akar, az inkább keressen más balekot, mert ha már a papírgyártásnál is sumákol, akkor később is fog.
Hát pont ez az! A kőművesmunka. ;) Majdnem egy százas így, de a férjem szerint ezt sokkal kevesebbért is meg lehet csináltatni. Még ő is megcsinálná, csak nem ér rá sosem. Ezért is én kajtatok az egész felújításos mindenség után. A kettes számú ablakosunk pl. szóba sem akart velem elsőre állni, mindenképp a férjemmel akart beszélni, mert hát a férfi a férfi ugyebár. :D Már a férjem hívta fel, hogy ne szórakozzon, ő nem ér rá, igenis én fogom a házba beengedni és fogadja el a nyílási irányokat meg minden egyebet, amiket mondok, mert ÉN foglalkozom a dologgal, ő nem ér rá. Nagy nehezen elhitte és eljött azért, de én már úgy voltam vele addigra, hogy szevasz haver, menj a férfi megrendelőidhez inkább. :D
És a egy egyedülálló nő szeretne ablakot cseréltetni, neki ki sem cseréli pl.? Azt hittem, nem Szaud Arábiában élünk. :D Megint elkanyarodtam mondjuk...
Én egyben akartam az árat, ennyi és kész, kell vagy sem? Legalábbis első körben mindent, lehet nyugodtan tételesen felsorova, de legyen benne minden már a felsorolásban. Nah, ezen hiába rágódok. Szóval nem is irreális az arány akkor a mi árajánlatunknál?
Azt nem tudom már csak, mit csináljunk ezzel a Thermicco 90-el? Itt a fórumon sok dícséretet nem kapott szegényem. :) Pedig tök jól hangzik nekem a 8 kamra, a 3 rétegű üveg, a Roto vasalat. Mi baja lehet vajon mégis? Még az ára is jó amúgy.