Köszönöm ajánlatodat, de én a GDO-k sorát csak a szórakozásom okán szaporítgatom, oszt', ahogy szoktam: Előbb-utóbb elajándékozom. Ez az általad ajánlott kis remek is megépűlt sk, de a félvezetős "kütyük" fogyatékával egyetemben. (Mivel én a GDO-t az amatőr KOMBINÁLT műszerének tartom, így az legyen: Hangfrekis jelforrás, természetesen (korlátozottan) modulálható szignálgenerátor, és hát hullámmérő, antenna-mérő, és, ha még frekvenciamérést is tud...!!, akkó mán VAN VALAMID! A téma leginkább az okán érdekel (Konkretan az RTÉK '69-es leírás, mert egy nosztalgiás, csöves, modulálható, szignálgenerátoros, meg frekimérős, meg..., meg..., satöbbi kütyüt akarnák csinálni. Hetényi Bátya az üttörője volt a megoldásoknak, ez okán keresem leírását. Bizton "Nem csap agyon!", ha piciket plagizálok Tőle!
A "jó Nő!" valami ritkaság volt a klubbok életében" Gondoljatok vissza! Mondjuk voltunk a RK-ban vagy ötvenen. Ebből akadt öt nőnemű. Ebből három az a "Teaneger Party" hallgatása okán járt be, egy a "tapperolnak a srácok" okán, és talán egy volt akit a CQ CQ de HA ... érdekelt! No, Klárika ezen ritka Kislányok egyike... :-)
Hosszú keresgélés után "akadtam Rád!" Nos 'annó a 8900-as hozzászólások környékén ajánlottál egy GDO kapcsolás révén egy leírást. Sajna ez egy "A vincsi füstbe ment" (áramkimaradás okán) eltünt! A cikk a régi küldésed alapján: Hetényi: Kombinált GDO cikke ami a RTÉK '69-ben jelent meg. Ezt Te anno megkűldted nekem egy emil mellékleteként, de az sajna egy szerencsétlen eset alkalmával megsemmisült. Most megen szükségem lenne a dologra, ill. a leírásra. Szépen kérlek, prolongáld!
Rádió- és antenna teszteléshez keresnék budapesti vagy észak-budapest környéki amatőröket, akik a következő héten, egyik hétköznap este vállalnék az ellenállomás szerepét 27-28-29 MHz-en, esetleg 50 MHz-en.
Emailem publikus: cserebere qkac stornophone pont hu
Az R és V kimenetek impulzus szélességei adják az eltérés nagyságát, ami végeredményben változó áramerősséggel tölti(az integrálásnak köszönhetően) a hurokszürő kondijait. A frekvenciák közeledtével csökken a töltőáram, lassabban emelkedik a hangoló fesz. Mindezt egy multiméter segítségével nem tudod detektálni, mindig csak a két szélső értéket látod majd. Ez így van jól.
Lényeg hogy jó irányban történjen a hangolás, mikor a szűrőkör jól van méretezve nem lessz túllengés(szomszédos csatornák zavarása) és gyors lesz a PLL befgása.
Tudja valaik, hogy ma miért nem megy az SK6AW DX clusterje? Azt írja, hogy a kiszolgáló nem található. Fontos lenne, mert a rádiózáshoz használt notebookon azt szeretem használni. Illetve ismer-e valaki ahhopz hasonló clustert, ahol ki lehet választani, például ne legyenek rajta EU-s DXCC-k, esetleg megmutatja kinek van eqsl-je?
Amíg elkezdi behúzni frekire, addig tényleg el tudom képzelni, hogy a két "végállás" közötti feszültséget adja le a műverősítő a kompenzálás irányától függően, de attól a pillanattól kezdve, amikor elkezdi közelíteni azt, már csökkennie, vagy növekednie kell addig az értékig, ami a VCO-t a kellő frekin tartja. Az én meglátásom szerint ez egy PI szabályozás, ami ugyan lassabb egy picit, de túllengés nélkül tudna elvileg szabályozni, ahol a rendelkező jel nem csak két érték között változhat. Ami eszembe jutott még, hogy az A0-A5 lábakat nem húztam testre, így az eredetileg beállítani kívánt 144MHz helyett jelenleg 144,7875MHz-re van állítva, de ettől függetlenül sem egészséges amit művel :(
Akkor elméletileg minden stimmel. Prescaler bemenetére adsz jelet szignálgenerátorból, vagy a saját VCO ból és figyeled a hangolófeszt a műveleti erősítő kimenetén. Amikor a beprogramozottnál nagyobb frekit állítasz a hangólófesznek egyből minimumra kell ugrani, és fordítva. Csak min és max között fog ugrálni, nem folyamatos a változás a freki függvényében, hiszen két frekvencia eltérését, ill. fázisát komparálja digitálisan. Ha ez így megy, de mégsem stabil a freki akkor hurokszűrőt variáld.
Persze hogy olvastam. A fél decemberemet az adatlapok böngészésével és a számomra legegyszerűbben alkalmazható alkatrészek felkutatásával töltöttem. :)
Az SW láb nekem fixen a +5V-ra van kötve, hiszen így tudja a szinti a 64 és 65-ös osztzás között átváltani. A szűrőkör méretezéséhez megmondom őszintén, hogy lusta dög voltam, így egy már megvalósított kapcsolási részletet adaptáltam az alábbi oldalról:
TFD! Ez jó ötlet, legközelebb megnézem a panelen, hogy nem-e én rontottam el a nyáktervet, csak sajnos ritkán jutok oda, hogy tudjak vele foglalkozni :(
Nem, én ennél egyszerűbb megoldást választottam. A lentebbi linken található kapcsoláshoz hasonlót próbáltam megvalósítani azzal a különbséggel, hogy a VCO kör egy kicsit másképpen néz ki. Az Fin lábbal nincs probléma, mert az megkapja azokat a jelalakokat, amiket meg kell neki. A gond azzal van, hogy nem úgy végzi a dolgát az IC, ahogyan azt elvárnám tőle. A hangolófeszt sem jól állítja be -ezáltal képtelen pontos frekire húzni az oszcillátort-, eközben a visszajelző LED meg folyamatosan azt mutatja -eltérő fényerővel-, hogy pontosan be van állítva a freki.