Köszi ! A 30cm az jó ! 8-as vassal meg pláne. Én 6-ost tettem bele hosszába.
Viadukt
A homlokzati hőszigetelő polisztirol (hhungarocel) tábla megfelelő erre a célra.
Én a hungarocel minkét oldalán berajzoltam és egy fémfűrészlappal vágtam ki, óvatosan figyelve, hogy ne menjen ferdén . Az egynes oldalak így kész vannak és az ív közelében is levágtam belőle, hogy kevesebet kelljen reszelni. Utána egy fareszelővel(ráspoly) az ív mentén lekerkíttem, majd egy kézi csiszolóval(amibe egy nagyobb smirgli csíkot be lehet fogni) szépen kiigazítottam és ettől szép sima lett(60-as vagy 80-as smirglivel).
Az 5db-ot kb 1 óra alatt megcsináltam, betonozás után levezetésként.
A 10cm-es hungarocelt én 760Ft/db áron találtam legjobb áron és adták darabra is.
Szerintem a hungaroceles megoldásban az a jó, hogy nem kell elvenni a sablont(mint amikor pl fából van), hanem széttrancsírozod, és így kevésbé esélyes, hogy megsérül a beton.
A viaduktnál célszerű rostált sóderből önteni és esetleg valami plasztifikálót is tenni a betonba, hogy jobban kitöltse a sablont(pl Plastol NAC). És nem árt, ha egy kis vas is kerülne oda is.
Hát én erősen kíváncsi lennék annak a rétegelt lemeznek a meghajlítására,nem hiszem,hogy sikerülne olyan ívet hajtani belőle.
Meg ha később is szeretnél még önteni ilyesmit akkor tömör fából kell kivágatni egyforma darabokat és kötés után kivehető.
Mindenképp használj valami elválasztó folyadékot mert a beton zsugordik így a fa befog szorulni nehezen jön ki főleg ha be is issza a cementlét.
A hungarocell ebből a szempontból jobb mert azt így is úgy is darabokban szeded ki.Mivel a viaduktot nem érdemes több darabbol önteni és hungarocellt használnék,egy táblából jó sok ilyen ívet kitudsz alakítani és ha kapsz egyet nem csak bálát akkor az ára párszáz forint.
Nem akarnék bele kotnyeleskedni a boltíves dologba, de a kőművesnek a házakon alkalmazott boltívnél igaza lehet.
Itt azonban jóval kissebb a méret (kissebb a rádiusz) . külön sablonba kéne előtte hajtogatnod a rétegeltet. Meg aztán több darab kell (egyforma) mert gondolom egyszerre akarod kiönteni.
Valami olyan hungarocelt, nikecelt kellene választani ami keményebb az általában finomabb szemcsézrtű gömböcskékből áll. Azt azért elég finom felületűre lehet csiszolni.
Azt azért nem gondolom, hogy e miatt külön vágó szerszámot kéne venni.
A reszelgetés , csiszolgatás el visz egy kis időt az igaz.
Ha pedig nem vagy megelégedve a megmunkált felület simaságával , akkor valami anyaggal ( Pl: fa ragasztó) be kenheted. és akár tükör simaságúra is munkálhatod.
Ha jól tudom akkor 30 centire gondoltak a szakértő urak. Van benne kis 8-as vas is miheztartás véget. Belerakattam még 5 helyen egy nagyobb átmérőjű csövet, hogy később majd öntözőrendszer, villamos vezetéket át lehessen vinni. A második képen látszik is a sárga cső.
Nekem is még lesz egy utam a boltba hogy hungarocell-t vegyek. A köműves még arra akart rábeszélni hogy alternatívaként vegyek rétegelt lemezt, az bevizezve is meg tudnám hajlítani hungarocell helyett. Előnye hogy kevesebb anyag vész kárba, és az öntött felület egyenletesebb lesz. Mármint ezt arra értette hogy a hungarocell-t sosem lehet olyan szépen vágni. Hát nem tudom, lehet hogy igaza van. Nekem mint aki még sosem próbálta a hungarocell megoldás egyszerűbbnek tűnik mert azt könnyen be lehet helyezni. Bár ahhoz is lehet be kéne ruházni egy vágóra (olyan forró szálas). A rétegelt lemez viszont rögzíteni kellene valamihez hogy megtartsa a kívánt formát.
Már most is abszlút jól nevelt, ha 2 évesen szinte csak nézi a vonatot.
Jó lesz a pályád ! Az enyém alacsonyabban lesz, de azért 20-30cm-re kiemelve a talajszintből.
Szerintem is szép lesz a viadukt !
Az én kis viaduktom inkább csak áteresz a méretei alapján, de bavallom őszintén, hogy ezt a nyílás méretet lehetett a legegyszerűbben kivágni a 10cm-es hungarocelből(ezért 10cm-esek a nyílások). Én ezt próbának szántam, hogy hogyan is válik be a hungaroceles-helyben öntős módszer. Ha összeragazstok 2db 10cm-es táblát és abból vágom ki a sablont akkor már bármilyen méretet ki tudok vágni. De most a próba darabnál a hungarocal vastagságát használtam fel, hogy ne kelljen ragasztani....
A földben kb milyen mélyen van a beton nálad ? Jól láttam, hogy zsalukő is benn van a földben?
................ja! Akkor már az ki derült, hogy mit csinálta a kő a pályával?
Nem lett semmi baja? Nem tört , nem görbült?
A horgászat is időtrabló kellemes tevékenység!
A leg jobb tudásom szerint a szőllészet pedig szintén kíván némi ráfordítást. És erősen időjárás függő. Értem alatta , hogy amikor permetezni "kell" azt nem lehet halogatni pl..
Nálunk a falleomlást csak a hétvégén hozták helyre és most először a csónakomat kell rendberakjam, aztán jöhet a pálya beüzemelése és meghosszabbítása. Majd vetekszik ez a projekt a horgászat és szőlőmetszés projekttel... :-)
Hétvégén volt nálunk, igaz kisvasuti utazáson voltunk délelőtt és délután már jobban érdekelte a "pályaépítés". Azt a kupac követ mind kiszedte a helyéről, és két lapát föld szálítgatásával el volt vagy egy órát, vagy többet.
Nem mondom hogy repdestem az örömtől, hogy ki szedte, de ő egy jót játszott.
Azért nem volt érdekes mert még sehogy nem állt a pályaépítés.
Na de ez a lényeg és ez az ő vonata. pedig ez régebbi kép.
..........hát igen ő még tényleg kicsi. Nálunk a srác már négy éves, de mint az ördög.
Nem vagyok pedagógus,de azt tudom , hogy kell nekik egy olyan amit kedvére tologthat, pakolhat. és ha oda veri esetleg (direkt, véletlen) akkor se legyen gond.
Közben finoman arra szorítgatni, hogy a többi dologra vigyázni kell.
Megértik. Meg azután nálad az a helyzeti előny, hogy "bele nő " a vasútba. Hiszen ott van, (lesz) álandóan.
Ellentétben nálunk ahol csak alkalomszerű a történet. De azt egy hónap elteltével is megjegyzi, hogy most másképp vannak a vonatok a polcon, mint amikor utoljára itt volt. Félelmetes!
Nekem tetszik ez a kiemelős dolog. Az biztos, hogy a gaz a pálya mellett közvetletlenül nem fog ki nőni.
Nem tünik robosztosnak a fénykép alapján a viadukt, ha bár másként mutat amikor anyag van nem csak a körvonalak.
Sterintem a srácok ha a kezdetektől fogva rá vannak szorítva , hogy vigyázni kell a vasútra nem csinálnak benne kárt.
Nálunk a pótunoka az egy igazi vadóc, de meg lett neki magyarázva, hogy a sineken nem taposunk, meg egy két apróság, és nem azt mondom hogy felügyelet nélkülott lehet hagyni, de a zuzottkő pakoláson (mánia) kivül semmi extra. Persze a saját vonatát nem nagyon kiméli, az enyéméhez meg csak kivételes esetben nyúlhat. De ezt is megérti.
Az allomásnál 4 zsalukő, amiből 1 már majdnem a földben van és erre jön még a 10 centi termőföld ami most nagy kupacban áll középen. Szóval fog szelidülni a végén a magasság. A terv egyébként az, hogy a vonal nagy részét a föld vissza lesz töltve rézsüsen a vasúthoz. Az állomáson marad így (legfeljebb barabás téglakővel lesz takarva a zsalukő) hogy könnyen hozzá lehessen férni, illetve lesz egy rész ahol a föld töltés helyett lesz szikakert. Oda akarok kis híd + alagút kombinációt.
Ez egyébként több okból készült így a vasút: derékkímélés, vasút elkülönül a kerttől nem kell annyira vigyázni a fűnyíróval, gyerekek nehezebben tudnak kárt tenni benne véletlenül (ebben csak reménykedem), természetesebben lehet kialakítani hidakat ahol a terep visszaesik a mostani szinte. És végülis a valóságban is a vasút ritkán megy teljesen terepszinten, bár ez a 20 méteres töltés sem általános.
Az állomásnak próbáltam annyit megtartani amennyit csak lehet, de mégsem a telek teljes hosszát. 4 pullman kocsim van plusz egy szertartályos gőzős. Szerintem ez lenne a leghosszabb egybefüggő szerelvény. Be kell valljam nem mértem ki hogy befér-e. Kis hajlású kitérőim vannak, így a vágánykapcsolat jelentős helyet fog elvenni.
Arra gondoltam hogy az ívek szélessége 50 centi és közötte 10 centi a pillér. Nem olyan karcsú svájci viadukt, inkább olyan vaskos nagyvasúti. Itt 4 zsalukő lesz egymáson, annak a felső szintje lenne a legfelső sárga ív. Egyebként a terepszintről annyit, hogy erre még kerül 10 centiméter termőföld visszatöltés így a végén nem lesz ilyen magas. A kertben van még 20 centi szintkülönbség, így itt valamivel magasabban lesz a vasút, másik egyenes részben alacsonyabb.
Én hobbi-betonozással töltöttem a hétvégét, ez lett az eredmény:
A felület kiképzés tekintetében ez egy próba kivitelezés volt, egészen tűrhetőnek érzem a végeredményt, bár látom, hogy vannak hibái. Különösen nehéz a boltívet szépen magrajzolni, pláne ötször egyformára.
Én ezt az oldalt mondjuk szinte sohasem látom, mert a szomszéd ház fala mellet van. Ezért is ezen gyakoroltam. A másik oldala még sima, de lehet hogy arra terméskövet fogok ragasztani, de a viaduktnál ott is ez a bekarcolgatás marad, ha jobbat nem találok ki addig ...
Ez a hungarocel sablonos viadukt öntés egész egyszerűnek tűnik, egyszer egy angol(?) videón láttam.
Koprábban valaki a zsalukövet írta e célra. Be kell látnom igaza van, egyszerüsít, gyorsít a munkán.
A folytatásnál azt hiszem én is élni fogok a zsalukő használatával, mert még úgy is marad munka bőven...
A bukszusnak nagyon nagy előnye, hogy tetszés szerint bármilyen formára vághatod, semmi baja nem lesz! Ha jegenyét szeretnél nyugodtan alakítsd úgy, nem kell hozzá a szomszéd!-:)