Lehet a reflex oka a glutén? Valaki azt mondta húst ne egyek. 10 napig nem ettem, nem nagyon volt változás, de rosszabb sem lett. Az is valami. Akkor most kipróbálom, hogy nem eszek lisztes dolgot. Ettől csak azért tartok, mert akkor megint fogyni fogok . Nehéz helyettesíteni. Egyáltalán valaki el tudta hagyni a gyógyszert? Azèrt durva,hogy nem érzek savat még is lehet reflux. Ez a torki nyomás érzet és érzékenység is nagyon rossz.
nem érdekel különösebben a donperidon, a doki jobban tudja a hatását, de a gyógyszerekről annyit, hogy maguknak csinálnak piacot, mégpedig az alábbi, általam olvasott egyik forgatókönyv alapján:
1. szedj savcsökkentőt
2. a cardia, a gyomorzáróizom a nyelőcső alján egy idő után ellazul, mert az a savasságra záródik (igy van megkonstruálva)
3. a pylorus, vagyis a gyomor kijárata pedig begörcsöl, mert azt a savasság éppenhogy nyitná, de nem nyitja, mert nincs
4. a gyomor pangani kezd, s tartalma egyre akadálytalanabbul feláramlik (az emésztőnedvek, savval vagy anélkül kárositanak odafenn mindent)
5. szedj még több savcsökkentőt, s az ördögi kör piacot biztosit a dokiknak, a gyógyszeriparnak, neked meg pokollá válik az életed
PEDIG: a savcsökkentés csak egy út az akut sebek, felmaródások gyógyitásában....a feláramlás nemcsak a savak miatt veszélyes, hanem megannyi emésztőnedv miatt is, azok is begyullasztják a gégét, garatot nyelőcsövet....
ja, nem irtam ide korábban, más is futhat naponta, neked is ajánlom, bár remélem csak a neved gombóc, s nem vagy guritható:))))
Az elmúlt egy hetem kicsit jobb volt: elkezdtem a kétszer 20 mg Rabyprex mellett zöldárpalevet inni. Csak attól tartok, ez is, mint sokminden az elején, hat, aztán egy idő után már nem. A motilium, amit az orvos adott, nagyon nem jött be: égett tőle a szájpadlásom. Jóllehet segíti a gyomorürítést, de közben - ezt olvastam a mellékhatások között - szárítja is a szájnyálkahártyát. Szóval letettem. Az inhalás nem hozott sajnos látványos eredményt: lehet, hogy az alsó légúti betegeknek jó, de nekem mintha még jobban marta volna a torkom használat után, kivéve este, ha jóval az étkezést követően használtam. Lenne-egy kérdésem ahhoz a hölgyhöz, aki az orrsövnyét megműtette. Van a neten egy fül-orr-gégész, aki palózik és egykor ő is refluxos volt. Elmentem hozzá, mert az egyik orrlyukam rosszul szelel: kiderítette, orrsövény ferdülésem van, amit ő a helyemben megműtettne. Persze a precíziós (nem kalapácsos) műtét egy vagyonba kerül CT-vel együtt. Miután én is az állandó torokfájással kínlódom és a szigorú paleo nem opció a súlyom miatt, kérdezem, megéri belevágni egy ilyen műtétbe? Köszönöm!
Nos ha nem haragszol meg inkább az orvosnak hiszek. Domperidon...én is szedtem, de a leírásában nem szerepel, hogy erősítené a záróizmot.
Mindenki egyébként annak hisz akinek akar. Nem Te voltál aki pár éve a káposztalevet nyomattad itt a fórumon, természetesen más néven? Úgy se vallod be....nagyon hasonlít a stilus, meg a napi futás.
természetesen nyersen rágicsálom...amúgy a paleo nekem teljesen természete, sütök magkenyeret, muffinokat, egy hétig kitart, mellette húsfélét, gyümölcsöt, s nem hiányzik a krumpli, rizs, kukorica, meg a hüvelyesek...sajtot eszem, néha tejet, de buza, árpa rozs, sem teljes kiőrlésű, se fehéritett semmi...nagyon kellemes, s a súlyt is rendben tartja, pl reggeli: császárszalonna, magkenyér, tea, sajt meg egy alma....:)
Nekem a domperidont a puffadásra és böfögésre írták fel, mert a PPi-től nem emésztettem rendesen.
Már abbahagytam mind a kettőt, persze fokozatosan, jelenleg tűrhető az állapotom.
A paleo étrend nem csak glutén és laktózmentes diéta, hanem az egyik legszigorúbb és a legnehezebben betartható diéta. Tiltott még a keményítő tartalmú ételek (burgonya, rizs, kukorica) a hüvelyesek és cukrok.
Bizony az évek alatt meghozza a "gyümölcsét" a helytelen, figyelmetlen étkezés. Sokan nem tudják hogy a betegségek 70 %-a a belekből ered. A belek tönkretétele felszívódási panaszokkal jár, ami vitamin és ásványi anyag hiányhoz vezetnek. Ezek a hiányok okozzák a panaszokat, amiket persze gyógyszerekkel kezelnek, a gyógyszerek meg leginkább az emésztőrendszert támadják ismét...egy ördögi kör.
Pl. a B vitaminok, ha nem szívódnak fel rendesen, nagyon sokféle betegséget okoznak, főleg idegrendszeri panaszokat, ami az egész testünkre kihat. Az orvosok meg csak a helyi panaszokat kezelik, az alapvető okokat nem keresik, mert legtöbbször nincs is idő rá.
Valóban a glutén és laktózérzékenység áll az esetek nagy százalékában e "visszautasitás-betegség" hátterében. Mert a reflux nem savfeláramlás, hanem a szervezetbe bevitt dolgok, élelmiszerek, italok visszautasitása, s ez konkrétan a nyelőcsőbe való feláramlás formájában történik meg: a szervezetnek elege van a gluténból, a laktózból a gyorsan felszivódó szénhidrátokból, pl cukorból és ezért azokat egész egyszerűen VISSZAUTASITJA. Ezért laza a gyomorzáró izom, vagy a perisztaltika ezért rossz irányú. A megoldás elsőre egyszerű, s sokan ezt is hangoztatják: glutén és laktózmentes diéta (lsd paleo-étrend) meg cukorhelyettesitők )stevia, nyirfacukor, azaz xylit)
Sokan mondják, ők egész életükben nem voltak érzékenyek a lisztre, biza, árpa, zabtermékekre, a tejre, s a tejtermékekre...csakhogy a 40-50 év alatt történő fogyasztásuk kikezdte az immunrendszert, az öregkor meghozta a sajátos betegségeket, a metabolikus szindrómát. ( a cukorbetegséget, a magas vérnyomást,- vérzsirt, a refluxot és autoimmun-betegségeket, igy daganatos kórokat) A probléma tehát itt van, el kell fogadnunk, hogy tápcsatornánk 2,5 millió év alatt úgy alakult ki, hogy nem ismerte a buzatermékeket, a tehéntejet. A fehérjét és szénhidrátokat hús és zöldség-gyümölcs formájában vettük magunkhoz, búzát mindössze 5-8 ezer éve kezdtek termeszteni az emberi közösségek.
Gyógyszerek, meg donperidon, ez a dolognak egy rendkivül szűk spektruma, legfeljebb lezárja, természetesen melléktünetekkel, veszélyekkel a tápcsatorna egy szakaszát...de a visszautasitás okait nem szünteti meg. Lehet benne hinni, vagy elutasitani és csak példaként emlitettem s semmiképpen nem krónikus bajok kezelésére, legfeljebb akut esetekben....
Nekem a zeller használt mindig, igaz nem vagyok súlyos refluxos....A donperidol azonban nem a böfögés alternativája, hanem megakadályozza a nyelőcső felmaródását, esetleg begyulladását, aminek a gyógyulási ideje 8-12 hét...:(
Nálad a pont, te is rájöttél mitől van a savad. A glutén tartalmú kajákat kerüld el. A teljes őrlésű lisztet is felejtsd el, mert abban is van glutén. Búza, rozs, árpa, zab...ezek felejtősek. Nálam még a tej és a cukor is problémát okoz. Próbáld ki a gluténmentes kenyeret, pékárut. Vásárolni nagyítóval menj, mert az apróbetűs adalékokat csak úgy tudod elolvasni. Már sok termékre rá van írva, hogy glutén mentes. A glutén egy ragadós csiríz, nagyon sok problémát okoz, csak idő kérdése, hogy mikor lesz belőle betegség. Olvassatok utána, meg fogtok lepődni, mennyi bajt okoz még felnőtt korban is.
Nem szabad összekeverni a lisztérzékenységgel (cölikália) ami már gyerekkorban kiderül, és már korán súlyos tüneteket okoz.
Sajnos kevés helyen árulnak gluténmentes élelmiszert, na és az áruk is horror:((
Megjegyzem nem valami bizalomgerjesztö ez a mondat: "A domperidon használata szívritmuszavar és szívmegállás fokozott kockázatával társulhat."
Illetve még azt hozzátenném jó ha zeller beválik de van különbség reflux és reflux között, akinek súlyos refluxa van annál már nem fog használni a diéta meg a gyógytea, én pl ilyen vagyok.
...a vegetativ idegrendszerért pedig részben az életviteled és életfelfogásod a felelős, a gyógyszerek közül pedig a donperidon az amelyik a gyomorkapura nagyobb nyomást fejt ki, vagyis azárást segiti, persze nem vagyok a vegyi megoldások hive....én pl zellert rágicsálok, az bombasztikusan méreggolyó, azt javaslom ne harciaskodj annyira, mert ez bizonyitottan felviszi a savat, a véleményem ugyanis csak a te szemszögedből butaság, más szemszögéből ezek csak különböző vélemények.....:)
Ekkora butaságokat kár írnod, a gyomorszáj záródásáért a vegetatív idegrendszer a felelős, ha az renyhül vagy nem zár se a súlyoddal, se az agyaddal nem állítod vissza. Én is elhittem valaki butaságát, miszerint egy gyógyszerrel erősíteni lehet, az orvos pedig kinevetett.
ahogy zár a gyomorkapu megszűnik a szárazság s a nyaki-torokpanaszok, mintha sosem lettek volna...a zárást vissza lehet állitani az nem korfüggő, hanem súlyfüggő és agyfüggő....viszont itt egy tabletta, a donperidon tartalmú gyógyszerek segithetnek a beinditásban....(pl Motillion, Donperidon)
..a mozgás nálam napi szinten, s kb 5 km futás, meg szauna másnaponként, ez már segit, bár tudom sokaknak ez időproblémába stb ütközik.... de a feszültségmentesités nagyon fontos, mert a stressztől vékonyodik a lugos köpeny a gyomorban s a nyelőcsőben, a savtermelés pedig megugrik, ahogyan a vérnyomás, a pulzus és a vérzsir is...igy megy tönkre a gyomor, s ez a társadalom két végpontjának betegsége: a rosszéletű szenvedélybetegeké (pl alkeszek, cigifüggők,), meg a jólkereső menedzserek, akik gyomorfekélyt, refluxot kapnak a megfeszitett pénzharctól... szerintem a tablettákkal, azoknak is a szűk szegmensét jelentő, de nagyon elterjedt savcsökkentőkkel kevésbé lehet sikert elérni (hiszen az enzimek is marhatják a gyomrot), mint az életmód, világlátás változtatással, s a sporttal, ami kikapcsol, s harmonizálja az agyféltekéket, vagyis rendet rak az érzelmi és racionális gondolkodás-agyműködés között.... ha a prazolokkal lehetne a gondot megoldani, az olyan mintha sikeres lett volna az amerikai műtéti gyakorlat az 50-es években: fekélynél, vagy savtúltengésnél elmetszették a savvezetékeket, ami aztán visszaállithatatlan savmentességet jelentett...ezt a műtéti gyakorlatot azután a hatvanas években már tiltották, biztos volt oka....
Egyrészt kiderül, hogy savas e vagy epés eredetű a reflux ill. magát a reflux tényét rögzíti, a savas epizódokat fogja jelezni a gép, amit összesít és kiértékel majd az orvos, hogy abban a 24 órában mi folyt ott bent...
Köszi a válaszokat! Sportolok heti 2x, most meg próbálom abbahagyni a ppi-t, és bizony mostmár ég a gyomrom is, de szerintem pont a gyógyszerről való lejövetel miatt...fokozatosa próbálom abbahagyni, de ez van.
Szerintem én már elsősorban ettől stresszelek, hogy mi ez és annyira idegestő a dolog, próblom elterelni a figyelmem, de eszembejutattja a nyomásérzés. A lisztes és tésztafélékre kitérve. Nyáron 2-3 hónapig nem ettem liszteset...azután lassan fokozatosan újra, de nagyon fokozatosan és igazából akkor jött ez az egész panasz is. Fehét lisztet most sem eszek, meg tésztaféléket, de teljeskiörlésű kenyeret eszek. Az a baj, hogy így is fogytam vagy 3 kg-ot csak attól, hogy nem ettem lisztes cuccot....ez tökéletes fogyókúra, de én már nem szeretnék fogyni, 170 cm-hez vagyok 56 kg és ez nekem kevés. Igaz futok is, így végképp nem tudok hízni. A torokkiszáradást, hogy lehetne akkor elkerülni? Nekem is be van dulgulva az orrom. Néha fújok salvus sprayt a torkomba, ha már nem bírom, pár percig jobb...most nagyon rossz idősazkban vagyok, de volt 2 hét, mikor már egész jól voltam, azt hittem, 5 hónap utáb elmúlt ez a rémálom, és most újra felerősödött.
igen, en is ilyen trokbajos alapotban vagyok, hogy nem erzek savat, scak a torkomban volt baj, mult idoben, mert mar szinte elmult. Szoval a felaramlo savas gözök piszkaljak a gégédet, es egy jo gégész az a látott képböl le tudja olvasni, hogy a gége körül a nyálkahártya a savtol van felmarodva. Amiket erzel, az még a femarodas a garatfalon, sokkal kevesbe artalmasabb mint amennyire kellemetlen....... Ez tipikus, hogy amikor eszel, meg beszelsz, iszol, akkor nem erzed, mert akkor oylan helyzetben van a gége. nekünk a protonpumpagatlok nem igazan segitenek, ha segitenek is valamelyest akkor dupla adagban. A dokik mondjak, hogy akinek ki van szaradva a torka, mondjuk egy esetleges orrsövenyferdules miatt, annak ez az egesz dolog sokkal fokozottabban jön elö. En az orromat meg is müttettem, es már ettöl elmult a gége körüli nyálkahártyafelmarodas, a garatfalon maradt, de a mult heten a doki mar ott se lata, es nem is erzem. Hozza kell tenni, hogy nem eszek kenyeret, tezstafelesegeket, de errol mar biztos olvastal, ez nekünk akiknek iylen torokbajuk van arefluxtol, nagyon fontos, ugyhogy probald meg elkerülni, es nag yjavulast fogsz tapasztalni. A 24 oras ph méres az fontos, eleg szar.....mar bocsanat.......A gyomortukrozesnel nem latnak felmarodast a nyelöcsövednel, es ha ez az egesz dolog nalad csak idonkent van, akkor azt se latjak, hogy a gyomorszaj nem zar rendesen......örülj neki, hátha sak stresszes alkalmakkor jön elö neked......vagy rosszul tükröztek... na szoval üdv a klubban, es ne izgulj.....
Kordina, nálam hasonló minden, a gégémben van egy kis merevség, állitólag a nyelőcső felső szakaszának meg a gégének és garatnak a nyálkahártyája meggyötört a feláramló savgőzöktől meg enzimektől..merthogy az enzimek, az epe is hasonló dolgokat művel...a gombócérzés is ezzel függ össze, de lehet hogy kis pszichoszomatika is rásegit egy idő után mint társult reflex...a kaja után biztosan megindul a savszekréció, ugyhogy Neked is van átmeneti vagy végleges refluxod (bár soha semmi sem végleges, legfeljebb a végtagamputáció:) ) csak nem annyira feltűnő...mozogni kell, soxor és keveset enni, meg elterelni a figyelmedet....:)
MOst kerültem ide erre az oldalra. Olyan kérdésem lenne, hogy van olyan köztetek, aki refluxos és amúgy nincs gyomorégése, nem jön vissza sav és nincs éjjel panasza. Én ilyen vagyok. Éjjel panaszmentes vagyok...nappal amíg nem eszem, addig jó, ha eszem után 20-40 perc után jön a gombóc-féle érzés a nyakam alsó részében...emiatt aztán így telik az egész napom, evés közben nincs ez a nyomásérzés féle a torkomban, meg lejjebb, nem tudom pontosan hol, de valamiféle diszkonfort érzés van. Krákogós, torok köszörülős tüneteim vannak még. 5 hónapig szedtem Ezomeprazolt mostmár 1 hónapja csökkentett dózisban...teljesen olyan érzésem van, hogy egyáltalán nem használt a gyógyszer, mert nem lett sokkal jobb a szedése alatt sem, most is ugyanaz van napi 20-mg-nál, mint napi 80 mg-nál. A gyomortükrözés negatív lett, de az intenzív tünetek ( nyak alsó szakaszán a nyomás érzés, vagy mintha valami ott lenne) csak később jöttek, így most nem tudom milyen lenne egy tükrözés eredménye. AZért vannak kétségeim, mert lehet, hogy ez nem is reflux? AZ orvos is ezt mondta, hogy lehet, hogy ez nem is az...akkor meg mi? Valaki ment már keresztül ilyenen? Még egy 24 órás PH- mérés kinéz, hogy ki lehessen zárni. Vagy majd az sem lesz egyértlemű.