Szeretném,ha itt vitatnánk meg az összes erősítővel kapcsolatos témákat a lemjátszó erősitők-től a végfokig, csövest,vagy tranzistorost,fetest, együteműt ill.push-pullt,hogy melyiket és miért pont azt.
Valahol azt olvastam,hogy úgymond csak a végfokja ér valamit.Ezért gondoltam,hogy a többi részét kiváltom az előfokkal és talán így minőség javulást érek el.Különben nem volt semmi bajom a Sharp többi részével,az én fülemnek megfelelt.
Szóval zajong magában is. Persze várható volt, ez a családja a Sonyinak mára majd mindegyik darabja kimurdelt, mivel az erősítő részébe a bemenetre egy Dual-FET tranyát raktak, ilyen már nincs se égen-se földön, és ezek szoktak bezajosodni. Kiváltani lehetne éppen, de akkor már nem olyan lenne az előfok mint annak idején.
De hasonló betegséggel küzdenek mind a 70-es évekből származó "Legendák" is mind ahányan vannak. A javításuk pont a bennük alkalmazott fenn említett eszközök hiánya miatt reménytelen. Ezért tépem itt a számat, hogy ilyen matuzsálemeket csak az szerezzen magának, aki tisztában van vele, hogy minden gondtalan üzemóra ajándék.
De mostmár azért kiváncsi vagyok, hogy tulajdonképp az eredeti rendszereddel mi is a baj? Tehát a saját Sharp előfokkal, már csak azért is, mert a 8800-as "bömböldét" nem igen jegyzik a hi-fi világban, mondhatnók valószinütlen, hogy egy jobb előfok megérne 2 forintot is elé. Szóval a "tovább lépésnek nem a legmegfelelőbb útjára léptél. Csak reménykedni tudok benne, hogy nem sok pénzed bánja....
.....bocs, elsiklottam rajta... de azért akkor is kaki van a dologban. Az SX-8800-as gyakorlatilag egy STK4050 végfok IC-ből áll. és 100x erősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy kb. 0,5V eff meghajtófeszültség esetén lehet tökig kivezérelni.
A Sony az egy jó nagy dobozba bujtatott kis előfok, normális szintű meghajtás esetén a kimenetén kb. 1V effektív feszültséggel.
Tehát látszólag minden rendben van, illesztett a rendszer. Ismétlem, látszólag. Mostmár csak azt kéne megtudni,, hogy mi van az előfok bemenetére akasztva, ami így túlvezésrli a végerősítőt, mert hát azt tudni kell, hogy a Sony akár 14V eff. feszültséget is képes kipumpálni magából még mindég torzítás mentesen.
Meg hát van még egy apróság, az a "MUTE" kapcsoló, hogy egyáltalán kapcsol-e. Mert az nemigen szokták használni, és 40 év alatt bizony akár be is krepálhatott (nem érintkezik) de ez relative könnyen orvosolható.
Csináltam egy skiccet. Ha nem jó a szint, az osztó alsó ágát változtatsd! Vagy felezd, vagy kétszerezd az ellenállásokat! Ha a csatlakozóba teszed, akkor a 22K-s ellenállásra vékony (zsugor) csövet kell húzni, nehogy zárlatot okozzon.
Ezen a képen, egy jack dugóba épített 1:100-as osztó látható. Akkor nem volt itthon zsugorcső, így egy keskeny szigszalag csíkkal tekertem körbe az ellenállásokat.
Köszönöm.Még egy kérdés,az éllenállást sorban vagy párhuzamosan kell kötni?Úgy értem a sorosnál bele a meleg szálba,a párhuzamosnál pedig a hideg és meleg közé?
Úgy is jó. Kiindulási értéknek 22 KOhm. Állítsd be a szintet, és utána mérd le a leosztást. Az a legjobb, ha a végső megoldásban diszkrét ellenállásokból építed fel. Nem lesz kontakt hibás, és kellően pontos lehet. A két ellenállás belefér akár a csatlakozóba is.
A legegyszerűbben úgy tudod megoldani a problémát, hogy az előfok és a végfok közé teszel egy ellenállás osztót, árnyékolt fém dobozban. Így nem kell megbontani egyik készüléket sem. Ha nem boldogulsz, keress meg privátban!
Tulságosan nagy jelet ad le az előfok, túlvezérli a végfokot. Valamilyen megoldással csökkenteni kellene a jelet. A Sharp végfokon van valamilyen szintszabályzó? Mi a végfok pontos típusa?
Segítsetek légyszi!!!!!!!!!Volt egy Sharp tornyom,a végfoka nagyon jó,vettem egy Sony TAE-5450-es előfokot,hogy majd azzal meghajtom és nem használom a Sharpét.Rákötöttem a végfok bemenetére az előfok kimenetét,egy rádio tunerrel hajtattam az előfokot,hangerőt alig lehetett ráadni csak két kattanás a potiná,már akkor hangos volt pedig a MUTE kapcsolo is be volt kapcsolva ami -20dB.-elt jelent.Ezenkívül az alapzaj is elég nagy volt,leginkább a számok közötti szünetben volt zavaró.Így nem lehet használni.Ha viszont az egész Sharp tornyot használom,és a vett előfokot a torony AUX bemenetére kötöm rá úgy kifogástalanul működik.Miért nem bírhatja egymást a vég és az előfok?Ha csak így tudom használni akkor hiába vettem meg az előfokot.