Az ültetéssel nem változik az aljának a kiképzése, de a jóval szűkebb részben jóval kevesebb levegő össze-vissza kavarogva áramlani.
Kíváncsi lennék egy cw mérésre, mert egy ültetett autónál alacsonyabbnak kell lennie.
A gyárak is alkalmazzák ezt az alacsony fogyasztású verziók esetén. Majd nézd meg, hogy a virsligumi, meg a zárt/zárható hűtőrács, stb. mellé ott van az 1-2 cm-es ültetés is, amikor valami 'eco' verziót kiadnak egy modelljükből.
A fogyasztásra elég jó mintám is van. Állandó körülmények között ingáztam Bp-re napi szinten, kb. 2 évig (110kmh, tempomat, mindig ugyanannyi súly, stb.). Pár tizedes pontossággal hozta mindig az átlagfogyasztást az autó. AMikor alákerült az ültetőszett (meg nem mondom, hogy hány cm, de sok), akkor közel fél litert csökkent az átlagfogyasztás.
"Tök ugyanolyan széles, tök ugyanolyan a szabadmagassága a sedan-nak és a kombinak, tök ugyanaz kb. minden, de az Avant mondjuk 2-3 cm-rel magasabb (magyarul a tetővonal magasabban van 2-3 cm-rel)."
Ehhez tudni kell, hogy a cw-be a homlokfelület nagysága nem, de az alak, a kiálló alkatrészek, a kocsi körül kialakuló turbulens áramlások keményen beleszólnak.
ismét ellent kell mondjak.
az alaktényező határozza meg a CW értéket, (pontosabban ez maga az) mivel a mostani autók már alulról is simára vannak burkolva az alatta lévő áramlás ezen nem változtat, amit nem tud "magaalá gyűrni" azt oldalra/felfelé tolja el.
az alacsonyabb hasmagasság a stabilitást fokozza a szűkebb keresztmetszetben gyorsabban áramló közeg alacsonyabb nyomásúvá válik így mintegy "leszívja" az autót az útra...
Ezt most nem egészen értem: Tök ugyanolyan széles, tök ugyanolyan a szabadmagassága a sedan-nak és a kombinak, tök ugyanaz kb. minden, de az Avant mondjuk 2-3 cm-rel magasabb (magyarul a tetővonal magasabban van 2-3 cm-rel).
Akkor ezzel nagyobb a homlokfelülete és egyben a légellenállása is! Persze csak "nüanszokról" beszélhetünk, de akkor is...
A sedanom 0,26-os ezt megtaláltam. Az Avant-ra találtam eddig 0,30-as tényezőt, de azt én is sokallom.
Szerintem 0,27/0,28 lehet. Persze, hogy nem nagy a különbség, nem is állítottam, de - mint már írtam - néhány százalék többletfogyit rá lehet fogni erre is..
A kombinak szinte elhanyagolható mértékben nagyobb a cw értéke. Kb. 0.28 vs 0.29 körüli arányokra kell gondolni.
Viszont egy komolyabb ültetés jóval többet jelent. A homlokfelület nem lesz kisebb jelentősen, de a cw értéket komolyabb mértékben módosíthatja. Ehhez tudni kell, hogy a cw-be a homlokfelület nagysága nem, de az alak, a kiálló alkatrészek, a kocsi körül kialakuló turbulens áramlások keményen beleszólnak. Ez utóbbi lehet jóval kisebb a kocsi alatt, ha alacsonyabb, így a cw-t, ebből eredően a légellenállást, és a fogyasztást is befolyásolja.
egyik hozzá szólásban olvastam hogy számít a fogyasztásnál hogy kombi avagy nem (pl sedan) ez kb mit jelent? nekem van egy leharcolt 98-as a4 b5 afn 1.9 tdi avantom a fogyasztása számolás alapján az utobbi 8700 km-en kb 6 lier (5,8-6,1 között ingadozik) ha nem avantom lenne hanem sedan akkor úgy kb mennyivel lenne kevesebb ? és ha van különbség akkor azt mi okozza? súly, légellenállás, légáramlás, vagy mi?