Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Amikor "kézből" dolgozom, akkor mintha kéne, hogy müködjön a saját gyártású függvényem, de amikor programot futtatok, akkor tényleg piszokul lelassítja a futást.
Ugyanaz a program, ugyanazzal az adattal 2-3 mp helyett 4-5 perc!
Esetleg próbáld ki ezt. Tüneti kezelés ugyan, de szerintem jó lesz.
Private Sub Worksheet_PivotTableUpdate(ByVal Target As PivotTable) Dim pf As PivotField For Each pf In Target.RowFields pf.DataRange.NumberFormat = "mmm-yy" Next End Sub
A másik kérdésem, hogy csinálnák egy pivot chartot ami dátumokat mutat.
A pivot label ilyen fomában mutat "01/02/2012".
Én így szeretném: "mmm-yy"
A pivoton belül, ha rálépek az opiciókta nem jelenik meg a "Number" ahol beállíthatnám, csak mint cella formátum tudom átírni. OK, átírom.
De az a nyomorék chart a régi verzóban mutatja...hiába "mmm-yy" már a pivotban, a grafikonon régi label van.
Ok. megpróbálom a charton beállítani a dolgot és hiába állítom át, nem úgy mutatja...ugye levileg ott is lehet axis label formátumot mutatni.
Komolyan kiborulok...
:-(
Ha kifüggvényezem hogy csak textkénet irja a nyers adatba így : text(a1,"mmm-yy")...akkor minden kalssz, viszont PIVOTBAN is nyílván textként rakra ABC sorrendben...
Valahonnan valamikor kimásoltam ezt a makrót, működik.
Sub DeleteOldItemsWB() Dim ws As Worksheet Dim pt As PivotTable Dim pf As PivotField Dim pi As PivotItem
On Error Resume Next For Each ws In ActiveWorkbook.Worksheets For Each pt In ws.PivotTables pt.RefreshTable pt.ManualUpdate = True For Each pf In pt.VisibleFields If pf.Name <> "Data" Then For Each pi In pf.PivotItems If pi.RecordCount = 0 And Not pi.IsCalculated Then pi.Delete Next pi End If Next pf pt.ManualUpdate = False pt.RefreshTable Next pt Next ws End Sub
Áttettem a kódot a "module1"-be, kicsit változtattam a kódon
Function sajat_fuggveny(p_ertek As Integer) As String If 2 * Int(p_ertek / 2) = p_ertek Then sajat_fuggveny = "páros" Else sajat_fuggveny = "páratlan" End If End Function
Müködik!!!!!!!
Fasza!!!!!!!
Csereberélem A1 értékét, és automatikusan jön a megfelelő válasz!
Function sajat_fuggveny(p_ertek As Range) As String If 2 * Int(Range(p_ertek).Value / 2) = Range(p_ertek).Value Then sajat_fuggveny = "páros" Else sajat_fuggveny = "páratlan" End If End Function
, de még csak fel sem ismeri a nevét, #NÉV? üzenet gyün.
A saját függvény (UDF) automatikusan le kéne kövesse a bemeneti értékek változását. Ha nálad nem teszi akkor lehet, h. manuális számolásra van állítva a workbook-od.
Az UDF-eket simán lehet használni ugyanúgy mint a normál (beépített) függvényeket, szóval a feltételes formázás sem kellene probléma legyen. Ha nem műxik annak az lehet pld. az oka, hogy nem abban a workbook-ban próbálod használni a feltételes formázást mint amiben a UDF kódja van.
Szóval a jó hír az az, hogy mindkettő kérdésed lehetséges, a rossz az, hogy már most is működnie kellene mindenféle trükk nélkül.
A legalapvetőbb a szűrés. Az mondjuk, ami értelmes is. Aztán az AB. függvények, amelyek a magánvéleményem szerint nehezen használhatók és rugalmatlanok, akkor már inkább az adatbázis, bár persze néha szükség van rájuk. Teljes körben nem tudom felsorolni őket, mivel ennél többet nem használok.