Ha már a kedvenc kerékpártípusom!:)) Azt még elfelejtettem, hogy a Marathon Sztárnak a váltókarjai már műanyag bevonatot kaptak, a legutolsó példányokon pedig már műbőr bevonatú ülésnyereg volt.:))
A villapapucsot mindig az agyhoz állítjuk, hogy SR, vagy R ,azt a láncvédőfelfogatásról R esetében és a támvillahíd függőleges furatáról tudjuk megállapítani, az SR esetében pedig nincs lánvédőfelfogatás és a támvillahíd vízszintes furattal van ellátva a patkófék miatt és itt az SR esetében a sárvédő is egy "L" alakú szegecselt lemezzel van rögzítve a támvillahídra a patkófékkel együtt.
A legelső kiadású R-26 ok vázain még nem volt sárvédőtartó lemez felforrasztva a vázra, itt bilinccsel oldották meg.Ezeknek a korai R-26 oknak a festésük is külömbözött és a villafejsapkájuk is.
A sima Marathon kétféle matricázással készült, volt, aminek az alsó csövön Csepel felirat van a függőleges üléscsövön pedig arany színű Marathón felirat, fölötte ovális "10 fokozat" matrica, a kormánycsövön régi földgömbös Csepel "Made in Hungary" feliratos matrica van. Az enyém is ilyen, az 1986-os gép.
A másiknak az alsó csövön ovális, fehér alapon ezüst Marathon felirat, a függőleges üléscsövön pedig ovális Csepel felirat, fölötte ovális "10 fokozat" matrica, a kormánycsövön pedig "Marathon Csepel" matrica van. Ilyet láttam már 1982-es és 1988-as évjáratban is, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik a régebbi.
A Marathon Sztár matricázása megegyezik az utóbbival, csak az alsó csövön lévő ovális matricán fekete alapon ezüst Marathon Sztár felirat van, továbbá a függőleges üléscsövön a Csepel és a "10 fokozat" matrica között van egy pepita kockás matricacsík. Ilyen pepita csíkok vannak a kormányon is a bandázsolás végeinél.
Másban szerintem nem különbözik a Sztár kivitel a többitől, az újabb '88-'89 évjáratúakat matricázták így.
Valaki meg tudná mondani pontosan, hogy a R26 és az SR26-os gépeknek mekkora a hátsó villapapucs közötti távolsága?
Van egy vázam amire építeni szeretnék majd, nincs rajta tábla, így a mérésből talán kiderül melyik változat. Feltételezem az SR26-s szélesebb a fogaskoszorú miat.
Én náha turikban találok retró mezeket.Akadnak kötött vagy milyen jellegűek is néha;).Egész jó állapotban.Legutóbbi zsákmány egy Atala mez;),bár nem veterán de nem is mai darab.
Már van ötletem ami épen tervezés, szervezés alatt áll....:)) bár koránt sem ekkora volumenű, de lehet készíteni az öre veresenygépeket... április, májusra remélem össze áll a dolog...
Az a vázszám zavaró nagyon,én csak megnézném mi van a festék alatt. A szegecs táv is ott van valahol az alutáblásé talán ennyi,de holnap megmérem ha gondolod.A Villa teteje a sapka rész jellemző az SHB-ra.Esetleg egy cserét eszközölhetnénk ha gondolod,mcsak a villa váz lánckerék kell.Ülés?A felső vázcsőben nincs valami felirat? Esetleg nem csiszolták ki. Kb 10-15cm nagyságban van ha van....