Hidd el, nincs okod pirulni, Te is bőven megteszed a magadét, van anyukád, tágabb családod, állatok, ha mindenki annyit tenne a környezetében, mint Te, máris szebb lenne a világ.
Tényleg, mi van a munkahelyen mostanság?
Kert: nem tudom, hol tartasz, mit csináltál már meg, most annyira át van ázva a talaj, hogy még ásni sem lehet. Ha már az ásás kész, lehet gereblyézni, vetni: saláták, petruska, sóska, spenót, borsó, dughagyma, mángold, zellermag (most nem palántát veszek, magról ültetem), krumplit is ültetek megint, kis csírázó gumókat be a földbe, oszt annyi, legalább bio. Megnő magának.
Répa is mehet, de azt én nem fogok, cérnavékony, és sziszifuszi munka egyelni :(
Gyümölcsfákkal dolgozol? Azt a férjem szokta metszeni néha egy kis lemosó permet, de az az idén elmarad :((
Te is írj, majd ha ráérsz, ha tudsz bármilyen tanácsot adni, rámfér, hidd el, nem vagyok én olyan szuper kertész.
Nagyon boldog húsvétot, sok lelki (és testi :DD gondolok itt sonka, tojás és társai ) örömöt kívánok Neked és Mindnyájatoknak!
Anyó, Benned aztán van lendület. Pirulok, gyorsan mosdom, öltözkökdöm és indulok sütni, főzni. Már itt sem vagyok ! Majd írj, mit lehet már a kertben csinálni, kellene nekem egy kis
Annak ellenére mondom, hogy 35 éve kezdődött nálam.
Arra már nem gondolok, hogy teljesen meggyógyulhassak, de hol vannak már
a rémült napok, hetek! Hogy erről úgy teljes mélységében soha, senkinek nem fogok
beszélni. Hogy ha észreveszik rajtam baráti körben, munkahelyen, akkor én azonnal
megszakítom velük a kapcsolatot. Hogy amikor a furcsa viselkedésrem rákérdeznek,
vagy kioktatnak akkor önvédelemből úgy várok vissza, mint a penge.
Először le kell küzdeni a depressziót, ami a készerbetegség kezdetekor vagy erősödésekor elborít minket. Ebben kb. három hét után már segít a gyógyszer!
Ha a kényszerességet még nem, de a kiváltott depressziót egyhíti.
Minden nap lesznek órák, amikor könnyebb, amikor másképp látod a megélt dolgokat,
erre másnap visszaemlékszel, és erőt megítesz belőle. Lassan - lassan bekerülsz
egy poizitív spirába, visszaesésekkel.
Ez a pozitiv - másképp is tudom nézni a helyzetet - spirál maga a gyógyulás
Az életed egyéb területein is látod majd a változást, lelkileg, emberileg fejlődsz a megélt
bizonytalanságok, önemésztés, magányosság érzés eredményeképpen. És rádöbbensz,
hogy mennyi erőd van. Több, mint a hozzádtartozókban. Hónapokig tart.
Nem azt kell kitalálni, hogy miért jött a betegség, sem azt, hogy mit üzen. Arra kell
ráérezned, hogy miben tudnád más szögből látni az életedet, másképp dolgozni
fel a régi és jelenlegi történéseket, rengeteg lehetőség van a kényszerbetegségben.
Harcolj meg vele nagyon bátran, semmi képen ne szégyelld a betegségedet, valamennyit beszél róla másoknak is, de ne kérj tőlük segítséget ellenőrzésekhez.
Istenem, mennyit tudnék írni. Most leszek 59 éves. Megerősödtem a betegséggel
való harcban. Most döbbenten látom fiatalkori erős, felszabadult, sikeres barátaimat,
amit depresszióval, pánikkal, szenvedélybetegséggel küzdenek, és csak most, idősebben kezdik tanulni a gyógyulást.
Sziasztok! Most regisztráltam a fórumra, mert úgyérzem segíthet lelkileg. Pár hozzászólást olvastam el.. az összeset kicsit sok lenne 2007től:) Jó ideje vannak tüneteim, de csak az elmúlt hónapok során lettek olyan erősek, hogy már alig tudtam magam elvilseni. Pár hete kezdek kezelni, lassan érzem, hogy segítenek a gyógyszerek meg a terápia de valahogy úgy gondolom, hogy ha lenne itt valaki aki adna egy kis megerősítést, hogy könnyebb lesz ez, és látom, hogy nem vagyok egyedül és másoknak is ilyen nehéz ez a betegség akkor talán jobban realizálódna bennem, hogy nem vagyok ezzel egyedül..de olyan nehéz erről bárkivel is beszélni szemtől szemben..hátha így interneten keresztül menni fog:) Szóval ha csak valaki tudna annyit mondani,persze őszintén, tapasztalatból hogy lesz ez jobb meg könnyebb idővel, az nagyon jól esne:)
Dehogy nyavalyogsz, Te meg miről beszélsz? Nagyon is hasznos tagja vagy a csapatnak, szeretem a hsz.-aidat, nagyon sok mindenben egyetértek, amit az egyházról, vallásról írsz, csak nem akarok jobban belemenni, meg senkit megbántani. Végül is ez nem egy vallási fórum, kicsit elszaladt velünk a ló, ami nem baj, meg aztán időm sincs sokáig itt csápolni a billentyűket.
Biztos, hogy Te is nagyon erős vagy, már az, hogy törődsz magaddal, olvasol, írsz, nem adod fel.Nekünk is sokat segítesz, hidd el.
Igen, tudom, hogy kellek, mindent én tartok fejben, irányítok, szervezek, nem is tudom, nélkülem itt összeomlana a család, úgy látom.
Épp most chataltem a nővéremmel, írtam neki, hogy kiosztom a feladatokat, hétvégén, ki mit csinál, intéz, aztán hadd szóljon, azért ugranak ám :). KI boltba megy, ki porszívózik, jól vannak idomítva :).
De én is sokat teszek értük, mindennel törődök, várom kajával őket, meg minden egyébbel.
összedolgozhatunk ! Az az igazság, hogy számomra ez egy nagy lehetőség. Gyógyulni,
beszélgetni, összetartozni, másoknak teret nyitni beszélgetéshez.
Örülök, hogy így beindítottad a fórumot! :) Nagy volt már itt a pangás, hiába kezdtünk többször is nagy beszélgetésekbe, a fórumozók egy idő után kiléptek a szituból, mondjuk azért, mert férfiak voltak? Nekem pl. az nagyon jó, hogy kiírom, ami kavarog bennem, és így nem magamban őrlök (esetenként) hibás gondolatmeneteket, mert ha más is elolvassa a mondandómat, és reagál rá, akkor tudom korrigálni, újra átgondolni a véleményemet, helyén kezelni a dolgokat. Meg persze az is, hogy a mumus dolgok nagyon nagyra tudnak nőni az ember képzeletében, és amint itt elmondom, rögtön enyhül, vagy úgy, hogy másótok is elmondja, hogy neki is pont ez a baja, vagy úgy, hogy ő pont nem látja akkora gondnak az adott dolgot.
A feltámadást nem tudom elképzelni. Ez egy picit keserves, nem a hittel van gondom,
hanem az elgondolásával. L. vezetőm erre azt mondja, hogy Jézus feltámadt, az
azt jelenti, hogy itt van a számunka, és minőségi ideje van ránk !
A biológiai részére gondolsz a feltámadásnak? Azzal nekem is volt gondom egy időben. Mint kényszerbeteg, azon filóztam, hogy lehetséges, hogy olyanra épülne többmillió keresztény hite (Jézus feltámadása), amit egyes vérmes hinduizmus rajongók annyival elintéznek, hogy bármely profi jógi meg tudja csinálni?
Olvastam a torinói lepelről, és azt mondják, hogy a tudósok nem tudják egyértelműen megállapítani, hogy került a minta az anyagra, amiről tudják, hogy több száz éves, és az akkori korban nem volt olyan technika -valamiféle radioaktív, ha jól értem?-, amivel ezt meg tudták volna csinálni. Tehát nem biztos, hogy hamisítvány, de akkor mi?? Ugyanez van a Guadalupei Szűzanyával is :), aki megjelent 500 éve egy mexikói férfinak, és rajta hagyta a képmását a köpenyén. Ez egy nagyon szép kép, ahol Szűz Máriának mesztic vonásai vannak, és szintén nem tudják megállapítani a kutatók, hogyan, milyen festési technikával került a kép az anyagra.
Ez nekem úgy jön át, hogy a természettudósok is elismerik, hogy vmi. különleges dolog megtörténhetett.
köszönöm az érdeklődést, jólesett. kicsit szét vagyok esve mostanság, nehezemre esik az olvasás, a dolgok megértése.
a /katolikus/ vallás nagy hatással volt rám huszonéves koromban, Pilinszky és Simone Weil által. akkoriban még misére is eljártam rendszeresen a szegedi Dómba, jó volt meghúzódni hátul és figyelni. nem vagyok megkeresztelve. máig vannak biz. vallások, amik vonzanak, de ez a mostani szétesés kicsit akadályoz a gondolkodásban. azért figyellek titeket, és drukkolok mindenkinek. jó csapat vagytok! :)
Sokszor eszembe jutsz, hogy milyen erős lehetsz. Én meg nyavalygok itt mindenfélével.
Ne add fel, már a jelenléted is sokat jelent a családodnak, kellesz Te nagyon a gyerekeidnek. Akkor is, ha most nem vagy egészen önmagad a fáradság miatt. Ha tudnék, küldenék egy kis erőt, bár most én sem bővelkedem. Olyan jó Titeket itt olvasni, ritka jó fejek vagytok!
Azért ez a cikk kimondottan ellenséges. Kétségtelen, hogy Pál F. ezen megnyilatkozásai nem rokonszenvesek, én csak néhány dolgot olvastam tőle, így nincs kialakult véleményem. De azért pl. igenis van olyan eset, amikor az egyház érvénytelennek tekint egy házasságot, pl. ha az egyik fél alkoholizmusa, amit a másik a házasságkötés előtt nem tudott(tehát ezt nem vállalta), nagy mértékben megnehezíti az együttélést, érvényteleníthető, de ezt a papok nem mondják el, és így lehet hogy sokan szenvednek ilyen helyzetekben úgy, hogy az egyház nem is várja ezt el.
Na pont a konkrétumokkal van baj, nem nagyon találsz olyan papot, aki konkrét válaszokat ad. Így nyomorítják meg szerencsétlen hívőket. Na ne már, hogy házasságon belül bűn a testi élvezetet szolgáló szexualitás, vannak papok, akik erről egész mást mondanak. Van a Humanae vitae enciklika, amit sok egyházi vezető már a kiadásakor sem fogadott el, ráadásul a fogamzásgátlásról szóló része nem igazán egyértelmű, mert eszerint megengedett a fogamzásgátlás, amennyiben a terhesség az anya egészségét veszélyezteti.
Szerintem az ovisok erotikus kíváncsisága teljesen természetes, a mosdóban tanulnak egy kis anatómiát:-)
A fogamzásgátlásról azt mondta egy számomra nagyon hiteles szerzetes-pap, hogy lényeg az élet védelme, tehát eszerint kell védekezni.
Amúgy mindaddig, amíg az egyház nem végez komoly felvilágosító, megelőző, szociális helyzetet javító munkát(utóbbit végez), addig álszent és hiteltelen az abortusz elleni tiltakozás, annak ellenére moindom, hogy én is borzasztónak tartom.
Nekem is nagyon sokat jelent ám, hogy itt vagytok, összetartozunk, számítok valakinek, a barátaimnak érezlek titeket.
Nehogy azt hidd, hogy aki melegszívű, annak mindnek van családja, és akinek van, az mind melegszívű. Szerencse is kell hozzá. Én örülhetek, hogy amilyen nyamvadt vagyok, voltam, van három szép egészséges gyermekem. Még ha sok is a munka, intéznivaló velük, ahogy a nővérem fogalmazott, " legalább van kiért repkedni."
Köszönöm ezt a mondatodat, amit a családról írtál, ez megerősítés nekem (amire nagy szükségem van), hogy soha ne adjam fel, a gyerekeimnek szükségük van rám, halálom napjáig, még ha már sokat nem is tudok tenni értük.
Pedig néha már úgy feladnám.......Annyit küszködök.
Már bimbósak a nárciszok, rügyeznek az orgonabokrok, aranyvessző. Tényleg itt a tavasz!
"Annyit nevettem". Ez mindennél többet ér! De jó!
Jó, hogy vannak kutyáid, tudsz velük játszani, nevetni. Gondoskodni róluk. Egyszer nekem is volt ilyen affér a cicával, elástam valami nagy kövér koncokat a hóba, zacskóban, hogy ott majd jól eláll, a cica kiszagolta, a mancsával kiszedegette sorban a zacskóból, úgy ette, kézzel :), kilopkodta. Szokása, a kutyával együtt, hogy mindent odahoznak a bejárati ajtóhoz a lábtörlőre, lerágott csontot, csirkefejet, megölt madarat :(. szerencsére ezt már nem nagyon, mert öreg a cica, és nemigen vadászik.
A motiválatlanság, fáradtság lehet tavaszi fáradtság, unjuk már a telet, havat. Egyél egy kis vitamint.
Kitartás!!
Ezt a hsz.t kétszer írtam meg, elsőre elszállt, nagyon szomorú voltam, másodjára már sose sikerül olyan jól, és annyit dolgoztam vele :). Ha most is elszáll......ööö, nem is tudom, mit teszek.
Vénusz, valahol írtad - most nem találom - hogy egy önismereti csoport nem móka,
kacagás...
Akkor egy mondat jutott eszembe valakitől, vastag feketével szedtem, de idézem
az egész hozzászólást. Ez pálferis előadáson hangzott el, egy papbarátja bemutatkozása, aki segít neki valamilyen önismereti v. más csoport vezetésében:
"Sziasztok! Én Mékli Attila vagyok. Néhány szóban kifejteném, hogy miért vagyok szerep-konfliktusban. 12. éve vagyok katolikus pap, és már a papságom alatt kezdtem gondolni arra néhány zuhanás után, hogy jó lenne nem csak fölfelé, hanem befelé is nézni, emiatt a Semmelweis Egyetemen mentálos képzést végeztem, illetve lelkigondozói szakot, ezt követően filozófia szakot végeztem Debrecenben, és az identitásommal kapcsolatban már érzitek, hogy elég zűrös, hogy most akkor én ki a fene vagyok. Éppen ezért érzem azt, hogy tovább is kellene képződnöm, most jelenleg pszichológus hallgató vagyok, és emellett érdekel a pszichodráma, meg ilyesféle dolgok, abban is képződöm. Amikor megfogalmaztam azt, hogy mit szeretnék az önismereti csoportban, akkor valahogy úgy állt össze bennem, hogy mindegyikből lehetne valami kis szelet, de természetesen sok függ a csoporttól, vagyis attól, hogy milyenek a ti igényeitek, mi az, amit meg lehet csinálni veletek. Erre majd próbálok odafigyelni, de úgy hirdettem meg a csoportot, hogy játékok kapcsán valami fajta önismereti fölismerés, dramatikus elemeket azt nem nagyon tudnám kihagyni, és emellett ha valahol megjelenik az istentéma, istenkérdés, istenkép-kapcsolat, ilyesmi, ettől sem ódzkodom. Katolikus papként sem.
Hát talán annyi reklámszöveget, hogy mindenkit szeretnék elriasztani, ugyanakkor bátorítani, hogy jöjjön a csoportba.
Önmagánál félelmetesebb valakivel úgysem fog ott találkozni."
Jajj, de jó, szia Tyúkanyó. Nem, nem vagyok melegszívű. Akkor lenne egy szép nagy
családom, mint Neked. De sebaj. Inkább az, hogy rettenetesen örülök, hogy itt
összedolgozhatunk ! Az az igazság, hogy számomra ez egy nagy lehetőség. Gyógyulni,
beszélgetni, összetartozni, másoknak teret nyitni beszélgetéshez.
Ne higgy annak, amit odakint látsz, itt a tavasz, itt van és kész ! Még két nap a böjt.
És lehet örülni az Ünnepnek.... És kertészkedni...
A feltámadást nem tudom elképzelni. Ez egy picit keserves, nem a hittel van gondom,
hanem az elgondolásával. L. vezetőm erre azt mondja, hogy Jézus feltámadt, az
azt jelenti, hogy itt van a számunka, és minőségi ideje van ránk !
Reggel iszonyú havat lapátoltam. És játszottam a két kutyánkkal.
Eldugtam a hóba a fakanalat, amivel az ételüket szedjük ki a tányérjukba. A mozgékonyabb kutyusunk őrülten elkezdte keresni, én gonosz, pedig még keresés közben is szórtam rá a finom havat. ő pedig az orrocskájával persze, ha nem is látta a kanalát, tolta előre, át a hóbuckán. A másik, nyugisabb kutyusunk pedig meglátta, elkapta, és jóízűen szétrágta. Már végzett is vele, mikor a kisebbik még mindig kereste a
hó alatt. Annyit nevettem.
Pedig az utóbbi hetekben nem igazán tudtam magammal mit kezdeni. Mindig csak
aludtam volna. Reggel, délben és este. Nem depis voltam, csak motiválatlan...
Hortus C. apostoli körlevelet és rendeletet citál a Kat. Egyház történetéből, amire alapozza, hogy Pál Feri atya szembemegy az egyházi szabályokkal:
"- A Szent Officium 1666 március 18-án a laxista erkölcsi tanítás tévedéseit elítélő rendeletben kijelenti, hogy halálos bűnnek tekintendő már egy csók is, ha azt az ember csak az abból fakadó testi és érzéki élvezet miatt adta. (Denzinger 2060.) - A Szent Officium 1679. március 2-án kelt rendelete a házaságon belül is bűnnek tekinti a kizárólag a testi élvezet szolgáló szexualitást. (Denzinger 2109.) Valamint a szabad állapotúak közötti szexuális kapcsolatot is. (Denzinger 2148.)
...
II. János Pál pápa "Familiaris consortio" apostoli buzdítása a családról 1982. "Az egyetlen "hely" azonban, ahol ez az önátadás a maga teljes igazságában megtörténhet, a házasság, vagyis a házastársi szeretet szövetsége: az a tudatos és szabad választás, amellyel a férfi és a nő fogadják egymást az életnek és a szeretetnek abban a bensőséges közösségében, amelyet Isten maga határozott meg számukra..."(Denzinger 4703.)"
Eleve furcsa, hogy nem a jelenlegi Katekizmust idézi, de ehhez nem értek annyira.
Kérdéseim: Abban egyetértek, hoyg arra buzdítanak az egyháziak, hogy az ember lehetőség szerint tartson ki a házastársa mellett, ne legyen a szex fontosabb Istennél, és hogy káros lehet az is, ha olyan emberrel kavarunk, akit nem szeretünk. Mondjuk ezt az Egyház úgy mondja, hogy csak egy emberrel szexelhetsz egész életedben, vele se tisztán testi vágyból és a természetes módszert alkalmazva.
De ezt tényleg nem kéne kiegészítenie azzal Hortusnak, hogy konkrétan hogyan is valósítsuk meg az erre nevelést?? Pál Feri atya nem ezt teszi?
Gondolok ilyenre: mikor oviban dolgoztam, mint dajka, egyszer a gyerekek bebújtak a bokorba, én meg nagy naivan mentem, hogy mi a gond :), persze fordultam vissza, mert láttam, hogy egy kis csókolózás-féle zajlott. Természetesen úgy csináltunk az óvónővel, mint aki nem látott semmit. A keresztény pszichológus mit mondana: azt esetleg, hogy magyarázzunk nekik olyat, hogy nem illik ilyet játszani?
Azt tudnod kell, hogy nem érdemlem meg, hogy ennyire szeress. Nem is tudom, miért ....de szerintem Te mindenkit szeretsz. Akkora nagy lélek vagy.....
Ide-ide néztem, de nem nagyon tudtam belekotyogni, túl nehéz téma ez nekem.
Érdekes H.P. pont úgy nem volt rám semmilyen negatív hatással, mint Milói Vénuszra. Sok más dolog meg igen. Milyen egyénfüggő ez, hogy kire mi hat rosszul! Kis piszlicsáré dolgok sokkal jobban megkínoztak.
Gyökössy Bandi bácsi....rengeteg könyvét megvettem :). Még rendeltem is a kis füzet -sorozatát, postán hozták. Személyesen nem ismertem, de nagyon szerettem.
Próbálok terveket kovácsolni a gyógyulás érdekében..sajnos, egyelőre csak tervek.
Kata számomra hajmeresztő bátorsággal adja elő a véleményét.
Hát, nem kicsit lepődtem meg a nő stílusán! Ahogy bemutatja az előadást, az az ő erziója: következetesen "röhögésről" és "mocskolódóan" (!) gúnyos Feri atyáról ír. A cikkírót is érdemes lenne "meg mély lélektanozni", hogy miért látja így, amit a jelenlevők több kommentben nevetésnek és iróniának mondanak ...
Az elég gáz, hogy nem ismeri el Hortus C., hogy elég sok hívőnek lehet gondja a szex-témával, és nyilván ezért dumálnak erről ennyit az előadásokon ...
Mi az oka, hogy csak erre hegyezi ki az egész elemzését: P. F. körülbelül mindent sz.rul csinál, mint pap és mint ember? Esetleg lehetne neki jótanácsokat adni, kiemelni a pozitívumait stb. Mert több emberhez jut el a mondandója, mint a mégoly tökéletes keresztény pszichológusnőnek ..., mivel ennek a munkának szentelte az egész életét.
Annak nem vagyok ellene, ha a bulvárpszichológiát ekézi :), de a "bulvárpszichológusról" leszállhatna ...
Jung volt az az irány, amit teljességgel elfogadott....
Én a Jungról nem hallottam túl rosszakat pszichológusoktól, meg vannak érdekes részei a mélylélektannak, pl. archetípus stb., bár az elég gáz, ahogy az ezoterikusok mindig rá hivatkoznak.
Érdekes, amit mondasz, mert lám van olyan pszichológus is, mint Hortus, aki mélylélektannal elemzi a mélylélektannal dolgozó Feri atyát, azt' benyögi pár sorral lejjebb, hogy amúgy Junggal nem szabad foglalkozni, mert enyhén szólva volt rajta egy kis "nyomás" (amihez egyetlen forrást sem nevez meg, pedig állítása szerint nem keresztény szerzők is ezt írják Jungról)! Ez ellentmondás, mert ő írja, hogy ezzel dolgozott a cikkben, nyilván jól ismeri a módszert.
Aztán nemtom hány kollegáját tette egy sorával kvázi munkanélkülivé ... Nem mintha kapásból idézném Jung műveit, de azért írt le okosságokat, meg istenkereső volt, és tényleg nem alkotott volna semmi olyat, amivel ne dolgozna ma bármelyik pszichológus, pl. meseelemzések ??, meghát mint kényszerbeteg, nem tudom egy az egyben elítélni Jungot, mert jutottak eszébe csúnya gondolatok Istenről :(.
Kata a cuccát már legalább két éve pakolta ki az internetre, és csak a számára dícsérő
cikkeket merte megjeleníteni. Kivéve egy cikket talán.
Ezt úgy érted, hogy megszűri a kommenteket, és csak azokat rakja be, amik neki tetszenek? Valószínű.
De Katának (Hortus Carmeli ) Gyökössy Endrével is baja van például:
idézek Kata honlapjáról:
"Sajnos Gyökössy Endre sem az - és nem az a probléma vele, hogy más akolból való. Maguk a reformátusok egyébként egyáltalán nincsenek olyan jó véleménnyel róla.
Mégpedig okkal, mert Gyökössy jungiánus volt. Jungról pedig a legkevesebb, ami elmondható, hogy súlyos démoni befolyás alatt állt, és ez a pszichológiáját is egyértelműen meghatározta. "
Én Gyökössy Endre bibliaóráira, istentiszteleteire jártam évekig - de a miséket és hittanórákat sem hagyva el - kincs volt az életemben.
Kata számomra hajmeresztő bátorsággal adja elő a véleményét.
Most, hogy ezt írom, az jut eszembe, hogy talán Gyökössy Bandi bácsi oltott be egy életre minden ezotéria ellen. Ő olyan mélyen spirituálisan áthatott volt, hogy egy gombostűnyi hely sem maradt bennem egyéb érdekességek számára. Jung volt az az irány, amit teljességgel elfogadott....
Kata a cuccát már legalább két éve pakolta ki az internetre, és csak a számára dícsérő
cikkeket merte megjeleníteni. Kivéve egy cikket talán.
Ha Kata véleményét figyelembe venném két olyan ember hiányoznak az életemből,
mint Bandi bácsi és Pál Feri. Ebbe pedig belegondolni sem merek, mert számomra
mindkettő KEGYELEM volt - van.
Különös viszont, hogy Kata szívből szereti Avilai Szt. Terézt, és Kovács Gábor atyát,
akit én is nagyon tisztelek...
Hát. legalább én nem akarok senkit beskatulyázni, csak annyiban hogy bárki, akiről
gondolkodom, pont olyan fontos és szeretett Isten szemében mint én, sem többé, sem
Érdekesek, jók a felvetéseid a hittel, egyházzal kapcsolatban.
Köszi, jól esik az elismerés. Remélem, nem rugaszkodom el nagyon a Biblia eredeti mondanivalójától, mert az nem lenne jó, ha saját szájam íze szerint magyaráznék egyes dolgokat.
Bocs, kicsit kényes téma ezzel kapcsolatban. Utánanéztem, amit Tyúkanyó mondott, és tényleg a Pál Ferenc atyára húzzák rá a vizes lepedőt a Karizmatikus hitvédelem és megújuláson, pontosabban idézik a Hortus Carmeli c. honlapot, amit egy keresztény pszichológus jegyez.
Az már sok volt, azzal kellett szembesülnöm, hogy a gurut, mint Isten reinkarnációját
tisztelik.
Nagyon érdekes Zsu, amit a jógatáboros élményeidről írsz! Hogy egy keresés volt benned, meg tetszett, hogy el tudnak mélyedni a keletiek ilyen magasztos dolgokban stb. Aztán jött a guru, akitől egyesek el voltak ájulva, te meg nem annyira. Nekem hihető az a verzió, amit hallottál, mert be tud beszélni magának hasonló hülyeségeket az arra fogékony emberi elme. És te legalább időben léptél, jó, hogy ilyen józan tudtál maradni, és persze nem azért, mert sótlan lennél. Merthát könnyű annak kinevetni az ezoteristákat, aki tök materialista meg racionalista ...
De hát tényleg, olyanokat tudnak kitalálni egyes ezósok, hogy kész nevetség! Vagyis nem az a baj, hogy kitalálják, hanem be is beszélik maguknak. (Igaz, hogy Jézus is beszélt a talentumokról, hogy van, aki többet kap, de arról is, hogy az is Istentől kapja.) És hát egy jógatáboros elég baj, ha ilyeneket, hogy egyes emberektől hasra kell esni, elhitet magával. Azért a józan észről nem szabadna lemondani, és saját magukat ennyire leértékelni.
Számomra van Avilai Szt. Teréz belső imája - és pont.
Én keresztény misztikus dolgoktól ugyanúgy "el tudok varázsolódni" -ezt most jó értelemben mondom!-, mint régebben az ősvallásról olvasottakról teszem azt, csak az előbbieket mostanában fedeztem fel, vagy inkább tudatosítottam magamban, hogy ilyenek is léteznek. Pl. az Újszövetség lehet hogy 4 vékonyka evangéliumra épül, de mégis olyanok a szövegek, amiket érdemes többször elolvasni, mert olyan, "mint a hagyma" :), erős és többrétegű.
Nagyon érdekes, amit a pszichológusokról írsz. Én mindig azt hittem, hogy Freud béna, Jung meg a f.sza, de mostanában 1:0 Freud javára, mert azt mondta Jungnak, mikor szakítottak, hogy a babonának fogja kinyitni a kaput, vagy vmi. ilyesmit.
Egy szó, mint száz, Rizsa, nem írhatnál valami konkrétabbat, mi az ami bánt ?
Köszönöm kérdésed, és mostanra úgy nagyjából ki is írtam magamból, amiben ez a téma foglalkoztat. Persze konkrétumok terén biztos tudnék írni dolgokat, csak el tudom képzelni, hogy nehéz hozzászólni, ha nem erre van ráállva az agyad. Pl. felfedeztem, hogy vannak angol nyelven "Waldorf áldozatok" oldalak, és hogy mások is jártak pszichológushoz, mikor otthagyták a Waldorf iskolát. (Nem fikázni akarom őket, mert tényleg sok hasznosat is csinálnak!, de most a saját bajom fontosabb.)
Idézet: “Do you believe in gnomes?” I asked Waldorf parent Leah Spilchen at an Ottawa Waldorf school open house last spring. “Yes, I do,” answered Spilchen unequivocally. “But I don’t believe that they would look like what we think of as gnomes because they are spirits, and we can’t see them.” (-Hiszel a törpékben?-kérdezem L. S. Waldorf szülőt egy ottawai Waldorf iskola nyílt napján.-Igen, hiszek,-feleli S. magától értetődően.-De nem hiszem, hogy olyanok, amilyennek elképzeljük a törpéket, mert ők szellemek, és nem láthatjuk őket.)
Kiemelt mondatba nagyon beleéltem magam, és ilyeneket beszélek be magamnak, mikor kidobom a szemetet, pl. minden tárgynak van a szellemi világban egy megfelelője.
A H. P. könyvek nekem nem okztak gondot, meg pl.A Babó sem;
Rám a Harry Potter abban az értelemben volt rossz hatással -az értékei mellett-, amit a keresztény kritika úgy ír le, hogy "nehezen lehet letenni". Olyan érzésem volt, hogy a világ sokkal szürkébb, mikor abbahagyom az olvasását. Nevessetek ki, de nehéz volt ezen túllendülnöm! Pl. elkezdtem olvasni Móricztól az Erdély trilógiát, merthogy annak is olyan régies nyelvezete van, mint a néhol Rowling által kitalált középkori szövegeknek, és ez segített, hogy visszatérjek a "normális" világba. Érdekes, A Babó talán nem vont ennyire a bűvkörébe, de A Gyűrűk ura biztos nem, talán azért, mert ezek régi időkben játszódnak, de sztem a veszély ott is megvolt.
a) Egyszer érdemes lenne összehasonlítani Szabó Magda Tündér Laláját Rowling Harry Potterével! Merthogy nem kéne hasraesni (nekem sem), hogy milyen egyedi Rowling, hisz nemcsak neki jutott eszébe egy varázsló-tanonc története ... Lehet, hogy csak azért, mert nem folytatásos, de a Tündér Lala mintha letehetőbb lenne, mondjuk azért, mert Szabó Magda jobban összekapcsolja Laláékat az emberek világával? Bár a H. P.-n meg pont az dob nagyot, hogy fejlődésregény -Harry tízévesből 17 lesz-, kamaszszerelmek normális bemutatása stb. Aztán: Szabó Magda írása azért sokkal mélyebb, van mondanivalója, meg gondolom irodalmilag igényesebb, ahogy mondani szokták.
Végül is, mi mondanivalója van a Harry Potternek ezzel a varázsvilággal azon kívül, hogy egy jó helyszín, pl. jó háttér Rowling emberi jogi mondandójához, ??
Ehhez még az is fontos adalék, hogy a H. P. magyar fordítója nagyon sokat tett hozzá valszeg a sztori népszerűségéhez, viszont ő nyilatkozta, hogy egész idő alatt úgy érezte, nem lesz a H. P. világirodalmi klasszikusa a nyelvezete miatt, és még csak kezet sem foghatott az írónővel (vmelyik Nők Lapjában).
sokkalnagyobb hatással vannak rám a Dosztojevszkij regények, ezért a hitem szempontjából számomra veszélyesebb a Karamazov testvérek néhány része, mint a H.P.
Dosztojevszkij hatásában nagyon egyetértek! Bár a hittel kapcsolatban még nem gondolkoztam rajta, de én a Karamazov testvéreket pár oldal után leraktam, mikor vmelyik. testvér azt ecseteli, hogy a kardjába tudna dőlni örömében (bár azóta olvastam, hogy Dosz. bipoláris volt).
Nem lennék jó magyartanár -pedig szívesen mentem volna magyar szakra-, mert nem tudnék hitelesen dicsérni egy csomó világirodalmi klasszikust, legalábbis huszonévesként ezt éreztem. A Félkegyelműt olvastam el D.-től, de az is eléggé megviselt, és most visszagondolva, a kényszergondolataim közt nagyon megvan az emléke, ahogy D. nyomatja, hogy Miskin herceget kicsinálja az epilepszia, meg az, hogy a szereplői semmire sem találtak megoldást, és akkor mi értelme bárminek is??
Kéne vmi. pszichológiai lábjegyzet is ezekhez a híres, de pesszimista írásokhoz az irodalomkönyvekben! Talán egyes magyartanárok se lennének annyira sznobok ...
Ugyanakkor igazad lehet abban, hogy valami módon hatnak ezek az írások a tudatunkra, lehet hogy ezt elbagatellizálom. Olvastam a Da Vinci kódot, aminek szerintem szintén túl nagy jelentőséget próbáltak tulajdonítani;
Nekem a Da Vinci kód kimaradt, de érzésem szerint az is megzavart pár fejet, mert népszerű lehet manapság a Jézus házas volt-elmélet, persze, mert a mai ember nehezen akarja elfogadni, hogy Jézus soha nem volt nővel? vagy ilyesmi ... Pl. a Wikipédia Jézus szócikkében tényként közlik, hogy Bara bás= Jézus fia (?), és nincs is kijavítva vagy ilyesmi ... kár, hogy nem szoktam szerkeszteni, ezt úgy beírnám!
Nem elbagatellizálod, mert abban nagyon igazad van, hogy nem kellene túl nagy jelentőséget tulajdonítani ezeknek a dolgoknak, divat stb., majd lecseng. Inkább úgy mondanám, hogy vannak, akik erre tudnak "rácsavarodni", mások meg másra.
Érdekesek, jók a felvetéseid a hittel, egyházzal kapcsolatban. A H. P. könyvek nekem nem okztak gondot, meg pl.A Babó sem;sokkalnagyobb hatással vannak rám a Dosztojevszkij regények, ezért a hitem szempontjából számomra veszélyesebb a Karamazov testvérek néhány része, mint a H.P.
Ugyanakkor igazad lehet abban, hogy valami módon hatnak ezek az írások a tudatunkra, lehet hogy ezt elbagatellizálom. Olvastam a Da Vinci kódot, aminek szerintem szintén túl nagy jelentőséget próbáltak tulajdonítani;pedig mint regény nem igazán jó, pont az egyházi személyek ábrázolása rendkívül sematikus, sablonos, éppen ezért nem hihető az egész- legalábbis nekem- szóval inkább sértő a regény számomra katolikusként, nem zavar meg.( Sokkal alaposabb hittanoktatás kellene, akkor ezzel mások is így lehetnének, de ez egy másik téma.) Kétkedőknek persze lehet roppant káros, dehát sok ilyen könyv van. Azért jó, hogy felhívtad a figyelmemet a veszélyekre, az ezoterikus dolgokban tájékozatlan vagyok.
A jógát a gerincferdülésem miatt csináltam, és mindig abbahagytam , amikor légzőgyakorlatok alatt a világegyetemmel kellett volna kapcsolatba kerülni, ez tényleg gyanús volt.
A férjemmel kapcsolatban az zavar, hogy nem nyúlhatok a tárgyaihoz, nem lépkedhetek akárhol a közös otthonunkban. Ez így nem egyenrangú kapcsolat, nem tudom elfogadni a bizalom hiányát. Úgy érzem mindent-pl. az időt is- kontroll alatt akar tartani.És gyűjtöget. Ennél többet így nyilvánosan tényleg nem etikus írni, sőt ha majd ezt olvassa, dühös lesz rám.