Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

misinator Creative Commons License 2013.04.16 0 0 8936

Apropó, ha már kormányöszekötő!

Ezt olvastátok már?

http://totalcar.hu/magazin/technika/2013/03/30/kormanymu-hibak_es_-felujitasuk/

kirkri1976 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 8935

Köszönöm, hogy megnézted.

A Unix holnapján meg pont fordítva van. :)

Igazából nincs jelentősége, ha a másik oldali pedig a Ruvill 915841, mert úgyis mindkettő cserélve lesz. Esetleg ezt is meg tudod nézni?

Illetve még ezeket néztem ki:

féktárcsa: Jurid 562056J

fékbetét: Brembo P23123

olajszűrő: Bosch 0451103283

levegőszűrő: TECNECO 12141

Ezeket már nincs pofám kérni, hogy nézd meg, remélem ezek kompatibilisek lesznek. Valójában a kormányösszekötő gömbfej a legfontosabb, hogy stimmeljen, mert azt szombaton mindenképp cseréletetnem kell. Ha a féknél valami nem lesz megfelelő, akkor visszacseréltetem és máskor majd kicseréli a szerelő. Az nem égető.

Előzmény: Törölt nick (8934)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.16 0 0 8934

A balos kormányösszekötő gyári cikkszáma: 46456189

... és ennek a Ruvill 915841 a megfelelő. 

Előzmény: kirkri1976 (8933)
kirkri1976 Creative Commons License 2013.04.16 0 0 8933

Sziasztok!

Nincs véletlenül valakinek robbantott ábrája 1.4-es Albeáról amin az alkatrészek cikkszámai szerepelnek?

Kormányösszekötő gömbfejet kell cserélni az autón, illetve féktárcsát/betétet, de a webshop-ok ugye nagyrészt nem ismerik ezt a típust.

Mostanában ugyan már jobb a helyzet, mint pár éve, de a 350A1000 motorkódot egyik sem ismeri, azt meg nem tudom megnézni sehol, hogy a nekem szükséges alkatrészek megegyeznek-e a régebbi motorkódos típussal, vagy a beszerelés közben derül ki, hogy megszívtam.

Unix-nál nézelődök, mert ismerősön keresztül kedvezménnyel jó áron be tudnám szerezni az alkatrészeket, csak jó lenne pontosan bele valót venni.

Egy bő éve volt cserélve a tárcsa és a betét (azóta sem értem, hogy ment szét egy év és max 10e km alatt) akkor nem én szereztem be hozzá az alkatrészt, de a szerelő először nem kompatibilis betétet kapott, holott elvileg Albeához rendelte, majd kicseréltette és azt mondta, hogy Linea betétre cserélték neki, mert az egyezik meg vele.

Esetleg ha valaki képben van és megnézi nekem, hogy az alábbi kormányösszekötő gömbfej jó lesz-e nekem, annak jövök egy virtuális sörrel. :)

RUVILLE Kormány gömbfej
Beépítés: Első tengely bal Belső menet: M14x1,5 jobbmenettel

Cikkszám: 915841

És ugyanez balra 915842 cikkszám alatt.

2006-os az autóm, ugyan soha nem volt vele semmi probléma, de anno, ha tudtam volna, hogy ennyire bonyolult hozzá megtalálni a megfelelő alkatrészt, akkor elgondolkodtam volna, hogy megvegyem-e.

Előre is köszönöm a segítséget!

Borta65 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 8932

Sziasztok!

Korábban jeleztem, hogy az Albeám eladása után megmaradt az alufelni garnitúrám.

Alessio Lord felni (olasz) 5,5x14; lyukkör 4x98; ET35; Közép: 58,1 – Fiat Albeára egyértelmű – sérülés, ütés, padkázás nincs, max. 1-2 karc.
Gumik (nyári): 2db Pirelli P3000, 175/70R14 84T 25.000 km-t futott, 2db Kingstar 175/70R14 84T 15.000 km-t futott.

Komplett garnitúraként eladnám.

Kapcsolat: borta(kukac)profinter.hu

PeeWee33 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 8931
Előzmény: PeeWee33 (8930)
PeeWee33 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 8930

ismerős vonalvezetés?

austrowanderer Creative Commons License 2013.04.09 0 0 8929

Hello!

Pár hete csináltattam meg, ugyanez volt a baj.
Gondolom alapjárat rángat, az üzemanyagrendszer (sárga jelzés) villog is, gyenge a teljesítmény.

Ilyenkor egy henger nem megy (rendszerint a 4.) de nem az volt a gond nálam, a gyújtókábelek el vannak égve.

Az + trafócsere :/ ne akarjátok tudni, nekem Bosch-t tettek bele, mert "hála égnek" ezzel van tele az autó.

Alles zusammen 75 papír volt, munkadíjjal.
Ma reggel viszont újabb hiba jelentkezett. A motor nem áll le! Vagy biztosítékok vagy gyújtáskapcsoló lesz a gond.. Sokszor nem enged inditani a kulcs, de általában olyan mintha szennyeződés miatt csinálná.
Kezdem elveszteni a hitem ebben az autóban... Több mint egy év alatt fele ennyit nem kellett költeni rá, mint most cca. 2 hónap alatt.

Az enyém ugyanez a motor, csak 2004-es.

Előzmény: Stir Zoltán (8928)
Stir Zoltán Creative Commons License 2013.04.07 0 0 8928

Sziasztok.Tavaj nyáron vettem egy 1.2 16 szelepes 2003 mas Albeat.Szombaton a motor jelzés amüszer falon (sárga) elkezdet világitani és a motor kicsit remegve egyenletlenüljár.Esetleg lamdaszonda?Ha valaki tudna tanácsot vagy ötletet kössz.

feca72 Creative Commons License 2013.04.03 0 0 8927

Szia Tom1216! Majdnem hogy egy éven át hajtottam használt katalizátort az Albeámba, és most egy hónapon belül két darab is felbukkant.

Az egyiket március 9-én megvettem Egerből 20ezer Ft-ért, és már beépítésre is került.

A másik ajánlatot március 11-én kaptam emailben:

- gyári bontott katalizátor leömlővel: 18.000 Ft

Tosa Bt. autóalkatrész, Samu Norbert

1034. Bp. Bécsi út 110.

Tel: 250-4441

mobil: 0670-515-20-71

Bontott alkatrészekre beépítési garanciát vállalnak.

Sok szerencsét!

Előzmény: Tom1216 (8904)
Borta65 Creative Commons License 2013.04.02 0 0 8926

Szia Digis Panda!

Privát e-mail-t küldtem.

Üdv.: Borta

Előzmény: Digis Panda (8923)
egg Creative Commons License 2013.04.02 0 0 8925

igy van, a gyari kereken kivul nincs tokeletesen passzolo. anno en is hosszas utanjarassal vettem masodik szett felnit, mindossze az ET tert el, 44 helyett 43-asak

Előzmény: PeeWee33 (8924)
PeeWee33 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8924

jó rá, ha 14-es   :-)     Puntoé is jó rá, a Pandáé is, Tipoé is feltéve ha 14-es a felni. Tulajdonképpen csak az ET számban különböznek egymástól, de az nem annyira nagy probléma. A gyári dísztárcsa viszont nem biztos, hogy megáll a felnin rendesen az ET szám mássága miatt.

B.

Előzmény: Digis Panda (8923)
Digis Panda Creative Commons License 2013.03.31 0 0 8923

Sziasztok.

Üdv mindenkinek. Érdeklődnék a kedve fórumtásak körébe hogy, nem tud e valaki Fiat Albea felnit, eladót.

Esedékes a nyári gumi csere és az már „új „ felnire menne. A téli maradna az eredetin.

A Fiat Brava felni jó az Albeára?

Köszi

Üdv: Digis Panda

PeeWee33 Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8922

Érdekes dolgok ezek ám........................ 1.8 ie Albea......... 2012-ben Dél-Amerikában a 2006-os európai interiorral.  6 év    hmmmm

B.

jaklac Creative Commons License 2013.03.30 0 0 8921

Hát ez az,hogy szkóp az nincs,de legyen kicsit jobb idő,nekiesek....

Előzmény: spal11 (8920)
spal11 Creative Commons License 2013.03.29 0 0 8920

Tudom hogy kis hazánk kkv kultúrája nem igazán ügyfélorientált, de ha bemész egy olyan helyre, ahol foglalkoznak az elektromos problémákkal, vagy netán arra szakosodtak --van járműipari diagnosztikai oszcilloszkóp-- és ott elmondod mit, és miért szeretnél megméretni azért jó eséllyel elvégzik a vizsgálatot. Rossz esetben okoskodnak --nem megalapozott diagnózist hajtogatnak--.

Elég csak annyit elmondani, hogy a gázelemző túl magas károsanyag kibocsájtást mért, és szeretnél meggyőződni arról, hogy a két lambda szonda helyesen működik-e.

Ismerten jól működő szondával való kipróbálás több okból is problémás.

Az elsőben nem vagyok annyira biztos, de úgy gondolom illeszteni kell az ECU-hoz az új alkatrészt, nem elég csak beszerelni. --tehát mókolni kéne szoftveresen amit a szervízben pár perc alatt szoktak megoldani, méregdrága műszerekkel--

Másodsorban pedig szondát cserélni... nem egyszerű, sokszor annyira összerohad a menet, hogy ki kell vágni és új furatot behegeszteni.

Kis hazánkban annak is kultúrája van, hogy a "javíthatatlan" --kókány szerelők nem tudják 4-5-szörre se tartósan eltüntetni a hibajelzést-- autókat inkább eladják, próbára felkészítve. De alapból nem feltételeznék ilyet. Ha a szonda jó, akkor az ECU egy határérték átlépése után kezd csak világítani. A degradáció lehet valahogy lassú volt, soká találtak meg egy gyújtáskimaradásos problémát, amibe belefáradt az előző tulaj, és mostanra lépte át a határértéket a szonda jele. De ez csak képzelgés, a biztos az az, amit egy jól felkészült szakamber megállapít.

jaklac

Otthon ilyesmiket csak magas tapasztalattal, vagy sokkal inkább műszerrel lehet csak vizsgálgatni. Ha pölö gyújtás probléma ismét, a percenkénti 400 gyújtást / henger  --800-as alapjárat esetén-- és a 35 kV-ot nem igazán tudod megfelelő felbontással érzékelni, nem hogy jelalakot elemezni. Ez is tipikusan az oszcilloszkóp területe, anélkül nem lehet sikeresen diagnosztizálni. Persze sámán megoldások is léteznek...

Előzmény: Tom1216 (8918)
Tom1216 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 8919

Ha bontóba menne a katalizátort átpasszolhatnátok!

(Bocs csak vicc akart lenni)

Előzmény: jaklac (8916)
Tom1216 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 8918

Szóval érdemesebb elgondolkodni egy szonda beszerzésén? A környékemen egy szerviz sem fog szórakozni ilyen oszcilloszkópos babrálással(ezt könyv nélkül tudom)!

Bent voltam a bemérésnél mindkét helyen, csak a másodikon volt gázelemző a kipufogóban(épp ezért küldtek oda). A többiben is igazad van egy ilyen plusz dobozon keresztül csatlakoztak és .........

Lényeg, ami lényeg: most egy használt katalizátort hajszolok, töredékéért meg lehet venni (állítólag) az új árának. Magamtól nincs jobb ötletem, a saját márkaszervizébe, ahová visszavittem meg úgy sem tudom meggyőzni a szerelőt, hogy keresse máshol a hibát amíg ez ki nem lesz cserélte. Ja az előéletéről nem sok mindent tudok az autónak, állítólag csak egy fiatal hölgyike járt vele, de azt is mondták, hogy tökéletes állapotban van az autó és hogy semmi baj nem volt vele, viszont vásárlás után 90-100km-t megtéve vele, már jelentkezett ez a probléma. Ezek után nem tudom, hogy véletlen lehet-e?

Előzmény: spal11 (8912)
Tom1216 Creative Commons License 2013.03.27 0 0 8917

Halvány lila gőzöm sincs! Akis táblagépén a piros háttérrel megjelenő szöveget mutatta, időm se volt tovább nézelődni.

Előzmény: tommyboy76 (8911)
jaklac Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8916

Sziasztok!

Apósomnak van egy 2004-es 1.2-es 16V-s Albija,és már pár éve volt egy olyan gondja,hogy kigyulladt  a motorjel,és csak a szervízben tudták megállapítani - szerencsére nem egy kezdő szerelő volt -,hogy a gyertyapipán volt egy pici átégés,ami miatt testre húzott.

Akkor meg lett csinálva,szigetelve lett a "lyuk",mert nem akartunk emiatt egy komplett gyertyakábelsort venni.

Most hasonló a probléma,alapjárat ingadozik,gázadásra torpan,a motorjel eleinte villogott most már folyamatosan világít,de minden henger megy,van valakinek egyszerű ötlete hol induljak el? Mert elég sokat kérnek egy bemérésért is,hátha otthon rá tudnék jönni,esetleg orvosolni.Előre is köszi.

misinator Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8915

Sorry, ezt a választ Tom1216-nak szántam.

Előzmény: misinator (8914)
misinator Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8914

Akihez én voltam, az most határszélen/ külföldön dolgozik /vajon miért!?/.

Viszont a következő úr cikkekben is le szokta írni a totalcar.hu-n az érdekesebb eseteit.

http://www.novothauto.hu/

/Nekem korrekten válaszolgatott e-mail-ben általános kérdésekre/

Pl.

http://totalcar.hu/magazin/technika/2012/12/07/dizel_lett_a_benzinesbol/

http://totalcar.hu/magazin/technika/2013/01/05/komputercsere_300_ezerert_azt_ne/

Inkább költs még plusz mittomén húszezret /üzemanyagköltség + diagnosztika/, mint lehet, hogy feleslegesen 260 ezret...

Sem a "szerellő", sem a boltos nem fogja visszaadni a pénzet, ha nem a katalizátor a hibás.

Előzmény: spal11 (8912)
misinator Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8913

A poénon nevetek(!), a helyzeten már kevésbé...

Előzmény: spal11 (8909)
spal11 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8912

Mindenképp kell hozzá egy JÓ oszcilloszkóp, mivel ilyenkor a jel alakját, értékeit, és időbeni lefolyását vizsgálják és az sem árt, ha a szerelő/technikus tudja mit is csinál. Aki csak OBD csatlakozón keresztül --böszme nagy csatlakozó az utastéri biztosítéktáblán-- állapít meg ilyeneket, az elhiszi az ECU "meséit", amik csak azért vannak, hogy jelezzék, ha valahol hiba van, DE nem arra, hogy diagnosztizáljanak --tehát megállapítsák, hogy HOL és MI hibás--, az a technikus dolga.

Ha oszcilloszkóppal matanak, az abból tűnik fel, hogy össze-vissza kábeleznek a motortérben, egy plusz dobozt vesznek elő, majd járatás, esetleg "túráztatás" közben egy laptopot néznek kocsányan, ahol a következő linkelt oldalon hasonló jelalakokat látnak:http://www.picoauto.com/applications/lambda-sensor.html

Nem tudom eddig, a két helyen mi volt, vagy nem voltál bent vizsgálat alatt? Gázelemző volt a kocsin? --a kipufba dugnak egy szondát, de még az ezen való elhasalás sem feltétlen jelenti a katalizátor tönkremenetelét--

Én nem vagyok technikus, szóval mély részleteiben nem ismerem a mérési folyamatot.  Viszont a szonda tönkremenetele nagyságrendekkel valószínűbb egy egészséges előéletű autónál. 

Illetve még hozzátenném, hogy bár tudom milyen nagy gond egy átlag magyar családnak egy-két havi fizetés nagyságrendű alkatrész, azért nem bátorítanék senkit katalizátor nélküli, vagy bármilyen más hibával való üzemeltetésre, sem lopott alkatrészekre. Valamint még mindig olcsóbb megkeresni egy jó szervízt, mint a fél autó kicserélése által eljutni a hibás alkatrészhez. 

Előzmény: Tom1216 (8910)
tommyboy76 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8911

Mi volt a hibakód amit számszerüen kiírt?

Tippelek,p0420?

Előzmény: Tom1216 (8910)
Tom1216 Creative Commons License 2013.03.25 0 0 8910

Köszönöm a választ. Most már csak az idegrendszeremet kell legyőznöm, hogy ne dühítsen, hogy világít az a ki....... lámpa. Ezt majd csak megoldom. Ha még megírnád, hogy a szonda helyes működéséről hogyan tudnék megbizonyosodni azt megköszönném.

Előzmény: spal11 (8908)
spal11 Creative Commons License 2013.03.24 0 0 8909

Hát ilyen is megesik. :) De a fő, hogy jó vége lett.

A sárga török taxi kicsit meglepett, bár a hólánc nagy segítség, de akkor is. Lehet egyszer nekivágok a túratlan Mátrának, meggyőződni a dolgokról, no oda biztos nem ér el kormányunk keze, hogy kimentsen :)

Előzmény: misinator (8906)
spal11 Creative Commons License 2013.03.24 0 0 8908

Bár kínai, vagy hasonló távoli a felirat, de a lényeg olvasható. A lambda szonda, vagy angol beszédesebb nevén oxygen sensor, csak az oxigén  jelenlétére reagál, tehát elméletben könnyen tesztelhető, hisz a karakterisztika elvileg ismert, onnantól csak azt kell ismerni, hogy a két tér között --a szonda által mért terek-- milyen arányban van az oxigén koncentráció. 

Ennek ellenére, ha a  "dugjuk rá és majd kiír valamit" típusú "szakszervízben" jártál, akkor elképzelhető, hogy a "rettentő jól" magyarosított szöveg félrevezeti a szakembert. Katalizátor ritkán megy tönkre, olyannyira, hogy azt "divat" nem csak lopni, de még a a bontóban is külön figyelmet szentelnek neki --és általában nem csak a nemesfém tartalma miatt, bár annak magas --újonan 2-3 g-- voltából következik, hogy feladatát ellátni képes, bár ezzel kicsit ellentmond a szakirodalom 100 000km-es élettartama--. Persze kinyírni, hatástalanítani könnyű, és még csak észre sem veszi az ember. Elég magas hőmérsékletet létrehozni, amit a gyújtáskimaradás tökéletesen hoz. --mivel ekkor elégetlen benzin kerül a kipufogóba, ahol találkozik az igen forró kb 400-500°C-os kipuf gázzal ami a többi hengerből jön és ott kezd el égni akár 1400°C-on is; a katalizátor nem szeret többet 950°C-nál--.

Én is azt tartom jó ötletnek amit PeeWee javasolt, hogy teljesen legyél meggyőződve a szonda helyességéről, mert a hibajelző lámpa csak az alapján ad jelzést.

Amúgy a katalizátor hatástalansága --amit a két lambda szonda mér, a képen látható egyenletekból jól látható módon, minél jobb a hatásfok, annál kevesebb lesz a kettes szonda oxigén szintje az egyeshez viszonyítva-- nincs hatással a motorra, hisz feladata már csak a használt munkaközeg elvezetése, tisztítása. Csupán annyi változik, hogy igen csak megnő a károsanyagkibocsájtás, tehát elképzelhető, hogy nem kapsz zöldkártyát. Tehát, ha egy gázelemzőre rádugják a kipufvéget akkor abból és az 1-es szonda jeléből egyértelműen megmondható, hogy van-e probléma. --persze előtte az egyes szondát is meg kell vizsgálni külön, hogy jó-e--

Magyarán ahhoz, hogy mennyen alattad a kocsi, sem katalizátorra, sem 2-es szondára nincs szükség --esetleg a gyártó tehetett valami teljesítmény korlátozást az ECU programjára erre az esetre, hogy a tulajt rákényszerítse a szervíz látogatásra, mert hát, egy világító égő nem túl fenyegető... :) --. Viszont ilyen alapon a lengéscsillapító és a fék is lehanyagolható lenne, hisz a menéshez nem kellenek, csak az úton maradáshoz, megálláshoz...

Előzmény: Tom1216 (8907)
Tom1216 Creative Commons License 2013.03.23 0 0 8907

Hali!

A bemérésnél elég egyértelmű volt a monitoron a kiírás: "katalizátor hatásfok alatti működése" vagy valami ilyesmi, majd ellenőrizte mind a két lambdaszondát is és azok határértéken belül voltak. Nekem egyértelműnek tűnt, ja és 2 egymástól független szervízben is ezt mondták. Ja érdekelne az is, hogy így használva az autót lesz e valami baja a motornak, illetve, hogy ennél lényegesen olcsóbban lehet-e orvosolni ezt a problémát?

Kösz

Előzmény: PeeWee33 (8905)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!