Keresés

Részletes keresés

XtSerge12 Creative Commons License 2013.03.28 0 0 519

Köszönöm a választ valami nagyon hasnlót terveztem én is mint az általad linkelt képen!

A különbség csak annyi hogy a falra merőlegesen lenne nálam a terasz és egyellőre nem lesz anyagi keretem a tetőt befejezni, szóval nyitott marad  és csak a viszintes felső gerendák közé feszitek ki vitorlavásznat.

Pár kérdésem még lenne: elég ha a kereskedelemben is kapható horganyzott szerelvényekkel "csapolom" össze a gerendákat? Így tudnám alacsonyan tartani a költségeket plusz egymagam rakom össze az egészet szóval...

A csatolt képen a burkolat alatti teraszszerkezetet rajzoltam le felülnézetből. Melyik a megfelelőbb megoldás? Ha csinálok egy "8"as alakú kávát amit a 6 függőleges gerendához erősítek vagy minden függőleges gerendát egyenként kötöm össze a másikkal külön-külön rüvidebb darabokkal?

Köszi

S.

Előzmény: kissestoth (515)
Dolmar__fan Creative Commons License 2013.03.28 0 0 518

Itt jobban látszik

Dolmar__fan Creative Commons License 2013.03.28 0 0 517

Létezik spec fektető gumi, ami egyben toldó is.

Úgy van kiképezve ha fektetésre használod akkor a közepén futó gét vékony csíkot simán letéped róla .

Ha toldásra akkor benne hagyod.

http://www.tuplexkft.hu/webaruhaz/hu/polikarbonathoz/229-fektet-gumi-polikarbonat-lemez-ala-60-mm.html

Előzmény: bndguz (516)
bndguz Creative Commons License 2013.03.27 0 0 516

Sziasztok!

Terasz fedés előtt állunk és már egy ideje keresgélek a neten. Elolvastam több szerelési utasítást, de nagyon megörültem ennek a fórumnak, mert az elmélet mellett gyakorlati tapasztalatokra lennék kiváncsi. Ami a leginkább érdekel az az, hogy ki milyen fektető anyagot használ a pc lemezek alá és annak mi az előnye.

Minden tanácsot köszönettel fogadok.

kissestoth Creative Commons License 2013.03.27 0 0 515

Az oszlopokat egy horganyzott vagy rozsdamentes oszloptartó papucsba kell rakni. Ez minimum 5cm-t elemeli az oszlopot a betonalaptól és legalább 8cm magasságig "felfut" az oszlopra.

Itt két dolgot tehetsz. Az első, hogy a faoszlopba becsapolod a terasz padlóját tartó gerendákat, és erre kerül a burkolat (ez az első variációd). A másik esetben mivel kiemelted a tuskókat, a betonhoz tudod csak rögzíteni a gerendáidat.

Az első megoldás több szempontból jobb szerintem:

- stabilabb a faszerkezet
- nem érintkezik a betonnal a fa, ahonnan a vizet felvehetné
- szebb (persze ez szubjektív)

Ebben az esetben mi az első variációt készítettük el. Itt megnézheted:
http://háztető.eu/galeria/#prettyPhoto[slides]/30/ 

Előzmény: XtSerge12 (513)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.03.26 0 0 514

Ezt inkább az építkezés felújításba !

Ott vannak hozzértők..

Előzmény: XtSerge12 (513)
XtSerge12 Creative Commons License 2013.03.26 0 0 513

Kedves Hozzáértők!
Az előző hozzászólásom megsemmisült a bitek és bájtok sztrádáján.

Szóval.

A tavasz közeledtével szeretnék építeni a házamhoz egy polikarbonáttal vagy csak vitorlával fedett 3x4m-es fa teraszt. Az alapzat 30 cm szóval az erkélyajtóm magassága is itt van ezért a teraszt szeretném erre a szintre emelni. A legfontosabb kérdés, hogy az emelt teraszt építsem-e úgy hogy a tetőt is tartő 3 m-es függőleges oszlopokat ültetem a betontuskókra és az így kapott 4 vagy 6 oszlop közé rögzítsem az emelet terasz szerkezetét vagy készítsek 30 cm-es oszolpokat amire ültetem a teraszt és az elékszült teraszra rögzítsem a tetőt tartő függőleges oszlopokat.

Remélem sikerült értehtően megfogalmaznom. :)

Köszi

Serge

Előzmény: XtSerge12 (512)
XtSerge12 Creative Commons License 2013.03.26 0 0 512

.

Marzi Creative Commons License 2012.11.10 0 0 511

Már én is bánom, hogy nem alu-toldóval csináltuk!

Fejlemény, mióta leszedtük a végzárót: lassan, de szépen oszlik a pára a cellákban.

Arra gondoltam, hogy a végzáró U-profilt fel kellene darabolni, és a H-toldó csatonáit szabadon hagyva visszatenni, hogy abból a víz ki tudjon csöpögni és ne kerüljön be az U-profilon kersztül a polikarbonát celláiba.

Ha figyelted, 4 db 105 cm széles lapból áll a tető és 2 db-ból álló U-profil zárta le. A tető lejtése csak 5 fok, és mivel az esőcsatorna erre lesz fölszerelve, a lapokat nem lehetett a szélükhöz közel rögzíteni a csatonavasak miatt.

Szerinted a végzáró U-profil feldarabolása nem csökkentené túlságosan az egész tető stabilitását?

kissestoth Creative Commons License 2012.11.08 0 0 510

A korongos rögzítést és a H-toldót el kell felejteni! Csak a gond van vele állandóan. Az aluprofilos megoldásnál soha semmilyen probléma nem merült fel. Mi már csak az aluprofilos szerelést vállalunk.

zylo. Creative Commons License 2012.11.03 0 0 509

Kíváncsi vagyok a fejleményekre.
A gumis alátéten a csavar alatti alátétet értettem. Én a lapokat leszorító csavaroknál a fém alátét alá tettem egy 2-3 mm vastag gumi alátétet is, a gyári rendszer is valami hasonló. Ha a H-toldód közepe át van fúrva, szerintem csak ilyennel lehet "vízmentesen" leszorítani.

Előzmény: Marzi (508)
Marzi Creative Commons License 2012.11.02 0 0 508

Felül a cserép alól indul, van rajta vagy 20 cm fedés, ott a víz biztosan nem folyik bele. Repedést egyik lapon sem látok, és a vizet sem látom csordogálni a polikarbonát celláiban. Víz esetleg a H-toldóban csordogálhat, de azt nem látom, mert a tartószerkezet takarásában van.

Ez a H-toldó átlátszó műanyag, és nem kell hozzá gumis alátét. Erre kétszer is rákérdeztem az eladónál. A H-toldóba  pedig úgy kellett beletuszkolni a polikarbonát lapokat (nem volt egy egyszerű művelet), vagyis az teljesen ráfeszül a polikarbonátra, víz ott sem kerülhet bele.

Várunk pár napot így szalagostul, és majd meglátjuk a fejleményeket. Én is úgy gondoltam, hogy ha nem szárad, akkor azt is levesszük, és majd ragasztunk újat, ha kiszáradt, és megtaláltuk a beázás okát.

Ötletként felmerült, hogy megfúrjuk az U-profilt az alján néhány helyen, hogy kicsoroghasson a belekerülő víz, de gondoltam már arra is, hogy tavasszal átépítjük alus toldósra az egészet, ha nem tudjuk megoldani másképp. Az igazi azonban mégis az lenne, ha ki tudnánk deríteni, hogyan kerül bele víz.

Algásodás egyébként még nincs, mint utóbb kiderült. Az csak kosz volt a polikarbonát tetején, amit én algának véltem. Ez is arra utalhat szerintem, hogy megállt a víz az U-profilnál, mert a hordaléka ottmaradt, és ha megállt, akkor be is szivároghatott. Gondolom én.

Köszönöm egyébként, hogy foglalkoztál a dologgal, aztán majd referálok a fejleményekről!

Előzmény: zylo. (507)
zylo. Creative Commons License 2012.11.02 0 0 507

Hát, csak ötletelek...
Jó gondolat kísérletképpen levenni a záró U-profilt. Ha a toldás csatornájában folyik a víz, így tuti nem tölti vissza a cellákat. Bár gondolom, gumis alátétekkel rögzítettétek a H-toldót, ha nem ferde a csavar, nem tud belefolyni abba sem a víz. Lehet kapni olyan H-toldót is, ami két részes, az alsót kell lecsavarozni, a felsőt meg belepattintani. Ez biztosan nem enged be vizet, viszont a cseréhez le kell szedni a lapokat, szóval ezt csinálnám utoljára.

Viszont az a több centi víz mikorra szárad ki a lapokból? Talán érdemes lenne a szalagot is levenni... Aztán persze újat ragasztani, mert nyitva nem maradhat, akkor tutira bealgásodik. Mondjuk, ha ezután nem állna a víz, nem tudom, az mit jelentene, de mindenképpen pozitívum...

Az biztos, hogy felülről nem kerülhet víz a cellákba? Hihetetlennek tűnik, hogy ilyen mennyiség alulról menne fel.

Előzmény: Marzi (506)
Marzi Creative Commons License 2012.11.02 0 0 506

Igen, én is elolvastam mindent a polikarbonátról, amit találtam a neten, beszéltem ismerősökkel, akiknek ilyen van, és első alkalommal rosszul rakták föl, a forgalmazó megadta a telefonszámát, amin párszor hívtam is tanácsért, a  mesterrel pedig közösen tanultuk a szerelési útmutatót, mert ő eddig csak aluprofillal szerelt polikarbonátot.

És itt az eredmény!

Új info egyébként, hogy a csatornavasak be vannak süllyesztve, ezt ma tudtam meg az ácsmestertől, tehát a gondot nem az okozza. Viszont már a harmadik lapban is megjelent  pár vízoszlop, eddig csak kettőben volt.

Az ács egyébként leszedte ma a tető also szélén lévő U-profilt , és majd meglátjuk, mi történik.  Ha száraz idő lesz, elvileg ki fog száradni, de hogy a legközelebbi esőnél meg tudom e majd állapítani, hogy egy vagy több H-toldó csatornájából csöpög a víz, mikor a teljes tető vize a polikarbonáton jön le, nem tudom.

Gyönyörű a tetőd, és amint látom, nincs is toldva a polikarbonát, viszont rögzítve van a fa tartószerkezethez. És még sem ázik be!

Nálam a H-toldó lett odacsavarozva a tartószerkezethez a H-idom közepén futó csatornában. Így nyilván nem ázik be, viszont a H-elemben lefutó csatornán keresztül simán bekerülhetett a víz az U-profilba, ha a csavaroknál befolyik. De hogy ezt hogyan tudnánk megállapítani, még nem tudom!

A külső szélső polikarbonát lap a külső szélén meg lett fúrva és rögzítve a tartószerkezethez ugyanazokkal a kupakos csavarokkal, mint a H-toldó, de ebben a lapban sincs több pára, mint a többiben, vízoszlop pedig egy sem. Sőt, talán  ebben a lapban volt mindig is legvékonyabb a páracsík. Akkor talán bízhatok benne, hogy valamennyi csavar megfelelően lett elhelyezve?

Teljesen tanácstalan vagyok!

Előzmény: zylo. (505)
zylo. Creative Commons License 2012.11.02 0 0 505

ENNYI víz biztos nem szivárog be az U-profilból. Furcsa az is, hogy az egymás melletti cellákban egyre több víz van, aztán egyszerre csak a következőben semmi. Szerintem nézd át az illesztéseket, sérülést, deformációt, rosszul berakott csavarokat keress.

Amikor csináltam a tetőmet, elolvastam egy csomó ajánlást meg beépítési segédletet. Már nem emlékszem, melyik gyártó alulra párazáró, felülre páraáteresztő szalagot javasolt. Egy másik gyártó a saját termékéhez éppen fordítva. Nevekre nem emlékszem, de a tényre igen. Namost, lehetnek különbségek a PC lapok anyagában, kialakításában, esetleg bevonatában is, de azt nem hiszem, hogy EKKORA eltérés van két különböző gyártmányú lap között, ami homlokegyenest más beépítést igényel.

Ebből kiindulva alulra is, felülre is páraáteresztő szalagot tettem én is, és nem is párásodik sehol a tetőm, igaz, víz nem is juthat bele elvileg, mert nincs szabadon álló vége.  Nem követtem a gyári (drága) megoldásokat, hanem a  tető síkjából egy élére állított tetőléccel kiemeltem a polikarbonát lapot. A tetőfedő lemez „felkanyarodik” a lap alá, és az egész sima L aluprofillal van leszorítva.

Előzmény: Marzi (500)
szucsis Creative Commons License 2012.11.01 0 0 504

Tiszteletem minden terasz és egyéb fedőnek!

Sok, sok töprengés és olvasgatás után én is szeretnék beállni a teraszlefedők (nagy) családjába. A bökkenő az, hogy mérsékelt kézügyességem nem elegendő egy ilyen volumenű (és az általam elvárt színvonalú) munkához. Más tekintetben megelégedéssel foglalkoztatott - faipari - szakember vállalkozóm azonban némi hezitálás után nem vállalta el. Persze találtam több lehetőséget is a neten, de szeretnék olyannal megállapodni, aki már alkotott ilyet jó minőségben és ezt nem csak Ő állítja magáról...

Faszerkezetről lenne szó és Makrolon 3X/16 IQRelax, vagy más, hasonló tulajdonságú PK lemezben gondolkodom... (de nyitott vagyok)

Kérésem tehát az, ha valaki ismer ilyet és netalán még dolgoztatott is vele (megelégedéssel) legyen olyan szíves és ossza meg velem elérhetőségét. Hogy a reklámnak még a látszatát is elkerüljük, ide írom a privát e-mail címemet (szucsis@citromail.hu).

Köszönettel: szucsis

joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 503
Előzmény: Marzi (502)
Marzi Creative Commons License 2012.11.01 0 0 502

Alul-felül páraáteresztő van.

Az eladó azt mondta, alulra páraáteresztő kell, felülre pedig jobb a páraáteresztő, mint a párazáró.

Előzmény: joevagyok68 (501)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 501

Szalag lett rakva az éleihez (üreges) ?

alulra párazáró, felülre pára áteresztő ? asszem....

Előzmény: Marzi (499)
Marzi Creative Commons License 2012.11.01 0 0 500

Hopp, a fotók meg lemaradtak!

!

Előzmény: Marzi (499)
Marzi Creative Commons License 2012.11.01 0 0 499

Én pl. egyáltalán nem hallom a dobolást, valószinű azért, mert a cserépről az összes víz ráfolyik az előtetőre és az tompítja az esőcsöppek hangját. Más problémám viszont akad!

Valamikor szeptember elején-közepén készült el a polikarbonát előtetőm, 10 mm vastag, 4 lapból áll, 4,20x3,00 méteres, műanyag H-idom fogja össze a lapokat. Az előtető a tetőcserép alól indul, lejtése a műszakilag indokolt minimum 5 fok. Készítésekor csendes, napos idő volt, de pár napra rá esett egy hatalmas eső.

A kivitelezés során úgy érzem, betartottunk minden előírást, javaslatot, ajánlást, a helyzet mégis a következő:

Az első eső óta van egy 2-5 cm-es páracsík az alján végig, ami időnként, főleg eleinte, kezdett eloszlani, de mire látványosabban csökkent volna a párásodás mértéke, jött egy újabb eső, és akkor mindig a fotón mellékelt állapot alakult ki. Egy ideje, mikor esik az eső, előbb csak egy, majd két szomszédos lapnál szó szerint áll a víz a cellákban, és már megindult az algásodás.

Mi lehet az oka?

Én arra gondolok, hogy a csekély lejtés miatt az U-profilnál sokáig pang az esővíz, illetve reggelente a harmat, és így a víz beszivárog a profilba és a páraáteresztő fólián keresztül be a polikarbonát lapokba.

Vagy esetleg a csatorna tartó-vasai miatt a H-idom megfeszül és nem zár tökéletesen?

Mit tegyek?

Dunit Creative Commons License 2012.10.31 0 0 498

Akkor az ilyen tetők felszerelésének is vannak trükjei?

Tervbe van véve egy társasházi lakás  bejáratánál ilyen felszerelése. Egy Baumax által kínált, olyan íves, kb. 35 eft.

Még a közös k.t kell meggyőzni az esztétikai aggályairól. Majd  néha bombonnal és virágcsokorral puhítjuk.

Úgyis csak  jővőre aktuális.

Erről a 'dobolos' tulajdonságairól meg hallgatunk !!

Előzmény: joevagyok68 (496)
Dunit Creative Commons License 2012.10.31 0 0 497

És gondolod, hogy a leendő vevő tudja azt , hogy az il'en rosszul felszerelt poli-poli karbamid tető zajong ???

Ja nem karbamid, de a vevőnek mindegy !!

Előzmény: aszomszédasszony (495)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.10.30 0 0 496

"egyik erkélye fölé szereltek néhány éve egy ilyen tetőt, ha esik az eső, az egész környék zeng tőle, olyan, mint egy hatalmas dob!"

Akkor az szarul lett felrakva !!!

Hány helyen van "alátámasztva" ?

Előzmény: aszomszédasszony (495)
aszomszédasszony Creative Commons License 2012.10.30 0 0 495

Kedves Cimbóka!

Remélem, még nem késtem el !

Szóval, a szomszéd ház egyik erkélye fölé szereltek néhány éve egy ilyen tetőt, ha esik az eső, az egész környék zeng tőle, olyan, mint egy hatalmas dob!

Ha nem akarod, hogy megutáljanak a környezetedben, és persze szeretnél nyitott ajtónál aludni nyáron, akkor nem szerelteted fel.

Ha mégis megteszed, a következőkre számíthatsz: birtokháborítási ügy, kártérítési per, esetleg ha kellően agresszív a szomszédod, egyéb módon is nyomatékot adhat a nem tetszésének.

TÁRSASHÁZAKBAN, LAKÓTELEPEKEN NEM ENGEDNÉM MEG, HOGY ILYET FELSZERELJENEK, ÉS MINDENKI AZONNAL TEGYEN JOGI LÉPÉSEKET, HA A SZOMSZÉDJA, VAGY A SZOMSZÉD HÁZRA ILYET FELSZERELNEK! A lakásod az eladhatatlan kategóriába kerül, ha egy ilyen tető van a közelében, mert az a zaj, amit az eső produkál, elviselhetetlen.

A problémár a mobil árnyékoló a megoldás, amit kitekersz, ha szükséges, az senkit nem fog zavarni.

Előzmény: cimbóka (489)
Marzi Creative Commons License 2012.10.27 0 1 494

Itt van egy szinte mindenre kiterjedő általános tájékoztató:

http://www.muanyag.hu/upload_files/Beepitesi_segedlet_min.pdf

Szerintem ebből a legtöbb kérdésedre választ fogsz kapni, amire pedig konkrétan nem tér ki a segédlet, azt a polikarbonát-téma alapos ismeretében már Te magad is meg tudod oldani.

Előzmény: marc0 (493)
marc0 Creative Commons License 2012.10.20 0 0 493

Sziasztok!

Építgetek egy kisebb téli növény tárolásra alkalmas létesítményt. Aminek egyik fala a garázs oldala lesz, és az építmény féltetős déli tájolással.Remélem a garázs fala is segít mivel napközben az is felmelegszik remélem.

Érdeklődnék hogy a lexan 16mm-es lemezt milyen csavarral érdemes lefogatni? Két tábla lesz, ezeket aluleszorító profillal kötöm össze. És a széleken is ilyennel fogatom le. A a többi szarufánál lecsavarozásra gondoltam. Gondolom kellene más különben letépi a szél vagy nem szükséges?. Milyen sűrün kell érdemes lecsavarozni? Több helyen 30cm-t írnak.

A tető mérete 3,5m széles és 2,4m hosszú a szélességben középpen alátámasztva a tartók (10*10) gerendák. A szarufák távolsága 0,7m (5*10) lenne a keresz gerenda 4m-es(10*10) és ugye így 0,25m-rel hosszabb mindkét oldalra. De mivel a lexan lemez 4,2m ezért még innen is lelóg 20 cm. Ezt most levágjam vagy kétoldalra elosztva elfér és nem fogja a szél megkezdeni feltépni?

Az oldala fóliából lesz kétrétek közte 10 cm-es levegő mivel a gerenda két oldalára lessz felfogatva.

Kíváncsi leszek mennyi meleget fog megtartani. A sima fólia ház 5 fok különbséget tudott de az szabadon állt a kertben.

Válaszokat előre is köszönöm.

Öregdömperes Creative Commons License 2012.09.21 0 0 492

Köszönöm.Egy kis csemege mellé.56.éves müködö képes Önrakodos Dömper.

Előzmény: _Zsolesz_ (491)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2012.09.20 0 0 491
Előzmény: Öregdömperes (490)
Öregdömperes Creative Commons License 2012.09.20 0 0 490

üdv mindenkinek.olyan kérdésem van,hogy a polikarbonát lemezben kaphato-e sima viz tiszta lemez?nekem folyosó elejbe  csak télire.tavaszal leszedem.olcsobb lenne mint a plexi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!