Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Annyit még megtudsz mondani hogy hol tudom az beállítani hogy bizonyos cellák le legyenek zárva hogy oda még csak véletlenül se lehessen beleírni vagy kitörölni?
Nehogy véletlenül félreüsek valamikor és emiatt utána rosszul számoljon valamit.
A 2. sor képlete mindig az aktuális sorszám adatait összegzi.
Beírsz egy új nevet és a hozzá tartozó fizetést, az Excel alapbeállítása szerint a képletek másolódnak a hozzá tartozó sorba. Nem írtad, melyik verziót használod, így nem tudom megmondani, hol találod ezt a beállítást.
Még annyi kérdésem mégis lenne hogy: ha az utolsó sort lehúzom hogy több sorban számoljon ne csak 5ben akkor az összesenben csak az első 5 sort összesíti. Mit kell csinálnom hogy az összes sort összesítse?
A google segítségével rákerestem a cimletező és az excel szavakra. A találatok közül az első, nagyon egyszerű és elegánsnak tűnő megoldás a következő volt: www.sgus.hu/files_dwld/EXCEL/Cimletezes.xls. És még csak nem is használ makrót. Szerintem jó kiinduló alap lehet annak ellenére, hogy ő függőlegesen listázza a címleteket, Te meg vízsszintesen szeretnéd. De ezt könnyű lesz átalakítani, ha egyáltalán szükséges.
Egy munkahelyen van mondjuk 20fő dolgozó. Ennek a 20 főnek van 20féle munkabére.
Egy program elkészíti a fizetési listát PDF formátumba a 20 névvel és összeggel.
Mivel minden mubnkabér szinte más összegű, eddig egyenként kicímletezem mindegyiknek a bérét, és utána összegzem hogy a bankból milyen címletekből mennyit kérjek ki, hogy a fizetést előre ki tudjam borítékolni. Elég időigényes munka hogy 20 embernek egyenként számolgatom ki a címletét és utána ezt a 20 fajta címletet még összegeznem is kell.
Erre kellene nekem egy olyan excel program, amibe (mondjuk az "A" oszlopba) beillesztem egymás alá a 20 ember bérösszegét (amit kimásolok a PDF-ből) és a program kiszámolja személyenként a címleteket és a végén összesíti. Ezt az összesített címletet kérem le a banktól, és így biztos mindenkinek külön tudom borítékolni a fizuját.
Címletezőre lenne szükségem, de olyanra ami több számot tud címletezni nem csak egyet. Magyarul beillesztek egy oszlopba 20-30 számot egymás alá és a program kiszámolja ennek a 20-30 számnak a címletét.
Csak részben. A filmek és zenék felvétele a rádióból-tévéből, megvásárolt példányról történő lemásolása magáncélra legális. A letöltése viszont egy szürke zóna, kivéve a legális letöltésre felrakott műveket, ugyanis ezek általában eleve illegálisan vannak feltéve, tehát már a forrástól nem tiszta. Nincs sehol leírva, hogy ez legális lenne, csak éppen jelenleg nem üldözik.
Tudomásom szerint filmek és zenék letöltése otthoni, magáncélú felhasználásra megengedett, legalábbis a magyar törvények szerint. Ugyanez nem igaz a szoftverekre.
A magánemberek ellenőrzésének valóban kicsi az esélye, de azt tudnod kell, hogy pl. az indexfórumos, indafosos regisztrációd pillanatától kezdve minden lélegzetvételed elektronikusan dokumentálva van, visszakereshető, és az ISP adataival kombinálva valós személyhez köthető.
Folyamatosan rettegni egy letöltött kalózprogram miatt irreális, de kitenni a táblát, hogy "emberek, én kalóz office-t használok" szintén nem túl bölcs.
Persze vannak, akik az extrém sportokat kedvelik :)
Oké, de nyilván az egész Ncore nem jogtiszta, a filmek, a zenék, a programok letöltése meg főleg nem az. Az ilyen torrentoldalak, fájlcserélők álnéven netező felhasználói milliónyian mind folyamatosan attól rettegnek szerte a világban, hogy egyszer csak rájuk rúgja az ajtót néhány egyenruhás, vagy hogy több tíz-százezer forintra megbüntetik őket? Értem én, hogy mi a különbség a boltban vásárolt és a netről letöltött Microsoft (meg a jogdíjas filmek, zenék) között, és ha jól tudom, van különbség az otthoni, magáncélú felhasználás meg a további terjesztés, jogosulatlan pénzszerzés között, de az ilyen, magánemberek ellen irányuló ellenőrzéseknek valóban van realitása?
Pl. mert nem jogtiszta? A nem jogtisztaság egyéb következményeit már gondold ki magad. Van valamid, amiért pénzt szoktak kérni, te meg nem fizettél érte s nem ajándék volt...
Kár, mert az a címem ezer éve nem él... :( Írok a másik címemről.
Amúgy muszáj volt nekiállnom dolgozni, ezért letöltöttem az NCore-ról a 2003-as verziót, telepítettem, és úgy néz ki, működni fog. Otthonos érzés. Az Open Office-t is megtartom, hátha hasznát veszem még.
Fent vagyok az NCore-on. Most nézem, hogy milyen verziók vannak fent. Van sima Microsoft Office 2003, meg van Professional SP3 X86, ezeket töltötték le a legtöbben, gondolom, nem lehetnek rosszak. Ha letöltöm és telepítem, az op. rendszer simán befogadja majd? (XP Professional van a gépemen)Nem fog hibaüzeneteket küldeni, hogy nem jogtiszta? Nem fog kódot kérni?
Erre jó lehet, amit a 20500-ban írtam. Annyi különbséggel, hogy a clsApp kódlapjára ezt kell bemásolni:
Public WithEvents App As Application
Private Sub App_WorkbookOpen(ByVal Wb As Workbook) Dim A As Long, p As String If Left(LCase(Wb.Name), 8) = "personal" Then Exit Sub A = MsgBox("Megnyitás csak olvasásra?", vbYesNo) If A = vbYes Then Application.EnableEvents = False p = Wb.FullName Wb.Close App.Workbooks.Open Filename:=p, ReadOnly:=True Application.EnableEvents = True End If End Sub
A 2003-as Office-t lehet éppenséggel elavultnak nevezni, de csak abból a szempontból, hogy az újabbak bizonyos funkcióit nem tudja, és ezért nem mindig lehet megnyitni vele újabb verziókban készült dokumentumot. Még akkor sem, ha az egyébként nagyon hasznos kompatibilitási csomagot telepíted. Ettől eltekintve szerintem a 2003-as szinte mindent tud, amire szükség van.
Ezzel együtt én nem ragszkodnék a 2003-ashoz, pont azért, mert ciki és körülményes, ha nem tudod megnyitni a fájlokat, amiket kapsz.
Venni ma már csak 2007-est vagy újabbat lehet, felszereltségtől függően kb.20-40 ezerért. Ebben annyira azért nem vagyok otthon, de egy gyors keresés ezt adta ki.
Letölteni bármit le lehet. Az MS Office letöltésének két bukkanója van. Az egyik, hogy nem legális, és akár még gond is lehet belőle. A másik, hogy a tört verziók gyakran vírusosak. Az "informatikus haver ráér és telepít" megoldás hasonló kockázatokkal jár. Gondolom, az informatikus haver is kalózpéldányt rakna fel, mert haverságból nem szokás több 10 ezer forintos programokat adományozni. Legfeljebb ő a vírusokra is gondol, és olyan programot rak fel, ami szerinte nem fertőzött. :o)
Szürkezónás megoldás lehet az, ha virtuális gépre telepítesz legális próbaverziót, amit aztán a próbaidőszak leteltével újra kell telepíteni. Ez mondjuk egy VirtualBox-os guest gépnél, ahol pillanatképet készíthetsz a telepítés előtti állapotról, és oda 10 sec alatt vissza tudsz állni, kb. 10 perc munka kéthavonta.
Tudásban jobb az újabb (akkor már inkább 2010, mint 2007), viszont a kezelőfelülete borzalmas. Annak, aki gyorsan dolgozik billentyűkombinációkkal, és nem előbb nyúl az egérhez, aztán kezd gondolkodni, hogy mit is akar, sokkal kényelmesebb a 2003-as, ezért használjuk még páran itt.
A leírtak alapján mindenképpen a Microsoft felé hajlok, már csak az a kérdés, hogy melyik verziót javasoljátok?
Nekem a 2003-as Ms Office volt az abszolút kedvencem, de mivel az egy 10 éves program, gondolom, ma már elavultnak számít... Vagy nem?
Tudok letölteni bármilyen Ms Office-t netről? (Nem próbaverziót, hanem teljeset.) Vagy várjam meg, amíg egy informatikus haver ráér és telepít nekem? Mennyire drága megvenni egy erdeti programot?
Excelből kell indítani a megnyitást, és amikor a fájlt kiválasztod, a megnyitás gomb jobb szélén van egy lenyíló, abból ki lehet választani a csak olvasásra opciót. Ha így nyitod meg, a következő ember meg tudja nyitni írásra. Legalábbis sajátgépen, két Excel példánnyal így működött, gondolom hálózattal, különböző júzerekkel is így megy...
Úgy látszik, jó vagyok olyan kérdésekben, amikre senki nem tud válaszolni.
Itt a következő: meg tudom-e elsőnek nyitni a táblázatot csak olvasásra, hogy ha az nyitja meg nálam később, aki írni is akar bele, akkor neki simán menjen? Tehát mintha én lennék a második.