Nagyapámék vessző tálcákban aszaltak napon, a gyümölcsöt vékony géz, vagy tűl terítővel takarták le. én a paradicsomokat begyedelve fonálra fűztem, picit sóztam és a szélbe, oszlopok közé kifeszítettem, ott száradt meg. A sótól nem ment rá légy. ma már modern módon, elektromos aszalóval készítem:9
104 fajta? Az nem semmi!:) Nekem jó, ha 20 van, de sosem vetem el mind.
A "Jánoshalmi lugas tájfajta" paradicsomról nincs valakinek infója? Kaptam ilyen magot a génbanktól, de dunsztom sincs milyen lesz. A nevéből ítélve futó.
Paradicsom aszalásnál hogy lehet elintézni, hogy a légy ne köpje be a parikat? A szomszéd bácsi minden nyáron almaszeleteket szárít a napon, isteni finom alma aszalvány lesz belőle, de sokszor tele van kukacokkal:(
Sziasztok! A mai napon megtörtént a magvetés - nálam is indul a szezon! :)
A "raktáron lévő" 104 fajtából 34 fajta került a földbe, kevés hibrid, annál több konstans fajta. Csodaszép Amish Paste-et, és Amish Yellow-t várok, több 200g feletti bogyóméretű fajtát is vetettem, remélem idén is tudok gyönyörködni a Carbon különleges színében...
Mindhárom Schott P.-féléből is vetettem, és a minden évben "kötelező" fajták ( Lugas F1; Brandywine; piros és sárga koktél; Kecskeméti fajták és SM) is a földben vannak... Frint Apó :)
San Marzano fajtákat régebb óta termesztek. Megismerkedtem a fajta történetével, elég sok alváltozatával. Beszéltem olyan olasz termesztővel is, aki ezt a fajtát, az eredeti helyén termeszti.Így újra fel kell hívnom a figyelmet, hogy a San MArzano és a Lucullusnak hívott paradicsom két teljesen eltérő fajta. A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta. A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma, Redorta, Adamo..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. Ugyanakkor a fajtaleírásban egyértelműen folytonnövőnek írja le. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...) Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon. A hozzánk az elsők között bekerült olasz eredetű paradicsomok inkább toszkán változatok voltak. Hasonlóak a Roma fajtához. Ezek honosodtak meg nálunk, ezek lettek a magyar szilvaparadicsomok (lásd feljebb a népies elnevezéseket) én a Google keresővel nem találtam több nyelven sem lucullus nevű fajtát, csak magyarul, ahol viszont szinte mindenhol a SM- nál megjegyzik, hogy lucullus tipusú.Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve. Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.
Csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről származó alfaja létezik.Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)
Pl. a Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van: San Marzano Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpas, élénkpiros, feszes, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Az alapvető különbség közöttük:SM: enyhén édes íz, nagyon vékony, könnyen eltávolítható héj, általában alul szélesedő, vagy alul keskenyedő, esetleg szív alakú forma, néha hegyben végződve. Kevés lé. Szinte kizárólag folytonnövő jelleg. nagyon világos piros szín. A Lucullus mindíg ovális, csúcsos formájú, íze erősen savas, héja sokszor igen kemény, növekedése determinált. Színe sötétebb piros.Én aszalásra a San mMarzanókat használom. negyedelés és lékiszedés után kissé besózom azokat, amiket napon szárítok, felfűzöm egy fonalra és levegőjárta, napos helyen kifüggesztem vízszintesen. pár nap alatt megszárad. Aszalóban szárítva nem sózom Héjazni nem kell, mert az tartja össze a húst. Az aszalványokat papírzacskóban tartom, és minden olyan ételbe teszek, amibe való. Apróra vágva kenyérbe is lehet sütni. De magába, rágcsálva is finom
Lehet hogy valami félreértés van a paradicsom determináltsága kapcsán.
A determinált (főleg a féldeterminált, csak ezt nem szokták reklámozni csomagolóanyagon) is lehet magas növésű, ha az ízköztávolsága nagy.
A determinált bokrosodik, mert az oldalhajtásai erőteljesebbek, és ezek képesek átvenni a főhajtás szerepét is. Viszont a főhajtása virággal lezáródik, nem nő tovább, míg a folytonnövő kisebb oldalhajtás képződéssel a "végtelenségig" vezethető.
Volt valami természettudományi csatornán az a spanyol kertészet, ahonnan Európa zöldségpiacának nagy részét ellátják paradicsommal (föld nélküli, vízkultúrás termesztés). Ott elindítanak egy tövet és 4-5-6 méteresre vezetik, folyamatosan lejebb eresztve a szürethez, alul karikába kötözve a már letermett, levéltelen főhajtást.
Igen, ez érdekelne engem is, hogy a ZKI-s SM futó-e. Habár karózni mindenképp fogom, mert nem hagyom elfeküdni a determináltat se. Az a gomba, a rohadás és a kártevők melegágya. De azért az se mindegy, hogy mekkora karó kell neki.
Szia! Jól emlékszel, én tavaly kb. 150 cm-es magasságban csíptem el a főhajtások végét, mert már nem bírtam karóval... (Semmi trágyázás, semmi "koksz", önerőből lettek ilyenek...)
Egy hónapja leveleztem a forgalmazóval,sm ügyében ezt a választ kaptam!
"Köszönjük érdeklődését a paradicsommal kapcsolatosan. A tasakon lévő piktogramm valóban a törpe növekedésű San Marzano fajtára jellemző, de azt kellene megtudjuk, hogy melyik szállítmányból vásárolt Ön? Szükség lenne a tasak hátlapján lévő azonosítószámra. San Marzano fajtából két típus létezik (ezt mi is a tavaly tudtuk meg), mivel egyik vevő panaszkodott, hogy felkarózta és nem nőtt magasra a fajta. Olasz katalógusokban keresgéltem és akkor láttam, hogy ők forgalmaznak determinált növekedésüt és folytonnövőt is ebből a fajtából. Folytonnövőt rendeltünk idén a termelőtől, de a tasak újragyártásánál lehet csak a piktogramot javítani.
Elnézését kérjük, amennyiben megvan még a tasak az azonosítószámát lesz szíves megírni.
Ez a tétel (9B0006/11) folytonos növekedésű. Csatolom a külföldi minősítő bizonyítványt. Az "indeterminate" jelenti a magas növést. Ritka a San Marzano kultivárok között a törpe, de volt mikor azt szállítottak. Most már csak az maradt, hogy a tasakot javítsuk legközelebb."
Valami SM-hoz hasonló nekünk is van, hogy az-e, nem tudom. Ismerősöktől kaptuk a magját szilvaparadicsom néven. Ott is csak az asszony ette. Nekem ízlik, hogy jó tömör a húsa, és nem savas. A miénk ellenálló is, az eddig kipróbált nem hibrid fajták közül ez áll legjobban ellen a fitoftórának, és atkákra sem érzékeny. Valami más gombabetegsége szokott lenni, de attól még megmarad és terem a fagyokig.