Keresés

Részletes keresés

il1321 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7171

Nagyapámék vessző tálcákban aszaltak napon, a gyümölcsöt vékony géz, vagy tűl terítővel takarták le. én a paradicsomokat begyedelve fonálra fűztem, picit sóztam és a szélbe, oszlopok közé kifeszítettem, ott száradt meg. A sótól nem ment rá légy. ma már modern módon, elektromos aszalóval készítem:9

Előzmény: havasföld34 (7166)
zsebi41 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7170

Én erőssen besózott paprikát teszek ki aszalni eszébe sincs a légynek rászállni.

 

Utána felvágva kerül télre olajba, mikor fogyasztjuk egyáltalán nem sós.

Előzmény: havasföld34 (7166)
Frint Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7169

Köszönöm én is, remek volt, sok újat tudtam meg belőle... :)

Előzmény: il1321 (7163)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7168

Jó lett az üvegházad, tetszik!

Előzmény: il1321 (7163)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7167

104 fajta? Az nem semmi!:) Nekem jó, ha 20 van, de sosem vetem el mind.

 

A "Jánoshalmi lugas tájfajta" paradicsomról nincs valakinek infója? Kaptam ilyen magot a génbanktól, de dunsztom sincs milyen lesz. A nevéből ítélve futó.

 

Előzmény: Frint (7165)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7166

Paradicsom aszalásnál hogy lehet elintézni, hogy a légy ne köpje be a parikat? A szomszéd bácsi minden nyáron almaszeleteket szárít a napon, isteni finom alma aszalvány lesz belőle, de sokszor tele van kukacokkal:(

Előzmény: il1321 (7163)
Frint Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7165

Sziasztok! A mai napon megtörtént a magvetés - nálam is indul a szezon! :)

A "raktáron lévő" 104 fajtából 34 fajta került a földbe, kevés hibrid, annál több konstans fajta. Csodaszép Amish Paste-et, és Amish Yellow-t várok, több 200g feletti bogyóméretű fajtát is vetettem, remélem idén is tudok gyönyörködni a Carbon különleges színében...

Mindhárom Schott P.-féléből is vetettem, és a minden évben "kötelező" fajták ( Lugas F1; Brandywine; piros és sárga koktél; Kecskeméti fajták és SM) is a földben vannak... Frint Apó :)

havasföld34 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7164

Ez nagyon hasznos volt, köszönjük szépen a hozzászólásod!

Előzmény: il1321 (7163)
il1321 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7163

Üdv.

Látom, pezseg a San Marzano téma.

San Marzano fajtákat régebb óta termesztek. Megismerkedtem a fajta történetével, elég sok alváltozatával. Beszéltem olyan olasz termesztővel is, aki ezt a fajtát, az eredeti helyén termeszti.Így újra fel kell hívnom a figyelmet, hogy a San MArzano és a Lucullusnak hívott paradicsom két teljesen eltérő fajta. A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta. A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma, Redorta, Adamo..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta.  Ugyanakkor a fajtaleírásban egyértelműen folytonnövőnek írja le. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...) Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon. A hozzánk az elsők között bekerült olasz eredetű paradicsomok inkább toszkán változatok voltak. Hasonlóak a Roma fajtához. Ezek honosodtak meg nálunk, ezek lettek a magyar szilvaparadicsomok (lásd feljebb a népies elnevezéseket) én a Google keresővel nem találtam több nyelven sem lucullus nevű fajtát, csak magyarul, ahol viszont szinte mindenhol a SM- nál megjegyzik, hogy lucullus tipusú.Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve. Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek. 

 

 Csak a pontosítás miatt jegyzem meg, hogy a San Marzanonak hivatalosan 24 fajtája van, amit SM település, és a hozzá sorolt területeken termesztenek (mert csak ezeket lehet SM-nak nevezni), és ezeken kívül számtalan, a nem az azonos nevű termelő helyről  származó alfaja létezik.Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...)Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon.két éve vettem magyar paradicsomot. Fajtának Lucullus volt ráírva. Csak egész kis betűkkel, zárójelben volt a SM elnevezés)


Pl. a Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van: San Marzano    Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpas, élénkpiros, feszes, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni. Az alapvető különbség közöttük:SM: enyhén édes íz, nagyon vékony, könnyen eltávolítható héj, általában alul szélesedő, vagy alul keskenyedő, esetleg szív alakú forma, néha hegyben végződve. Kevés lé. Szinte kizárólag folytonnövő jelleg. nagyon világos piros szín. A Lucullus mindíg ovális, csúcsos formájú, íze erősen savas, héja sokszor igen kemény, növekedése determinált. Színe sötétebb piros.Én aszalásra a San mMarzanókat használom. negyedelés és lékiszedés után kissé besózom azokat, amiket napon szárítok, felfűzöm egy fonalra és levegőjárta, napos helyen kifüggesztem vízszintesen. pár nap alatt megszárad. Aszalóban szárítva nem sózom Héjazni nem kell, mert az tartja össze a húst. Az aszalványokat papírzacskóban tartom, és minden olyan ételbe teszek, amibe való. Apróra vágva kenyérbe is lehet sütni. De magába, rágcsálva is finom

URobi76 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7162

Rá se ránts,én 22-nél járok.((-:

Előzmény: peoplex31 (7149)
baby-lon Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7161

Ilyen magokhoz jutottam most hozzá:

 

Principe Borghese, Tiny Tim, Plum Lemon, Brandywine Pink, Nyagous.

 

Ha valakinek van valamelyikkel tapasztalata, szívesen venném, ha megosztaná.

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7160

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy meddig sikerül eltárolni a  Burpee's longkeeper fajtát. Persze, csak ha sikerül felnevelni.


Törölt nick Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7159

Én ma áztatom a Purple tomatillo-t, a Blondkopfchen-t, OSU Blue-t és még néhány különlegességet.

 

Előzmény: szicsu1007 (7148)
beetee Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7158

Lehet hogy valami félreértés van a paradicsom determináltsága kapcsán.

A determinált (főleg a féldeterminált, csak ezt nem szokták reklámozni csomagolóanyagon) is lehet magas növésű, ha az ízköztávolsága nagy.

A determinált bokrosodik, mert az oldalhajtásai erőteljesebbek, és ezek képesek átvenni a főhajtás szerepét is. Viszont a főhajtása virággal lezáródik, nem nő tovább, míg a folytonnövő kisebb oldalhajtás képződéssel a "végtelenségig" vezethető.

Volt valami természettudományi csatornán az a spanyol kertészet, ahonnan Európa zöldségpiacának nagy részét ellátják paradicsommal (föld nélküli, vízkultúrás termesztés). Ott elindítanak egy tövet és 4-5-6 méteresre vezetik, folyamatosan lejebb eresztve a szürethez, alul karikába kötözve a már letermett, levéltelen főhajtást.

 

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch10.html

 

Mariska néni Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7157

Köszi, akkor zsinórt kap.

Előzmény: BAtti1964 (7153)
beetee Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7156

Ha nem ér le a bogyó a földre, nem is lesz igazán koszos.

Ezeknek a fodrosaknak meg jó vastag, viaszos héjuk szokott lenni. elég egy leöblítés és már tiszta is a pari.

Előzmény: havasföld34 (7135)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7155

Ja, most vettem csak észre a hsz.-od:) Akkor futó.

Előzmény: BAtti1964 (7153)
havasföld34 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7154

Igen, ez érdekelne engem is, hogy a ZKI-s SM futó-e. Habár karózni mindenképp fogom, mert nem hagyom elfeküdni a determináltat se. Az a gomba, a rohadás és a kártevők melegágya. De azért az se mindegy, hogy mekkora karó kell neki.

Előzmény: Mariska néni (7152)
BAtti1964 Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7153

Szia!
Jól emlékszel, én tavaly kb. 150 cm-es magasságban csíptem el a főhajtások végét, mert már nem bírtam karóval... (Semmi trágyázás, semmi "koksz", önerőből lettek ilyenek...)

Előzmény: Mariska néni (7152)
Mariska néni Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7152

Szia! Ugye jól emlékszem, hogy Neked volt ZKI-s SM-ed? Besorolhatom a futók közé? Vagy annyira nem magas? 

Előzmény: BAtti1964 (7143)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.14 0 0 7151

A San Marzanó  majdani kalcium hiányát talán kiküszöbölöm azzal, hogy a tavaszi sekélyes rotáláskor vitakarb takarmány mészkőlisztet is berotálok. 

baby-lon Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7150

Na igen, nekünk is nagyon bejött, a fagyokig termett.

Előzmény: CBNora (7146)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7149

Ha késve is, de beáztattam reggel a paradicsom magokat, és a tomatillot:

 

megint elragadtattam magam: 16 féle parim lesz. :-)

szicsu1007 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7148

Mekkora az a "jó nagy" távolság?

Előzmény: O.Lívia (7123)
felhö977 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7147

Hát rédei san marsanoból 2 falyta van!

Egy hónapja leveleztem a forgalmazóval,sm ügyében ezt a választ kaptam!

 

 

"Köszönjük érdeklődését a paradicsommal kapcsolatosan. 
A tasakon lévő piktogramm valóban a törpe növekedésű San Marzano fajtára jellemző, de azt kellene megtudjuk, hogy melyik szállítmányból vásárolt Ön?
Szükség lenne a tasak hátlapján lévő azonosítószámra. San Marzano fajtából két típus létezik (ezt mi is a tavaly tudtuk meg), mivel egyik vevő panaszkodott, hogy felkarózta és nem nőtt magasra a fajta.
Olasz katalógusokban keresgéltem és akkor láttam, hogy ők forgalmaznak determinált növekedésüt és folytonnövőt is ebből a fajtából.
Folytonnövőt rendeltünk idén a termelőtől, de a tasak újragyártásánál lehet csak a piktogramot javítani.

Elnézését kérjük, amennyiben megvan még a tasak az azonosítószámát lesz szíves megírni.


Üdvözlettel:

Dobai Éva

RÉDEI KERTIMAG Zrt
2886 Réde, Lesalja major
Tel.: 36-34-574-106, Fax:36-34-374-074
www.kertimag.hu

 

 

 

Ez a tétel (9B0006/11) folytonos növekedésű. Csatolom a külföldi minősítő bizonyítványt. Az "indeterminate" jelenti a magas növést. Ritka a San Marzano kultivárok között a törpe, de volt mikor azt szállítottak.
Most már csak az maradt, hogy a tasakot javítsuk legközelebb."

 MELLÉKLET:

Előzmény: TINTUS (7136)
CBNora Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7146

Én is szeretem. De a családban senki más.

Valami SM-hoz hasonló nekünk is van, hogy az-e, nem tudom. Ismerősöktől kaptuk a magját szilvaparadicsom néven. Ott is csak az asszony ette. Nekem ízlik, hogy jó tömör a húsa, és nem savas. A miénk ellenálló is, az eddig kipróbált nem hibrid fajták közül ez áll legjobban ellen a fitoftórának, és atkákra sem érzékeny. Valami más gombabetegsége szokott lenni, de attól még megmarad és terem a fagyokig.

Előzmény: baby-lon (7142)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7145

100-ból 1 talán, de nem jellemző. A kalcium tényleg a gyengéje!

Előzmény: havasföld34 (7141)
gergerg Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7144

Egyáltalán nem, tömött belülről, kálciumhiányra viszont elég érzékeny, én ezért nem ültetem már.

Előzmény: havasföld34 (7141)
BAtti1964 Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7143

Nálam nem. (Amúgy egy korábbi, ide belinkelt videón látszik, hogy egy olasz szakács direkt kikaparja befőzés előtt a magházat...)

Előzmény: havasföld34 (7141)
baby-lon Creative Commons License 2013.03.13 0 0 7142

Az én feleségem a lucullust szereti enni..

Előzmény: peoplex31 (7139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!