Vannak empirikus modszerek a gyujtas hangolasara, sok logolassal a nyomatekmaximumot figyelve, de teny, hogy az idealis fekpadon csinalni.
Viszont a modern motoroknal van egy masik jo indikator is, a kopogasszenzor, a terhelt tartomanyokat erre alapozva divat tuningolni.
-egyebkent pont emiatt nem kell igazan felteni a motor belsejet, mert egy ilyen vezerlo eleg nagy allatsagoktol is megvedi a motort (lattam egyet, s mast)
Amit eddig lattam amugy, a kopogastol nem a csapagy megy szet, sokkal inkab hengerfejtomi, dugattyu
Én is gondoltam rá, hogy nagyon világos, de akkor most elhúzza a benzin ECU-t a gáz vagy sem :-)
Mert ha működik a lambda szabályozás, és gáz vezérlő beállítása szegény keveréket eredményez és ez elhúzza a benzin ECU-t, akkor hosszú távon nem lehet túl szegény a keverék.
Másrészt, ha az üzemidő 90-99 %-ában nem benzint égetek akkor mitől is várjuk hogy a benzin üzemben optimálisnak tartott lerakódás ( mennyiség és szín ) alakuljon ki a gyujtógyertyán ?
Előtte benzinnel volt csak beindítva, lehet emiatt kormos. Megvannak a gyári gyertyák, majd lefényképezem, ha lesz időm. Azok csak benzinel mentek 28e km-t.
Lehet hogy nem tömített rendesen, mert az előző cserénél nem mertem megtépni, most biztosan rendben van. Én a Te gyertyád túlzottan világosnak látom, mintha picit szegény lenne - persze a fotó nem jól adja vissza.
Sajnos eddig nem tudtam nézegetni, de érdekes, hogy a használt gyertyán némi "gyöngyözés" látható. Pedig szín szerint elméletben nem rossz, picit sokat kap.
Suzuki ignis 1.3 kocsinál egyik pillanatról a másikra nem indul benzinről. Üzemmelegen leaálltam 10 perc múlva nem indult be. Hosszas szenvedés után gázról indítva viszont igen. Lovato easy rendszer van beépítve. Több helyen olvastam, hogy csak 10 vészindítás lehetséges utána letilt. Ezt ki lehet iktatni? Sajnos ma reggel már gázzal sem indult, illetve beindul csak pár másodperc után leáll. Lehet én csinálok rosszúl valamit. Tudnátok segíteni szájbarágósan, hogy milyen módon kell helyesen indítani ? A benzines hibánál nagyon valószínű az ac pumpa hibája, mert semmilyen pumpa hangot nem hallok, előzményként sokszor elég hangos volt már.
Talán mert, ha betartják az 1 pólusú előírt csere periódusát, akkor egy több pólusú sem nyújt többet, csak valamivel hosszabb csere periódust tudna valamivel drágábban.
Nyilván azonos elektróda anyag esetén.
Gáz üzem esetében nem jellemzőek azok a körülmények, melyek miatt a benzin üzemben van létjodosultsága a több elektródának.
Egy évekkel korábbi autódoki vélemény, ami árnyalja a képet gyakorlati tapasztalattal, bár a korábbi elméleti fejtegetésnek nem mond ellent:
Megmondom őszintén, a hárompólusú gyertyákat -főleg injektoros motorokban - sokkal jobbnak tartom, mint az egypólusúakat. A szélsőséges körülmények között is megbízhatóbban üzemelnek, azonban a négypólusú gyertyát én nem igazán tartom túl megbízhatónak, valahol az egypólusúval egy szintre sorolnám. Az üzemanyagminőségre borzasztóan érzékeny, ami, mint tudjuk, nálunk a tiszta csapvíztől a mosóbenzinen keresztül mindenféle nemesítést elszenved, mire az autókba kerül. A négypólusúkönnyebben leslusszol, kiszerelés nélkül utána már nem képes ,,kidolgozni magát", a gyújtóvezetékek állapotára is sokkal érzékenyebb. A magas hőmérsékleten dolgozó motoroknál - ameddig a termosztát jó és a motor gyorsan eléri az üzemi hőfokot -, jól használható. Ahogy a termosztát fárad, és esetleg tönkremegy, a motor hosszú időn keresztül nem éri el az üzemi hőfokot, könnyen elúszik, kormolódik, és nehezen tisztul.
Én a Bosch történelmében a Nesze semmi, fogd meg jól - fejezetcímet adnám a négypólusúgyertyáknak. Hiszen egy közúti forgalomban használt autónál pontosan a szélsőséges üzemi körülmények dominálnak, mert - 15 fokban is könnyedén kell indulni a motornak, és 40 fokos kánikulában, csúcsforgalomban, amikor a levegő és a motor szinte izzik, akkor is épp oly megbízhatóan kell működnie. Mindez az én véleményem és tapasztalatom, biztos, hogy vannak, akiknek más a véleményük.
A múlt héten gyertyát cseréltem, "vacak" Brisket tettem bele, méghozzá újból az LPG változatot. 4200 Ft volt a szett gyertya. Két év/20e km futás után szépek voltak a gyertyák, hézag meg sem pisszent, és nem tüntek beégettnek.
Nagyvonalú voltál, hogy nem kérted el a kiszerelt gyertyáidat, főleg ha keveset futottak.
Ha elfogadjuk SZAKÉRTŐNEK a Totalcar Autódokit, akkor szerintem az alábbiak alapján teljesen téves az LPG üzemmel kapcsolatos azon álláspont, hogy 1 pólusú gyertya szükséges, mert azon intenzívebb szikra képződik:
"A többpólusú gyújtógyertyák fizikai alapja az, hogy az ív azon elektródák között keletlezik, ahol az ív létrehozása kisebb teljesítményt igényel, következésképpen mindig a lehető legintenzívebb szikrát adja a gyertya. Ez egy objektív előny, szélsőséges körülmények között a többpólusú gyertya biztosabban gyújt, így a motor teljesítménye ezen körülmények között nagyobb, mintha egypólusú gyertyát használnánk. Ezen szélsőséges körülmények például a nagy terhelés kis fordulaton, valamint a nagy fordulatú üzem. Itt elképzelhető, hogy ezzel a gyertyával nyerünk valamit, leginkább csökkentjük a szénhidrogén- és egyéb károsanyag-kibocsátást, így növeljük a katalizátor élettartamát. Egy jó állapotú egypólusú és egy jó állapotú többpólusú gyertya működése között különbség nehezen mutatható ki, a többpólusú viszont tovább nyújtja az optimális teljesítményt."
Mindenképp maradok.Ezért is vettem az előírt 4 polusut annó nem kevés pénzért.Erre ezek meg kiveszik és olcsó nem belevalót raknak bele.Egy vicc!!Pedig nem gagyi mühelybe vittem.
Az nem tudom.Beszéltem szerelőmmel.Kiderült olyan gyertya volt bent ami nem is bele való.Valami 1000ft-os szar.Gázszervizbe tették belle gázrendszer beszereléskor.Elvileg lpg-s.Hát nem az :(A pláne az h 4polusú Ngk vettek a ki ezek helyett.
Kíváncsi leszek a gáznál mikor jutunk el a folyadékbefecskendezéshez, mert az utánozza le legjobban a benzines rendszer működését. Szerintem soha mert csórók vagyunk, pedig szerintem egyik légnemű beporlasztás sem tud labdába rúgni vele szemben.
Előnyeit nem sorolnám és a hátrányait sem hisz ismertek, de azért elgondolkoztató hogy kis és nagy fordulaton is jobban megy a vas mint benzinnel. És elképzelhető hogy a kipuf szelep sem fogy olyan mértékben, de erre mérget nem innák.
Sajnos nincs pedig szemeztem vele, de a Suzuki Swift nem szerepel a beépíthető típusok között. Régebben írtam is erről, gyújtástérképet átírva lehet hogy a kipufogószelepet kíméljük egy kicsit, de ha netán többet írunk a kelletnél a motorforgattyús mechanizmusát terheljük túl. Akkor mire megyek a szép kipufogószelepekkel ha a hajtókar csapágy meg elkopik.
Gyújtás térképet nem lehet leellenőrizni, az érzésre állítás meg csalóka dolog.
Én beleraktam az LPG-s gyertyát semmit nem vetem észre hogy jobb lenne , sem LPG-n sem CNG-n, így 20 ezer után ment a kukába, és már ment is vissza a gyári. Abban még csak 45 van olyan mint az új. Talán a következő olajcserénél kap egy gyári garnitúrát, de szerintem kibír még kettőt is.