Szerintem meg a modellezésről volt szó. Hogy a maximálisan eredetiségre törekvés (amit én tisztelettel megsüvegelek, ismerve a munkásságodat: veled kezdve) az, de nem egyedül az.
Ha viszont megmutatom a gyurmából készült M63-ast, akkor igen, (akár keresetlen őszinteséggel) értékelhető, egyetértünk.
De e94 - ha jól értettem - az otthoni, szobák mélyén folyó, eltérő igényű modellezésre mondta azt, hogy modellezés mind - a maga módján. Ha tudom is, hogy a kelleténél 4 mm-rel szélesebb, ennélfogva aránytalan a Ludmilla, attól még okozhat örömet a működése.
Ahogy én minap azon örvendeztem, hogy egy - gyártáskori új állapotában sem felülmúlhatatlanul modern - Piko Nohab (több) évtizedes tetszhalott állapotából életre kelt, az gyermeki dolog. De mivel eszembe sem jutott hasonlónak nevezni a Heljanhoz, Rocóhoz, ne adj' isten az NMJ-hez, ezért remélhetőleg senkit nem bőszítettem fel vele. Sőt. :-)
Összehasonlításról volt szó. Ahhoz, hogy te otthon kivel mit csinálsz, magánügy. Amint egy fórumon megmutatod és értékeled, közügy. Erről ment a beszélgetés, ha jól értem.
támogassuk az "száz kertitörpét minden kertbe" mozgalmat - ehhez az kéne, hogy éppen ne legyen ízlésbeli különbség, és mindenkinek egyformán tessen a kerti törpe. :-)
Egyébként abszolúte felesleges a kérdést feszegetni: ha én otthon például gyurmából készült vonatokkal játszadozom, és ezalatt jól érzem magam, ahhoz neked semmi közöd. Egészen addig, amíg mondjuk nem akarok komoly szándékkal modell- vagy makett-megmérettetéseken indulni, mondjuk a te alkotásaiddal szemben, vagy nem teszem közkinccsé a gyűjteményem. Akkor tetszésed szerint kinevethetsz vagy szánakozhatsz, de csak akkor, soha máskor.
Ez sajnos nem egészen így van. A gyártók azért tudnak szebb modelleket készíteni, mint a modellezők otthon, mert a rendelkezésükre állnak olyan technológiák, amelyeket modellező nem szerezhet be. Mert nagyon drága gépek kellenek hozzá, amelyeket csak nagy sorozat gyártásához érdemes beszerezni, meg különben is, ha mégis megvenné, átszakadna otthon a padlón :-)) (szikraforgácsolás, fröccsöntés, automata CNC eszterga, stb.)
Nagyon nehéz kérdéseket feszegetsz. Hiszen mondhatnánk (van, aki mondja is): "nem számít, hogy a 'modell' hogy néz ki, fő az, hogy a készítőjének, tulajdonosának örömet okoz". Ezzel egy kalap alá vetted a Piko kezdőkészlet mozdonyát a Micro-Metakittel. Ez lenne a cél? Akkor mi a fenének készítünk szép, élethű modelleket?
Egy kicsit hasonló ahhoz az örök témához: ha az ízlések a pofonokhoz hasonlóan értékfüggetlenül sokfélék lehetnek, akkor támogassuk az "száz kertitörpét minden kertbe" mozgalmat?
Nem értem, hogy gondolod. egy trafóról megy a közlekedés, de a szakaszoláson blül egy másik trafó is tud működni, ha akarom, egy kapcsolóval kell átváltani
Gondolom, az adott szakaszt külön potméterről vezérled. Veszel 2 db 3 áramkörös ON-ON kapcsolót. Az első áramkörről vezérled a váltót, a másik kettőről pedig úgy kötöd be, hogy egyenes állásban a szakaszolt részen kívüli vágányok polaritását adja a szigetelt szakaszoknak, kitérő állásban pedig az adott szakasz vezérlésére szolgáló meghajtást kapcsolja.
Befejeztem a Fugerth átalakítást. A gyári állítóműről letettünk, sz.tem egész jó végeredmény született. Végül is szigeteltre lett átalakítva. A hátsó sínek átkötését nem csináltam meg, mögötte majd meg kell táplálni a vágányzatot.
A váltókat kapcsolóval állítom. Valahogy meg kell oldani, nem hiszem, hogy akkora fejtörő ez. A váltót állító kapcsoló persze állíthat egy relét amelynek érintkezői a váltót s mást is kapcsolhatna
Ez így elég nehéz, mert egy relé honnan tudja, hogy az alsó vágány polaritását akarod felülre, vagy a felsőt alulra! Analóg, vagy digitális a rendszer?
Egyszerűen a szigetelési vágásokat vidd jóval messzebb a váltóltól, és az alsó és felső vágány irányát egy-egy kapcsolóval állítsd. Így teljesen független lesz a pálya többi részétől.
Az igazán értékes modellek viszonylag kevés anyagi ráfordítással készülnek. Egy kis réz, egy kis festék, és lehetőleg minél kevesebb "nagyipari" alkatrész.
Ami értékessé teszi a modellt, az a tervezésbe, a különböző megoldások kipróbálásába, az építésbe invesztált munka és idő. Ezzel egyik gyártó sem tud versenyezni, hiszen Ők éppen ezeket a folyamatokat próbálják leegyszerűsíteni.
Valaki tud erről a modellről valamiféle információt !? Annyit tudok, hogy elvileg ez is egy modellvasút terepasztal tarozék, de nem biztos! A neten szinte semmi infó róla.
Valaki tud erről a modellről valamiféle információt !? Annyit tudok, hogy elvileg ez is egy modellvasút terepasztal tarozék, de nem biztos! A neten szinte semmi infó róla.
Úgy értem, alig befolyásol mások véleménye a gyűjteményem kialakításában. Van, ahol vállaltan alacsonyra teszem a mércét (ilyenek pl. a magyar vonatkozású modelleim: 1, 2, 3), miközben máshol esetleg nem sajnálom a rávalót igényes darabokra. Például ez az öt motorvonat legalább a másfélszeresét éri az összes MÁV-os modellemnek, noha darabban utóbbiak jóval számosabbak:
Magam is készítettem Fuggi vezérlőkocsikból Ep.I. korszakos Bajor festésű motorvonatot, mivel pénzem sem akkor sem most nem áll rendelkezésre egy szép Brawa/Trix/Märklin motorvonat megvásárlására :-)))))